1 Speciaal voor de Belgische bezoekers, klikhiervoor meer informatie

Boek voor 30 april en annuleer kosteloos tot wel 6 weken voor vertrekLees meer

Bogor

Bogor ligt in West-Java en is een leuke plaats om te bezoeken tijdens een rondreis Java. Een aanrader om te bezoeken is de botanische tuin in Bogor. In de omgeving zijn veel vulkanen en thee –en koffieplantages.  

 

Bogor bezienswaardigheden

 

Istana Bogor; het presidentieel paleis

Sinds de onafhankelijkheid veranderde de residentie in het huidige presidentieel paleis. Het is een van de vijf presidentiële paleizen die de Indonesische president tot zijn beschikking heeft. Sukarno woonde er regelmatig en er wordt gezegd dat zijn geest nog rondwaart in het paleis. Rondom het paleis dat aan de botanische tuin ligt, grazen reeën die ooit geïmporteerd zijn uit Nederland en vroeger geserveerd werden op staatsbanketten. Het paleis is moeilijk toegankelijk voor publiek, omdat er van tevoren een schriftelijk verzoek moet worden ingediend.

Kebun Raya Bogor, de botanische tuin

De Botanische tuin is opgericht in 1817 onder leiding van de Duitse botanicus Caspar Georg Carl Reinwardt die in dienst stond van de Nederlandse koloniale regering. De tuin kreeg als naam ’s Lands Plantentuin te Buitenzorg. Het fungeerde tevens als proefstation voor gewassen die nuttig konden zijn voor planters in Nederlands-Indië. De collectie is begonnen met 900 soorten. De huidige collectie bestaat uit 15.000 planten en bomen, 400 palmen en 3000 orchideeën uit allerlei windstreken. De tuin is 87 hectare groot en ligt achter het presidentieel paleis. De tuin heeft diverse soorten Rafflesia in zijn collectie. De bekendste is Rafflesia arnoldii, dit is de grootste bloem op aarde, vernoemd naar Sir Thomas Stamford Raffles. De bloem groeit in de regenwouden van Borneo en Sumatra en heeft een diameter van één meter. Wanneer deze bloem bloeit hoeft u alleen uw neus te volgen, de bloem ruikt naar rottend vlees. Verder vindt u allerlei bomen met stambloei waar bloemen en vruchten uit de stam groeien, zoals Durian en Nangka. In de tuin komt u ook vliegende honden tegen, grote vruchtetende vleermuizen, kalong geheten, die aan de bomen overdag rusten. Rondom de tuinen vindt u allerlei verkopers van allerhande fruit. Er zit vast een vrucht bij die u nog nooit heeft geproefd.

 

Museum Zoologi

Het zoölogisch museum heeft een collectie van land- en zeedieren uit Indonesië. Het is opgericht in 1894 als onderdeel van ’s lands plantentuin. Het museum werd officieel geopend in 1901 onder de naam Landbouw Zoologisch Museum. De huidige collectie bestaat uit zo’n 300.000 soorten, waaronder  zoogdieren, vissen, vogels, reptielen en diverse insecten. Er zijn diverse soorten neushoorns en krokodillen tentoongesteld. Bij de reptielen is uiteraard de komodovaraan ook te bezichtigen.  Het museum is traditioneel ingericht met opgezette dieren achter glas.

 

Gamelan gieterij van Pak Sukarna

Deze gieterij ligt een kilometer van het centrum. In de gieterij worden bronzen gamelan instrumenten gegoten die een belangrijk onderdeel vormen van een gamelanorkest. De muziekinstrumenten dienen als begeleiding bij traditionele dansen en wayangvoorstellingen. Het proces van het gieten van de instrumenten is van vader op zoon doorgegeven. Adres: Bengkel Gong Pak Sukarna, Jalan Pancasan 17, Bogor.

 

Bezienswaardigheden omgeving Bogor

De botanische tuin van Cibodas ligt halverwege tussen Bogor en Bandung aan de voet van de berg Gede. De tuin is opgericht in 1852 door botanicus Johannes Elias Teijsman onder de naam Bergtuin te Cibodas. Het had als doel planten te kweken die nuttig konden zijn voor de economie. Toentertijd zijn ze begonnen met het kweken van de kinaboom (Cinchono calisaya) waaruit kinine gewonnen werd als medicijn tegen malaria. De tuin is 90 hectare groot en ligt 1300 tot 1425 meter boven zeespiegel. De tuin is breed opgezet en lijkt groter dan de botanische tuin van Bogor. Het lijkt meer op een landschapspark en vanwege de hoogteligging is het aangenaam wandelen in de tuin. De gemiddelde temperatuur is 18 graden Celsius. De tuin herbergt een grote collectie aan rododendrons, varens, mossen, prunussen en medicinale planten. Er zijn ook kassen waar allerlei cactussen en orchideeën gekweekt worden. De botanische tuin toont de schoonheid van allerlei planten uit binnen- en buitenland. In de toppen van de bomen zijn ook aapjes die allerlei grappige capriolen uitvoeren.

 

Bogor theeplantages

Aan de weg van Bogor naar Bandung door de puncak-pas heeft u een mooi uitzicht over het bergachtig gebied met mooie vegetatie en uiteraard theeplantages. De pluk van thee gebeurt voornamelijk in de ochtenduren, als u de theepluksters aan het werk wil zien. Het is aangenaam koel in dit gebied. 

 

 

Watervallen van Curug Cigamea

De berg Salak heeft in totaal zeven watervallen. De bekendste zijn de watervallen van Curug Cigamea, deze bestaan uit twee stuks. De eerste waterval stroomt over de zwarte rotsen en komt in een ondiep meertje uit. De tweede waterval ligt 30 meter van de eerste en stroomt van 50 meter hoog. Het meer is blauwgroen. Let op in het regenseizoen is het te gevaarlijk om hierin te zwemmen. De afstand van de parkeerplaats tot de watervallen is 400 meter over een netjes geplaveid pad. 

 

De heetwaterbronnen van Cipanas

Het water met een helende werking is zwavelhoudend en heeft een temperatuur van zo’n 40 graden. Er staat hier ook Istana Cipanas, een houten paleis opgetrokken voor voormalige gouverneurs-generaals en later als buitenverblijf  bewoond werd door president Sukarno. 

 

Bogor vervoer

Leuk om te doen is een treinreis van Jakarta naar Bogor. De treinreis duurt 1,5 uur. De reis biedt een prachtig landschap van allerlei dorpjes onderweg. U komt aan bij het treinstation van Bogor dat gebouwd is in 1873. Bij het station vindt u diverse minibusjes, zogenaamde angkot. Het stationsplein is hectisch en voor een buitenstaander is het moeilijk in welk vervoermiddel u moet instappen. Er rijden nauwelijks taxi’s in Bogor. Fietstaxi’s (becak) vindt u wel in Bogor.

 

Bogor geschiedenis

Een van Indonesisch allereerste koninkrijken uit de vijfde eeuw, was de staat van Tarumanegara gesitueerd in Bogor. Er zijn allerlei bewijzen gevonden van dit oude Hindoe-Javaanse rijk in de vorm van allerlei stenen inscripties. Eén ervan is gesitueerd in Ciampea, dat ligt 15 kilometer ten westen van Bogor. Het is een grote steen in een rivierbank met voetprinten van koning Purnawarman en inscripties in het Sanskriet. Een replica is te zien in Museum Sejarah Jakarta aan het Fatahillahplein. Alleen deze stenen inscripties zijn getuigen van eeuwenoude beschavingen. De geschiedenis van de huidige stad Bogor begint met de Nederlanders die een geschikte plek zochten om een nieuwe stad te stichten.

In 1745 richtte gouverneur-generaal van Imhoff een buitenverblijf op in Bogor. Deze plek werd Buitenzorg genoemd, gelegen op de hellingen van de uitgedoofde vulkaan Salak. Het kreeg deze benaming als plaats zonder zorgen. Buitenzorg lag ver weg van de drukte en ziektes die in Jakarta heersten. Dit buitenverblijf werd echter in 1834 verwoest door een aardbeving. In 1856 werd een nieuw ambtswoning gebouwd voor de gouverneur-generaal. Deze residentie werd uitgebreid en huisvestte diverse opeenvolgende gouverneurs-generaal. Buitenzorg werd een toevluchtsplaats voor welgestelde Nederlanders die hier hun villa’s bouwden.

Bogor ligt 60 kilometer ten zuiden van Jakarta en ligt op de doorgaande autoroute van Jakarta naar Bandung. Het heeft ook een treinstation dat gebouwd is in 1873. Bogor ligt 260 meter hoger dan Jakarta en heeft hierdoor een koel klimaat met de meeste kans op neerslag van Indonesië. Een andere benaming voor Bogor is kota hujan (regenstad). Bogor heeft een eeuwenoude geschiedenis, maar raakte vooral bekend als Buitenzorg ten tijde van het koloniale verleden van Nederland. Bogor is zeker de moeite waard om te bezoeken tijdens een rondreis Java.

Tijdens deze rondreizen en bouwstenen reist u naar Bogor
Java-Theevelden
Voorbeeldreis Java

Rondreis Java: Groen Java

West-Java: Aankomst Jakarta – Bogor – Nagrak – Lembang – Treinreis richting Jogyakarta. Centraal- Java: Borobudur – Turi – Jogyakarta – treinreis naar Blitar. Oost-Java: Blitar- Landgoed Kaliandra – Bromo – Ijen – naar Bali, locatie ter keuze.

Java-Treinreis-1
Voorbeeldreis Java

Bouwsteen Java: West Java met schitterende treinreis

West- en Centraal-Java

 

Aankomst Jakarta, bij aankomst door naar Bogor - Bandung, veel koloniale huizen - prachtige treinreis naar Midden-Java -verblijf bij de Borobudur - naar de sultansstad Jogyakarta.