1 Speciaal voor de Belgische bezoekers, klikhiervoor meer informatie

Jakarta

De hoofdstad van Java: Jakarta

Veel reizigers beginnen een rondreis over Java in Jakarta (al is het soms maar een nacht). De hoofdstad van Java is een drukke metropool, niet heel bijzonder, maar heeft wel enkele interessante bezienswaardigheden. Veel luchtvaartmaatschappijen vliegen naar Jakarta, waardoor deze metropool vaak het startpunt is van uw rondreis over Java.

 

Het kanaal van Jakarta

Weer in Jakarta

Java heeft eigenlijk 2 klimaatzones. Het noordelijke gedeelte, waar ook Jakarta onder valt, heeft het tropische klimaat. Hier vallen ook de eilanden Sumatra, Kalimanten en buurland Maleisië onder. Het hele jaar door is het mogelijk om naar Jakarta te reizen, met temperaturen tussen de 20 en 34 graden. In de maanden oktober tot en met maart is het officiële regenseizoen. In deze periode vallen vaak tropische buien aan het aan einde van de middag. Dit zijn ook de maanden dat er vaak overstromingen zijn in Jakarta. De droge periode is van april/mei tot en met oktober. Voor een uitgebreid klimaatoverzicht van Indonesië verwijzen wij u naar onze klimaatpagina.

 

Kaart Jakarta

 

De geschiedenis van Jakarta

Jakarta kent een lange geschiedenis en heeft al een aantal verschillende namen gehad. Oorspronkelijk heette de stad Sunda Kelapa, een havenplaats die gesitueerd was aan een eeuwenoude peperhandelsroute. De haven was belangrijk voor het Soedanese koninkrijk Pajaran en lag aan de riviermonding van de Ciliwung. In 1522 werd er een overeenkomst met de Portugezen gesloten. Zij kregen beheer over de haven als zij militaire ondersteuning gaven tegen de dreiging van het in opkomst zijnde Islamitische rijk van de sultan van Demak.

 

In 1527 toen de stad veroverd werd door Fatahillah kreeg de stad een andere naam: Jayakerta, wat stad van de overwinning betekent. De haven viel in islamitische handen en Fatahillah verwierp de overeenkomst met de Portugezen.

 

Jan Pieterszoon Coen veroverde in 1619 Jayakerta en gaf het de naam Batavia. De stad was met de grond gelijk gemaakt door een aanval met 17 schepen. Batavia werd een belangrijk militair- en administratief centrum en fungeerde tevens als opslagplaats voor de goederen die men uit de handel verkreeg met Oost-Indonesië voor de VOC. De soldaten die in Batavia gestationeerd waren, kregen te maken met ontberingen en velen stierven aan ziektes zoals malaria, cholera, tyfus en dysenterie. De Verenigde Oost-Indische Compagnie regeerde met harde hand.

 

In 1795 was de VOC failliet en werd genationaliseerd. Enkel tussen 1811 tot 1816 was Java voor een korte tijd in Britse handen onder leiding van luitenant-gouverneur Sir Thomas Stamford Raffles. De invloed van de Nederlanders bleef tot de onafhankelijkheid van Indonesië en pas in de 19e eeuw breidde het koloniaal bestuur zich systematisch uit. Na de onafhankelijkheidsstrijd werd Batavia weer Djakarta genoemd en tot hoofdstad van de nieuwe republiek gemaakt. Na een spellingswijziging in 1972 kreeg Jakarta zijn huidige naam.     

 

Onder de oude orde van Sukarno werden Monas en de Istiqlal Moskee gebouwd en allerlei grootse kunstwerken die langs strategische punten langs de grote wegen staan. Onder Sukarno werden ook afgelegen wijken zoals Kota, Gambir, Menteng en Jatinegara aaneengeschakeld. Sukarno liet de Jakarta Bypass en Senayan Interchange aanleggen. Twee grote wegen die tegenwoordig nog steeds het centrum van Jakarta markeren.

 

Onder de nieuwe orde van Suharto groeide Jakarta uit tot een metropool met grote straten, tolwegen, wolkenkrabbers, golfvelden, luxueuze huizen, mega-winkelcentra, industriegebieden en grote universiteitscampussen en treinverbindingen die connecties maakten met de omliggende steden.

De stad heeft zich uitgebreid van noord naar zuid. Jakarta is een megastad geworden en heeft meer dan 20 miljoen inwoners. Het bestaat uit de stad Jakarta en de omliggende steden Bogor, Tangerang en Bekasi, afgekort tot Jabotabek.

Top 5 bezienswaardigheden in Jakarta

1. De haven van Sunda Kelapa

Ten noorden van Jakarta ligt de haven van Sunda Kelapa, deze ademt nog steeds de sfeer van weleer. De pinisi, de Buginese schoeners met twee masten, liggen hier voor anker en het laden en lossen van stukgoed gaat nog steeds via de loopplank. De haven is zeker een aanrader, omdat het een goed beeld weergeeft van vroegere tijden. En daarnaast is het een erg fotogeniek stukje Jakarta.

 

 

Wandel door de haven van Jakarta: Sunda Kelapa

2. Kali Besar

Aan de Kali Besar (groot kanaal) dicht bij de haven bevindt zich een dubbele Hollandse klapbrug die in 2000 is gerestaureerd. De Kali Besar is een gracht met viezig water en aan beide zijden bebouwd met panden die grotendeels in verval zijn geraakt. Aan de westkant van de Kali Besar ligt een oud magazijn van de VOC welke gebouwd is in 1652. Vroeger werden in het magazijn peper, kruidnagel, nootmuskaat, koffie, thee, koper, tin en balen Indiase stof geherbergd voordat het verscheept werd.

 

3. Taman Fatahillah plein

Aan het Taman Fatahillah plein staat het voormalig stadhuis van Batavia. Het stadhuis werd gebouwd in 1707 en geopend in 1710. Het toont uiterlijk enige overeenkomsten met het Paleis op de Dam in Amsterdam. Misschien ziet u de vergelijkingen. Hier bevond zich het administratief centrum van Nederlands-Indië. Het was verder verwijderd van de drukte van de haven en de markt. Het gebouw telt 37 kamers. De bedompte ruimtes onder het stadhuis fungeerden als gevangenis gedurende activiteiten van de Raad van Justitie die plaatsvonden in het stadhuis. Tegenwoordig is er een historisch museum in gevestigd; Sejarah Jakarta. De collectie is enigszins karig, maar het toont meubels, kaarten en keramiek uit de VOC-tijd. Op het binnenplein van dit museum bevinden zich enkele kanonnen en één ervan heet Si Jagur. Het is een Portugees kanon. Het volksgeloof rondom dit kanon is dat het voor fertiliteit zorgt. Vrouwen die graag zwanger willen worden, raken dit kanon aan. Tenslotte ligt aan dit plein café Batavia, een restaurant dat een koloniale sfeer ademt, overal hangen mooie foto's. De menukaart is enigszins prijzig, maar zeker een aanrader.

 

Het stadhuis van Jakarta op het Taman Fatahillah plein

4. Museum Nasional

Dit museum is zeker een bezoek waard. Het geeft een overzicht van het cultureel erfgoed van Indonesië. De ontstaansgeschiedenis begon in 1778 toen de Nederlandse overheid een museum oprichtte onder de naam Bataviaasch Genootschap van Kunsten en Wetenschappen. Onder leiding van de Britse luitenant-gouverneur Sir Thomas Stamford Raffles werd de collectie ondergebracht in een ander gebouw en de naam veranderde in Literary society. Na het tussenbewind kwam de collectie weer onder controle van Nederlandse wetenschappers. In 1862 was het gebouw niet langer geschikt voor de omvangrijke collectie. Nederland nam een besluit en richtte een nieuw gebouw op aan het koningsplein, de huidige locatie. Het museum werd geopend voor publiek in 1868. Na de onafhankelijkheid veranderde de naam van het Bataviaasch Genootschap in 1950 in de huidige naam Lembaga Kebudayaan Indonesia (Instituut voor de Cultuur van Indonesië)

 

5. Wayang museum

Een ander museum om te bezoeken is het Wayang museum. De Wayang-poppen zult u vaker tegenkomen tijdens uw reis over Java. Het ligt aan de westzijde van het Taman Fatahillah plein. Dit museum is gevestigd op de grondvesten van de oude Hollandsche kerk opgericht in 1640 door de VOC. Het heeft een grote collectie aan wajangpoppen uit allerlei streken van Indonesië, zoals wayang kulit (gemaakt van runderleer en buffelhoorn) en uit houtgesneden poppen wayang golek genaamd, diverse maskers en gamelaninstrumenten. Het is zeker de moeite waard om dit museum te bezoeken.

 

    

Verschillende kunstenaars zijn aan het werk in de straten van Jakarta

Top 3 leuk om te doen in en rond Jakarta

1. Ereveld Menteng Pulo en ereveld Ancol

Leuk is een verkeerd wordt, maar zeker indrukwekkend om te bezoeken zijn de erevelden Menteng Puo en Ancol, gelegen net buiten Jakarta. Indonesië kent 7 erevelden voor slachtoffers gevallen tijdens de Japanse bezetting en de onafhankelijkheidstrijd. Twee van deze erevelden liggen in Jakarta. Op deze velden liggen burger- en militaire slachtoffers gevallen aan Nederlandse zijde. Er rusten hier mensen die de verschrikkingen van de interneringskampen van de Japanners niet hebben overleefd. Ook liggen op deze velden militairen die gesneuveld zijn tijdens de politionele acties.

 

Het bekendste ereveld is Menteng Pulo. Het ereveld telt 4300 graven. Op het terrein bevindt zich een Simultaankerk. In de kerk bevindt zich een kruis gemaakt van materieel van de spoorweg uit Birma ter nagedachtenis aan de slachtoffers die gevallen zijn bij de aanleg van deze spoorweg en een Columbarium waar 750 urnen opgesteld staan van Nederlandse omgekomen krijgsgevangen in Japan.

 

Ereveld Ancolligt aan de kust van Jakarta (Tanjung Priok). Het heet ereveld der geëxecuteerden. Hier liggen 2000 slachtoffers, die de Japanse bezetter executeerden in toentertijd een mangrovebos. Manlijke en vrouwelijke slachtoffers werden omgebracht omdat zij deelname aan het Indisch verzet. Slachtoffers die hier rusten liggen veelal in anonieme graven.

 

2. Winkelen in Jakarta

In Jakarta zijn veel verschillende shopping malls, voor ieder wat wils dus. Voor een uitgebreide collectie aan batikstoffen kunt u terecht in Mall Pasar Raya. Andere grote winkelcentra om naar hartenlust te winkelen, zijn Mall Taman Anggrek, Plaza Indonesia, Plaza Semanggi, Plaza Senayan, Senayan City, Mall Blok M, Mall Pondok Indah 1 en 2. In deze winkelcentra bevinden zich allerlei koffietentjes, zoals kopi Luwak en Excelso en eetgelegenheden van Westers en Indonesisch eten, dit alles tegen schappelijke prijzen. Zoekt u echter bijzondere souvenirs, bezoek dan Jalan Surabaya in de wijk Menteng. Dit is een straat vol met antieke en nieuwerwetse hebbedingen, zoals olielampen, sirihstellen, oude grammofoons en telefoons, houtsnijwerk, bronzen en veel koperwerk dat u tegemoet glinstert van het poetsen.

 

De metropool Jakarta

3. Taman Mini

Niet in Jakarta, maar net er buiten ligt Taman Mini. Taman Mini is een openluchtmuseum opgericht door Siti Hartinah Suharto, de voormalige echtgenote van Suharto. Het park heet officieel Taman Mini Indonesia Indah, kortweg Taman Mini genoemd. Het werd geopend op 20 april 1975 door president Suharto. Het idee was om de gehele archipel te tonen in een prestigieus park. Van elke provincie werd een traditioneel huis neergezet, in totaal dus 27.

 

Het groots opgezette park is meer dan 150 hectare groot. In het midden van het park bevindt zich een meer met alle eilanden van Indonesië in miniformaat. Taman Mini is een plek waar stedelijke inwoners samenkomen en waar muziekconcerten plaatsvinden. Er zijn verschillende plantentuinen aangelegd, er is een vogelpark en diverse museums over cultuur en technologie. Eén minpuntje: u moet per attractie betalen.

Hotels in Jakarta

In Jakarta staan vele hotels waar u uw rondreis over Java kunt starten. Houdt u van luxe of kiest u liever voor onze favoriete boutique-hotels? Wij hebben een selectie gemaakt van twee hotels die wij kunnen aanrader. Wilt u toch liever in een ander hotel verblijven? Bekijkt u dan ons hoteloverzicht Jakarta eens.

Mercure Jakarta Batavia

The Hermitage Hotel

Tijdens deze rondreizen en bouwstenen reist u naar Jakarta
Java-Borobudur-Tempel-1
Voorbeeldreis Java

Rondreis Java: Hoogtepunten van Java

West-Java: Jakarta - Bogor - Bandung. Treinreis overdag naar Jogyakarta. Centraal-Java: Borobudur - Jogyakarta. Treinreis overdag oostwaarts. Oost-Java Bromo-vulkaan - Kalibaru. Bali: locatie op Bali ter keuze. 

 

Java-Theevelden
Voorbeeldreis Java

Rondreis Java: Groen Java

West-Java: Aankomst Jakarta – Bogor – Nagrak – Lembang – Treinreis richting Jogyakarta. Centraal- Java: Borobudur – Turi – Jogyakarta – treinreis naar Blitar. Oost-Java: Blitar- Landgoed Kaliandra – Bromo – Ijen – naar Bali, locatie ter keuze.

De mooie groene rijstvelden omgeving Nagrak
Voorbeeldreis Java

Rondreis Java: Uitgebreid Java verkennen

West-Java: Jakarta - Bogor - Bandung - Pangandaran - Baturaden. Centraal-Java: Wonosobo, Diëngplateau - Borobudur, verblijf vlakbij de stoepa - Jogyakarta. Oost-Java: Malang - Bromo - Kalibaru, plantages. Door naar Bali.