1 Speciaal voor de Belgische bezoekers, klikhiervoor meer informatie

Senggigi

Relaxen op het strand van Senggigi

Senggigi is gelegen op het hoofdeiland Lombok. Vanaf de zandstranden heeft u prachtig zicht op de baai. Vanaf hier kunt u verschillende dagtochten maken. Het is een onmisbare plaats tijdens een rondreis Lombok. Maar ook als u verder wilt reizen naar andere eilanden van Indonesië is Senggigi een perfecte startplaats.


Het zwarte zandstrand met vissersboten van Senggigi

Geschiedenis van Senggigi

Lombok hoorde in de 14e eeuw bij Oost-Java. Vanuit Makassar (Sulawesi), Bali en buureiland Sumbawa kwamen er veel handelaren naar Lombok. Na veel oorlogen is het de Balinezen, met hulp van de Sasaks, gelukt om de Makassaren te verdrijven. Dankzij deze winst werd Lombok in vier kleinere rijken verdeeld.

 

Toch braken er in de koloniale tijd meer opstanden uit. De islamitische Sasaks vroegen dit keer om een Nederlandse interventie. De Nederlanders wisten door het toepassen van dwangarbeid de bouw van negen dammen te realiseren waardoor de rijstproductie sterk toenam. Met de invoering van een belastingstelsel werd de druk op de bevolking verder verhoogd. De hongersnood die de Japanse bezetters in de Tweede Wereldoorlog veroorzaakten, bracht niet bepaald verlichting in het lijden. Na de onafhankelijkheidsverklaring van de Indonesische republiek in 1945 was Lombok nog deel van de Nederlandse Oost-Indische Federatie. Nederland moest Lombok echter opgeven in 1949.

 

Kaart van Senggigi

De badplaats Senggigi is gelegen aan de westkust van Lombok. De stranden zijn bedekt met zwart vulkaanzand en voor de kust zijn er prachtige koraalriffen te vinden. Senggigi is een stuk rustiger dan de stranden op Bali en de Gili-eilanden. Een goede plek om te relaxen en uitstapjes te maken naar bijzondere plekken op Lombok.

 

Weer in Senggigi

Het regenseizoen op Lombok loopt van december tot ongeveer eind maart. Het droge seizoen duurt gelukkig langer. De temperatuur ligt het hele jaar tussen de 21 en 32 graden, maar in de hoger gelegen gebieden (bij de vulkanen) is het een stuk kouder. Voor een uitgebreid overzicht van het klimaat op Lombok verwijzen wij u graag naar ons klimaatoverzicht Indonesië.

Top 5 bezienswaardigheden in Senggigi

1. De tempel Pura Lingsar

De Pura Lingsar is één van de belangrijkste religieuze gebouwen van Lombok. De tempel werd in 1714 gebouwd door Balinese Hindoes. Toch is de Pura Lingsar niet alleen bedoelt voor hindoes. Ook de Wektu Telu, een religie van de inheemse bevolking van Lombok, is er in vermengd. De aanhangers van Wektu Telu beschouwen zichzelf als moslims, maar ze volgen niet alle geboden. Ze hebben gekozen het samen te voegen met hindoeïsme en andere inheemse animistische tradities. Dit alles is terug te zien in de tempel. Daarom is het een belangrijk symbool van eenheid van alle religies op Lombok.

 

2. Senggigi beach

Senggigi heeft de populairste stranden van het eiland en dat is niet zo gek. Vanaf het strand is er bij helder weer een fraai uitzicht op het buureiland Bali en de Gunung Agung-vulkaan. Dicht bij de kust vindt u koraalriffen waar naar hartenlust gesnorkeld kan worden. In de ochtend komen de kleurrijke vissersbootjes terug. Het is de ideale plek om te relaxen en ontspannen. En in de avond geniet u van een magnifieke zonsondergang. Op en top een fotogenieke plaats! Wat kan een mens zich nog meer wensen?


    

Het fotogenieke Senggigi Beach aan de westkust van Lombok

3. Hindoetempel Pura Batu Bolong

Pura Batu Bolong is een hindoetempel gelegen op een steile rotspunt met daaronder de zee die kapot slaat op de rotsen. Niet alleen de ligging, maar ook de vergezichten zijn adembenemend. Het is hier zelfs mogelijk een ceremonie bij te wonen. De hindoetempel is echter wel klein, dus trek er geen hele dag voor uit. Veel toeristen bezoeken de tempel met zonsopgang of zonsondergang wegens de schitterende kleuren die dan over de zee spiegelen. Volgens lokale legendes werden hier vroeger maagden geofferd door ze van de rots in de zee te gooien. Gelukkig behoort dat tot het verre verleden.

 

4. Sasak-dorpen buiten Senggigi

Net buiten Senggigi vindt u leuke tempels en plaatsen die een bezoek waard zijn. Wat dacht u van de Sasak-stam, de eerste inwoners van Lombok. Zij leven op traditionele wijze in kleine gemeenschappen. Het merendeel van de Sasak is moslim, maar zij hebben ook elementen overgenomen uit het hindoeïsme, boeddhisme en het animisme. Aan de tempels is dan ook een mix van deze religies te zien.

 

De Sasak was gespecialiseerd in weefwerk en pottenbakkerij. Door het toerisme hebben ze een commerciële slag gemaakt. De Sasak had ooit veel paleizen, maar helaas is het tegenwoordig een arm volk.


   

Struin zelf door de Sasak-dorpen in de omgeving van Senggigi

5. De stad Cakranegara

De stad Cakranegara is voor veel toeristen een interessante plek. In een straal van 15 kilometer, 20 tot 30 minuten rijden, liggen namelijk vrijwel alle architecturale bezienswaardigheden. Deze geven u een goed inzicht in de cultuur en de geschiedenis van Lombok. Voor cultuurliefhebbers is het goed om deze plaats tijdens een rondreis door Indonesië aan te doen.

 

Het plaatsje is vooral bekend vanwege één van de grootste hindoetempels van Lombok: de Pura Meru. De drie torens symboliseren de drie-eenheid Brahma, Vishnu en Siva. De tempel wordt veel gebruikt bij festivals en ceremonies.

 

Daarnaast ligt het waterpaleis Mayura. Het werd gebouwd in 1744 voor het Balinese koninklijk hof. Mayura was de locatie voor een belangrijk gevecht tussen de Nederlanders en de Balinezen. Na al veel plekken in Indonesië veroverd te hebben, vielen de Nederlanders Lombok binnen in 1894 en ze zetten een kamp op, op de binnenplaats van Mayura. Dit was strategisch gezien geen slimme zet, want ze werden omsingeld door Balinese soldaten met geweren. Midden in de nacht werd het kampement door honderden Balinezen onder vuur genomen.

 

Mayura heeft een verrassende Hollandse en Balinese eenvoud. Er worden vele foto’s en andere objecten uit het koloniale verleden bewaard. Ook de tuin is aardig om te bekijken. In een grote vijver met waterlelies staat een paviljoen die via een verhoging bereikt kan worden. Dit paviljoen wordt nog wel eens de ‘drijvende hal’ (Bale Kembang) genoemd. Hier kwamen de vorsten van Lombok samen en werd er recht gesproken.

 

Om de heiligdommen bij het paleis te bezoeken, dient u een sarong te dragen om schouders en knieën te bedekken.

 

 

Bekijk de voorbeelden van onze rondreizen door Indonesië.

 

 

Pengsong Hill fietstocht

Pengsong Hill fietstocht

Sasak Tour

Sasak Tour

Gili Meno Tour

Gili Meno Tour

Hotels in Senggigi

We bieden diverse hotels aan in Senggigi. Voor ons hele aanbod in Senggigi verwijzen wij u graag naar ons hotelaanbod Lombok.

Kila Senggigi Beach Hotel

Kila Senggigi Beach Hotel

Qunci Villas

Qunci Villas

Sheraton Senggigi Beach Resort

Sheraton Senggigi Beach Resort

Tijdens deze rondreis en bouwsteen reist u naar Senggigi
Indonesie-Lombok-Gili Meno-bootje-strand shutterstock_150173756
Voorbeeldreis Lombok

Rondreis Hoogtepunten Lombok

Zuid-Lombok: Kuta aan de zuidkust > Sekotong, tegenover het eilandje Gili Nanggu. Centraal-Lombok: Tetebatu, het mooie binnenland. West-Lombok: Gili Air, snorkelen en duiken > Senggigi, strand.

Indonesie-Lombok-Gili-eilanden-1_3_423574
Voorbeeldreis Lombok

Rondreis Rondje Lombok

Zuidwest-Lombok: onbekend GIli Asahan. Zuid-Lombok: Kuta met zijn mooie golven. Centraal-Lombok: Tetabatu, Sasakbevolking en rijstvelden. Oost-Lombok: varen en snorkelen bij de eilandjes Gili Bidara, Lampu en Kondo. Noord-Lombok: de watervallen bij Senaru. West-Lombok: Gili Air, snorkelen > Senggigi, relaxen

Indonesie-Lombok-wandelen-sawah
Voorbeeldreis Lombok

Bouwsteen Lombok ontdekken

Zuid-, Centraal- en West-Lombok

 

Vanaf luchthaven naar Kuta, zuidkust > Tetebatu, bergdorp > Senggigi, strand > Gili Trawangan, koralen, vissen en schildpadden.