1 Speciaal voor de Belgische bezoekers, klikhiervoor meer informatie

Bukittinggi

In West-Sumatra ligt Bukittinggi, dat letterlijk ‘hoge heuvel’ betekent: de stad ligt op ruim 900 meter boven de zeespiegel en is omringd door de vulkanen Merapi en Singgalang. Bukittinggi wordt gezien als het culturele hart van de Minangkabau, een Maleis volk dat veel voorkomt in dit deel van Indonesië. Tijdens uw rondreis Sumatra vindt u er volop bezienswaardigheden, zoals de Jam Gadang en net iets buiten de stad ziet u het Pagaruyung paleis, een replica van een Minangkabau paleis. Ga vooral naar de Ngarai Sianok: een indrukwekkend diepe kloof die u vanaf het panoramapunt in de stad kunt zien of waarheen trektochten kunnen worden gemaakt. Het lokale vervoersmiddel in Bukittinggi is een koetsje; erg leuk om hiermee een tocht door de stad te maken. Hierdoor ervaart u tempo doeloe, de vroegere tijden van Indonesië.


Bukittinggi bezienswaardigheden

In en rondom Bukittinggi is een hoop te bewonderen en te beleven. Hierom wordt de plaats door velen die door West-Sumatra rondreizen vooral bezocht. U vindt er diverse bezienswaardigheden uit de Nederlandse koloniale periode en daarnaast ontdekt u in Bukittinggi een authentiek Indonesische geschiedenis en een hoop natuurschoon.


Neem in Bukittinggi een kijkje bij de Jam Gadang

De Jam Gadang, ‘Grote Klok’, werd gebouwd tijdens de Nederlandse koloniale tijd. De torenklok wordt wel eens de Big Ben van Indonesië genoemd, terwijl het eigenlijk maar een ‘klein’ klokje van 26 meter is. Deze alarmklok heeft een uniek uiterlijk: Nederlands, met ooit zelfs een haan op de toren. Tijdens de Japanse bezetting is de haan er afgehaald en na de Indonesische onafhankelijkheid werd het dak puntig gemaakt, zoals in die omgeving veel is te zien. Het oorspronkelijke uurwerk werd in 1926 cadeaugegeven aan de lokale bestuurder van Bukittinggi. Geruchten gaan dat de kerkklok 3000 gulden kostte. De Jam Gadang vormt het centrum van de stad en rondom bevindt zich een pleintje met markten en eetkraampjes. Hier vindt u een gezellige mix van verkopers, lokale bewoners en toeristen. Het is een ideale plek om souvenirs te kopen, maar let in de drukte wel op zakkenrollers.


Kloof Ngarai Sianok

Aan de westkant van Bukittinggi ligt de Ngarai Sianok, een kloof van circa 120 meter diep. De Ngarai Sianok bestaat uit twee tegenover elkaar gelegen steile wanden, die bijna verticaal naar beneden lopen tot aan een vlakke bodem met rijstvelden. De rivier die door het landschap slingert, maakt het schilderachtige plaatje compleet. De kloof is vijftien kilometer lang en het unieke panorama-uitzicht is het mooist in de vroege ochtend. Houdt u van wat beweging op uw rondreis door Indonesië, ga dan wandelen door de kloof; een tocht van ongeveer drie uur.

 

  

Ga ondergronds bij Gua Jepang

Bij het panoramapunt in Bukittinggi bevindt zich ook de entree naar de Gua Jepang, de tunnels waar tijdens de Tweede Wereldoorlog Japanse soldaten zich konden verschuilen. Het netwerk van ondergrondse gangen van zo’n anderhalve kilometer lang is uiteindelijk nooit in gebruik genomen. Het is aan te raden om tijdens een wandeling door de tunnels met een gids te lopen. Die kan dit deel van de Indonesische geschiedenis op boeiende wijze beschrijven en zorgt ervoor dat u niet verdwaalt.

 
Breng buiten Bukittinggi een bezoek aan het Pagaruyung paleis

Op een kleine 45 kilometer van Bukittinggi bevindt zich het Stano Basa Pagaruyuang, ofwel het Pagaruyung paleis. Dit imposante paleis wordt gezien als het centrum van het koninkrijk van de Minangkabau. Het bouwwerk heeft al drie keer blootgestaan aan brand, de laatste keer was in 2007. Het huidige paleis is dus een replica en fungeert tegenwoordig als museum. Maar het is nog altijd even mooi! Het Pagaruyung paleis is een Rumahgadang, ‘groot huis’: het telt drie verdiepingen en 72 pilaren, en heeft een opvallend gebogen puntdak dat is gemaakt van 26.000 kilo palmvezels. Het unieke pand isgoed bestand tegen aardbevingen die regelmatig voorkomen op Sumatra.Binnenin staan ruim honderd reproducties van meubels en artefacten, en na een kijkje in het paleis krijgt u een goede indruk van de Minangkabau cultuur.


Terug in de geschiedenis bij Fort de Kock

Fort de Kock was een groot fort dat werd gebouwd in 1825 tijdens de Paderi-oorlogen op verzoek van de Nederlandse legeraanvoerder, Gouverneur-Generaal Hendrik Merkus de Kock. Het was een tijdje ook de naam voor Bukittinggi. Fort de Kock is vanwege de geschiedenis een noemenswaardige bezienswaardigheid en toch zijn er veel bezoekers niet erg enthousiast. Helaas werd het gebouw slecht onderhouden is het grotendeels vervallen. Van het fort zelf is niets meer over; u vindt er een gedenkplaat, een paar kanonnen en een aantal aarden wallen die de oude muren van de vesting aangeven. Een bezoek aan de culturele trekpleister wordt daarom waarschijnlijk vooral gewaardeerd door reizigers die geïnteresseerd zijn in het oud-Hollandse koloniale verleden.

 

Bukittinggi tours

Houdt u ervan om tijdens uw rondreis Sumatra actief bezig te zijn, dan zijn er gedurende uw verblijf in Bukittinggi volop activiteiten te ondernemen. U kunt fietsen in en rond Bukittinggi en het is ook erg leuk om eens een lokale markt te bezoeken.

 
De lokale markt Pasar Atas

In Bukittinggi vindt u diverse traditionele markten waar u naar hartenlust kunt struinen op zoek naar de leukste souvenirs, kleding, eten en nog veel meer. De bekendste markt is de Pasar Atas en verder is de Pasar Bawah een veel bezochte bazaar. Afdingen is onderdeel van de cultuur, dus schaam u niet om een lagere prijs te bieden, maar houd het wel leuk. Geen behoefte aan meer spullen die u mee moet sjouwen tijdens uw rondreis Sumatra? Slenteren langs de kraampjes en een praatje maken met de verkopers is vaak al gezellig genoeg.


Fietsen, varen en kookcursussen in Bukittinggi

Een leuke tip voor uw rondreis Sumatra is om een fietstocht in de omgeving van Bukittinggi te maken. Fietsend door de dorpjes komt u gemakkelijk in contact met de lokale bevolking. Een van de tours die u vanuit Bukittinggi kunt maken is de Minangkabau cultuurtour. Hierbij fietst u naar Kota Gadang, waar veel (filigraan) zilverwerk wordt gemaakt, en naar diverse andere dorpen die bijvoorbeeld zijn gespecialiseerd in houtsnijwerk en weven. Onderweg ziet u prachtig gedecoreerde buitenhuizen. Uitrusten kan aan het Singkarakmeer, waarna de tocht verdergaat naar Batusangkar, ooit de hoofdstad van een voormalig Hindoerijk. Rondom dit stadje komt u door enkele traditionele dorpjes, zoals Sungai Tareb waar men nog op traditionele wijze koffie bereidt. De stijlvolle Minangkabau huizen onderweg hebben karakteristieke daken in de vorm van buffelhoorns. Niet op de fiets, maar wel behoefte aan ontspanning? Bij het Maninjaumeer kunt u een bootje huren. Of kies voor het volgen van een kookcursus in Bukittinggi. Deze vindt plaats bij een familie thuis; dit is dé manier om de cultuur in dit deel van Zuidoost-Azië te leren kennen.

 


Bukittinggi cultuur

De stad Bukittinggi wordt gezien als het centrum van de Minangkabau cultuur. Dit Maleise volk leeft voornamelijk op West-Sumatra, maar ook in andere delen van Zuidoost-Azië. In de omgeving van Bukittinggi vindt u nog diverse traditionele dorpjes waar hun cultuur duidelijk is vertegenwoordigd. Deze dorpen zijn herkenbaar aan de huizen waarvan de daken op de hoorns van een waterbuffel lijken. Hoewel een groot gedeelte van Indonesië islamitisch is en de vrouwen daar ondergeschikt zijn aan mannen, hebben zij bij de Minangkabau cultuur juist een hoge sociale status.

  

Vrouwen zijn de baas in Bukittinggi

Een lange tijd was het matrilineaire verwantschapssysteem erg belangrijk. Dit betekent dat alles, zoals woningen en land, wordt overgeërfd via de lijn van de moeder. Door de komst van de islam is dit systeem niet langer dominant, maar nog altijd zijn er wel culturele en sociale aspecten waarin deze structuur wordt herkend. Nu vervullen mannen veel bestuurlijke functies en vertegenwoordigen zij daarnaast de familie. Iedere ‘clan’ bestaat uit nakomelingen van de moeder of grootmoeder, die veelal wordt gerepresenteerd door de oudste broer van de eerst getrouwde vrouw van de familie. Wanneer zijn zuster kinderen heeft, vertegenwoordigen zij de familie en niet hij. Samen met andere oudste broers van het dorp vormen de mannen een soort gemeentebestuur van het dorp. Veel Minangkabau jongens gaan al op zeer jonge leeftijd het huis uit, soms al met 6 jaar, en maken een rondreis door Indonesië of andere delen van Azië. Het is normaal om als man een jaar of langer buiten het dorp te wonen. Hierdoor blijven de vrouwen achter en die regelen de zaken als de mannen weg zijn.

  

Waar komt de naam Minangkabau vandaan?

Er zijn diverse verklaringen voor de naam Minangkabau. Welke de juiste is, is eigenlijk niet bekend. Een van de verhalen die graag wordt verteld, gaat over de ‘winnende karbouw’: in het Indonesisch betekent menang, winnen en kabau, karbouw, ofwel buffel. Het verhaal gaat dat West-Sumatra in oorlog was met een Javaans koninkrijk. De Javanen waren machtiger en hadden een veel groter en sterker leger. Hierop verzonnen de West-Sumatranen een list: zij stelden voor om een wedstrijd te houden tussen twee karbouwen die tot de dood zouden vechten. Diegene die won, zou daarmee ook de oorlog winnen. De Javanen gingen akkoord en de volgende dag arriveerden zij met een enorme karbouwstier. De West-Sumatraanse buffel daarentegen was een uitgehongerd kalfje, waarvan de hoorntjes waren gescherpt of stiekem voorzien van messen. Het kalfje had honger, zag de grote stier en rende erop af in de hoop melk te kunnen drinken. In plaats daarvan boorde hij zijn scherpe hoorns in de buik van de volwassen stier, die ter plekke stierf. Zo won het kalfje voor West-Sumatra de oorlog. De puntige daken van de huizen staan symbool voor de karbouwhoorns en verwijzen naar deze geschiedenis.

 

 

Bukittinggi geschiedenis

Over de historie van Bukittinggi is niet veel bekend. Ooit waren er vijf kleine dorpen met elk een markt voor de verkoop van eten en goederen. Pas in 1825, tijdens de Padri-oorlogen, werd er een fort gebouwd dat werd vernoemd naar de Nederlandse Gouverneur-Generaal Hendrik Merkus de Kock. De Nederlanders maakten van het fort en de dorpen er omheen een grotere stad en legden een weg aan die de streek met de westkust verbond. Zo konden landbouwproducten en goederen gemakkelijker worden vervoerd en kreeg Fort de Kock een grote economische impuls. Tussen 1891 en 1894 werd vervolgens een treinlijn aangelegd waardoor het stadje werd verbonden met de Payakumbuh en Padang. In de koloniale tijd waren er diverse grote huizen in Nederlandse stijl, maar daar is tegenwoordig nog maar weinig van te zien.


Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd Fort de Kock bezet door de Japanners. Kort na deze oorlog ontstond de Indonesische Vrijheidsstrijd en was de stad het hoofdkwartier van de tijdelijke regering van de nationalisten. De Nederlanders wilden de stad terug en voerden bombardementen uit en op 22 december 1948 was de plaats weer in hun handen. Een jaar later werd de Indonesische soevereiniteit erkend en werd de naam Fort de Kock vervangen voor Bukittinggi, dat zoals eerder genoemd ‘hoge heuvel’ betekent. Van 1950 tot 1957 was Bukittinggi de hoofdstad van de provincie Centraal Sumatra. Rebellen kwamen in 1958 nog in opstand tegen de Indonesische Regering en riepen Bukittinggi uit tot zetel van de Revolutionaire Regering van de Republiek Indonesië. Enkele maanden later had de officiële Indonesische regering het gebied weer onder controle. Tegenwoordig is het rustig in Bukittinggi en is het een fijne plaats voor een aangenaam verblijf tijdens het rondreizen op Sumatra.

Tijdens deze reizen reist u naar Bukittinggi
Indonesie-orangoetan20
Voorbeeldreis Sumatra

Rondreis Avontuurlijk en actief Sumatra

Noord-Sumatra: Aankomst Medan > Tangkahan, jungle en olifanten > Bukit Lawang, spot orang-oetans > Brastagi, vulkaantrek > Tobameer. West-Sumatra: Sipirok > Bukittinggi, fietsen > Harauvallei, wandelen > vertrek Padang.