1 Speciaal voor de Belgische bezoekers, klikhiervoor meer informatie

Sumbawa

Onbekend surfereiland Sumbawa

Sumbawa behoort tot de Kleine Sunda-eilanden van Indonesië. Het is drie keer zo groot als Lombok, maar telt slechts een derde van de bevolking van het buureiland. Sumbawa maakt deel uit van de vulkanische keten, die over Nusa Tenggara, zoals het gebied het Bahasa Indonesia heet, slingert. Het eiland is veel droger en rustiger dan andere eilanden in de Indonesische archipel. Toerisme is er nauwelijks. Het eiland staat bekend om de mooie verlaten zandstranden, het ruige landschap en de hoge golven van de zee. Daarom is Sumbawa een ideale bestemming om te surfen. Het is zeker aan te raden om dit eiland op te nemen in een rondreis Kleine Sunda-eilanden.

 

 

Geschiedenis

In de 14e eeuw na Christus waren er vier kleine koninkrijken op Sumbawa: Bima, Dompu, Sasak en Sumbawa. De Nederlanders, die al grote delen van Indonesië hadden bezet, vonden het eiland niet zo interessant. Ze bezochten Sumbawa voor het eerst in 1605 maar ze vonden dat er niet veel viel te halen.
Halverwege de 17e eeuw vielen piraten uit Makassar (Zuid-Sulawesi, Indonesië) Sumbawa binnen. Zij plunderden vele jaren de noordkust van het eiland en ze zochten onder andere naar slaven, kostbare houtsoorten en paarden. Zij hebben ervoor gezorgd dat de islam zich hier verspreidde.

Pas in 1951 droeg de 13e en laatste sultan van Sumbawa zijn macht over aan de centrale regering. In dit deel van Indonesië schijnt de slavernij nog tot 1959 te hebben geduurd.

 

Indonesië telt veel vulkanen en de Gunung Tambora op Sumbawa is beroemd. Deze vulkaan kende een gigantische uitbarsting op 10 april 1815 waardoor het klimaat wereldwijd tijdelijk veranderde.
De vulkaan spuwde ruim 100 kubieke kilometer aan puin de lucht in en 400 miljoen ton aan vulkanische gassen. Hierdoor verloor de Tambora één derde van zijn oorspronkelijke hoogte.

 

Cultuur

Ondanks dat Sumbawa vlakbij Bali en Lombok ligt, lijkt het totaal niet op deze eilanden. Het is minder ontwikkeld, conservatiever en armer.

Op Sumbawa leven twee bevolkingsgroepen, die op een natuurlijke manier gescheiden worden door de vulkaan Tambora. De Tau Samawa spreken Sumbawanees en eeuwen geleden zijn de voorouders hoogstwaarschijnlijk via Lombok aan de westkant van het eiland aangekomen. De Dou Mbojo spreken Bimanees en zij leven aan de oostkant van Sumbawa. De islam heeft bij beide bevolkingsgroepen invloed, maar er zijn nog steeds veel mensen die ook vasthouden aan oude traditionele wetten en reglementen. Tijdens festivals zijn er bijvoorbeeld historische gevechtskunsten te zien. Daarnaast zijn er ook paard- en waterbuffelraces in augustus voordat de rijst wordt geplant. 

 

 

Kaart van Sumbawa

De bezienswaardigheden van Sumbawa liggen verspreid over het eiland. Mocht u graag alles willen zien dan kunt u een rondreis over Sumbawa maken. U kunt dan bijvoorbeeld op Bima in het oosten aanvliegen (of met de boot aankomen vanaf Flores/Komodo) en vanaf hier een mooie rondreis maken. Vanaf Sumbawa Besar in het westen kunt u weer verder vliegen, of u neemt de boot vanaf Poto Tano naar Lombok.

 

 

Het weer

U kunt het hele jaar door naar Sumbawa reizen. De beste periode is van mei tot en met oktober, dan valt de minste neerslag. De gemiddelde temperatuur ligt het hele jaar door tussen de 27 en 31 graden. Op Sumbawa zijn er twee soorten klimaten; een moessonklimaat en een tropisch savanneklimaat.

Leuk om te doen op Sumbawa

Sumbawa heeft niet echt grote bezienswaardigheden om te bezoeken, maar er is genoeg te zien en te doen op het eiland.

 

1. Surfen

Voor zowel beginners als professionele surfers is Sumbawa een waar surfersparadijs. Bij het dorpje Maluk vindt u één van de beste surflocaties ter wereld. Voor hoge golven en goede winden is Lakey Peak op Sumbawa ideaal voor de surfer. Vaak gaat het in de middag wat harder waaien waardoor veel mensen gaan kitesurfen. Doordat Sumbawa niet heel toeristisch is, kan het zomaar zijn dat u de stranden voor u zelf heeft! Er zijn weinig toeristische voorzieningen.

 

2. Het sultanspaleis in Sumbawa Besar

In de westelijke hoofdstad Sumbawa Besar staat de Dalem Loka, het oude sultanspaleis. Dit oude Indonesische hof is helemaal gemaakt van onbeschilderd teakhout. De op één na laatste sultan Muhammad Jalaluddin Syah III (1885-1931) liet het paleis bouwen. Tot 1935 bleef het bewoond maar nu staat het gebouw geheel leeg.

 

 

3. De haven van Bima

Het islamitische Bima op Sumbawa kan een drukste van jewelste zijn. De havenplaats ligt aan een baai die diep het land insteekt. Er wordt veel zout vanuit Bima naar Java en Kalimantan geëxporteerd. Al deze drukte en bedrijvigheid is fascinerend om te bekijken. In Bima is ook een sultanspaleis te vinden, gebouwd in 1927. Er staan voor de ingang oude kanonnen en binnenin is een mooie collectie krissen te bewonderen. Een ander havenplaatsje is Sape. Vanaf hier kunt u verder rondreizen, bijvoorbeeld naar het eiland Komodo met reusachtige varanen. 

 

4. Dorpje Tolobali

In het dorpje Tolobali ligt het graf van de eerste sultan van Sumbawa. Tolobali ligt in de omgeving van Bima en hier liggen verschillende tombes van moslims. Nabij dit dorpje zijn veel andere dorpjes te vinden waar op traditionele manier spullen zoals kleren en messen worden gemaakt. Leuk om te zien!

 

5. Rijstschuren in Maria

Tussen de stadjes Bima en Sape ligt het dorpje Maria. Op de heuvel achter het dorpje staan lumbungs: traditionele rijstschuren. Bewoners deden vroeger hun huizen niet op slot omdat zij geloofden dat er magische sleutels opzaten. Dieven zouden nooit meer de weg terugvinden en verdwalen.
Op verzoek kunnen er traditionele dansen of traditionele gevechten plaatsvinden. Er zijn onder andere stokgevechten maar ook de Aduk Ntumbu. Dit is een gevecht waarbij mannen op afstand van elkaar staan, vervolgens op elkaar afrennen en dan met hun hoofden tegen elkaar knallen. Dit kan er hard aan toe gaan.

 

6. Dou Donggo stam

Als u ruim tijd heeft is het mogelijk de Dou Donggo stam te bezoeken. Ze zijn animisten, waarbij de voorouderverering hoog in het vaandel staat. Ze offeren onder andere kippen, geiten maar ook waterbuffels zodat de geesten van de dieren zorgen voor een goede oogst. 40 kilometer van Bima ligt het Donggo gebied waar zij wonen.

 

7. Het eiland Pulau Moyo

Pulau Moyo is een groot eiland gelegen in het noorden van Sumbawa. Tweederde van dit eiland is een beschermd natuurreservaat waar wilde dieren leven. Het eiland is vooral bekend door de duizenden herten die hier elk jaar de oversteek maken naar het vasteland om te paren. Het eiland heeft glashelder water met prachtige koraalriffen. Hierdoor is Pulau Moyo ideaal voor duikers en snorkelaars.

 

 

8. Cruise

Neem Sumbawa mee tijdens een cruise aan boord van de luxe Ombak Putih.

 

Hotels op Sumbawa

Op Sumbawa zijn alle accommodaties kleinschalig en eenvoudig, luxe zult u hier echt niet tegen komen.

Mutmainah Hotel

Mutmainah Hotel

Aman Gati Hotel

Aman Gati Hotel

Kencana Beach Hotel

Kencana Beach Hotel

Tijdens deze bouwstenen reist u naar Sumbawa
Indonesie-sumbawa-scheepswerf(9)
De kleine Sunda eilanden

Bouwsteen: Sumbawa en Lombok

Sumbawa en Lombok

 

Bima > naar de zuidkust Huu, bekend bij surfers > Sumbawa Besar, kustplaats > naar buureiland Lombok.