Noord-Sumatra: Aankomst Medan > Tangkahan, jungle en tuben > Bukit Lawang, spot orang-oetans > Brastagi, vulkaantrek > Tobameer. West-Sumatra: Sipirok > Bukittinggi, fietsen > Harauvallei, wandelen > vertrek Padang.
De gemoedelijke stad Bukittinggi, dat letterlijk ‘hoge heuvel’ betekent, is gelegen in West-Sumatra. De stad ligt op ruim 900 meter boven de zeespiegel en is omringd door de vulkanen Merapi en Singgalang. Bukittinggi wordt gezien als het culturele hart van de Minangkabau, bijna een onmisbare plaats tijdens uw individuele rondreis Sumatra. Bezoek tijdens uw verblijf in Bukittinggi de bezienswaardigheden, struin over de marktjes en geniet van de groene omgeving. Ga vooral naar de Ngarai Sianok: een indrukwekkend diepe kloof die u vanaf het panoramapunt in de stad kunt zien en waarheen trektochten kunnen worden gemaakt. Het lokale vervoersmiddel in Bukittinggi is een koets; maak hierop ook zeker een tocht door de stad.
Een typisch Minangkabauhuis in Bukittinggi
Geschiedenis van Bukittinggi
Over de historie van Bukittinggi is niet veel bekend. Ooit waren er vijf kleine dorpen met elk een markt voor de verkoop van eten en goederen. Pas in 1825, tijdens de Padri-oorlogen, werd er een fort gebouwd dat werd vernoemd naar de Nederlandse Gouverneur-Generaal Hendrik Merkus de Kock. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd deze fort (Fort de Kock) bezet door de Japanners. Kort na deze oorlog ontstond de Indonesische Vrijheidsstrijd en was de stad het hoofdkwartier van de tijdelijke regering van de nationalisten. De Nederlanders wilden de stad terug en voerden bombardementen uit en op 22 december 1948 was de plaats weer in hun handen. Een jaar later werd de Indonesische soevereiniteit erkend en werd de naam Fort de Kock vervangen voor Bukittinggi. Van 1950 tot 1957 was Bukittinggi zelfs de hoofdstad van de provincie Centraal Sumatra.
Op de fiets ontdekte Emmy het gebied rondom Bukittinggi
De Minangkabau cultuur in Bukittinggi
De stad Bukittinggi wordt gezien als het culturele centrum van de Minangkabau. Dit Maleise volk leeft voornamelijk op West-Sumatra, maar ook in andere delen van Zuidoost-Azië. In de omgeving van Bukittinggi vindt u nog diverse traditionele dorpjes waar hun cultuur duidelijk is vertegenwoordigd. Deze dorpen zijn herkenbaar aan de huizen waarvan de daken op de hoorns van een waterbuffel lijken. Hoewel een groot gedeelte van Indonesië islamitisch is en de vrouwen daar ondergeschikt zijn aan mannen, hebben zij bij de Minangkabau-cultuur juist een hoge sociale status.
Een lange tijd was het matrilineaire verwantschapssysteem erg belangrijk. Dit betekent dat alles, zoals woningen en land, wordt overgeërfd via de lijn van de moeder. Door de komst van de islam is dit systeem niet langer dominant, maar nog altijd zijn er wel culturele en sociale aspecten waarin deze structuur wordt herkend. Nu vervullen mannen veel bestuurlijke functies en vertegenwoordigen zij daarnaast de familie. Iedere ‘clan’ bestaat uit nakomelingen van de moeder of grootmoeder, die veelal wordt gerepresenteerd door de oudste broer van de eerst getrouwde vrouw van de familie. Wanneer zijn zuster kinderen heeft, vertegenwoordigen zij de familie en niet hij. Samen met andere oudste broers van het dorp vormen de mannen een soort gemeentebestuur van het dorp. Veel Minangkabau jongens gaan al op zeer jonge leeftijd het huis uit, soms al met 6 jaar, en maken een rondreis door Indonesië of andere delen van Azië. Het is normaal om als man een jaar of langer buiten het dorp te wonen. Hierdoor blijven de vrouwen achter en die regelen de zaken als de mannen weg zijn.
Er zijn diverse verklaringen voor de naam Minangkabau. Welke de juiste is, is eigenlijk niet bekend. Een van de verhalen die graag wordt verteld, gaat over de ‘winnende karbouw’: in het Indonesisch betekent menang, winnen en kabau, karbouw, ofwel buffel. Het verhaal gaat dat West-Sumatra in oorlog was met een Javaans koninkrijk. De Javanen waren machtiger en hadden een veel groter en sterker leger. Hierop verzonnen de West-Sumatranen een list: zij stelden voor om een wedstrijd te houden tussen twee karbouwen die tot de dood zouden vechten. Diegene die won, zou daarmee ook de oorlog winnen. De Javanen gingen akkoord en de volgende dag arriveerden zij met een enorme karbouwstier. De West-Sumatraanse buffel daarentegen was een uitgehongerd kalfje, waarvan de hoorntjes waren gescherpt of stiekem voorzien van messen. Het kalfje had honger, zag de grote stier en rende erop af in de hoop melk te kunnen drinken. In plaats daarvan boorde hij zijn scherpe hoorns in de buik van de volwassen stier, die ter plekke stierf. Zo won het kalfje voor West-Sumatra de oorlog. De puntige daken van de huizen staan symbool voor de karbouwhoorns en verwijzen naar deze geschiedenis.
Kaart van Bukittinggi
Het culturele hart van de Minangkabau is gelegen in West-Sumatra. In ongeveer 3 uur rijdt u van de luchthaven van Padang naar Bukittinggi. De stad ligt in een prachtige omgeving met kratermeren en is omgeven voor groene landschappen. Een bezoek aan Bukittinggi is goed te combineren met een rondreis Noord-Sumatra. Vanuit Bukittinggi kunt u over land met uw chauffeur in twee dagen richting het Tobameer reizen. Onderweg ervaart u het lokale leven en ziet u de meest prachtige rijstterrassen en groene heuvels. De hotels en de bezienswaardigheden zijn gunstig gelegen in de stad. We raden het aan om de gehele periode in Bukittinggi de beschikking te hebben over een privé-busje met chauffeur, zodat u ook gemakkelijk de omgeving kunt verkennen.
Klimaat in Bukittinggi
Sumatra heeft een tropisch klimaat. Het regenseizoen is van half oktober tot maart, maar ik ook in de andere maanden kan het flink regenen. De regen valt meestal in de namiddag. Doordat Bukittinggi hoger gelegen is, is het hier vergeleken met andere plaatsen op Sumatra koeler. De temperatuur ligt gemiddeld tussen de 25 en 30 graden. Voor een uitgebreid overzicht van het weer in Bukittinggi en Indonesië verwijzen we u graag door naar ons klimaatoverzicht.