1 Speciaal voor de Belgische bezoekers, klikhiervoor meer informatie

Tobameer

Het eiland Samosir, gelegen in het Tobameer

Tijdens uw rondreis over Sumatra is het prachtige Tobameer één van de hoogtepunten. Op een hoogte van 900 meter ligt één van de grootste meren van Zuidoost-Azië: het Tobameer. Het is een prachtig en zeer interessant gebied om te verblijven tijdens uw Indonesië reis. U vindt het Tobameer in het land van de Batak, herkenbaar aan hun zeer specifieke bouwstijl met een hoog halvemaanvormig dak. Het eiland Samosir op het Tobameer heeft voor iedereen genoeg te bieden om een paar dagen te verblijven.

 

Geniet van het uitzicht op het Tobameer vanaf het eiland Samosir

Geschiedenis van het Tobameer

Het Tobameer kent een bijzondere geologische geschiedenis. Onder dit meer ligt namelijk een supervulkaan. Deze kwam ongeveer 70.000 jaar geleden tot uitbarsting en hierdoor ontstond het Tobameer met het eiland Samosir. Men gaat ervan uit dat de uitbarsting van deze vulkaan zorgde voor een wereldwijde klimaatverandering.

In de jaren ’90 van de twintigste eeuw liep het toerisme naar het Tobameer terug. Er waren grote onrusten tussen de verschillende bevolkingsgroepen. Nu het weer rustig is, wordt het gebied langzaamaan opnieuw een populaire reisbestemming in Zuidoost-Azië.

 

De Batak-cultuur

Nabij het Tobameer is vooral de cultuur van de Batak terug te zien. De Batak zijn aan elkaar verwante volkeren en hebben een eigen taal in Noord-Sumatra. De Batak kwamen waarschijnlijk 4000 jaar geleden vanuit de Filipijnen en Borneo naar Noord-Sumatra. Met ongeveer acht miljoen mensen vormen zij één van de grootste inheemse volken van Indonesië. Batak is waarschijnlijk een (beledigende) bijnaam die moslims hen hebben gegeven, omdat deze benaming ook voorkomt bij andere volken in Azië. De Batak van het Tobameer staan vooral bekend om hun muziek, zang, dans en eten. Omdat velen christelijk zijn, maken zij bijvoorbeeld babi pangang met varkensvlees. Ze zijn eveneens bekend om hun traditionele handgeweven textiel, ulos. Deze weefsels werden niet gebruikt als kleding, maar vormden meer een symbool om status te bepalen, zoals in een kostbaar erfstuk of als belangrijk item tijdens het gebruik van ceremonies.

 

 

Verdiep u in de Batak-cultuur op het eiland Samosir, Tobameer

 

De Batak staan tevens bekend om hun vroegere eigenaardige eetcultuur: het kannibalisme. Vijanden, maar ook eigen stamgenoten die een misdaad hadden begaan, werden in een cel gegooid en aan ‘de ronde tafel’ werd over hun lot beschikt. Als dit vonnis de doodstraf was, ging hierbij een akelig ritueel gepaard. Eerst werd de gevangene naar een executieplek geleid waar hij, na een bezoek van een medicijnman die de kwaadaardige krachten uit het lichaam van de gevangene moest halen, werd onthoofd. Na de onthoofding dronk de koning het bloed en werd het lichaam in stukken gehakt en verdeeld onder de stamleden. De verklaring voor dit kannibalisme is dat na een doodvonnis het lichaam van de gevangene werd gezien als dat van een dier en dieren worden nu eenmaal ook gegeten.

De Duitse zendeling Ludwig Ingwer Nommensen speelde een grote rol bij het stoppen van het kannibalisme. Pas tegen het einde van de 19e eeuw introduceerde hij het christendom en vertaalde gedeelten van de Bijbel naar de Batak-taal. Het christendom werd geaccepteerd en tegenwoordig zijn de christelijke invloeden nog duidelijk terug te zien in de cultuur.

 

Kaart van Samosir

Vanuit Medan is het ongeveer 4 uur rijden naar het plaatsje Prapat (Parapat), vanuit waar u in ongeveer 45 minuten tot 1 uur met de boot overgaat naar het eiland Samosir. U kunt de snelle route volgen langs voornamelijk rubberplantages, maar zelf vinden wij de landelijke route via Brastagi veel mooier. U bevindt zich al snel in het gebied waar de Batak leven en ziet hun specifieke bouwstijl terug in het straatbeeld. U passeert onder andere de kleurrijke markt van Brastagi, de Si Piso Piso-waterval en heeft een prachtig uitzicht over het Tobameer. Het imponerende meer, met een diepte van waarschijnlijk 450 meter en een oppervlakte van 1146 vierkante kilometer, is net iets groter dan het IJsselmeer. U overnacht in het dorpje Tuk Tuk, waar de meeste hotels, restaurants en winkeltjes te vinden zijn. Met uw privé-busje met chauffeur kunt het groene eiland verkennen. De afstanden zijn niet erg groot, waardoor u veel kunt zien. Ook is het mogelijk om het eiland per fiets, scooter of betjak te verkennen. Het eiland Samosir is bergachtig met op één van de hoogste punten nog een meer; het Aek Natonang-meer.

 

Weer in het Tobameer

Noord-Sumatra heeft een tropisch klimaat. Het regenseizoen is van half oktober tot maart. Het kan dan flink regenen, maar de regen valt meestal in de namiddag. De overige maanden regent het ook soms. Voor Indonesische begrippen is Samosir aangenaam koel; het ligt op een hoogte van 900 meter en vaak waait er een heerlijk briesje. Een verademing na een bezoek aan de meeste warme plaatsen in Indonesië. Voor een uitgebreid overzicht van het klimaat op Sumatra verwijzen wij u graag naar ons klimaatoverzicht.

Top 5 bezienswaardigheden in het Tobameer

Het leven in en rondom het Tobameer is op veel plaatsen nog precies als vroeger. Een bezoek aan deze dorpen is daarom ook zeker een aanrader tijdens uw verblijf op het eiland Samosir. U ziet hoe mensen er in het verleden leefden en krijgt daarnaast een kijkje in het dagelijks leven van de huidige bewoners. Bewonder de huizen, de graven en musea, leer over de lokale gebruiken en vergeet vooral niet te genieten van de omgeving!

 

1. Leer over de Batak-geschiedenis in Ambarita

Vanaf Tuk Tuk is het ongeveer één uurtje lopen naar Ambarita. Natuurlijk kunt u uw chauffeur ook vragen om u naar Ambarita te brengen. Onderweg ziet u de traditionele huizen met zeer gedetailleerd driedimensionaal houtsnijwerk. Het dorpje staat vooral bekend om de geschiedenis van het kannibalisme dat nog tot ver in de 19e eeuw voorkwam. Een gids vertelt u alles over de Batak-cultuur en geschiedenis. Bekijk gerust de Batak-huizen van binnen en zie hoe deze huizen ingericht werden. Op de binnenplaats in het centrum van Ambarita vindt u een offerplaats van meer dan 300 jaar oud.

 

2. Bezoek het dorpje Lumban Suhi Suhi

In het dorpje Lumban Suhi Suhi worden nog op traditionele wijze handgeweven doeken, ook wel ulos genoemd, gemaakt. In de typische Batak-huizen zijn vrouwen bezig met het maken van de mooiste doeken. Het maken van één ulos kan dagen tot zelfs maanden duren. Wandel rustig rond en bekijk deze doeken van dichtbij. Wie weet scoort u hier wel een souvenir voor thuis.

 

    

Verken het dorpje Lumban Suhi Suhi en zie hoe de ulos geweven worden.

3. Wandel langs het Aek Natonang-meer

Op de top van de heuvels van het eiland Samosir is nog een kleiner meer te vinden: het Aek Natonang-meer. De route van Tuk Tuk omhoog is al een hele belevenis. Al slingerend omhoog heeft u de mooiste uitzichten over het Tobameer. Eenmaal boven wandelt u door de groene omgeving en langs het meer. Breng een bezoek aan een koffieplantage en zie hoe de koffieplanten groeien, geoogst en verwerkt worden. Vervolgens naar een traditioneel dorp. De inwoners zijn met hun dagelijkse bezigheden aan de gang en met een beetje geluk ziet u hoe de Batak het sap van de palmsuikerboom gebruiken om tuak van te maken; het typische drankje van de Batak.

 

4. Bezoek het museum en een Batak-voorstelling in Simanindo

Op nog geen twintig kilometer ten noorden van Tuk Tuk ligt het dorp Simanindo. Dit plaatsje is bekend vanwege de graven van de Simanindo-koningen. Een nog grotere toeristische attractie is de voormalige woning van de koning, Rajah Simalungun, en zijn veertien vrouwen. Zijn oude huis is tegenwoordig een museum. In het onderkomen van de vorst en op de koningsgraven ziet u diverse christelijke elementen terug. Naast het museum op de openplaats wordt tweemaal per dag een traditionele Batak-dansopvoering uitgevoerd. Uiteraard mag u na het toeschouwen ook zelf de Batak-dans proberen!

 

Van Verre medewerker Manon doet mee tijdens een Batak-dansvoorstelling in Simanindo

5. Bezoek het dorpje Tomok

Op ongeveer vier kilometer van Tuk Tuk vindt u het dorpje Tomok, wat bekend staat om zijn traditionele Batak-huizen en de graven van de koningen van de Sidabutar-stam. De bekendste koning van deze stam is Ompu Soribuntu. Zijn graf en de graven van de andere koningen vindt u in het centrum van het dorp. Naast een bezoek aan deze graven kunt u ook een traditionele dans bijwonen. Wilt u zelf actief bezig zijn, dan is een wandeling van ongeveer twee uur naar de top van de naastgelegen berg, vanaf waar u een prachtig uitzicht heeft, een aanrader!

 

Betjak excursie

Betjak excursie

Trekking Pusuk Buhit

Trekking Pusuk Buhit

Fietsexcursie

Fietsexcursie

Top 3: leuk om te doen op het eiland Samosir, Tobameer

Vanuit het hotel heeft u een prachtig uitzicht over het Tobameer. De omgeving leent zich dan ook goed om even tot rust te komen. Wilt u er toch even uit? Hieronder vindt u een paar tips om te doen vanuit het hotel.

 

1. Verken de omgeving per fiets/betjak

Natuurlijk kunt u het eiland Samosir verkennen met uw privé-busje met chauffeur. Maar de omgeving van Tuk Tuk is ook erg leuk om per fiets of betjak te verkennen! Samen met een gids rijdt u door het groene landschap en door authentieke dorpen. Leer onder andere over de Batak-cultuur en hoe wijn geproduceerd wordt uit palmbomen. Ook bezoekt u het dorp Tomok waar het graf van koning Sidabutar te vinden is. Stop onderweg zo vaak als u wilt om foto’s te maken!

 

2. Kanoën op het Tobameer

Een leuke, actieve manier om het eiland van een andere kant te zien is per kano. Bij het hotel kunt u gemakkelijk een kano huren en zelfstandig het kratermeer op varen. Vanuit de kano heeft u een adembenemend uitzicht over het eiland Samosir met haar Batak-huizen en bergachtige landschap.

 

Van Verre medewerkster Melany vaart in haar kano over het Tobameer

3. Bezoek een kerkdienst

Bent u op zondag op het eiland Samosir? Probeer dan in de ochtend een kerkdienst bij te wonen van de Batak. In prachtig gekleurde kleding gaan de Batak elke zondag naar een van de vele kerken. Een unieke ervaring!

 

Wilt u zelf ook een bezoek brengen aan het Tobameer? Kijkt u eens bij onze voorbeeldrondreizen Sumatra. Of stel uw eigen reis samen met hulp van onze bouwstenen Sumatra.

Hotels op Samosir, Tobameer

De puntige, halvemaanvormige daken en de houten bewerkingen zijn ook in de hotels terug te zien. De meeste hotels zijn gelegen aan het Tobameer. Elk moment van de dag kunt u dus blijven genieten van het uitzicht. De hotels zijn prima en schoon. U heeft alles wat u nodig heeft, maar verwacht verder geen luxe. Wij hebben onze favorieten op een rij gezet, maar voor een totaaloverzicht verwijzen wij u graag naar ons hoteloverzicht Tobameer.

Samosir Villa Resort

Tabo Cottages

Tijdens deze rondreizen en bouwstenen reist u naar Tobameer
Indonesie-Werkend-in-rijstveld
Voorbeeldreis Sumatra

Rondreis Hoogtepunten van Sumatra

Noord-Sumatra: Aankomst Medan > Tangkahan, tuben > Bukit Lawang, jungle en orang-oetans > Brastagi en Tobameer in Batakgebied. West-Sumatra: Sipirok > Bukittinggi in Minangkabaugebied, wandelen Harauvallei > vertrek Padang.

Sumatra-Padang-strand vanaf een heuvel_1
Voorbeeldreis Sumatra

Rondreis Sumatra met cultuur, jungle en strand

West-Sumatra: Padang > Bukittinggi, Minangkabaugebied > Barumun Wildlife Sanctuary, olifanten. Noord-Sumatra: Tobameer en Brastagi, Batakcultuur > Bukit Lawang, jungle en orang-oetans > Medan, vliegen naar Banda Aceh > Pulau Weh, strand.

Sumatra-Bukit-Lawang-Orang-Oetan1
Voorbeeldreis Sumatra

Bouwsteen Sumatra: Orang-oetans en Tobameer

Noord-Sumatra

 

Medan > Jungle en orang-oetans in Bukit Lawang > het eiland Samosir in het Tobameer, Batakdorpen > Brastagi, vulkanen en Batakcultuur > Terug naar Medan.