1 Speciaal voor de Belgische bezoekers, klikhiervoor meer informatie

Informatie Sulawesi

Wat heeft Sulawesi een prachtige natuur, bergachtige gebieden en rijstterrassen wisselen elkaar af. Zelfs de onderwaterwereld in het Noorden van Sulawesi is een bezoek meer dan waard. U maakt kennis met de traditionele Toraja's en hun cultuur. Het is het op twee na grootste eiland van Indonesië en het op tien na grootste eiland ter wereld. U bent niet snel uitgekeken op dit Indonesische eiland. 

De schitterende natuur van Sulawesi

Een rondreis Sulawesi, het vroegere Celebes, voert u door schitterende natuur met bergachtige gebieden waar vulkanen, regenwouden en prachtig groene rijstterrassen elkaar afwisselen. Net als op het Indonesische eiland Sumatra is het vrij vochtig. De bijna vijftien miljoen inwoners zijn verdeeld over de zes provincies van het vierarmige eiland: Noord-Sulawesi, Gorontalo, Centraal-Sulawesi, West-Sulawesi, Zuid-Sulawesi en Zuidoost-Sulawesi. Een rondreis Sulawesi staat garant voor een afwisseling van cultuur en natuur.

 

Zoals veel plaatsen in Indonesië heeft ook Sulawesi een zeer rijke geschiedenis. Dit blijkt uit de vindplaatsen van de unieke kruiken en beelden en uit de diverse artefacten van zo’n tweeduizend jaar oud. Daarnaast ontdekt u tijdens uw rondreis Sulawesi ook diverse overblijfselen uit de wat meer recente geschiedenis.

 

Duiken op Sulawesi

Een rondreis Sulawesi leent zich uitstekend om te gaan duiken. De koraalriffen bij de vijf eilanden van Bunaken in het uiterste noorden van Sulawesi schijnen tot de allermooiste ter wereld te behoren. Het Bunaken Marine Park is een geweldige plek voor een duikvakantie of voor een dagje ontspannen snorkelen. Het lijkt wel een zeeaquarium! Tussen de schitterende koralen zwemmen kleurrijke vissen, zeeslangen en zeepaardjes, en verder kunt u er haaien, schildpadden, roggen en misschien zelfs wel zeekoeien zien. U kunt ook duiken in Sulawesi bij de Togian eilanden en bij Donggala, langs de westkust van het Indonesische eiland.

Bekijk onze bouwstenen op Sulawesi.

 

Sulawesi cultuur

Op Sulawesi leven diverse etnische groepen en culturen, zoals de zeevarende Buginezen en de traditionele Torajas. Deze laatste stam leeft nog volgens de oude tradities in hun grote familiehuizen. Het is een bijzondere ervaring om tijdens uw rondreis Sulawesi een bezoek te brengen aan deze oorspronkelijke bewoners.

 

Maak kennis met de traditionele Torajas

Wanneer u tijdens het rondreizen door Indonesië in Tana Toraja, ofwel Torajaland, komt, zal het u opvallen dat de vorm van de daken van de grote authentieke familiehuizen van de Toraja een beetje op de hoorns van een waterbuffel lijkt. De bewoners van deze tongkonans, de traditionele huizen, en banuas, de gewone huizen, leven nog vaak volgens het animistische geloof, maar zijn inmiddels wel christelijk. Rondom Rantepao, in het midden van Sulawesi, ligt een aantal dorpen waar men nog volgens de oorspronkelijke cultuur leeft.

 

Als er iemand overlijdt in de Torajastam, dan blijft hij of zij een lange tijd in huis liggen, voordat het begrafenisritueel wordt uitgevoerd. Overledenen kunnen soms wel maanden of zelfs jaren thuis blijven, voordat ze worden begraven. Het ritueel gaat gepaard met het offeren van dieren, zoals buffels, met uitbundig dansen gedurende een aantal dagen en eindigt met een lange rouwstoet die de dode naar de uit rotsen gehakte grafkamers begeleidt. De meest gerespecteerde bewoners worden afgebeeld als een levensgroot houten beeld, dat wordt geplaatst naast de rest van de overleden inwoners. Zo’n zogenaamde tautau pop heeft dezelfde gelaatstrekken als de dode.

 

Bekijk de video Sulawesi en krijg inspiratie voor uw reis

 

Extra informatie aardbeving Sulawesi 2018

Om van het noorden naar het zuiden van Sulawesi te reizen bent u makkelijk vier weken onderweg. Dit maakt duidelijk hoe groot het eiland is. De tsunami heeft plaatsgevonden nabij de plaatsen Palu en Donggala in het midden van Sulawesi. In dit gebied komen relatief weinig toeristen. Op dit moment raad ik het af om naar deze plekken te reizen.

Wel is het mogelijk om naar Torajaland en verder naar Tentena en Togian te reizen Ook is het noorden van Sulawesi (zoals Siladen en Bunaken) goed te bereizen.

 

Bekijk voorbeelden van een rondreis Sulawesi of bouwsteen Sulawesi.