1 Speciaal voor de Belgische bezoekers, klikhiervoor meer informatie

Palembang

Palembang is de hoofdstad van de Indonesische provincie Zuid-Sumatra. Het is een miljoenenstad en het kan druk en hectisch zijn. Toch doen veel toeristen deze stad tijdens hun rondreis Sumatra aan. Palembang wordt door de rivier de Musi in tweeën gedeeld. Het noordelijke deel van de stad noemt men Ilir (stroomafwaarts) en het zuidelijke deel wordt Ulu (stroomopwaarts) genoemd. De enorme Ampera-brug verbindt de twee stadsdelen met elkaar. Deze brug is door de Japanners gebouwd als herstelbetaling. Het uitzicht vanaf deze brug is ontzettend mooi. Palembang is niet gericht op toerisme of rondreizen, maar er zijn wel diverse activiteiten te ondernemen.
Palembang is goed te bereiken door de luchthaven Badaruddin, twaalf kilometer vanaf de stad gelegen. Vanaf Palembang is het goed mogelijk uw rondreis Sumatra te vervolgen.  


Palembang bezienswaardigheden

 

Ampera-brug

Het icoon van het moderne Palembang is de Ampera-brug (meer dan 1000 meter) over de brede rivier de Musi. De noordelijke en zuidelijke stadsdelen worden op deze manier met elkaar verbonden. Vanaf 1965 is deze brug open voor publiek. Het uitzicht vanaf de brug is verbluffend. Er zijn vele bootjes, de drijvende mark, uitzicht op talloze huizen op palen, maar ook Chinese huisjes. Het is een schitterende locatie om foto’s vanaf te maken. Vooral met zonsondergang is deze brug een bezoek waard. Als het hard waait, spelen veel volwassenen en kinderen met een vlieger. Een leuk gezicht! In de avond wordt de brug verlicht en wisselen verschillende kleuren verlichting elkaar af.

 

De Koninklijke Moskee van Palembang

Ten noorden van de Ampera-brug ligt de Koninklijke Moskee (Mesjid Agung). De moskee werd gebouwd in 1740 door sultan Badaruddin I. Recentelijk is het gerestaureerd en lijkt het meer op de moskee uit zijn oude gloriejaren. Lange tijd was het gebied van Palembang de hoofdstad van het Maleise Islamitische Koninkrijk dat pas in 1825 tot een einde kwam. De laatste sultan, Ahmad Najamuddin, gaf zich over aan Nederlandse kolonisten en werd verbanden naar het eiland Banda Neira. De moskee is nog een mooie herinnering aan het rijke sultanaat.

 

Kemaro eiland

In het midden van de Musi rivier ligt het Kemaro eiland. Hier staat een grote boeddhistische tempel en ligt het graf van een Chinese prinses die was uitgehuwelijkt aan een Srivayya koning. Tegenwoordig is dit eiland het centrum van de zogenaamde ‘Cap Go Meh’ vieringen (14 dagen na het Chinese Nieuwjaar). Tijdens Cap Go Meh komen Chinese gemeenschappen van de stad Palembang, Hongkong, Singapore en China samen op dit piepkleine eilandje. Ze komen met hun eigen transport: speedboten, veerboten, of versierde drakenboten met luidruchtige motoren.

 

 

Riviercruise over de Musi

Een riviercruise over de Musi is een bijzondere belevenis. Er zijn vele woonboten te bewonderen, u vaart onder de Ampera-brug door en het is mogelijk de drijvende markt Pasar 16 Ilir te bezoeken. Ook zijn er andere bijzonderheden te zien zoals de haven Palembang en grootse bouwwerken daar. De boottocht geeft u vooral een inzicht over hoe de lokale bevolking leeft. U zit veelal niet in een grote boot, maar in een kleiner bootje net zoals de locals.

 

Palembang tips

 

 

Markten in Palembang

Palembang staat onder andere bekend om de songket sarongs. Dit zijn een soort wikkelrokken, bedoelt voor verschillende doeleinden. Veel sarongs worden mooi bewerkt en gedragen op een bruiloft. Bij de Kunst Markt zijn veel kunstenaars aan het werk met delicaat goud en zilver songket sarongs. Naast de sarongs zijn er ook veel souvenirs met schelpen, geweven matten en nog veel meer.
Pasar 16 Ilir (Pasar Enambelas Ilir) is een meer traditionele markt waarbij veel aan afdingen wordt gedaan. Ook hier zijn vele sarongs te verkrijgen net zoals tassen, schoenen, waaiers en kleding. Dit is echter wel een drukbezochte markt.

De jaarlijkse Bidar race

Mocht u op 17 augustus (Onafhankelijkheidsdag) in Palembang zijn, dan is de zogenaamde Bidar race over de Musi rivier. De bidar zijn 24-meter lange kano’s en ze zijn 75 cm breed. 50 roeiers zitten in één boot en gaan de strijd aan met andere roeiers in andere boten. Deze kano’s zijn zo ontworpen dat ze meer veiligheid bieden tegen de vele stromingen en rivier aftakkingen. Deze boten zijn vooral erg snel. Er worden ook boten versierd en er zijn zwemwedstrijden. Ieder jaar kijken duizenden mensen naar dit spektakel.
Daarvoor, in de maanden juni en juli, is het jaarlijkse Sriwijaya festival, vol met culturele activiteiten en nog meer bootraces.


Cheng Hoo Moskee

De Chinezen hebben veel invloed gehad op de groei van Palembang. Eén van de Chinese erfgoederen is de moskee Cheng Hoo. In de 15e eeuw werd de Chinese admiraal Cheng Hoo uitgezonden door de Chinese keizer. Hij reisde door Azië met 62 schepen en 27800 zeevarenden. Hij verbleef in de omgeving van Palembang en bezocht mensen die moslim waren. Uiteindelijk bekeerde hij zich tot de islam. De moskee werd gebouwd als een herinnering aan hem en aan het feit dat de Chinese moslimgemeenschap ook de islam heeft uitgedragen en onderwezen.
De moskee heeft een Chinees uiterlijk met Javaanse elementen. Er zit veel symboliek in het gebouw.


Het fort Kuto Besak

Het oude paleis Kuto Besak is een erfenis van het Palembang Darussalam sultanaat en werd gebouwd in 1780 tijdens het leiderschap van sultan Mahmud Badaruddin I. Het fort is vooral een weerspiegeling van de multi-etnische samenleving tijdens het sultanaat. Een Chinese man was de toezichthouder van het fort terwijl de arbeiders inheemse Palembangers en Chinezen waren die in harmonie samenwerkten. In 1821 werd het door Nederlandse kolonisten overgenomen. Het is vooral leuk het fort in de avond te bezoeken waarbij het mooi is verlicht. Daar omheen staan vele kraampjes. Helaas is het niet mogelijk binnenin het fort te kijken aangezien het nog steeds dient als legerbasis.

 

Palembang cultuur

 

Palembang is een drukke stad en dat is wel even wennen. Het is niet gebruikelijk om op een stoep te lopen, want die zijn er nauwelijks. Door de vele Aziatische invloeden is het wel een multiculturele stad geworden. Palembang was lange tijd een havenstad maar na het verliezen van deze functie werd de Javaanse cultuur overgenomen. Veel Javaanse woorden worden nog dagelijks gebruikt. Ook veel islamitische graven zijn niet anders dan Javaanse graven.


De inwoners

De bewoners van Palembang zijn vooral Maleis. De taal is een dialect van Maleis en het wordt tegenwoordig gezien als de taal van Palembang. Met immigranten wordt wel Maleis gesproken. Er zijn vele immigranten in de stad, bijvoorbeeld van Java, Bugis, Banjar en de Minangkabau bevolking. Veel nakomelingen van immigranten hebben nog Arabisch en Indiaas bloed in zich. Er zijn gebieden in de stad waar veel  Chinese of Arabische gemeenschappen wonen.
De islam is de grootste religie in Palembang. Een tijdlang waren er ook aanhangers van het katholicisme, protestantisme, hindoeïsme, boeddhisme en confucianisme. 


Producten uit Palembang

De stad is vooral een industrie- en communicatiecentrum. Steenkool, olieraffinaderijen, plantagelandbouw en de productie van kunstmest zijn van economisch belang voor de stad. De Pusri-kunstmestfrabriek is waarschijnlijk de grootste van Azië.
Verder staat Palembang bekend om zijn textiel en het lakwerk met veel rood-, goud- en zwartgekleurde patronen. Dit wordt bijvoorbeeld aangebracht op potten en meubilair. Er zijn daarom ook vele showrooms te bezichtigen waar gewerkt wordt aan deze oudere ambacht.
Een songket is een veel gekocht souvenir. Het is een handgeweven sarong (een soort omslagrok/doek) dat voor allerlei doeleinden wordt gebruikt. Het is te gebruiken voordat iemand een moskee betreed, of als een ceremonieel doeleinde voor een bruiloft.
Doordat in Indonesië de islam, het boeddhisme en hindoeïsme voorkomt, wordt de sarong ook vaak gedragen zodat mensen altijd netjes gekleed zijn.

 

Eten

In een typisch Indonesische stad als Palembang is er genoeg lekkers te proberen. Beroemd is Pidang:  gestoomde riviervis, omwikkeld in bananenbladeren. Palembangs specialiteit is Pempek: makreel of forel met een aromatische, zoete azijn saus.

 

Palembang geschiedenis

 

Hoe de naam Palembang is ontstaan, is niet helemaal bekend. Het kan verwijzen naar Pa wat ‘plaats’ betekent en naar Lembang wat ‘laag/nat land’ betekent.  De naam kan echter ook afgeleid zijn van Limbang wat ‘wassen van gouderts’ betekent. Van de eind 7e eeuw tot het begin van de 11e eeuw was Palembang namelijk het belangrijkste handelscentrum van Zuidoost-Azië. Tegenwoordig is steenkool van groot belangrijk voor Palembang en ook de palmolieplantages zijn een bron van inkomen. In Palembang hebben veel Nederlanders gewoond, omdat Shell er zat. Van Verre organiseert rootsreizen naar Palembang (en andere bestemmingen in Indonesie).   

Tijdens deze bouwsteen reist u naar Palembang