1 Speciaal voor de Belgische bezoekers, klikhiervoor meer informatie

Tijdelijk aangepaste voorwaarden. Geen aanbetaling & kosteloos annuleren tot wel 6 weken voor vertrek.Lees meer

Jogyakarta

De stad Jogyakarta ligt in Midden-Java en is net als Solo een vorstenstad. Jogyakarta is levendig en is een vakantieplaats voor binnen- en buitenlandse toeristen. De stad heeft veel te bieden en is niet ver verwijderd van de belangrijkste tempels, zoals de beroemde Prambanan en Borubudur. De stad Jogyakarta is gesticht door sultan Hamengku Buwono I aan de rivier Code en Winanga. Hij bouwde de kraton als paleis en Taman Sari als lustoord, de plek voor zijn vrouwen. Op Java heerst de overtuiging dat de vorst de representatie van God is en bovennatuurlijke macht, kesakten, bezit. De vorst is ook beschermer van de uitvoerende kunsten. U kunt begrijpen dat de sultan door de inwoners van Jogyakarta zeer geëerd wordt. De naam Yogyakarta is afgeleid van het Sanskriet woord Ayodya, dat verjavaanst werd tot Ngayodya. Dit was de hoofdstad van Rama’s rijk uit het grote epos, het Ramayana. In de volksmond wordt Jogyakarta vaak afgekort dat Jogja en het is zeker een plaats om te bezoeken tijdens een rondreis Java.

 

Jogyakarta bezienswaardigheden

 

Jogyakarta kraton 

De kraton van sultan Hamengku Buwono X ligt middenin Jogyakarta en is zeker een bezoek waard. De kraton heeft een traditionele hofarchitectuur, waar gebouwen, poorten en bomen allemaal een symbolische betekenis hebben. Belangrijk is ook de noord-zuid as die een rol spelen bij hofceremonies. Het noorden is gericht op de Merapi vulkaan en het zuiden op de Zuidzee, waar het onderwaterpaleis van Kanjeng Loro Kidul ligt, de vorstin van de Zuidzee. Op gezette tijden van de Javaanse kalender worden hier offerandes gebracht. In de kraton worden de heilige erfstukken de pusaka van de sultan tentoongesteld. Verder vindt u een collectie van persoonlijke bezittingen van de voormalige sultan HB IX. Deze sultan is nog steeds geliefd. Hij heeft ooit gestudeerd in Nederland, maar moest vervroegd naar huis om de troon op te volgen en na zijn troonsopstijging waarbij hij de troonsrede in het Nederlands hield, maakte hij duidelijk dat hij vooral een Javaan was. Verder had deze sultan een cruciale rol tijdens de onafhankelijkheid, hierdoor kreeg de provincie Yogyakarta een bijzondere bestuurlijke rol binnenin de republiek. Veel tentoongestelde kunst heeft een Europees karakter. Het was als sultan natuurlijk bijzonder om kunst uit Europa te verzamelen, zoals porselein en Muranoglas.

 

Museum Paku Alam IX 

U kunt ook het museum van Paku Alam IX bezoeken. Net als in Solo heeft vroeger een machtsstrijd tussen rivaliserende prinsen tot een splitsing geleid van de kraton van Yogyakarta. Paku Alam IX heeft een klein vorstendom en het is de jongste vorstendom van Midden-Java. Het is zo’n 175 jaar oud. Paku Alam IX is tegenwoordig vice-gouverneur van de speciale provincie Jogyakarta. Het museum Puro Pakualaman toont een collectie aan erfstukken zoals koninklijke parasols, een drietand, koetsen en koninklijke kledij.

 

Taman Sari

Taman Sari betekent geurende tuin, maar wordt vaak in de literatuur als het waterkasteel vermeld. De tuin annex badplaats ligt ten zuidwesten van de kraton van Yogyakarta. Taman Sari is aangelegd in de 18e eeuw en was van oorsprong tien hectare groot. Tegenwoordig staan tussen de gebouwen ook woonhuizen. Het waterpaleis was bedoeld voor de Sultan zijn gemalin en zijn concubines. Het diende als pleziertuin en meditatieruimte. De tuin is in gebruik geweest door twee generaties sultans namelijk HB I en HB II. Na 1812 werd het complex niet meer persoonlijk door de vorstelijke familie gebruikt. Taman Sari is een aangelegde tuin met invloeden uit hindoeïsme, het boeddhisme en de islam. Belangrijk van de tuin is de symboliek van bergen en meren, water en aarde ook is er verbondenheid van de Sultanaten met de legendarische koningin der Zuidzee, oftewel Kanjeng Ratu Kidul, van belang. Zij zou meerdere malen Taman Sari hebben bezocht. Sumur Gumuling, de ondergrondse moskee, is een belangrijke plek voor meditatie. Taman Sari heeft diverse mooie gerestaureerde poorten en gebouwen zoals Gapura Agung, de badplaatsen Umbul Binangun en Umbul Mancar met zijn lotus zitstenen. Verder  staat er op dit terrein de ruïnes van kraton pulau kenanga. Verken de tuin naar eigen inzicht of laat u rondleiden.

 

 

Museum Sono Budoyo

Het museum Sono Budoyo ligt ten noordwesten van het noordelijke plein van de kraton, het zogenaamde alun-alun lor, dat gemarkeerd wordt door twee reusachtige waringenbomen. Het museum is in traditioneel Javaanse stijl gebouwd. Hier vindt u collectie van gamelaninstrumenten, hindoeïstische beelden, diverse vormen van wayang, diverse batik, Javaanse bronzen, krissen en djokja zilver. Bij het museum kunt u zien hoe wayang kulit poppen worden vervaardigd en op gezette tijden kunt u ’s avonds een wayangvoorstelling bijwonen.

 

Pasar Beringardjo

Een bezoek aan Pasar Beringardjo is ook een belevenis om de geuren van Jogyakarta op te snuiven. De markt bestaat al sinds 1758 en ligt aan de Jalan Malioboro op het eind, vlakbij Fort Vredeburg. Hier wordt voornamelijk batikstoffen verkocht en kleding vervaardigd van batik. Op de tweede verdieping vindt u de kraampjes met kruiden en specerijen. Ook kunt u diverse soorten thee of kruidendrankjes zogenaamde jamu kopen. Hier vindt u vast en zeker een goed middel tegen uw kwaal. Aan de voorkant van de markt vindt u stalletjes met een parasol, waar u kunt genieten van een verkoelend drankje, zoals es cendol. 

 

Jalan Malioboro

De beroemde Jalan Malioboro begint vanaf treinstation Tugu en houdt op ter hoogte van Fort Vredeburg. De herkomst van de naam Jalan Malioboro is nog steeds een raadsel en er zijn meerdere versies over de herkomst. Er is hierop echter geen passend antwoord te vinden. Het gebied rondom Jalan Malioboro is erg toeristisch en hier vindt u veel hotels, restaurants en de Mall Malioboro. Aan weerszijde van deze straat vindt u allerlei kraampjes die toeristische snuisterijen verkopen. Hier geldt dat u echt moet afdingen op de leuke batikkussensloopjes, sandalen, riemen, schilderijen, wayangpoppen etc. Wanneer het later wordt, worden er tijdelijke kraampjes opgebouwd, zogenaamde lesehan. Hier kunt u de lokale specialiteit van Jogja proeven, zoals nasi gudeg, een gerecht gezoet met Javaanse suiker, of houdt u het liever bij een gebakken kip of duif (ayam goreng of burung dara)

 

Pasar Ngasem 

Pasar Ngasem is de vogeltjesmarkt en deze ligt vijf kilometer van het centrum en is met uw chauffeur of een becak te bereiken. U kunt hier diverse dieren vinden, waaronder giftige slangen, allerlei andere reptielen en nachtdieren. Het is enigszins zielig om deze dieren in kleine behuizing te bekijken. Echter, zo dichtbij heeft u de bijzondere en vreemde dieren nog nooit kunnen zien. Hier kunt u zich verwonderen over de pracht van moeder natuur en met de hoop dat u deze dieren tijdens uw vakantie in het wild mag bewonderen. Met uitzondering van de giftige slangen natuurlijk.

 

Fort Vredeburg 

Fort Vredeburg of Benteng Vredeburg is een Nederlands fort, waar tegenwoordig een museum is ingericht met diverse diorama’s. Het fort vindt u ten zuiden van de Beringharjo markt. Het VOC-fort is gebouwd in 1756 op kosten van de sultan. De VOC zou met zijn troepen bescherming bieden aan de sultan als wederdienst. Eerst heette het fort Rustenburg maar na een verbouwing tussen 1765 en 1788, kreeg het zijn huidige omvang en naam. Het fort bood plaats aan de troepen van de VOC, het had een gevangenis, een kerk, diverse kantoren en pakhuizen. Het huidige museum geeft een overzicht van de belangrijkste historische gebeurtenissen van de regio Jogyakarta.

 

Affandi Museum

Het Affandi Museum is een museum ter ere van deze expressionistische kunstenaar. Hij is geboren in 1907 in Cirebon en maakte zijn middelbare school niet af. In 1950 besloot hij zich als professionele kunstenaar te beschouwen. Affandi schilderde tijdens zijn gehele leven en bouwde een heel oeuvre op. Een overzicht van zijn werken vindt u in het museum. Affandi schilderde direct vanuit de tube op het doek en gebruikte zijn handen om kromme lijnen te verkrijgen. De wijze waarop hij schilderde en zijn zienswijze op zijn objecten worden geroemd. Het museumgebouw heeft een typische bouw. Affandi overleed op 23 mei 1990 en ligt begraven in het museum naast zijn vrouw omringd door zijn kunstwerken.

 

Ramayanaballet

U kunt een voorstelling zien van het Ramayanaballet in Jogyakarta met buffet. De locatie is niet ver van de Jalan Malioboro. Als het regent zit u beschut en gaat de voorstelling gewoon door. Er worden diverse soorten voorstellingen gegeven, zoals bijzondere dansen met mooi opgemaakte dames en heren in traditionele kleding. Het buffet wordt verzorgd door het Gazebo Garden Restaurant in een sfeervolle en exotische ambiance.

 

Stadswandeling Jogyakarta

Een ontspannende manier om Jogyakarta te verkennen is om een stadswandeling te maken in de wijk Kota Baru, dit was vroeger de koloniale wijk en kampong Kali Code, een dorp gebouwd aan de rivier Code. In Kota Baru vindt u koloniale huizen, brede straten met lanen gemarkeerd door bomen. U start bij hotel Garuda aan het noordelijke eind van de Jalan Malioboro. Hotel Garuda is gebouwd in 1911 in een sobere art-decostijl en heette Grand Hotel Djokjakarta. Het heeft meerdere naamsveranderingen ondergaan en verbouwingen. Tegenover het hotel heeft u zicht op de Jl. Malioboro waar uw bijzondere gevels uit de vorige eeuw kunt zien. U moet vanaf treinstation Tugu de weg aanhouden in westelijke richting en loopt onder de treinviaduct langs de rivier Code de nieuwe wijk Kota Baru in. Het tuinstadkarakter is grotendeels behouden. U komt langs het St. Ignatius College dat tegenwoordig als studentenhuis fungeert voor theologiestudenten. Er bevinden zich verschillende kerken in Kota Baru zoals de sobere Santo Antoniuskerk, gebouwd in 1926, en de kerk Huria Kristen Batak Protestan, gebouwd in 1923.

 

Wanneer u naar kampong Code wilt moet u het bordje Masjid Kalimosodo volgen. De trap gaat naar het centrum van de kampong Kali Code. Het is een geslaagd project van kampongverbetering. De gemeente wilde dit dorp ontruimen maar door interventie van activisten en een hongerstaking van Romo Mangun werd Kampung Code legaal. Het huis van Romo Mangun is gerenoveerd en als een klein museum ingericht. In deze wijk zijn geen straatnamen. Verlaat u kampong Code, dan bent u weer in kota Baru met zijn diverse villa’s. Een mooi voorbeeld van koloniale architectuur is het Phoenix hotel met glas in lood ramen. Hier niet ver van verwijderd bevindt zich ook het Tugu-monument. Het symboliseert de eenwording van de sultan, zijn onderdanen en god. Wanneer u de weg Jalan Mangkubumi inslaat eindigt u bij het treinstation Tugu en bevindt u na het oversteken van het spoor weer in de hectiek van Jalan Malioboro.

 

Vervoer Jogyakarta

In Jogyakarta rijden ontelbaar veel fietstaxi’s rond. Een rondrit met een becak is een bijzondere manier om de stad te verkennen. Stap bijvoorbeeld op vanaf Jalan Malioboro en laat u rijden naar de kraton in Jogyakarta. U moet onderhandelen over de prijs en aangeven naar welke bestemming u wilt. U kunt vragen of de becakrijder op u wacht als u meerdere bestemmingen wilt bezoeken. Een bezoek aan de kraton is te combineren met een bezoek aan fort Vredenburg, het Sono Budoyo museum en Taman Sari. Deze bezienswaardigheden nemen niet al teveel tijd in om te bezichtigen.

 

 

Een ander vervoermiddel in Jogyakarta is een andong, dit is een koets voortgetrokken door een paard. U kunt deze koetsen vinden aan Jalan Malioboro en wat voor een rondrit met de becak betekent, geldt ook voor een rondrit met een andong. Van tevoren moet u onderhandelen over de prijs en bestemming. Met een andong kunt u niet overal komen, meestal rijden de koetsen rondjes rondom de beroemde jalan Malioboro.

 

De fietsexcursie van Van Verre voert niet door het stadscentrum van Jogyakarta, maar langs  de omliggende dorpen in een landelijke zetting. Hier bent u de attractie, geniet van de rijstvelden, rietsuikervelden en bekijk hoe boeren aan het werk zijn. De fietstocht duurt 2,5 uur, maar u rijdt de tocht in uw eigen tempo. Onderweg kunt u stoppen en een pauze inlassen. Het is misschien verstandig om deze tocht vroeg te starten, wanneer de zon nog niet op zijn volle sterkte schijnt.

 

Bezienswaardigheden omgeving Jogyakarta

Een spannende excursie is cavetuben door een grottenstelsel. U verplaatst zich in een opgeblazen autoband op een ondergrondse rivier. De tocht duurt een half uur en gedurende de excursie kunt u de prachtige rotsformaties bewonderen zoals stalagmieten (omhoogstaande rotsen) en stalactieten (hangende rotsformaties), kolommen, kristalformaties en vleermuizenkolonies. Het dragen van slippers of waterschoenen wordt aanbevolen en verder moet u geen last hebben van claustrofobie in het grottenstelsel.

 

Wilt u handswerklieden aan het werk zien dan kunt u Kota Gede bezoeken, deze stad ligt vijf kilometer van het stadscentrum van Yogyakarta en staat bekend om zijn zilver. Hier kunt u zilversmeden aan het werk zien met zijn typische filigrainzilver of het beroemde djokja zilver met zijn lotusversieringen.

Een ander beroemd dorp in de omgeving is het dorp Kasongan, dat bekend staat om zijn pottenbakkerij. Hier ziet u handswerklieden aan het werk met rood aardewerk die allerlei keukenbenodigdheden en kinderspeelgoed vervaardigen. U vindt hier diverse galeries die de keramiek verkopen. U slaagt vast voor het kopen van een souvenir als aandenken van uw rondreis Java, goed inpakken is het credo.

           

U kunt ook batikateliers bezoeken, hier wordt u de verschillende batiktechnieken uitgelegd en ziet u hoe een batikdoek wordt vervaardigd. Een bezoek aan een sigarenfabriekis ook een informatieve excursie. Hier ziet u hoe de tabaksbladeren tot sigaren worden verwerkt.

           

Een bezoek aan de vulkaan Merapi is ook een mogelijkheid. Dit is de gevaarlijkste vulkaan van Indonesië, omdat het een erg actieve vulkaan is die in dichtbevolkt gebied ligt. Regelmatig spuwt de vulkaan aswolken en lava uit. Merapi betekent berg van vuur. U moet een bezoek aan deze vulkaan echt met een gids doen. De beklimming van de vulkaan werd verboden door de overheid, omdat er mensen bij een eerdere tocht waren omgekomen. Er is dus voorzichtigheid geboden.  

 

Imogiri is een begraafplaats van de diverse sultans van Midden-Java. Het is een bedevaartplaats. Hier rust ook de eerste sultan van Java, sultan Agung. Bij betreding van deze begraafplaats is gepaste kleding een vereiste. Bij de ingang kunt u deze huren. Het maken van foto’s is verboden. U heeft van deze begraafplaats een prachtig uitzicht op de vulkaan Merapi.

 

Borobudur en Prambanan tempel 

Wanneer u in Jogyakarta bent, is een bezoek aan de twee beroemdste tempels op Java. De boeddhistische Borobudur met zijn mooie galerijen en stupa’s en de hindoeïstische Prambanan gewijd aan Shiva zijn zeker een bezoek waard. Een bezoek aan de Borobudur en de Prambanan tempel is zeker een hoogtepunt van uw rondreis Java. 

 

Tijdens deze reizen reist u naar Jogyakarta
DSC_0695
Voorbeeldreis Java

Rondreis Java: In contact met land en volk van West Java

West-Java: Naar Bogor - Nagrak, onbekend Java - Bandung - Garut met de Papandayan vulkaan - Purwokerto met mystiek bergoord Baturaden. Centraal-Java: Wonosobo, Diëngplateau - Borobudur, logeren nabij de beroemde stoepa - Jogyakarta, sultansstad.