1 Speciaal voor de Belgische bezoekers, klikhiervoor meer informatie

Bunaken & Siladen

Echte juweeltjes, de eilanden Bunaken & Siladen

De eilanden Bunaken en Siladen behoren tot Bunaken Marine National Park, gelegen in het noordelijkste puntje van Sulawesi, Indonesië. De eilanden horen tot de Koraaldriehoek en is dan ook de leefomgeving van 390 soorten koraal en vele vissoorten, reptielen en zeezoogdieren. Beide eilanden liggen slechts op een klein stukje varen uit elkaar. De eilanden verschillen dan ook niet veel van elkaar. Beide eilanden zijn een paradijs voor duikers en natuurliefhebbers. Bent u dat ook? Voeg dan een aantal dagen op Bunaken of Siladen toe aan uw rondreis Sulawesi.

 

 

Bunaken is een eiland van 8 km, heeft een levendig centrum en bestaat hoofdzakelijk uit een basis van fossiel-koraal waarop een dichtbegroeide jungle groeit. Het wordt bewoond door meer dan 4.000 mensen, heeft 3 verschillende dorpen en een prachtig koraalrif dat de kust omringt.  

 

Siladen eiland is een van de oudste beschermde gebieden in Indonesië. Dit kleine eilandje wordt volledig omzoomd door koraalriffen met prachtige koraalafzettingen waar zachte koralen, zeeanemonen en sponzen zijn.

 

Kaart van Bunaken & Siladen

Bunaken en Siladen liggen voor de noordwestkust van Sulawesi en iets ten noorden van Manado Bay, Indonesië. Bunaken heeft een oppervlakte van 808 hectare met tropische vegetatie, witte zandstranden, mangroves, rotspartijen, enkele gecultiveerde gewassen en natuurlijk de vele kokospalmen die op het eiland te vinden zijn.

 

Weer in Bunaken & Siladen

Bunaken en Siladen liggen nauwelijks een graad boven de Evenaar waardoor er een tropisch klimaat heerst. Maanden dat u de eilanden beter niet kunt bezoeken is van november tot midden april. Het regenseizoen is dan van kracht. Naast veel regenval kan het er soms dagenlang stormen. Het droge seizoen is van mei tot oktober, wanneer de temperatuur stijgt tot een temperatuur van 35°.

 

Bunaken en Siladen ontvangen minder regen dan het vasteland van Noord-Sulawesi en op beide eilanden is een aangename zeebries te voelen. Voor nog meer tips over het klimaat verwijzen we u graag naar ons klimaatoverzicht.

Leuk om te doen in Bunaken & Siladen

1. Ontdek vele duikspots

Bijna alle toeristen die de eilanden bezoeken, komen er voor de fantastische onderwaterwereld. Duiken staat er centraal en elk resort heeft dan ook een eigen duikschool. In tegenstelling tot veel andere duikspots in de wereld duikt u bij Bunaken bijna altijd met lokale gidsen. Voor ons is Bunaken één van de mooiste duikbestemmingen ter wereld, en vooral bekend vanwege de prachtige walldives. De koraalmuren zijn er erg fraai en er zijn ook enorm veel soorten te zien. Grote vissen ziet u bij de duikspots met stroming, grote scholen en meerdere schildpadden ziet u waarschijnlijk bij elke duik.

 

Bunaken is geschikt voor alle typen duikers, hoewel beginners beter de duikspots met flinke stroming kunnen vermijden. Wij hebben twee populaire duikspots op een rijtje gezet.

 

Likuan I

Dit is een zeer mooie duikplaats met een wand die afdaalt in diep water. Langs de wand zijn vele, kleine grotten en zandhellingen te vinden. De duikstek zit vol met prachtige vissoorten. Ga op verkenning in het diepe blauw om rifhaaien, schildpadden en barracuda's te vinden. Het koraal is ook prachtig langs het rif en u kunt uw duik altijd beëindigen in het ondiepe water in een 3 m diepe koraaltuin. Iets wat u vaak zult zien tijdens het duiken in het Bunaken National Park.

 

Lekuan III

Dit is een goede duikspot om zwartpuntrifhaaien, barracuda's en zelfs mantaroggen te zien, als u geluk heeft. De wand is erg mooi met veel zandige hellingen.

 

    

 

2. Snorkel op en de onderwaterwereld ontdekken

Het Bunaken National Marine Park is perfect om te snorkelen. Vooral bij Bunaken is de kans enorm groot dat u schildpadden zult zien. De koraalriffen zijn gezond en zit vol leven.

 

Het exploratiegebied beslaat het 2 kilometer lange rif dat de zuidoostelijke kust van het eiland begrenst. De koralen zijn over het hele gebied in goede staat, met uitzondering van enkele tientallen meters ten noorden van het exploratiegebied.

 

Zet uw duikbril op en betreedt een magische plek waar duizenden vissen vredig over een veelkleurig koraal zwemmen. Als u de drop-off volgt, ziet u verschillende soorten vissen in paren voorbij zwemmen. Trompetvissen, enorme egelvissen, papegaaivissen en zelfs koffervissen. De meest kleurrijke en majestueuze van allemaal is de maanvis. U heeft de meeste kans om deze te zien rond  de maanvis wordt het meest gezien rond de rifvlakte.

 

Het eiland Siladen is omgeven door een ondiep rif dat uiteindelijk overgaat in dieper water. Direct voor de resorts ligt een grote zeegrasweide, een marine omgeving die net zo belangrijk is als koraalriffen. Hier vindt u jonge vissen die zich tussen de grassprieten verbergen. In de latere namiddag kunt u veel blauw gevlekte pijlstaartroggen, murenen en zelfs rif-octopussen zien. Hoewel het zeer zeldzaam is, is het ook mogelijk om een Indische zeekoe te zien grazen van het zeegras wanneer het vloed is.

 

  


3. Mooie, witte stranden op Siladen

Siladen eiland staat bekend als een rustig toeristisch eilandje; deze plaats zal een perfecte schuilplaats zijn voor diegenen die even willen ontsnappen aan de drukte van de stad. Hier zult u een prettige tijd beleven door uit te rusten en te zonnebaden terwijl u geniet van het felle zonlicht. Op dit eiland is er een glazen boot, duikcentrum, huisjes en eetstalletjes om uw vakantie compleet te maken. Als Bunaken beroemd is om de schoonheid van de zee, is Siladen beroemd door zijn hoogtepunt voor de schoonheid van de kustlijn. Dat maakt dat de toeristen de voorkeur geven aan zonnebaden op dit strand. Het witte zandstrand is zeer dominant op dit kleine eiland.

 

    

Hotels op Bunaken & Siladen

Wij bieden diverse hotels aan op Bunaken & Siladen van eenvoudige tot luxere villa’s. Genoeg keus om alles te halen uit uw verblijf op dit eiland. Onze top 3 hotels vindt u hieronder, maar voor een uitgebreid overzicht verwijzen wij u graag naar ons hoteloverzicht Sulawesi.

Bastianos Resort

Bastianos Resort

Bunaken Village Resort

Bunaken Village Resort

Onong Siladen Resort

Onong Siladen Resort

Tijdens deze rondreizen en bouwstenen reist u naar Bunaken
Geniet van het prachtige uitzicht op Tomohon, Sulawesi
Voorbeeldreis Sulawesi

Rondreis Hoogtepunten van Sulawesi

Zuid-Sulawesi: Makassar > Bira, strand > Sengkang > Torajaland. Centraal-Sulawesi: Masamba > Tentena, Posomeer. Noord-Sulawesi: Tomohon > Tangkoko NP, jungle > eiland Bunaken, snorkelen en duiken

Typische zadeldakwoningen in Torajaland, Sulawesi
Voorbeeldreis Sulawesi

Rondreis Transsulawesi

Zuid-Sulawesi: Makassar > Torajaland. Centraal-Sulawesi: Masamba > Tentena, Posomeer > Parigi. Noord-Sulawesi: Marisa > Gorontalo > Kotamobagu > Tomohon > Tangkoko > Bunaken

Het strand van Bunaken op Sulawesi
Voorbeeldreis Sulawesi

Bouwsteen Sulawesi: Eilandhoppen op Noord-Sulawesi

Noord-Sulawesi

 

Bangka, eiland voor rustzoekers > Bunaken Marine National Park, de eilanden Bunaken en Siladen, kleurrijke onderwaterwereld, echt bounty-gevoel.