1 Speciaal voor de Belgische bezoekers, klikhiervoor meer informatie

Tanjung Puting National Park

Op het eiland Kalimantan bevindt zich het Tanjung Puting National Park, het Indonesische deel van Borneo. Het reservaat bestaande uit tropisch oerwoud, heide en wetlands herbergt een orang-oetan opvangcentrum. In totaal zijn er 3 verschillende kampen waar de dieren twee keer per dag worden gevoerd. Er zijn nog maar weinig plekken op aarde waar u orang-oetans kunt zien, het Tanjung Puting National Park is daar een van. Naast orang-oetans kunt u in het park mogelijk ook krokodillen, neusapen, gibbons en makaken spotten. U kunt genieten van de prachtige natuur tijdens een rondreis Kalimantan.

 

        

 

Geschiedenis van het Tanjung Puting National Park

Het Tanjung Puting National Park is opgericht in de jaren 30 door de Nederlandse koloniale overheid, als wildreservaat. Het doel hiervan was, de bescherming van de orang-oetan en de neusaap. Een van de eerste orang-oetan rehabilitatiecentra in Indonesië werd in 1971 opgericht in Camp Leakey, een van de 3 kampen in het Tanjung Puting National Park. Het park waar ondertussen meer dan 6000 orang-oetans leven is pas in 1982 erkend als een nationaal park.

 

Ligging van het Tanjung Puting National Park

In het zuiden van Kalimantan bevindt zich het Tanjung Puting National Park. Het park ligt in Centraal-Kalimantan en grenst aan de Java zee. Het is ongeveer een half uur rijden van luchthaven Pangkalan Bun naar Kumai. Kumai ligt aan de Kumai-rivier, hier ligt een klotok klaar die u naar het Nationale Park vaart.

 

Kaart

de ligging van Tatjung Puting National Park.

 

Weer in Tanjung Puting National Park

Het Tanjung Puting National Park heft een tropisch regenwoud klimaat. Het regenseizoen op Kalimantan is van november tot en met maart, dit geldt ook voor het Nationale Park. De gemiddelde temperatuur ligt tussen de 25 en 30 graden. De beste reistijd voor Kalimantan is juni t/m september.

Bezienswaardigheden in het Tanjung Puting National Park

Natuur en dieren staan centraal in dit park in Indonesisch Borneo. Ontdek wat er hier allemaal te zien is.

 

Rehabilitatiecentra orang-oetans

Het Tanjung Puting National Park is het bekendste park van Kalimantan. Het park beslaat een gebied van 400.000 hectare met gevarieerde landschappen en verschillende dieren. Waaronder de populaire orang-oetan. In het park bevinden zich bepaalde plaatsen zoals Tanjung Harapan, Pondok Tangui en Camp Leakey. Hier worden de orang-oetans gerehabiliteerd zodat ze weer terug kunnen naar de wildernis. De dieren worden hier ook gevoederd en dit kunt u ook zeker meemaken.

 

         

 

Flora en fauna in het Tanjung Puting National Park

Als u graag in de natuur bent, dan is Tanjung Puting National Park de juiste plek. De belangrijkste reden dat reizigers naar het park komen is om de orang-oetan te spotten, maar hoogstwaarschijnlijk spot u ook andere dieren. Apensoorten zoals neusapen, gibbons en makaken zijn ook te spotten in de prachtige jungle. Ook komen er dieren zoals luipaarden, herten, batengs, krokodillen, slangen, kikkers, civetkatten en meer dan 220 soorten verschillende vogels voor. In het park vindt u ook verschillende soorten landschappen zoals laaglandregenwouden, mangrovebossen en verswatermoerassen.

 

    

Hotel in Tanjung Puting National Park

In Tanjung Puting National Park bieden wij een hotel aan. Voor een uitgebreid overzicht van alle hotels verwijzen wij u graag naar ons hoteloverzicht.

Rimba Lodge

Rimba Lodge

Klotok houseboot

Klotok houseboot

Tijdens deze reizen ervaart u Tanjung Puting National Park
Indonesie-Kalimantan-orang-oetan-7
Voorbeeldreis Kalimantan

Rondreis Transkalimantan met orang-oetans

Balikpapan > Mahakamrivier verkennen met privé houseboat > via Balikpapan naar Riya > Loksado, bamboeraft > BanjarmasinPalangkaraya > Sampit > Tanjung Puting National Park per houseboat, onderweg orang-oetan voederplaatsen en neusapen

Kalimantan-Tanjung Puting NP-Klotok3
Voorbeeldreis Kalimantan

Bouwsteen: Per boot langs de orang-oetans

Zuid-Kalimantan

 

Met een klotok (lokale houseboot) vaart u de jungle in, het Tanjung Puting National Park; op zoek naar orang-oetans; u slaapt ook op de boot - aankomst en vertrek luchthaven Pangkalan Bun.