Noord-Sumatra: Aankomst Medan > Tangkahan, tuben > Bukit Lawang, jungle en orang-oetans > Brastagi en Tobameer in Batakgebied. West-Sumatra: Sipirok > Bukittinggi in Minangkabaugebied, wandelen Harauvallei > vertrek Padang.
Het eiland Samosir, gelegen in het Tobameer
Tijdens uw rondreis over Sumatra is het prachtige Tobameer één van de hoogtepunten. Op een hoogte van 900 meter ligt één van de grootste meren van Zuidoost-Azië: het Tobameer. Het is een prachtig en zeer interessant gebied om te verblijven tijdens uw Indonesië reis. U vindt het Tobameer in het land van de Batak, herkenbaar aan hun zeer specifieke bouwstijl met een hoog halvemaanvormig dak. Het eiland Samosir op het Tobameer heeft voor iedereen genoeg te bieden om een paar dagen te verblijven.
Geniet van het uitzicht op het Tobameer vanaf het eiland Samosir
Geschiedenis van het Tobameer
Het Tobameer kent een bijzondere geologische geschiedenis. Onder dit meer ligt namelijk een supervulkaan. Deze kwam ongeveer 70.000 jaar geleden tot uitbarsting en hierdoor ontstond het Tobameer met het eiland Samosir. Men gaat ervan uit dat de uitbarsting van deze vulkaan zorgde voor een wereldwijde klimaatverandering.
In de jaren ’90 van de twintigste eeuw liep het toerisme naar het Tobameer terug. Er waren grote onrusten tussen de verschillende bevolkingsgroepen. Nu het weer rustig is, wordt het gebied langzaamaan opnieuw een populaire reisbestemming in Zuidoost-Azië.
De Batak-cultuur
Nabij het Tobameer is vooral de cultuur van de Batak terug te zien. De Batak zijn aan elkaar verwante volkeren en hebben een eigen taal in Noord-Sumatra. De Batak kwamen waarschijnlijk 4000 jaar geleden vanuit de Filipijnen en Borneo naar Noord-Sumatra. Met ongeveer acht miljoen mensen vormen zij één van de grootste inheemse volken van Indonesië. Batak is waarschijnlijk een (beledigende) bijnaam die moslims hen hebben gegeven, omdat deze benaming ook voorkomt bij andere volken in Azië. De Batak van het Tobameer staan vooral bekend om hun muziek, zang, dans en eten. Omdat velen christelijk zijn, maken zij bijvoorbeeld babi pangang met varkensvlees. Ze zijn eveneens bekend om hun traditionele handgeweven textiel, ulos. Deze weefsels werden niet gebruikt als kleding, maar vormden meer een symbool om status te bepalen, zoals in een kostbaar erfstuk of als belangrijk item tijdens het gebruik van ceremonies.
Verdiep u in de Batak-cultuur op het eiland Samosir, Tobameer
De Batak staan tevens bekend om hun vroegere eigenaardige eetcultuur: het kannibalisme. Vijanden, maar ook eigen stamgenoten die een misdaad hadden begaan, werden in een cel gegooid en aan ‘de ronde tafel’ werd over hun lot beschikt. Als dit vonnis de doodstraf was, ging hierbij een akelig ritueel gepaard. Eerst werd de gevangene naar een executieplek geleid waar hij, na een bezoek van een medicijnman die de kwaadaardige krachten uit het lichaam van de gevangene moest halen, werd onthoofd. Na de onthoofding dronk de koning het bloed en werd het lichaam in stukken gehakt en verdeeld onder de stamleden. De verklaring voor dit kannibalisme is dat na een doodvonnis het lichaam van de gevangene werd gezien als dat van een dier en dieren worden nu eenmaal ook gegeten.
De Duitse zendeling Ludwig Ingwer Nommensen speelde een grote rol bij het stoppen van het kannibalisme. Pas tegen het einde van de 19e eeuw introduceerde hij het christendom en vertaalde gedeelten van de Bijbel naar de Batak-taal. Het christendom werd geaccepteerd en tegenwoordig zijn de christelijke invloeden nog duidelijk terug te zien in de cultuur.
Kaart van Samosir
Vanuit Medan is het ongeveer 4 uur rijden naar het plaatsje Prapat (Parapat), vanuit waar u in ongeveer 45 minuten tot 1 uur met de boot overgaat naar het eiland Samosir. U kunt de snelle route volgen langs voornamelijk rubberplantages, maar zelf vinden wij de landelijke route via Brastagi veel mooier. U bevindt zich al snel in het gebied waar de Batak leven en ziet hun specifieke bouwstijl terug in het straatbeeld. U passeert onder andere de kleurrijke markt van Brastagi, de Si Piso Piso-waterval en heeft een prachtig uitzicht over het Tobameer. Het imponerende meer, met een diepte van waarschijnlijk 450 meter en een oppervlakte van 1146 vierkante kilometer, is net iets groter dan het IJsselmeer. U overnacht in het dorpje Tuk Tuk, waar de meeste hotels, restaurants en winkeltjes te vinden zijn. Met uw privé-busje met chauffeur kunt het groene eiland verkennen. De afstanden zijn niet erg groot, waardoor u veel kunt zien. Ook is het mogelijk om het eiland per fiets, scooter of betjak te verkennen. Het eiland Samosir is bergachtig met op één van de hoogste punten nog een meer; het Aek Natonang-meer.
Weer in het Tobameer
Noord-Sumatra heeft een tropisch klimaat. Het regenseizoen is van half oktober tot maart. Het kan dan flink regenen, maar de regen valt meestal in de namiddag. De overige maanden regent het ook soms. Voor Indonesische begrippen is Samosir aangenaam koel; het ligt op een hoogte van 900 meter en vaak waait er een heerlijk briesje. Een verademing na een bezoek aan de meeste warme plaatsen in Indonesië. Voor een uitgebreid overzicht van het klimaat op Sumatra verwijzen wij u graag naar ons klimaatoverzicht.