1 Speciaal voor de Belgische bezoekers, klikhiervoor meer informatie

Sidemen

Ontdek een spectaculair landschap tijdens uw rondreis Bali in Sidemen. Het landschap van dit deel van Bali (het Karangasem-district) wordt gedomineerd door de machtige Gunung Agung. Karangasem is het meest traditionele gebied van Bali met rustieke dorpjes, gastvrije mensen en unieke festivals. Het is het minst toeristisch en niet dichtbevolkt. In het hart van dit district ligt Sidemen, verborgen in een onbedorven landschap van bergen, valleien en een snelstromende bergrivier. Een geweldige ervaring voor degenen die het Bali van vroeger nog willen leren kennen en tot rust willen komen in de adembenemend mooie natuur.

 

 

Kaart van Sidemen

Sidemen ligt in het oosten van Bali, op ongeveer 1,5 uur rijden van Ubud.

 

Beste reistijd van Sidemen

Heel Bali, en dus ook Sidemen, heeft een tropisch regenwoudklimaat, wat betekent dat er twee seizoenen zijn. Vanaf oktober tot april is het regenseizoen. Er valt dan vrijwel dagelijks een bui, maar meestal wel pas in de loop van de middag. De verfrissende buien worden afgewisseld met veel zon. Het droge seizoen is vanaf april tot en met september. De temperatuur is het hele jaar ongeveer 30 graden, maar in het binnenland en aan de noordkust is het iets koeler.

Top 5 bezienswaardigheden in Sidemen

Sidemen ligt natuurlijk prachtig gelegen tussen de rijstvelden, maar in oost-Bali vindt u ook de meeste cultuur terug. Vanuit Sidemen kunt u hier uitstapjes naartoe maken. Wij hebben vijf bezienswaardigheden op een rij gezet.

1. De Besakih-tempel

De Pura Besakih is de grootste en belangrijkste tempel van Bali en wordt ook wel de moedertempel genoemd. De ruim 200 bouwwerken van dit tempelcomplex zijn gebouwd tegen de helling van de Gunung Agung-vulkaan. Via een lange stenen trap kunt u het heilige gebouw betreden. De eerste verhalen over de Pura Besakih dateren uit de achtste eeuw na Christus, maar mogelijk bestaat het gebouw al sinds de vijfde eeuw. In de eeuwen erna werden de vele terrassen vergroot met meer en meer heiligdommen en tegenwoordig staat de teller al over de honderd.

 

    

 

2. Klungkung

Klungkung Taman Gili is wat is overgebleven van het koninklijke paleis in Semarapura, Klungkung. Dit stadje heeft een roerige geschiedenis. Het paleis dateert uit het begin van de achttiende eeuw en werd tijdens de Hollandse bezetting begin twintigste eeuw grotendeels verwoest. Nu kunt u het complex van paviljoens, lelievijvers en standbeelden op uw gemak bekijken. Het hoogtepunt is toch wel het ongelooflijk knap beschilderde plafond van de Kerta Gosa, een soort rechtbank. Het plafond, geschilderd in oorspronkelijke wayang-stijl, is opgebouwd uit negen niveaus, alle met een afbeelding van een straf. Vlak bij de Kerta Gosa bevindt zich in het midden van de lotusvijver de Bale Kambung, een drijvend paviljoen. Hier vond vroeger de koninklijke ceremonie van het tandenvijlen plaats.

 

3. Vijvercomplex Tirtagangga

Het vijvercomplex Tirtagangga, dat ‘Water van de Ganges’ betekent, ligt tussen de rijstvelden in het noordwesten van Amlapura. Het paleis van Tirtagangga werd door radja Anak Agung Anglurah Ketut gebouwd in 1948 in een unieke combinatie van Balinese en Chinese stijlen. Het werd aangelegd op de plaats van een heilige bron en de koning en zijn familie gebruikten Tirtagangga om te relaxen en belangrijke gasten te ontvangen. Tegenwoordig gebruikt de lokale bevolking het om te baden en zwemmen. Het complex heeft prachtig mozaïek aan de waterbassins, bruggetjes aan fonteinen, charmante beelden en absurde figuren. De poelen zijn ondiep en heerlijk koel, dus een frisse plons is gauw genomen.

 

  

 

4. Grottempel Goa Lawah

Goa Lawah, ook bekend als Bat Cave, ofwel Vleermuisgrot. Deze grot is een van de belangrijke tempels op Bali, omdat deze het eiland zou beschermen tegen kwade geesten uit de zee. De naam ‘vleermuisgrot’ heeft Goa Lawah te danken aan de honderden vleermuizen die er leven. Het is een onbeschrijflijk spektakel als de vleermuizen ‘s avonds in een lange sliert de grot uitvliegen. Naar het schijnt, loopt de grot helemaal door tot aan de Moedertempel, Besakih.

 

5. Het dorp Tenganan

In Tenganan, een rustig dorp wonen de ‘Bali Aga’, oorspronkelijke inwoners die nog grotendeels volgens oude animistische religie leven en veelal authentieke ambachten uitoefenen. Het lijkt alsof de tijd heeft stilgestaan. Het enige geluid komt van kraaiende hanen, want gemotoriseerd vervoer mag het dorp niet in. Tenganan is bekend om de gerinsing, een stof die wordt gemaakt via de dubbel-ikat techniek, een weeftechniek waarbij draden worden gebruikt die vooraf al in een patroon zijn geverfd. Hiermee worden prachtige sarongs gemaakt.

Top 3 leuke om te doen in Sidemen

Naast de vele bezienswaardigheden rondom Sidemen kunt u in Sidemen zelf ook leuke uitstapjes maken. Wij hebben drie aanrader op een rij gezet.

1. Kookcursus

Wat is de Indische keuken toch heerlijk! Vandaag gaat u zelf de fijne kneepjes van het vak leren. Maar niet voordat de boodschappen zijn gedaan. Samen met uw gids gaat u naar de lokale markt en haalt u de producten voor de kookcursus. Weer terug in Sidemen gaat u samen met uw chef een echt Balinees gerecht bereiden. En uiteraard daarna zelf proeven! Selamat Makan!

 

2. Wandeling tussen de rijstvelden

Vanuit alle hotels worden wel wandelingen aangeboden. Ga samen met een medewerker van het hotel op pad en maak een wandeling door de rijstvelden. U ontmoet de lokale bevolking die aan het werk zijn op het land en geniet van de prachtige omgeving. Misschien kunt u zelfs wel even helpen op het land. Leuk om op deze manier in contact te komen met de locals.

 

  

 

3. Maak een fietstocht door Sidemen

De meeste hotels verhuren fietsen. Maak alleen, of samen met een hotelmedewerker, een fietstocht door de prachtige omgeving. U ziet de lokale bevolking aan het werk op hun land en rijdt door kleine dorpjes. Maak ook een stop in het dorpje Iseh, hier heeft de kunstenaar Walter Spies gewoond.

Hotels in Sidemen

In Sidemen vindt u vooral kleinschalige hotels. Voor een uitgebreid overzicht van onze hotels op Sidemen kunt u meer vinden op onze hotelpagina. Onderstaande drie kunnen wij in ieder geval aanraden.

Sawah Indah Villa

Sawah Indah Villa

Surya Shanti

Surya Shanti

Wapa Di Ume

Wapa Di Ume

Tijdens deze rondreizen en bouwstenen reist u naar Sidemen
Het uitzicht vanaf de weg op de Baturvulkaan de Gunung Agung
Voorbeeldreis Bali

Rondreis Bali: Bali's bergen en kusten

Zuid-westkust: Seminyak, ontspannen start > het kunstenaarsdorp Ubud > Sidemen, rijstterrassen > Noordkust: Lovina, dolfijnen spotten > Zuid-oostkust: Sanur, strand, goede uitvalsbasis voor uitstapjes Oost-Bali. 

Bali-Jatiluwih-Rijstvelden3
Voorbeeldreis Bali

Rondreis Bali: Geheime plekjes van Bali

Zuid-Bali: fietsen bij rustig Blayu in het binnenland > Noord-westkust: Blimbing, wandel door rijstterrassen Munduk, tweelingmeren > glamping in Jatiluwih > Oostkust: Sidemen, culturele uitstapjes Balangan, rustig strand

IMG_9114
Voorbeeldreis Bali

Rondreis Bali: Ontdek Bali

Zuid-westkust: Seminyak, strand > Blimbing, wandel tussen rijstterrassen > Noordkust: Pemuteran, snorkelen > Lovina, dolfijnen spotten > Zuid-oostkust: Sidemen, culturele uitstapjes > Ubud, kunstenaarsdorp > Mambal, slapen bij een lokale familie > Sanur strand