1 Speciaal voor de Belgische bezoekers, klikhiervoor meer informatie

Senggigi

De bekendste plaats op Lombok is Senggigi, een heel klein plaatsje met uitzicht op een prachtige baai. De witte zandstranden worden omheind door palmbomen met als achtergrond de met jungle bedekte bergen. Veel toeristen reizen rond op zoek naar kleine privéstrandjes met een helderblauwe zee. Relaxen aan de kust is heerlijk en de donkerrode zonsondergangen met uitzicht op het naburige Bali zijn spectaculair. Ideaal om tijdens een rondreis Lombok helemaal tot rust te komen! 


U bevindt zich op een deel van Lombok, waar vele Balinezen wonen en hun wonderlijke en kleurrijke cultuur het dagelijks leven grotendeels bepaalt. Op ongeveer 20 minuten afstand van Senggigi liggen stadjes zoals Cakranegara en Mangsit. Hier zijn bijvoorbeeld Balinese tempels en offerandes te vinden. Senggigi is wel een stuk stiller dan Bali en ook het uitgaansleven is veel meer beperkt. Toch is Senggigi een handige plek om verder te reizen door Indonesië of Azië óf om uw rondreis Lombok te starten of te eindigen.

 

Senggigi bezienswaardigheden

Senggigi beach

Senggigi heeft de populairste stranden van het eiland en dat is niet zo gek. Vanaf het strand is er bij helder weer een fraai uitzicht op het buureiland Bali en de Gunung Agung vulkaan. Dichtbij de kust zijn mooie koraalriffen waar naar hartenlust gesnorkeld kan worden. In de ochtend komen de kleurrijke vissersbootjes terug. Dit soort taferelen leveren de mooiste foto’s op. En in de avond is dan de magnifieke zonsondergang. Wat kan een mens zich nog meer wensen?

 

Hindoetempel Pura Batu Bolong

Pura Batu Bolong is een hindoetempel gelegen op een steile rotspunt met daaronder de zee die kapot slaat op de rotsen. De ligging is adembenemend en de vergezichten zijn erg mooi. Het is mogelijk ceremonies bij te wonen. De hindoetempel is echter wel klein en u hoeft er niet een hele dag voor uit te trekken. Veel toeristen bezoeken de tempel met zonsopgang of zonsondergang wegens de schitterende kleuren die dan over de zee spiegelen. Volgens lokale legendes werden hier vroeger maagden geofferd door ze van de rots in de zee te gooien. Gelukkig behoort dat tot het verleden.

 

De stad Cakranegara

De stad Cakranegara is voor veel toeristen een interessante plek. In een straal van 15 kilometer liggen namelijk vrijwel alle architecturale bezienswaardigheden. Cakranegara

ligt op ongeveer 20 - 30 minuten rijden van Senggigi en de attracties geven u een goed inzicht in de cultuur en de geschiedenis van Lombok. Voor cultuurliefhebbers is het goed om deze plaats tijdens een rondreis door Indonesië aan te doen.
Het plaatsje is vooral bekend vanwege één van de grootste hindoetempels van Lombok: de Pura Meru. Daarnaast ligt het waterpaleis Mayura.

De hoofdtempel van de hindoes is de Pura Meru. Op het eiland waren een tijdlang verschillende hindoe-fracties. Om deze te verenigen werd in 1720 de tempel gebouwd. De drie torens symboliseren de drie-eenheid Brahma, Vishnu en Siva. De tempel wordt veel gebruikt bij festivals en ceremonies.

In het centrum van Cakranegara is het Mayura koninklijk paleis gevestigd. Het werd gebouwd in 1744 voor het Balinese koninklijk hof. Mayura was de locatie voor een belangrijk gevecht tussen de Nederlanders en de Balinezen. Na al veel plekken in Indonesië veroverd te hebben, vielen de Nederlanders Lombok binnen in 1894 en ze zetten een kamp op, op de binnenplaats van Mayura. Dit was strategisch gezien geen slimme zet want ze werden omsingeld door Balinese soldaten met geweren. Midden in de nacht werd het kampement door honderden Balinezen onder vuur genomen.
Om de heiligdommen bij het paleis te bezoeken, dient u een sarong te dragen om schouders en knieën te bedekken. Mayura heeft een verrassende Hollandse en Balinese eenvoud. Er worden vele foto’s en andere objecten uit het koloniale verleden bewaard. Ook de tuin is aardig om te bekijken. In een grote vijver met waterlelies staat een paviljoen die via een verhoging bereikt kan worden. Dit paviljoen wordt nog wel eens de ‘drijvende hal’ (Bale Kembang) genoemd. Hier kwamen de vorsten van Lombok samen en werd er recht gesproken. 


De tempel Pura Lingsar

De Pura Lingsar is één van de belangrijkste religieuze gebouwen van Lombok. De tempel werd in 1714 gebouwd door Balinese Hindoes. Toch is de Pura Lingsar niet alleen bedoelt voor hindoes. Ook de Wektu Telu, een religie van de inheemse bevolking van Lombok, is er in vermengd. De aanhangers van Wektu Telu beschouwen zichzelf als moslims, maar ze volgen niet alle geboden. Ze hebben gekozen het samen te voegen met hindoeïsme en andere inheemse animistische tradities. Dit alles is terug te zien in de tempel. Daarom is het een belangrijk symbool van eenheid van alle religies op Lombok

 

Senggigi cultuur

Senggigi is een badplaats gericht op het toerisme. In het plaatsje zelf zijn dan ook geen grootse culturele bezienswaardigheden en er zijn geen traditionele huizen of producten te zien. Maar nabij Senggigi zijn toch wat leuke tempels en plaatsen te bezoeken waarin de cultuur wel is vertegenwoordigt.
De eerste inwoners van Lombok waren namelijk de Sasak. Zij leven op traditionele wijze in kleine gemeenschappen. Het merendeel van de Sasak is moslim, maar zij hebben ook elementen over genomen uit het hindoeïsme, boeddhisme en het animisme. Het animisme is een oud volksgeloof waarbij de natuur en voorouderen een grote rol spelen. Aan de tempels is dan ook een mix van deze religies te zien.

De Sasak was gespecialiseerd in weefwerk en pottenbakkerij. Door het toerisme hebben ze een commerciële slag gemaakt. De Sasak had ooit veel paleizen, maar helaas is het tegenwoordig een arm volk. 

 

 

 

 

Tijdens deze rondreis en bouwsteen reist u naar Senggigi
Indonesie-Lombok-Gili Meno-bootje-strand shutterstock_150173756
Voorbeeldreis Lombok

Rondreis Hoogtepunten Lombok

Zuid-Lombok: Kuta aan de zuidkust > Sekotong, tegenover het eilandje Gili Nanggu. Centraal-Lombok: Tetebatu, het mooie binnenland. West-Lombok: Gili Air, snorkelen en duiken > Senggigi, strand.

Indonesie-Lombok-wandelen-sawah
Voorbeeldreis Lombok

Bouwsteen Lombok ontdekken

Zuid-, Centraal- en West-Lombok

 

Vanaf luchthaven naar Kuta, zuidkust > Tetebatu, bergdorp > Senggigi, strand > Gili Trawangan, koralen, vissen en schildpadden.