1 Speciaal voor de Belgische bezoekers, klikhiervoor meer informatie

Bukit Lawang

De groene jungle van Bukit Lawang

Een bezoek aan de jungle bij Bukit Lawang is een hoogtepunt van uw reis in Noord-Sumatra. Dit mag u dan ook eigenlijk niet overslaan als u een rondreis Sumatra maakt. Het Gunung Leuser National Park is één van de weinige plekken ter wereld waar u de orang-oetan in zijn natuurlijke leefomgeving kunt spotten. Alleen Maleisisch Borneo en Kalimantan zijn de twee andere plekken waar dit mogelijk is. Het is een bijzonder moment om oog in oog te staan met deze prachtige apen!

 

Een mama orang-oetan met haar baby in de jungle van Bukit Lawang

 

Bukit Lawang heeft meer te bieden dan een tocht door de ongerepte jungle. Zo zijn er meerdere leuke excursies op de Bohorok-rivier, denk onder andere aan tuben en kajakken. Maar ook de omgeving waar de lokale bevolking woont, is de moeite waard om te bezoeken. Verken dit gebied per fiets of per betjak, een lokaal vervoersmiddel.

 

Geschiedenis van Bukit Lawang 

In het rehabilitatiecentrum in Bukit Lawang werden orang-oetans opgevangen die bevrijd zijn uit gevangenschap of waarvan de moeder is vermoord. In Bukit Lawang werden de orang-oetans voorbereid op een zelfstandig leven in de jungle en werden zij bijgevoerd. Tegenwoordig bestaan het rehabilitatiecentrum en de voederplaats niet meer. De orang-oetans zijn in het rehabilitatiecentrum en bij de voederplaats gewend geraakt aan mensen, waardoor zij nu nog steeds niet bang zijn voor ons. Waar de orang-oetans in andere plaatsen veel verder in de jungle verblijven, laten zij zich hier redelijk dicht bij het dorp zien. De kans om de orang-oetan van dichtbij te zien, is in de omgeving van Bukit Lawang dan ook erg groot.

 

Kaart van Bukit Lawang 

Op ongeveer 85 km van de hoofdstad Medan bevindt zicht het kleine dorp Bukit Lawang, gelegen aan de rand van het Gunug Leuser National Park. Vanaf de parkeerplaats van Bukit Lawang kan uw busje niet meer verder en loopt u zo naar uw accommodatie. Voor sommige accommodaties moet u de hangbrug over. Uw chauffeur of een medewerker van het hotel helpt u graag met uw bagage zodat u direct kunt genieten van de omgeving. De accommodaties en wat kleine restaurantjes zijn gelegen aan de Bohorok-rivier, waar u veel lokale bewoners een verfrissende duik nemen. Vanuit het hotel wandelt u zo de groene jungle van het Gunug Leuser National Park in! Bijzonder dat u slaapt op een plek waar orang-oetans en andere aapsoorten in de achtertuin leven.

 

 

Weer in Bukit Lawang 

Bukit Lawang heeft een tropisch klimaat. Het regenseizoen is van half oktober tot maart. Het kan dan flink regenen, maar de regen valt meestal in de namiddag. De overige maanden regent het ook soms. De temperatuur ligt het hele jaar tussen de 25 en 35 graden. Voor een uitgebreid overzicht van het klimaat in Sumatra verwijzen wij u graag naar onze klimaatpagina.

Top 3: leuk om te doen in Bukit Lawang

De omgeving van Bukit Lawang is prachtig, u bevindt zich midden in de jungle. Geniet van de rust met de geluiden uit de jungle op de achtergrond of ga op avontuur! Met onderstaande tips haalt u alles uit uw verblijf in Bukit Lawang.

 

1. Jungletrekking

Een trekking door het Gunug Leuser National Park mag niet ontbreken tijdens een bezoek aan Bukit Lawang. De jungle is hier werkelijk prachtig! Vanuit het hotel loopt u zo de jungle in. Samen met uw gids verkent u de dichtbegroeide jungle. De kans is groot dat u wordt beloond met een zicht op de orang-oetan! Houd uw camera in aantocht, dit moment wilt u vastleggen.

 

Ook is het mogelijk om een meerdaagse trekking door de jungle van Bukit Lawang te maken. Hoe verder u de jungle in gaat, hoe meer u zult zien. Naast orang-oetans heeft u ook kans om onder andere siamang-apen, thomas leave-apen en gibbons te spotten. Ook diverse reptielen en verschillende soorten vogels leven hier in de jungle. U overnacht in een tent midden in de jungle, wast zich in de rivier en de gids maakt een verse maaltijd klaar. Wat een bijzondere ervaring! De paden kunnen erg steil en glibberig zijn, waardoor de trekking zwaar kan zijn.

 

    

Een onvergetelijke ervaring; een jungletrekking door Gunug Leuser National Park 

 

2. Ontmoet de lokale bevolking

Naast een bezoek aan de jungle is het zeker de moeite waard om te zien hoe de lokale bevolking woont en leeft. In de Bohorok-rivier ziet u kinderen spelen en ouders de was doen. Met veel enthousiasme zullen ze naar u zwaaien. Per fiets of betjak kunt u nog verder de omgeving verkennen en meer leren over het leven van de lokale bevolking. Rijd langs de groene rijstvelden en zie hoe de boeren het land bewerken. In dit gebied worden meerdere specerijen verbouwd, zoals gember en kruidnagel. Stop onderweg ook bij een cacao-plantage of zie hoe tofu gemaakt wordt. Tijdens een kookworkshop leert u de lekkerste lokale gerechten!

 

3. Ga de Bohorok-rivier op

Met het tropische klimaat is het in Bukit Lawang het gehele jaar rond de 25 tot 35 graden. Niks lekkerder om dan even verkoeling te zoeken in de Bohorok-rivier! Een leuke manier om de rivier over te gaan, is door te gaan tuben. Op een grote autoband gaat u de rivier over en geniet u van de jungle om u heen. Tip! Ga tuben ná de jungletrekking. Vanuit de jungle kunt u namelijk per tube terug naar het dorp Bukit Lawang. Even afkoelen en een beetje uitrusten van de trekking. Ook is het mogelijk om op de Bohorok-rivier te kajakken. Zoekt u nog meer avontuur? Ga dan Kajakken over de Ladak-rivier!

Jungletrekking en tuben

Jungletrekking en tuben

Betjak excursie

Betjak excursie

Fietsexcursie

Fietsexcursie

Hotels in Bukit Lawang

De hotels in Bukit Lawang zijn vrij simpel, wat helemaal past bij de omgeving. U hoort het water uit de Bohorok-rivier stromen en de apen slingeren door de jungle. 

Ecolodge Bukit Lawang Cottages

The Heritage Resort

Tijdens deze reizen reist u naar Bukit Lawang
Indonesie-orangoetan20
Voorbeeldreis Sumatra

Rondreis Avontuurlijk en actief Sumatra

Noord-Sumatra: Aankomst Medan > Tangkahan, jungle en tuben > Bukit Lawang, spot orang-oetans > Brastagi, vulkaantrek > Tobameer. West-Sumatra: Sipirok > Bukittinggi, fietsen > Harauvallei, wandelen > vertrek Padang.

Indonesie-Werkend-in-rijstveld
Voorbeeldreis Sumatra

Rondreis Hoogtepunten van Sumatra

Noord-Sumatra: Aankomst Medan > Tangkahan, tuben > Bukit Lawang, jungle en orang-oetans > Brastagi en Tobameer in Batakgebied. West-Sumatra: Sipirok > Bukittinggi in Minangkabaugebied, wandelen Harauvallei > vertrek Padang.

Sumatra-Bukit-Lawang-Orang-Oetan1
Voorbeeldreis Sumatra

Bouwsteen Sumatra: Orang-oetans en Tobameer

Noord-Sumatra

 

Medan > Jungle en orang-oetans in Bukit Lawang > het eiland Samosir in het Tobameer, Batakdorpen > Brastagi, vulkanen en Batakcultuur > Terug naar Medan.