1 Speciaal voor de Belgische bezoekers, klikhiervoor meer informatie

Tijdelijk aangepaste voorwaarden. Geen aanbetaling & kosteloos annuleren tot wel 6 weken voor vertrek.Lees meer

Sanur

In het zuidoosten van Bali bevindt zich, op nog geen tien kilometer vanaf Denpasar, Sanur. Dit stadje aan de kust is een heerlijke bestemming voor een strandvakantie. Sanur is de oudste badplaats van Bali en u vindt er een andere sfeer dan in de drukke plaatsen aan de zuidwestkust, zoals Kuta. Ondanks dat het erg in trek is bij toeristen heeft Sanur zijn Balinese karakter behouden. Dit blijkt vooral ’s morgens in alle vroegte als alleen de plaatselijke bevolking op straat is. U vindt er diverse bezienswaardigheden, goede hotels en restaurants, leuke winkels en fijne massagesalons. Naast de rustige zee en het witte zandstrand is er voor jonge reizigers tevens een andere een topattractie; een heus speelparadijs.Sanur is een heerlijke bestemming voor uw rondreis Bali

 

Sanur bezienswaardigheden

In en rondom Sanur bevinden zich een aantal bijzondere bezienswaardigheden die leuk zijn om uw bezoek aan het strand aan te vullen. Zo wordt uw Bali reis nog weer wat authentieker. Juist het kleinschalige en bescheiden karakter van Sanur heeft ook zo zijn charme. Let u er op dat u bij het bezoeken van de tempels, net als in de rest van Azië, gepaste kleding draagt, waarbij de schouders en knieën zijn bedekt.

 

Pura Desa - eeuwenoude dorpstempel in Sanur

De dorpstempel van Sanur, de Pura Desa, werd gebouwd in 1020 na Christus en is samen met de Pura Puseh Batuan onderdeel van het Tri Murti-concept. De Pura Desa is gebouwd om de god Brahma te eren, de Pura Puseh voor de god Vishnu en de Pura Dalem voor het aanbidden van de god Shiva. De tempels zijn grotendeels gerestaureerd en tonen prachtige poorten en Balinese ornamenten. De dorpstempel, de Pura Desa, staat in de oudste buurt van Sanur en is bekend om de spirituele krachten van de priesters.

 

Pura Blanjong met zijn Prasati Blanjong

Het is vanuit Sanur hooguit vijftien minuten wandelen naar de Pura Blanjong. Deze tempel is vooral bekend vanwege het oudste bekende Balinese artefact, de Prasati Blanjong. Dit is een pilaar met een inscriptie, met daarop het verhaal van een Javaanse koning, die in de tiende eeuw na Christus naar Bali kwam en de eerst bekende regering op Bali vormde. 

 

Pura Patal aan het strand van Sanur

Vrijwel direct aan het strand van Sanur, net voorbij de promenade, ligt de Pura Patal. De tempel is enigszins verscholen en vooral de lokale bevolking weet het heiligdom te waarderen. De Pura Patal dateert van ver voor de achttiende eeuw en bevat een aantal beelden die zijn gemaakt van koraal. Tijdens uw strandvakantie in Sanur maakt dit bezoek uw rondreis in Indonesië net wat exclusiever, omdat maar weinig toeristen de tempel bezoeken.

 

Bezoek in Sanur Museum Le Mayeur

Op ongeveer drieënhalf kilometer rijden vanaf het centrum van Sanur bevindt zich het museum Le Mayeur. Het is gesitueerd in het oude woonhuis van de schilder Adrien Jean Le Mayeur, een van origine Belgische schilder. Le Mayeur woonde van 1932 tot aan zijn dood in 1958 op Bali en pas toen zijn vrouw, Ni Pollok, in 1985 overleed, werd hun huis een museum. U vindt er veel schilderijen, waarop de vrouw des huizes regelmatig is afgebeeld. Daarnaast zijn er oude gebruiksvoorwerpen van de schilder te zien. Wandel tijdens uw bezoek aan het museum ook nog even door de mooie tuin.

 

Bizar bezoek aan Taman Festival Park

Het park Taman Festival Bali is een voormalig amusementspark in Sanur. Er was een 3D-theater, een gedeelte met water voor vissen en reptielen, en een restaurant waar iedere avond een minivulkaan uitbarstte en een laser show werd opgevoerd. Echter, door de economische crisis is het park verlaten en konden de aanwezige schildpadden en krokodillen ternauwernood van een hongersnood uit het park worden gered. Nu is het park overwoekerd door planten en hangt er een mysterieuze sfeer. De lokale bevolking noemt het daarom ook wel ‘Ghost Town’. Het is een bizarre plek voor het maken van bijzondere foto’s, maar wees voorzichtig vanwege instortingsgevaar. 

 

Sanur tips

Naast een handjevol bezienswaardigheden in en om Sanur heeft de badplaats en zijn omgeving nog veel meer te bieden. Hieronder vindt u een aantal tips voor leuke uitstapjes, excursies en bezigheden wanneer u tijdens uw vakantie in Indonesië naar Sanur reist.

 

Strand

De belangrijkste reden om naar Sanur te gaan, is toch wel vanwege het strand. U rolt uw matje, strandlaken of sarong uit en uw stranddag is begonnen. Overal in Sanur is het strand een heerlijke plek om te verblijven en bij Pantai Cemara, een stukje strand nabij het Puri Santrian hotel, kunt u ligbedden met een parasol huren. Ook zijn er diverse activiteiten mogelijk, zoals parasailen of varen met een glass bottom boot. Omdat de zee hier geen hoge golven heeft, is het er heel geschikt voor (kleine) kinderen. Langs het strand bevinden zich diverse restaurantjes en winkeltjes; fijn bij trek of als het luieren u gaat vervelen. 

 

 

Mangrove Informatie Centrum 

Op ongeveer zes kilometer van Sanur ligt, in een zeshonderd hectare groot bos, het Mangrove Informatie Centrum. Hier krijgen de lokale bevolking en overige geïnteresseerden uitleg over het belang van de mangroves, zowel hier als in de rest van Azië. Het is heerlijk wandelen over de twee aangelegde houten paden in het prachtige bos.

 

De bloemetjes buiten Sanur

Net buiten Sanur bevindt zich de orchideeëntuin, Bali Orchid Garden. Op één hectare van aangelegde tropische tuinen vinden exclusieve orchideeën een vredig onderkomen, waardoor ze het hele jaar bloeien. Er groeien daarnaast ook prachtige bromelia’s, lelieachtige cordylines, felgekleurde heliconia’s, vleesetende nepenthes, zoete aronskelken en nog heel veel meer. De vriendelijke medewerkers vertellen u er graag alles over en helpen u ook met veel plezier om een plant uit te kiezen die u als souvenir van uw rondreis op Bali kunt meenemen. Naast planten verkopen ze in de souvenirwinkel ook bijzondere sieraden, schilderijen en de beroemde Kopi Loewak-koffie. 

 

Uitstapje met kinderen tijdens uw Bali reis

Voor kinderen van één tot ongeveer negen jaar is Peek A Boo een fantastisch uitstapje. In het centrum van Sanur vindt u een kinderparadijs met overdekte speeltoestellen en binnenspeeltuin (met airconditioning!) met klim- en klauterwerk, speelhuisjes, karretjes, een ballenbak, trampoline, schommels en glijbanen. Fijn als het buiten erg heet of juist heel nat is. Het is volledig veilig, want overal zijn stootkussens en valmatten aangebracht. Het is er schoon en het personeel is vriendelijk. Voor ouders is er gratis WiFi en goede koffie en voor de kinderen westers eten en milkshakes. U mag ook zelf eten en drinken meebrengen. Let op: het dragen van sokken is verplicht en dat is waarschijnlijk wel even wennen als u de hele reis door Bali al op slippers loopt! Niet meegenomen? Ze verkopen ze bij de ingang. Peek a Boo geeft ook dans- en capoeiralessen aan kinderen en organiseert kunst- en knutselmiddagen.

 

Shop bijzondere souvenirs in het Nogo Bali Ikat Centre

Wie graag een unieke sjaal, jurk, tas of kussenhoes wilt meenemen van zijn Bali reis, mag een bezoek aan het Nogo Bali Ikat Centre niet overslaan. In Sanur vindt u in een ‘modern’ pand nabij het strand een textielcentrum en winkel. Ze maken en verkopen er niet alleen de mooiste stoffen volgens de Ikat-methode, u kunt er tevens terecht voor authentieke Balinese stoffen en origineel batik textiel. Dit is afkomstig uit heel Indonesië en wordt al sinds de jaren tachtig door de eigenaren verzameld. In eerste instantie lijkt de winkel heel exclusief en prijzig, maar u zult er zeker genoeg juweeltjes voor een betaalbaar bedrag vinden. 

 

 

Volg een kookcursus op Bali

Wilt u thuis net zo lekker eten als op Bali, dan is het een echte aanrader om in Sanur een kookcursus te volgen. U start de cursus met een bezoekje aan de lokale markt om verse ingrediënten te kopen en daarna gaan de schorten om en kan de les beginnen. U leert smaken te combineren, en specerijen en kruiden te herkennen en te gebruiken. 

 

Massage tijdens reizen op Bali

Tijdens uw rondreis op Bali zult u ervaren dat er op veel plekken massages worden aangeboden. Het schijnt dat er in Sanur wel heel veel toplocaties voor een goede massage zijn. Zo is de Leha Leha Spa volgens velen ‘de beste’; een ruime keuze uit verschillende soorten massages, vriendelijk en kundig personeel dat goed Engels spreekt en een schone en nette ruimte waar u wordt ontvangen met een verfrissend drankje. Bij Bali Lina, een boetiekje dat tevens kleding verkoopt, werken ook zeer kundige masseuses die zelf hun kruidige massageoliën maken. De beste tip is: probeer het allemaal uit en kom als herboren thuis van uw reis in Indonesië.

 

Eten Sanur

Sanur is een van de weinige plaatsen op Bali waar direct aan het strand kan worden gedineerd. De rustige badplaats is bekend om zijn uitstekende restaurants in typisch Balinese sfeer. Daarnaast vindt u er eenvoudige restaurantjes op het strand, met plastic stoeltjes, maaltijden voor 'geen geld' en uw voeten in het zand. Dat is genieten van het echte Azië! Langs de gehele kust van Sanur loopt een promenade en het is erg gezellig om hierover van het ene leuke strandtentje naar het andere te wandelen. Ook de nachtmarkt is een echte aanrader; hier bestelt u voor relatief weinig geld de heerlijkste lokale gerechten. In Sanur bevinden zich ook restaurants met westerse keukens en visgerechten. Op Jalan Danau Tamblingan vindt u de meeste bars, waarvan sommige live muziek bieden. Kiest u een barretje aan het strand in Sanur, dan kunt u hier vast en zeker proosten op een prachtige zonsondergang. 

 

Geschiedenis van Sanur

Het strand van Sanur was in 1906 de plaats waar de Nederlanders voor het eerst voet aan wal zetten op Bali. Tijdens de Tweede Wereldoorlog begonnen de Japanners in Sanur de invasie van Bali. Een roerig verleden voor zo’n klein vissersdorp.

 

Het huidige Sanur is ontstaan toen vele buitenlandse kunstschilders tijdens hun verblijf in het eerste hotel van de stad, het Inna Grand Bali Beach Hotel, besloten om er een huisje te bouwen. Ze konden geen genoeg krijgen van het fraaie landschap en raakten geïnspireerd door de natuur er omheen.

 

Dankzij het toerisme in de jaren zeventig groeide Sanur steeds meer uit en bloeide het stadje op. De laatste jaren zijn er meer en meer hotels bijgekomen en nog altijd wordt de kustplaats groter. Gelukkig heeft Sanur nog wel zijn originele sfeer en uitstraling behouden. Dit komt waarschijnlijk door het overheidsbesluit dat de gebouwen niet hoger gebouwd mogen worden dan de hoogste palmboom, dat wil zeggen: circa 15 meter hoog.

 

Tijdens deze rondreizen en bouwstenen reist u naar Sanur
Bali-Gunung-Agung_1_408445
Voorbeeldreis Bali

Rondreis Bali: Bali's bergen en kusten

Zuid-westkust: Seminyak, ontspannen start > het kunstenaarsdorp Ubud > Sidemen, rijstterrassen > Noordkust: Lovina, dolfijnen spotten > Zuid-oostkust: Sanur, strand, goede uitvalsbasis voor uitstapjes Oost-Bali. 

Bali-Bratanmeer1
Voorbeeldreis Bali

Bouwsteen Bali: Kratermeren en bergen

Zuidelijk en Noord-Bali

 

Eerst naar het levendige Ubud > Lovina, via het Bratanmeer naar deze kustplaats met dolfijnen > via kilometers rijstterrassen naar Sanur, strand.