1 Speciaal voor de Belgische bezoekers, klikhiervoor meer informatie

Sumbawa

Sumbawa behoort tot de Kleine Sunda-eilanden van Indonesië. Het is drie keer zo groot als Lombok, maar telt slechts een derde van de bevolking van het buureiland. Sumbawa maakt deel uit van de vulkanische keten, die over Nusa Tenggara, zoals het gebied in Indonesië heet, slingert. Het eiland is veel droger en rustiger dan andere eilanden in de Indonesische archipel. De valleien echter, zijn vruchtbaar door de lavagrond, die de rivieren meenemen op hun tochten naar zee. Toerisme komt in beperkte mate voor.


Daarnaast staat het eiland bekend om de mooie verlaten zandstranden, het ruige landschap en de sterke, grootse golven van de zee. Hierom is Sumbawa een ideale bestemming om te surfen. Sumbawa is een van de Kleine Sunda-eilanden, het is zeker aan te raden om dit eiland op te nemen in een rondreis Kleine Sunda-eilanden.

 


Sumbawa surfen en andere bezienswaardigheden

Surf bij Lakey Peak

Voor mooie golven en goede winden is Lakey Peak op Sumbawa ideaal voor de surfer. De hoge golven zorgen voor ideale surfcondities. Vaak in de middag gaat het wat harder waaien waardoor veel mensen gaan kitesurfen. Doordat Sumbawa niet heel toeristisch is, kan het zomaar zijn dat u de stranden voor u zelf heeft!


Surf over de Super Suck rif

De Super Suck rif is geweldig voor de ervaren surfers! Het is een grote rif onderbreking die zorgt voor spectaculaire golven en stromingen. Met een surfboard is het zomaar mogelijk een golf te pakken en 100 meter mee te surfen met de stroming. De Super Suck rif ligt vlakbij het dorpje Maluk dat ligt aan hagelwitte stranden en turkoois blauw zeewater. 

 

Het Sultanspaleis in Sumbawa Besar

In de westelijke hoofdstad Sumbawa Besar staat de Dalem Loka, het oude sultanspaleis. Dit oude Indonesische hof is helemaal gemaakt van onbeschilderd teakhout. Het paleis is al drie keer vervangen door drie verschillende sultans. De op één na laatste sultan Muhammad Jalaluddin Syah III (1885-1931) liet het paleis bouwen. Tot 1935 bleef het bewoond maar nu staat het gebouw geheel leeg.
Oorspronkelijk waren er 99 zuilen naar het aantal facetten van Allah’s karakter. Er is een strategisch geplaatste trap met een soort schuin dak. Hierdoor moest iedereen die het paleis binnenkomt diep buigen voor de sultan en zijn familie. De trap heeft 17 treden die overeenkomen met het aantal vaste islamitische gebeden. Binnenin krijgt u een idee van het leven daar en hoe het was voor 200 man om daar te wonen. Er zijn enkele kamers die een weergave geven van de geschiedenis van Sumbawa Besar.


De haven van Bima

Het islamitische Bima op Sumbawa kan een drukste van jewelste zijn. Om vier uur ’s ochtends begint het gebed dat duidelijk is te horen door de luidsprekers. Verder dragen veel mensen orthodox islamitische kleding. De havenplaats ligt aan een baai die diep het land insteekt. Er wordt veel zout vanuit Bima naar Java en Kalimantan geëxporteerd. Al deze drukte en bedrijvigheid is fascinerend om te bekijken. In Bima is ook het sultanspaleis te vinden, gebouwd in 1927. Er staat voor de ingang oude kanonnen en binnenin is een mooie collectie krissen te bewonderen. Een ander havenplaatsje is Sape. Vanaf hier kunt u verder rondreizen, bijvoorbeeld naar het Kleine Sunda-eiland Komodo.


Tolobali

In het dorpje Tolobali ligt het graf van de eerste sultan van Sumbawa. Tolobali ligt in de omgeving van Bima en hier liggen verschillende tombes van moslims. Nabij dit dorpje zijn veel andere dorpjes te vinden waar op traditionele manier spullen zoals kleren en messen worden gemaakt. Leuk om te zien!

 

De Dou Donggo stam

Als u tijd over heeft is het mogelijk de Dou Donggo stam te bezoeken. Zij worden gezien als de originele bewoners van het eiland. Waarschijnlijk zijn zij de bergen in gevlucht toen de islam meer voeten aan de grond kreeg. Ze blijven het animisme eren waarbij de voorouderverering hoog in het vaandel staat. Ze offeren onder andere kippen, geiten maar ook waterbuffels zodat de geesten zorgen voor een goede oogst. Veertig kilometer van Bima ligt het Donggo gebied waar zij wonen.


Sumbawa highlights

Het Wavogebied

Een andere stam die op Sumbawa woont zijn de Wavo. Zij wonen in een moeilijk toegankelijk berggebied waardoor zij weinig invloeden van buitenaf hebben meegekregen. Hierdoor worden veel oude tradities nog gehandhaafd. Bovendien is het Wavogebied erg groen en zijn er vele rijstterrassen.

 


De meeste Wavo-dorpen hebben adathuizen. Deze huizen zijn gebouwd op palen en hebben grasdaken. Bij een bezoek aan één van de dorpen heeft u een fraai uitzicht op de noord- en zuidkust van Sumbawa. 


Het dorpje Maria

Tussen de stadjes Bima en Sape ligt het dorpje Maria. Op de heuvel achter het dorpje staan lumbungs: traditionele rijstschuren. Bewoners deden vroeger hun huizen niet op slot omdat zij geloofden dat er magische sleutels opzaten. Dieven zouden nooit meer de weg terugvinden en verdwalen.
Op verzoek kunnen er traditionele dansen of traditionele gevechten plaatsvinden. Er zijn onder andere stok gevechten maar ook de Aduk Ntumbu. Dit is een gevecht waarbij mannen op afstand van elkaar staan, vervolgens op elkaar afrennen en dan met hun hoofden tegen elkaar knallen. Dit kan er hard aan toe gaan.

 

Sumbawa cultuur

Ondanks dat Sumbawa vlakbij Bali en Lombok ligt, lijkt het totaal niet op deze Kleine Sunda-eilanden. Het is minder ontwikkeld, conservatiever en armer. Bovendien is er een afscheiding tussen twee bevolkingsgroepen op een natuurlijke manier gevormd door de vulkaan Tambora. De Tau Samawa spreken Sumbawanees en eeuwen geleden zijn de voorouderen hoogstwaarschijnlijk via Lombok aan de westkant van het eiland aangekomen. De Dou Mbojo spreken Bimanees en zij zitten aan de oostkant van Sumbawa. De islam heeft bij beide bevolkingsgroepen invloed, maar er zijn nog steeds veel mensen die ook vasthouden aan oude traditionele wetten en reglementen. Tijdens festivals zijn er bijvoorbeeld vroegere gevechten te zien. Daarnaast zijn er ook paard- en waterbuffelraces in augustus voordat de rijst wordt geplant. 

 

 

Sumbawa geschiedenis

De opkomst van de sultans op Sumbawa

In de 14e eeuw na Christus waren er vier kleine koninkrijken op Sumbawa: Bima, Dompu, Sasak en Sumbawa. De Nederlanders, die al grote delen van Indonesië hadden bezet, vonden het eiland niet zo bijzonder. Ze bezochten Sumbawa voor het eerst in 1605 maar ze vonden dat er niet veel viel te halen.
Halverwege de 17e eeuw vielen piraten uit Makassar (Zuid-Sulawesi, Indonesië) Sumbawa binnen. Zij plunderen vele jaren de noordkust van het eiland en ze zochten onder andere naar slaven, kostbare houtsoorten en paarden. Zij hebben ervoor gezorgd dat de Islam zich vanaf daar verspreidde. De sultans die zich toen op het Sumbawa vestigden zijn verwant aan de sultans van Gowa, een regentschap uit Zuid-Sulawesi. Er zijn nog enkele paleizen terug te vinden.
Pas in 1951 droeg de 13e en laatste sultan zijn macht over aan de centrale regering. In dit deel van Indonesië schijnt de slavernij nog tot 1959 te hebben geduurd.

 

De uitbarsting van de Tambora

Indonesië telt veel vulkanen en de Gunung Tambora op Sumbawa is beroemd. Deze vulkaan had een gigantische uitbarsting op 10 april 1815 waardoor het klimaat wereldwijd tijdelijk veranderde. Vulkanische gassen hielden geruime tijd het zonlicht tegen wat zorgde voor een daling van de temperatuur. Het jaar 1816 staat daarom bekend als ‘het jaar zonder zomer’ omdat het kouder was en vaker flink regende.
De vulkaan spuwde ruim 100 kubieke kilometer aan puin de lucht in en 400 miljoen ton aan vulkanische gassen. Hierdoor verloor de Tambora één derde van zijn oorspronkelijke hoogte. De vulkaan was voor de uitbarsting 4200 meter hoog en nu is het 2851 meter. Als gevolg van deze uitbarsting ontstond er ook een krater van 6 km breed. 

 

Bekijk de voorbeelden van onze rondreizen door Indonesië.

Tijdens deze rondreis en bouwsteen reist u naar Sumbawa
Indonesie-sumbawa-scheepswerf(9)
De kleine Sunda eilanden

Bouwsteen: Sumbawa en Lombok

Sumbawa en Lombok

 

Bima > naar de zuidkust Huu, bekend bij surfers > Sumbawa Besar, kustplaats > naar buureiland Lombok.