1 Speciaal voor de Belgische bezoekers, klikhiervoor meer informatie

Lovina

Lovina

Lovina is de bekendste badplaats van Noord-Bali. Het is een heerlijke bestemming voor een strandvakantie tijdens uw rondreis over Bali. Verwacht hier echter geen witte zandstranden, maar donkere lavastranden, wat het bezoek extra speciaal maakt. Dankzij de ondiepe lagune en de rustige stroming kunt u hier fijn en veilig zwemmen en snorkelen. Eén van de redenen om naar Lovina te komen, is vanwege de dolfijnen die hier massaal voor de kust zwemmen. Ook de omgeving van Lovina is nog puur en authentiek. In het groene binnenland maakt u mooie wandelingen en ziet u kleine dorpjes.

 

 

Breng een bezoek aan het strand van Lovina waar geofferd wordt en u kleurrijke vissersboten kunt fotograferen

Geschiedenis van Lovina

Lovina is eigenlijk niet één plaats, maar bestaat van oost naar west uit meerdere plaatsen: Wanupanggang, Temukus, Kalibukbuk, Anturan en Tukad. Lovina heeft haar naam te danken aan de regent van Buleleng en tevens laatste radja (koning) van Noord-Bali, Anak Agung Pandji Tisna. Hij was ook de man die in de vijftiger jaren het toerisme naar Bali stimuleerde. Vermoedelijk is Lovina de versmelting van het Engelse ‘love’ en Balinese ‘ina’, dat moeder betekent. De combinatie zou dus kunnen staan voor ‘love Mother Earth’, het houden van Moeder Aarde.

Al vroeg wisten de zwarte zandstranden, de rustige zee en de gemoedelijke sfeer enkele avonturiers te charmeren, maar pas nadat de koning de opdracht gaf om een aantal bungalows te bouwen en hij er over had geschreven, bloeide het toerisme in Lovina langzaam op. In de jaren zeventig was Lovina de enige toeristische bestemming in het noorden van Bali. Rondom Kaliasem en Kalibukbuk werden in rap tempo dorpjes uit de grond gestampt en trok het gebied jaarlijks meer toeristen. Inmiddels beslaat Lovina het hele gebied ten westen van Singaraja en wordt de regio steeds toeristischer, maar nog altijd is de drukte van Zuid-Bali ver weg.

 

Kaart van Lovina

Lovina is gelegen in het noorden op het eiland Bali. Vanuit de internationale luchthaven Denpasar rijdt u in ongeveer 3 tot 4 uur naar de noordkust. De route van het zuiden naar het noorden is prachtig! U ziet onderweg de mooiste rijstterrassen en rijdt langs lokale dorpen. Komt u overland vanuit Java? Vanuit de havenplaats Gilimanuk rijdt u in ongeveer 2 uur naar Lovina. De meeste hotels en restaurants zijn gelegen aan of vlakbij het strand.

 

Weer in Lovina

Bali heeft een tropisch regenwoudklimaat, wat betekent dat er twee seizoenen zijn. Vanaf oktober tot april is het regenseizoen. Er valt dan vrijwel dagelijks een bui, maar meestal wel pas in de loop van de middag. De verfrissende buien worden afgewisseld met veel zon. Het droge seizoen is vanaf april tot en met september. De temperatuur in Lovina is het gehele jaar door ongeveer gelijk, rond de 30 graden overdag en 22 graden in de nacht. Meer informatie over het weer in Lovina op Bali? Bekijk ons klimaatoverzicht Indonesië.

Top 3: bezienswaardigheden in Lovina

Duiken, snorkelen en dolfijnen spotten; daar draait het vooral om bij een bezoek aan de unieke lavastranden van Lovina. Maar Lovina en de omgeving hebben meer te bieden! De omgeving van Lovina is ook zeker de moeite waard om te bezoeken. Bewonder de prachtige rijsvelden of maak een wandeling met schitterende vergezichten.

 

1. Bewonder het boeddhistische klooster Vihara Ashrama

Het enige boeddhistische klooster van Bali, het Brahma Vihara Ashrama-klooster, kunt u bezoeken in Banjar, op ongeveer tien kilometer vanaf Lovina. Komt het klooster u bekend voor? Dat zou heel goed kunnen. Het klooster wordt namelijk ook wel de kleine Borobudur genoemd doordat het lijkt op het enorme boeddhistische monument nabij Jogyakarta.

 

Geniet van een prachtig uitzicht over de omgeving en bewonder in het klooster de vele Thaise afbeeldingen en een gouden Boeddhabeeld. Deze zuidelijke invloeden komen doordat de opdrachtgever voor de bouw van het klooster, brahmaan Bhikku Giri Rakhita, zich had bekeerd tot het Theravada boeddhisme, een vorm die vooral veel aanhangers in Thailand heeft. Thailand heeft daardoor ook een groot deel van de financiering voor de bouw van het klooster op zich genomen.

 

 

Klein Borobudur in Banjar: Brahma Vihara Ashrama

2. Relax in de heetwaterbronnen

Na het bewonderen van het klooster kunt u heerlijk ontspannen in de heilige heetwaterbronnen van Air Panas. De drie prachtige bronnen, waarvan één met groenachtig water, liggen ook in het plaatsje Banjar. Het zwavelhoudende water is erg goed voor uw huid en blijkt zelfs een helende werking te hebben. Het water stroomt uit de monden van acht uit steen gehouwen naga, mythische draakachtige wezens, in het hoogstgelegen bad. Hierna stroomt het water naar het lagergelegen tweede bad, ditmaal door de monden van vijf naga’s. Een derde bassin wordt gevuld door vier meter hoge spuiten, heerlijk voor een verkwikkende massage. Een ontspannen uitstapje tijdens uw individuele rondreis Bali!

 

3. Koel af bij de watervallen

Het achterland van Lovina is prachtig. Tussen de groene bergen zijn meerdere watervallen verstopt. Eén van de bekendste en ook mooiste watervallen van Bali is de Gitgit-waterval. Dat deze waterval gezien wordt als een hoogtepunt van Bali, merkt u gelijk bij de entree. Meerdere gidsen staan klaar en lopen graag via het pad met meerdere souvenirkraampjes met u mee naar de waterval.

 

Tip! Bezoek de Gitgit vroeg in de ochtend, zodat u één van de enigen bent en in alle rust kunt genieten van al het stromende water.

 

Breng een bezoek aan de Gitgit-waterval in Lovina

Net iets verder vanuit Lovina ligt de Sekumpul-waterval. Een minder bekende waterval, maar persoonlijk vinden wij deze waterval nog mooier! Het is een aardige klim om er te komen, maar het is het zeker waard. Een enorme waterval staat op u te wachten. Bij de Sekumpul-waterval zijn meerdere mooie watervallen te vinden. Neem een verfrissende duik onder de waterval voor u weer aan de klim omhoog begint.

Top 5: leuk om te doen in en rondom Lovina

Sta eens vroeg op voor een prachtige zonsopgang, laat u masseren en proef van de heerlijke gerechten uit de rijke traditionele Balinese keuken. In Lovina vindt u ook diverse westerse restaurants; voor wie zin heeft in een lekker broodje of een goede kop koffie. Houdt u van muziek, dans en theater? Ook dan zit u goed in Lovina. Op diverse locaties worden voorstellingen gegeven en kunt u genieten van live-muziek.

 

1. Dolfijnen spotten!

Sta vroeg op en ga nog voor de zonsopkomst met uw bootje de zee op. In de ochtend zwemmen hier onwijs veel dolfijnen voor de kust. Wie weet wordt uw boot wel omringd door tientallen spelende dolfijnen! Het blijven natuurlijk dieren en zij hebben niet elke dag zin om spelend de dag te beginnen. De grootste kans (circa 80%) om de dieren te zien is om bij (of zelfs al voor) zonsopkomst een boottocht te maken. Het is een toeristische attractie in Lovina dus u bent niet de enige die op verkenning gaat.

 

    

Een bijzondere ervaring als opeens een school dolfijnen naast u zwemt

2. Verken de onderwaterwereld

Maak vanuit Lovina een snorkel- en/of duiktrip en verken de kleurrijke onderwaterwereld. Er zijn vele PADI-duikscholen in Lovina waar u bijvoorbeeld een PADI open water cursus kunt volgen of een snorkeltrip kunt boeken. Vanuit Lovina worden onder andere dagtrips georganiseerd naar Menjangan-eiland en naar het USAT Liberty-wrak bij Tulamben. Heeft u geen zin om lang in de auto te zitten? Ook voor de kust van Lovina kunt u snorkelen of duiken. Wilt u snorkelen? Dan raden we u aan om een boottochtje te boeken zodat u iets verder kunt komen dan enkel voor de kust. Door de verschillende diepten heeft de onderwaterwereld bij Lovina zowel voor beginnende als ervaren duikers wat te bieden. Er is zelfs een houten schipwrak te vinden! 

 

3. Bezoek een traditionele dans- of theatervoorstelling

Zin in een leuke avond uit? Bezoek dan een dans- of theateroptreden in Lovina! De dans- en theateroptredens zijn een belangrijk cultureel erfgoed in Lovina. Deze cultuurvorm maakt deel uit van de vele rituelen en ceremonies waarin de toewijding van de dansers en acteurs naar hun religie zichtbaar is. Vanaf jonge leeftijd wordt de dansers geleerd hun ledematen, spieren en emoties perfect te beheersen en leren zij verscheidene karakters uit te beelden. In veel hotels en restaurants in Lovina worden dansvoorstellingen gegeven en in een één van de vele bars kunt u genieten van live-muziek.

Binnen de traditionele Indonesische muziek is gamelan is het belangrijkst. Deze muziekstijl hoort bij de vele ceremonies en rituelen die zo kenmerkend zijn voor Indonesië. De samenstelling van een gamelanorkest is divers (meestal vindt u er slaginstrumenten, fluiten, snaarinstrumenten en soms een zanger), maar het gaat vooral om de samenwerking van de orkestleden.

 

4. Wandel door de rijstvelden

Op een klein stukje van de stranden van Lovina waant u zich in een rustige omgeving waar u mooie wandelingen kunt maken. Wandel door de rijstvelden, langs kleine dorpjes en geniet van het uitzicht over zee en over de bergen in de achtergrond.

 

Wandel door de rijstvelden van Bali

5. Volg een workshop

Zin om even actief en/of creatief bezig te zijn? Volg dan één van de vele workshops in Lovina. Denk hierbij aan workshops in Balinees koken en het maken van offertjes. Of volg een yoga-, gamelan- of schilderles. Er is genoeg keuze!

Hotels in Lovina

De meeste hotels in Lovina liggen aan of nabij het strand. Ook wanneer u op zoek bent naar wat extra luxe, heeft Lovina geschikte hotels. In de omgeving van Lovina zijn prachtige villa’s te vinden. Geniet met een groter gezelschap van uw eigen villa met zwembad of een prachtig uitzicht. Heeft u interesse in het huren van een villa in Noord-Bali? Vraag ons naar de mogelijkheden of bekijk ons hotels in Lovina.

Aneka Resort

Aneka Resort

The Lovina

The Lovina

Puri Bagus

Puri Bagus

Tijdens deze rondreizen en bouwstenen reist u naar Lovina
Het uitzicht vanaf de weg op de Baturvulkaan de Gunung Agung
Voorbeeldreis Bali

Rondreis Bali: Bali's bergen en kusten

Zuid-westkust: Seminyak, ontspannen start > het kunstenaarsdorp Ubud > Sidemen, rijstterrassen > Noordkust: Lovina, dolfijnen spotten > Zuid-oostkust: Sanur, strand, goede uitvalsbasis voor uitstapjes Oost-Bali. 

Indonesie-Bali-Rijstvelden-Rijst
Voorbeeldreis Bali

Rondreis Bali: Compleet Bali

Zuiden: Sanur, strand > naar de bergen en sawa's van Ubud > Oost-Bali: Sidemen, culturele uitstapjes > Noordkust: Lovina, dolfijnen > Pemuteran, snorkelen > via binnenland, Munduk en Blayu, naar het rustige strand van Canggu.

 

 

 

Lombok-Gili-Meno-Paard
Voorbeeldreis Bali

Rondreis Bali: Romantisch Bali en Gili

Zuid-westkust: Seminyak, breed zandstrand > Ubud, kunstenaarsdorp tussen rijstvelden > via Bratanmeer naar Lovina aan de Noordkust, spot dolfijnen > Padangbai > per boot naar bounty-eiland Gili Meno (Lombok).