1 Speciaal voor de Belgische bezoekers, klikhiervoor meer informatie

Mahakam rivier

De Mahakam-rivier stroomt door Oost-Kalimantan, Indonesië. De oevers zijn rijk aan cultuur en hebben historische betekenis. Met zijn weelderige regenwouden, boeiende geschiedenis en gastvrije bevolking, is de Mahakam-rivier een plek die de moeite waard is om te bezoeken tijdens een Kalimantan rondreis.

 

        

 

Geschiedenis

Oorspronkelijk werden de dorpen aan de Mahakam-rivier bewoond door inheemse Dayak-stammen, maar door de eeuwen heen zijn er veel invloeden gekomen vanuit het hindoeïsme, boeddhisme en later de islam. De Mahakam-rivier stond bekend als een belangrijk centrum voor handel in specerijen, goud en hout. Vandaag de dag weerspiegelt Mahakam de cultuur en diversiteit van Indonesië.

 

Kaart

Mahakam is gelegen in het oosten van Borneo, het op twee na grootste eiland ter wereld. Deze regio bestaat uit de Mahakam-rivier, die dwars door het hart van Oost-Kalimantan stroomt. De rivier begint in het bergachtige gebied van de provincie Oost-Kalimantan, is ongeveer 980 kilometer lang, en stroomt overwegend oostwaarts door het binnenland van Borneo voordat hij uitmondt in de Makassar Strait, een deel van de Celebeszee, die deel uitmaakt van de Grote Oceaan. Stroomopwaarts, diep in de binnenlanden van Borneo, is de Mahakam-rivier vrijwel onbevaarbaar vanwege vele rotsen en stroomversnellingen. Stroomafwaarts is de rivier heel breed, en bij Loajanan soms wel tot één kilometer breed.

 

Weer

Mahakam kent een tropisch klimaat met warme temperaturen gedurende het hele jaar. De temperaturen variëren tussen de 25°C en 32°C. Het regenseizoen valt tussen november en maart, de beste periode om Mahakam te bezoeken is van april tot oktober.

 

Top 3 Bezienswaardigheden

1. Een boottocht met een houseboat: reizen en slapen op een eenvoudige, maar leuke en schone rivierboot. De houseboat vaart over de Mahakamrivier en is privé, voor je eigen gezelschap. 's Nachts wordt er geslapen op matrasjes op de grond en overdag geniet je op het dek van alle maaltijden, die bereid worden door een kok aan boord.

 

2. Tenggarong: Hier staat het voormalige paleis van de Sultan. Tenggarong toont enkele bijzondere en indrukwekkende bouwwerken uit de geschiedenis. In Tenggarong staat ook het Mulawarman Museum, dat kunstvoorwerpen uit de tijd van het sultanaat en van de Dayak-stammen tentoonstelt.

 

3. Historische dorpen: Benieuwd hoe de lokale bevolking leeft? Bezoek dan de dorpen Long Bagun en Tenggarong, langs de oevers van de Mahakam-rivier.

Bijzonder hotel bij de Mahakam-rivier 

Een leuke ervaring: slapen op een rivierboot.

 

Mahakam Houseboat

Mahakam Houseboat

Tijdens deze reizen reist u over de Mahakam-rivier
Mahakam-houseboat
Voorbeeldreis Kalimantan

Bouwsteen: Korte boottocht Mahakam-rivier

Oost-Kalimantan

 

Vanaf Balikpapan naar de opstapplaats Loajanan, voor de meerdaagse tocht over de Mahakam-rivier, aan boord van een privé-rivierboot, geweldig! Terug naar Balikpapan.

Mahakam Luxe Houseboat

Hoe verkent u een rivierdelta, waar haast geen wegen zijn het beste? Met uw eigen houseboat! Huur een authentieke houten boot op de Mahakam-rivier en verken de omgeving.