Zuid-Sulawesi: Makassar > Rammang Rammang > Malino > Bira > Sengkang > Torajaland. Centraal-Sulawesi: Tentena > Badavallei. Noord-Sulawesi: Tomohon, fietsen > Tangkoko NP > Bangka, strand
Wanneer u tijdens uw Indonesië-rondreis Sulawesi bezoekt, ga dan in ieder geval naar Torajaland, het ‘land van de goddelijke koningen’! Zodra u daar aankomt zult u zien dat dit misschien wel het mooiste en zeker het meest wonderlijke gedeelte van Sulawesi of zelfs van heel Indonesië is. De reden om Torajaland, of Tana Toraja zoals de lokale bevolking het noemt, te bezoeken is in de eerste plaats de interessante dodencultuur van de Toraja (en ook nog eens gelegen in een mooi, vruchtbaar gebied) Deze cultuur is zeer aanwezig in de typische fraai beschilderde woningen met hoge daken in de vorm van een zadel of schip. Ook de voorouderverering is een veel genoemde reden voor een bezoek aan dit gebied tijdens uw rondreis Sulawesi.
Toraja-cultuur
De bijzondere Toraja-cultuur uit zich op veel verschillende manieren. Zo zijn er de befaamde Tau Tau-poppen die op een soort balkon in de rotswanden van de imposante bergen bij Lemo of Marante en in (diepe) grotten bij Londa over de overledenen waken. Een andere opmerkelijke plaats is de babyboom van Suaya. Baby's jonger dan een half jaar worden hier in foetushouding bijgezet. Ook de Tongkonans; de prachtig versierde traditionele huizen van de Toraja’s zijn zo indrukwekkend dat u er foto’s van blijft maken.
Tau tau houden de wacht over de doden
Als er in Torajaland iemand is overleden wordt deze persoon gebalsemd en blijft bij de familie thuis tot de nabestaanden voldoende hebben gespaard voor een bijzetting. Ook dient deze periode ‘boven de grond’ om de rest van de familie, die soms over heel Indonesië is verspreid, de kans te geven om naar het dorp te komen. Zo’n wachtperiode kan soms wel een paar jaar duren. De uiteindelijke bijzetting dient er volgens de Toraja’s voor om de ziel veilig naar de volgende wereld over te brengen en daarom gaat er een bijzonder ritueel mee gepaard. Afhankelijk van de financiële middelen van de familie van de dode kan zo’n ritueel variëren van een eenvoudig samenzijn tot een spectaculair schouwspel, waarbij (honderden) varkens en buffels worden geslacht. De gemummificeerde lichamen worden netjes aangekleed en aan de aanwezigen getoond. Ten slotte worden de lichamen naar de plek van bijzetting gebracht. Dit kan een rotsgraf zijn met, voor wie het kan betalen, een houten evenbeeld; een Tau Tau-pop. De Tau Tau staan op een in steen uitgehakt balkon in de rotswand. Deze poppen zijn even groot als de overledene en worden op dezelfde manier aangekleed. Buitenstaanders zijn bij deze ceremonie zeer welkom; dus als u ertegen kunt is dit wellicht de indrukwekkendste belevenis die u ooit maakt tijdens het rondreizen in Azië.
Eerbiedig bezoek aan bijzondere boom in Tampangallo
In het plaatsje Tampangallo vlakbij Suaya, dat ook in Torajaland ligt, staat een uitzonderlijke honderden jaren oude boom. Vroeger maakten nabestaanden uithollingen in deze boom om daarin hun overleden baby’s en foetushouding te begraven. Omdat Toraja’s geloven dat de ziel van een baby gemakkelijk kan worden beheerst door kwade geesten, gebruiken zij de boom om daartegen bescherming te zoeken. De uitholling in de boom groeide dicht, waarmee de ziel werd beschermd, maar zo toch kon meegroeien om op den duur Puya, de bovenwereld van de Toraja’s, te bereiken. Deze boomgraven worden Liang Pia genoemd.
Actief in Torajaland
Niet alleen de rituelen rondom de dood en religie zijn redenen om naar Torajaland af te reizen, ook de natuur kan een belangrijke drijfveer zijn. U kunt prachtige wandelingen maken door dit gebied. Het is ook erg leuk om te fietsen door het groene en bergachtige gebied van Sulawesi. Als u meer actie wilt is het zeker een aanrader om te raften over de Sa'danrivier.
Wandel langs fraai versierde Tongkonans
Tijdens uw rondreis over Sulawesi mag een bezoek aan Ke’te Kesu’ of Palawa niet ontbreken. Hier vindt u namelijk de buitengewoon knap versierde traditionele huizen van de Toraja’s; de Tongkonans. Langere trekkings zijn ook mogelijk, varierend van enkele uren tot enkele dagen. Tijdens de meerdaagse trekkingen overnacht u in een traditionele Tongkonan. Een hele bijzondere ervaring!
Fietsen in Torajaland
Wilt u tijdens uw Indonesië-rondreis op een actieve manier kennismaken met de lokale bevolking van Torajaland, dan is het leuk om te gaan fietsen. Rondom de plaats Rantepao worden verschilldende fietstochten georganiseerd. U rijdt door dorpjes en langs de rijstvelden. Een leuke manier om de omgeving te verkennen. De kans is groot dat u snel contact maakt met de Toraja’s.
Raften in Torajaland
Een leuke afwisseling na alle culturele activiteiten. Tijdens het raften ziet u de prachtige natuur vanaf de rivier. U vaart door groene valleien en onderweg stopt u voor een picknicklunch. De kans is groot dat u vogels en hagedissen ziet. Voorafgaand aan het raften maakt u een trekking naar het startpunt. Deze steile afdaling is al een avontuur op zich.
Bezoek het weefcentrum van Torajaland
Het plaatsje Sa’dan, langs de gelijknamige rivier, heeft bekendheid verworven als weefcentrum van Torajaland. In en onder de schitterende Tongkonans worden mooie zijden stoffen geweven. Gezeten in de schaduw van de indrukwekkende daken van hun huizen zijn de vrouwen van het dorp aan het werk. Op een aantal plekken kunt u deze doeken kopen; een authentiek souvenir om mee te brengen van het rondreizen in Indonesië.
Tongkonan, traditionele Toraja-huizen
Deze typische huizen zijn bijzonder gevormd, vooral de daken die een beetje doen denken aan een zadel of omgekeerd schip. De speciale bouwwerken, die zonder spijkers zijn gebouwd, zijn versierd met kleurrijke geometrische patronen, houtsnijwerken en buffelhoorns of -schedels. Alle uitgesneden of geschilderde motieven hebben een andere betekenis en de gebruikte kleuren rood, zwart en geel houden verband met Aluk To Dolo, de ‘Gebruiken van de Voorouders’, ofwel het traditionele geloof. Ook de kunstig getekende patronen en gesneden figuren staan symbool voor diverse spirituele zaken: cirkelmotieven representeren de zon, het symbool voor kracht, de degenmotieven symboliseren rijkdom, en de spiraalvormige tekeningen met daarin buffelkoppen verwerkt, staan voor voorspoed en opoffering. De decorties zijn een uiting van de status van de bewoners van het huis.