1 Speciaal voor de Belgische bezoekers, klikhiervoor meer informatie

Bukittinggi

De gemoedelijke stad Bukittinggi, dat letterlijk ‘hoge heuvel’ betekent, is gelegen in West-Sumatra. De stad ligt op ruim 900 meter boven de zeespiegel en is omringd door de vulkanen Merapi en Singgalang. Bukittinggi wordt gezien als het culturele hart van de Minangkabau, bijna een onmisbare plaats tijdens uw individuele rondreis Sumatra. Bezoek tijdens uw verblijf in Bukittinggi de bezienswaardigheden, struin over de marktjes en geniet van de groene omgeving. Ga vooral naar de Ngarai Sianok: een indrukwekkend diepe kloof die u vanaf het panoramapunt in de stad kunt zien en waarheen trektochten kunnen worden gemaakt. Het lokale vervoersmiddel in Bukittinggi is een koets; maak hierop ook zeker een tocht door de stad.

 

Een typisch Minangkabauhuis in Bukittinggi

Geschiedenis van Bukittinggi

Over de historie van Bukittinggi is niet veel bekend. Ooit waren er vijf kleine dorpen met elk een markt voor de verkoop van eten en goederen. Pas in 1825, tijdens de Padri-oorlogen, werd er een fort gebouwd dat werd vernoemd naar de Nederlandse Gouverneur-Generaal Hendrik Merkus de Kock. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd deze fort (Fort de Kock) bezet door de Japanners. Kort na deze oorlog ontstond de Indonesische Vrijheidsstrijd en was de stad het hoofdkwartier van de tijdelijke regering van de nationalisten. De Nederlanders wilden de stad terug en voerden bombardementen uit en op 22 december 1948 was de plaats weer in hun handen. Een jaar later werd de Indonesische soevereiniteit erkend en werd de naam Fort de Kock vervangen voor Bukittinggi. Van 1950 tot 1957 was Bukittinggi zelfs de hoofdstad van de provincie Centraal Sumatra.

 

Op de fiets ontdekte Emmy het gebied rondom Bukittinggi

De Minangkabau cultuur in Bukittinggi

De stad Bukittinggi wordt gezien als het culturele centrum van de Minangkabau. Dit Maleise volk leeft voornamelijk op West-Sumatra, maar ook in andere delen van Zuidoost-Azië. In de omgeving van Bukittinggi vindt u nog diverse traditionele dorpjes waar hun cultuur duidelijk is vertegenwoordigd. Deze dorpen zijn herkenbaar aan de huizen waarvan de daken op de hoorns van een waterbuffel lijken. Hoewel een groot gedeelte van Indonesië islamitisch is en de vrouwen daar ondergeschikt zijn aan mannen, hebben zij bij de Minangkabau-cultuur juist een hoge sociale status.
Een lange tijd was het matrilineaire verwantschapssysteem erg belangrijk. Dit betekent dat alles, zoals woningen en land, wordt overgeërfd via de lijn van de moeder. Door de komst van de islam is dit systeem niet langer dominant, maar nog altijd zijn er wel culturele en sociale aspecten waarin deze structuur wordt herkend. Nu vervullen mannen veel bestuurlijke functies en vertegenwoordigen zij daarnaast de familie. Iedere ‘clan’ bestaat uit nakomelingen van de moeder of grootmoeder, die veelal wordt gerepresenteerd door de oudste broer van de eerst getrouwde vrouw van de familie. Wanneer zijn zuster kinderen heeft, vertegenwoordigen zij de familie en niet hij. Samen met andere oudste broers van het dorp vormen de mannen een soort gemeentebestuur van het dorp. Veel Minangkabau jongens gaan al op zeer jonge leeftijd het huis uit, soms al met 6 jaar, en maken een rondreis door Indonesië of andere delen van Azië. Het is normaal om als man een jaar of langer buiten het dorp te wonen. Hierdoor blijven de vrouwen achter en die regelen de zaken als de mannen weg zijn.

Er zijn diverse verklaringen voor de naam Minangkabau. Welke de juiste is, is eigenlijk niet bekend. Een van de verhalen die graag wordt verteld, gaat over de ‘winnende karbouw’: in het Indonesisch betekent menang, winnen en kabau, karbouw, ofwel buffel. Het verhaal gaat dat West-Sumatra in oorlog was met een Javaans koninkrijk. De Javanen waren machtiger en hadden een veel groter en sterker leger. Hierop verzonnen de West-Sumatranen een list: zij stelden voor om een wedstrijd te houden tussen twee karbouwen die tot de dood zouden vechten. Diegene die won, zou daarmee ook de oorlog winnen. De Javanen gingen akkoord en de volgende dag arriveerden zij met een enorme karbouwstier. De West-Sumatraanse buffel daarentegen was een uitgehongerd kalfje, waarvan de hoorntjes waren gescherpt of stiekem voorzien van messen. Het kalfje had honger, zag de grote stier en rende erop af in de hoop melk te kunnen drinken. In plaats daarvan boorde hij zijn scherpe hoorns in de buik van de volwassen stier, die ter plekke stierf. Zo won het kalfje voor West-Sumatra de oorlog. De puntige daken van de huizen staan symbool voor de karbouwhoorns en verwijzen naar deze geschiedenis.

Kaart van Bukittinggi

Het culturele hart van de Minangkabau is gelegen in West-Sumatra. In ongeveer 3 uur rijdt u van de luchthaven van Padang naar Bukittinggi. De stad ligt in een prachtige omgeving met kratermeren en is omgeven voor groene landschappen. Een bezoek aan Bukittinggi is goed te combineren met een rondreis Noord-Sumatra. Vanuit Bukittinggi kunt u over land met uw chauffeur in twee dagen richting het Tobameer reizen. Onderweg ervaart u het lokale leven en ziet u de meest prachtige rijstterrassen en groene heuvels. De hotels en de bezienswaardigheden zijn gunstig gelegen in de stad. We raden het aan om de gehele periode in Bukittinggi de beschikking te hebben over een privé-busje met chauffeur, zodat u ook gemakkelijk de omgeving kunt verkennen.

Klimaat in Bukittinggi

Sumatra heeft een tropisch klimaat. Het regenseizoen is van half oktober tot maart, maar ik ook in de andere maanden kan het flink regenen. De regen valt meestal in de namiddag. Doordat Bukittinggi hoger gelegen is, is het hier vergeleken met andere plaatsen op Sumatra koeler. De temperatuur ligt gemiddeld tussen de 25 en 30 graden. Voor een uitgebreid overzicht van het weer in Bukittinggi en Indonesië verwijzen we u graag door naar ons klimaatoverzicht.

Top 5 bezienswaardigheden in Bukittinggi

1. Bezoek de Jam Gadang

Het centrum van de stad wordt gedomineerd door de ‘Grote Klok’, de Jam Gadang. Op het plein rondom de klok kunt u genieten van diverse eetkraampjes en markten. Nog op zoek naar souvenirs als herinnering van uw Sumatra reis? Grote kans dat u hier gaat slagen. Let in drukte wel goed op voor zakkenrollers.

 

De Jam Gadang werd gebouwd tijdens de Nederlandse koloniale tijd. De torenklok wordt wel eens de Big Ben van Indonesië genoemd, terwijl het eigenlijk maar een ‘klein’ klokje van 26 meter is. Deze alarmklok heeft een uniek uiterlijk: Nederlands, met ooit zelfs een haan op de toren. Tijdens de Japanse bezetting is de haan er afgehaald en na de Indonesische onafhankelijkheid werd het dak puntig gemaakt, zoals in die omgeving veel is te zien.

 

2. Wandel door de Ngarai Sianok naar Kota Gadang

Aan de westkant van Bukittinggi ligt de Ngarai Sianok, ook wel het karbouwengat genoemd; een kloof van circa 120 meter diep. De Ngarai Sianok bestaat uit twee tegenover elkaar gelegen steile wanden, die bijna verticaal naar beneden lopen tot aan een vlakke bodem met rijstvelden. De rivier die door het landschap slingert, maakt het schilderachtige plaatje compleet. De kloof is vijftien kilometer lang en het unieke panorama-uitzicht is het mooist in de vroege ochtend. Heeft u zin in wat beweging? Maak dan een prachtige wandeling door het gebied. In drie uur wandelt u naar het dorp Kota Gadang, waar u kunt rondkijken in de vele zilverwerkwinkeltjes. Spreek met uw chauffeur af dat hij u in Kota Gadang weer ophaalt. Uw chauffeur kan u uiteraard ook met de auto naar Kota Gadang brengen.

 

   

Geniet van het uitzicht bij het karbouwengat, Ngarai Sianok

3. Ga ondergronds bij Gua Jepang

Bij het panoramapunt in Bukittinggi bevindt zich ook de entree naar de Gua Jepang, de tunnels waar Japanse soldaten zich tijdens de Tweede Wereldoorlog konden verschuilen. Het netwerk van ondergrondse gangen van zo’n anderhalve kilometer lang is uiteindelijk nooit in gebruik genomen. We raden het aan om de wandeling door de tunnel te maken met een gids. Naast het feit dat hij u veel informatie kan geven over de boeiende geschiedenis, zorgt hij er ook voor dat u niet verdwaalt.

 

4. Breng buiten Bukittinggi een bezoek aan het Pagaruyung-paleis

Op een kleine 45 kilometer van Bukittinggi bevindt zich het ‘Stano Basa Pagaruyuang’, ofwel het Pagaruyung-paleis. Dit imposante paleis wordt gezien als het centrum van het koninkrijk van de Minangkabau. Het bouwwerk heeft al drie keer blootgestaan aan brand, de laatste keer was in 2007. Het huidige paleis is daarom ook een replica en is tegenwoordig een museum. Bewonder ruim honderd reproducties van meubels en artefacten en krijg een goede indruk van de Minangkabau-cultuur. Maak onderweg naar het paleis gerust een stop in één van de dorpen. De bevolking hier is gespecialiseerd in houtbewerking en weven. Pariangan is het oudste dorp in deze regio met enkele traditionele woningen. Bezoek op deze dag ook zeker het prachtige Singkarak-meer, waar u een uitzicht heeft op het helderblauwe kratermeer.

 

Het Pagaruyung paleis in Bukittinggi

5. Zie Fort de Kock

Fort de Kock is vanwege de geschiedenis een noemenswaardige bezienswaardigheid en toch zijn er veel bezoekers niet erg enthousiast. Het gebouw is helaas slecht onderhouden en is grotendeels vervallen. Van het fort zelf is niets meer over; u vindt er een gedenkplaat, een paar kanonnen en een aantal aarden wallen die de oude muren van de vesting aangeven. Een bezoek aan de culturele trekpleister wordt daarom waarschijnlijk vooral gewaardeerd door reizigers die geïnteresseerd zijn in het oudhollandse koloniale verleden. Via de Limpapeh-brug loopt u vanaf Fort de Kock zo de dierentuin van Bukittinggi in. Wat ons betreft kunt u een bezoek aan de dierentuin beter overslaan. De dieren leven in kleine kooien en worden hier anders behandeld dan wij in Nederland gewend zijn.

 

Fietsen in landelijk gebied

Fietsen in landelijk gebied

Wandelen door Sianok Canyon

Wandelen door Sianok Canyon

Koken bij Retno Sri thuis

Koken bij Retno Sri thuis

Leuk om te doen in Bukittinggi

Naast de vele bezienswaardigheden in en rondom de stad heeft Bukittinggi meer te bieden. Wij geven graag nog een aantal tips voor uw verblijf in Bukittinggi.

 

1. Maak een mooie dagtocht naar het meer van Maninjau

Verken de prachtige omgeving rondom Bukittinggi tijdens een mooie dagtocht. Met uw chauffeur rijdt u via de weg-met-de-44-bochten (elke bocht is genummerd) naar het hooggelegen kratermeer van Maninjau. Onderweg heeft u prachtige vergezichten. Vanaf het uitzichtpunt kijkt u uit over het (meestal) helderblauwe meer en de omliggende groene heuvels. Maak een ritje in de omgeving van het meer en vraag gerust aan de chauffeur om af en toe te stoppen voor een wandeling. Ook een wandeltocht rondom het meer is mogelijk, u bent dan circa 3 uur onderweg. Of huur een boot en geniet van het uitzicht vanaf het water. U ziet de vissers op het meer aan het werk bij hun viskwekerijen.

 

2. Proef de smakelijke Minangkabau-gerechten bij Turret

Na een interessante dag in het Minangkabau-gebied kunt u genieten van een van de lokale gerechten in het restaurant Turret. Op de kaart vindt u onder andere typische Minangkabau-gerechten. De rendang (rundvleesgerecht) in Turret is een echte aanrader!

 

3. Bezoek een Minangkabau-dansvoorstelling

Elke avond worden op meerdere plekken in de stad typische Minangkabau-dansvoorstellingen opgevoerd. In traditionele kleding worden bijzondere dansvoorstellingen gegeven. Ter plekke kunt u voor een paar euro een kaartje kopen voor één van de voorstellingen.

 

      

Een aanrader om een traditionele dansvoorstelling bij te wonen in Bukittinggi

4. Struin over lokale markten

In Bukittinggi vindt u diverse traditionele markten waar u kunt struinen op zoek naar de leukste souvenirs, kleding, eten en nog veel meer. De bekendste markt is de Pasar Atas en verder is de Pasar Bawah een veel bezochte bazaar. Afdingen is onderdeel van de cultuur, dus schaam u niet om een lagere prijs te bieden, maar houd het wel leuk. Geen behoefte aan meer spullen die u mee moet sjouwen tijdens uw rondreis Sumatra? Slenteren langs de kraampjes en een praatje maken met de verkopers is vaak al gezellig genoeg.

Hotels in Bukittinggi

De, voornamelijk grote, hotels in Bukittinggi zijn gunstig gelegen in het centrum. Na een dag op pad te zijn geweest kunt u een verfrissende duik nemen in het zwembad. Bukittinggi is ook bij lokale toeristen erg geliefd. U zult daarom voornamelijk lokale toeristen in de hotels tegenkomen en zult merken dat de restaurants in de hotels zich ook meer richten op lokale gerechten.

 

Grand Rocky Hotel

Grand Rocky Hotel

Grand Royal Denai

Grand Royal Denai

Tijdens deze reizen reist u naar Bukittinggi
Indonesie-orangoetan20
Voorbeeldreis Sumatra

Rondreis Avontuurlijk en actief Sumatra

Noord-Sumatra: Aankomst Medan > Tangkahan, jungle en tuben > Bukit Lawang, spot orang-oetans > Brastagi, vulkaantrek > Tobameer. West-Sumatra: Sipirok > Bukittinggi, fietsen > Harauvallei, wandelen > vertrek Padang.

Sumatra-Padang-strand vanaf een heuvel_1
Voorbeeldreis Sumatra

Rondreis Sumatra met cultuur, jungle en strand

West-Sumatra: Padang > Bukittinggi, Minangkabaugebied > Barumun Wildlife Sanctuary, olifanten. Noord-Sumatra: Tobameer en Brastagi, Batakcultuur > Bukit Lawang, jungle en orang-oetans > Medan, vliegen naar Banda Aceh > Pulau Weh, strand.

Indonesie-Sumatra-Harauvallei23
Voorbeeldreis Sumatra

Bouwsteen Sumatra: Veelzijdig West-Sumatra

West-Sumatra

 

Bukittinggi, Minangkabau-cultuur > Harauvallei, wandel door de natuur > Padang, snorkel rondom bounty-eilandjes