1 Speciaal voor de Belgische bezoekers, klikhiervoor meer informatie

Labuan Bajo

Labuan Bajo is een gezellig plaatsje op het eiland Flores en wordt door veel mensen gezien als een stop tijdens het reizen naar het eiland Komodo. Wat veel mensen vergeten is dat Labuan Bajo een fantastische bestemming is voor een duikvakantie. In Labuan Bajo zijn er genoeg goede hotels te vinden en het is daarom ideaal om even bij te komen tijdens een rondreis Kleine Sunda-eilanden.

 


Labuan Bajo bezienswaardigheden

Duiken bij Labuan Bajo

Labuan Bajo ligt ook in het grote nationale park van Komodo en heeft een schitterende onderwaterwereld. Het is zeker aan te raden om vanuit dit vissersdorp een duik- of snorkeltrip te maken. In Labuan Bajo zijn er genoeg goede duikscholen te vinden en er zijn honderden mooie duiklocaties te bezoeken. Dit gedeelte van Azië is daarom ook zeer bekend vanwege de goede mogelijkheden te duiken.


Vele soorten zeedieren te bewonderen in Labuan Bajo

Doordat de wateren in een beschermd park liggen is de biodiversiteit vrijwel niet veranderd. Vlakbij Labuan Bajo liggen diepe zee-engtes richting de Zuidelijke Oceaan. Het is dus niet gek dat er regelmatig reuzen voorbij zwemmen zoals de walvis, mantraroggen, haaien, grote schildpadden en dolfijnen terwijl u aan het duiken bent. Maar naast deze gevaartes zijn er ook veel kleinere zeedieren te bewonderen. Een bijzonder exemplaar is het pygmee zeepaardje. Dit zeepaardje wordt maar enkele centimeters groot en leeft voornamelijk in waaierkoraal. Ze hebben, net zoals het koraal, knobbels op hun lijf. Daarnaast is hun kleur ook nog eens vrijwel hetzelfde als dat van het koraal. Hierdoor zijn ze lastig te zien omdat ze helemaal opgaan in hun omgeving. Het kan zomaar zijn dat als u het koraal bewondert er een paar zeepaardjes in verstopt zitten!
Ook zijn er scholen barracuda’s en makreel te bekijken, net zoals sweetlips, zeeduivels en zeeslakken. De zeeslakken hebben schitterende tropische kleuren en lijken in niets op hun soortgenoten op het vaste land. Vergeet dus vooral geen onderwatercamera mee te nemen tijdens uw Kleine Sunda-eilanden!

 

Duikexcursies vanaf Labuan Bajo

Mooie eilandjes die vaak worden aangedaan om te gaan duiken, zijn Kanawa en Seraya. Bij Kanawa is het water helderblauw en ondiep en heerlijk om er te zwemmen en te relaxen. Rondom Seraya is vooral bij eb het koraal te zien. Daarom is het hier ideaal om te snorkelen. Het is mogelijk zelf bootjes te huren. Verder zijn er vele soorten duikexcursies te boeken. Een dagtrip, maar ook het boeken van meerdere dagen en nachten, zijn opties. Voor diegene die niet van duiken houden, zijn er ook veel andere interessante dagtripjes te maken onder andere naar vulkaanmeren, grotten en watervallen.
In de maanden januari en februari wordt het afgeraden om te duiken in verband met het regenseizoen. De watertemperatuur is tussen de 27 en 28 graden Celsius en het zicht is tussen de 25 en 35 meter. Dit zijn uitstekende condities om te duiken.

 

 

De Cunca Walung watervallen

De wondermooie Cunca Walung watervallen zijn een goede optie voor een dagexcursie. De watervallen liggen op ongeveer 35 kilometer van Labuan Bajo. ‘Cunca’ betekent waterval en ‘Walung’ betekent maan. Er zijn in totaal drie watervallen hier: de Cunca Walang, Cunca Rami en Cunca Lolos. Net zoals de maan kunnen ook deze watervallen een hypnotiserende werking hebben. Iedereen die er langs loopt, wordt er toe aangetrokken een verfrissende duik te nemen.
Vanaf de weg is het 1 - 1,5 uur lopen langs oude dorpjes en landbouwgronden. Dit is uitzonderlijk doordat de weg niet langs de gebaande paden loopt. U krijgt een goed inzicht van het echte leven in Indonesië.
Hoe dichter u bij de watervallen komt, hoe mooier de natuur wordt. De waterval hoort u al vanuit de verte. Vanaf een dikke 6 meter hoogte stroomt het over de rotsen en stort het in een diepe poel.

 

Labuan Bajo tips

Batu Cermin Cave

Op een kleine vier kilometer afstand van Labuan Bajo ligt Batu Cermin. ‘Batu’ betekent steen en ‘cermin’ betekent spiegel. In het Engels wordt hierom de naam Mirror Cave aangehouden. De Batu Cermin is een grot met donkere stenen. In de ochtend schijnt de zon naar binnen en deze laat enkele stenen oplichten die reflecteren. Deze reflecterende steentjes schijnen naar andere donkere gedeeltes van de grot waardoor het net kleine spiegeltjes lijken. De tijdstip waarop de zon naar binnen schijnt is afhankelijk van de tijd van het jaar. Verder kunt u nog de grot beter bekijken. Soms is het wel een beetje klauteren, klimmen en glibberen. In de ochtend heeft u de meeste kans om vleermuizen en spinnen te zien. Rondom de grot staan bossen waar langstaart makaken en wilde zwijnen leven.

 

Het centrum van Labuan Bajo

Het centrum van Labuan Bajo is erg gezellig met leuke souvenirwinkeltjes. U kunt hier onder andere fraaie sleutelhangers, komodovaraan houtsnijwerken, handgeweven ikatkleding en T-shirts kopen. Ook de lokale koffie is de moeite van het proberen waard. Het is sterk maar toch ook erg aromatisch. Sommige toeristen zijn geïnteresseerd in de hete pepers die in Labuan Bajo te verkrijgen zijn. Maar deze zijn erg sterk en één klein stukje is al veel pittiger dan een gemiddelde chilipeper. Misschien een leuk idee om iemand mee uit te dagen voor een weddenschap. In Indonesië is vaak pittig eten te verkrijgen, maar deze peper wordt alleen gebruikt om noedels wat extra smaak te geven.

 

Labuan Bajo cultuur

Het grootste gedeelte van Flores is katholiek in tegenstelling tot veel andere gebieden in Indonesië. Labuan Bajo is daarentegen weer een uitzondering. De inwoners van het dorpje zijn voornamelijk moslim.
Veel bewoners leven van de visvangst. In de baai liggen talloze bootjes zoals kano’s, zeilboten, motorboten en trimarans (een soort catamaran). De bewoners zijn al meer ingespeeld op het toerisme want enkele jaren geleden was het nog niet bekend. Aan de infrastructuur wordt gewerkt, zodat mensen zich gemakkelijker kunnen verplaatsen.
Een ander groot inkomen komt van de landbouw. De meeste mensen leven redelijk eenvoudig. Er is nog ruimte voor de invloed van vroegere culturen waarbij het eren van de natuur en voorouders hoog in het vaandel staat. 

Tijdens deze reizen reist u naar Labuan Bajo
Maumere-Moni-Noordroute
De Kleine Sunda Eilanden

Rondreis Uitgebreid Flores

Flores: Maumere > Moni, Kelimutu-vulkaan > snorkelen bij Riung > Bajawa, authentieke dorpen > Ruteng, prachtig berglandschap > Labuan Bajo Komodo-archipel: vaar met uw eigen privéboot en spot Komodovaranen.

Indonesie-Sumba-Waikabubak-begroeting
De Kleine Sunda Eilanden

Rondreis Authentieke dorpen op Sumba en Flores

Sumba: traditionele dorpen Waingapu en Waikabubak Flores: vulkaanmeren bij MoniRiung, snorkelen > Bajawa, authentieke dorpen > Ruteng > Labuan Bajo Komodo-archipel: 2 dagen varen, spot Komodovaranen.

Flores-Komodo-varaan1
De kleine Sunda eilanden

Bouwsteen: Reusachtige varanen vanaf eigen boot

Flores en Komodo-archipel

 

Labuan Bajo > varen met privéboot naar Komodo en Rinca, op zoek naar komodovaranen > Komodo-archipel, snorkelen > terug naar Labuan Bajo.