1 Speciaal voor de Belgische bezoekers, klikhiervoor meer informatie

Verantwoord reizen met Van Verre

De wereld verkennen is iets wat we graag doen. Een lange vliegreis is niet goed voor het milieu, maar toerisme zorgt wel voor een goede inkomstenbron voor de locals in verre landen. Op reis willen we zoveel mogelijk genieten, maar we willen ook rekening houden met duurzaamheid. Hoe we dat doen? Dat leest u hieronder.

 

Per boeking beschermen wij 100 m2 tropisch regenwoud in Costa Rica

Het regenwoud is het oudste en meest biodiverse ecosysteem ter wereld en geeft thuis aan meer dan 50% van het aantal bekende plant- en diersoorten. Costa Rica heeft per oppervlakte-eenheid de hoogste biodiversiteit ter wereld! Onder andere als gevolg van de ligging heeft Costa Rica een unieke natuur; het ligt precies tussen Noord-Amerika en Zuid-Amerika in, waardoor het door beide continenten wordt beinvloed. In de bossen komen planten en dierensoorten voor die je nergens anders tegenkomt. Opvallend is bijvoorbeeld dat er 1200 soorten orchideeën in Costa Rica groeien. Ook leven de zeldzame rode en de grote groene ara’s in het gebied, net als de kleine eekhoorn aap, de roodoogboomkikker en de jaguar.

 

Door gebieden aan te kopen en te beheren, voorkomen we dat biodiversiteit verloren gaat. Hier dragen wij aan bij door bij elke reis die bij ons wordt geboekt een stuk van 100 m2 regenwoud aan te kopen. Dit doen wij in samenwerking met Stichting Oasebos. In de afgelopen jaren hebben zij al circa 250 hectaren oerwoud kunnen aankopen en beschermen en ze streven ernaar om het aantal hectaren in bezit te verveelvoudigen naar minimaal 2.000 hectare in 2025. Samen beschermen wij het regenwoud!

 

 

Travelife Partner

Van Verre is partner van Travelife, een erkenning voor de lange termijn inspanningen van ons op het gebied van duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen. Hiermee voldoen wij bij Van Verre aan meer dan 100 criteria, met betrekking tot het kantoorbeheer van een reisorganisatie, het productaanbod, internationale zakenpartners en klantinformatie. De Travelife-norm dekt de ISO 26000-thema's voor maatschappelijk verantwoord ondernemen, waaronder milieu, biodiversiteit, mensenrechten en arbeidsverhoudingen; en wordt formeel erkend als volledig in overeenstemming met de door de VN ondersteunde Global Sustainable Tourism Criteria.

 

 

Kies bewust

U kunt tijdens uw reis voor een rit per (nacht)trein in plaats van een regionale vlucht kiezen. Niet alleen goed voor het milieu, maar ook een hele belevenis. In Thailand en Vietnam kunnen langere trajecten bijvoorbeeld heel goed per trein afgelegd worden. In Afrika zijn er meerdere safari-lodges die gebruik maken van elektrische voertuigen. Kies bewust voor een verblijf in één van deze lodges.

 

Boottochtjes met motorbootjes zijn leuk en ontspannend, maar het is beter voor het milieu als u zelf in actie komt en gaat kajakken. Peddel bijvoorbeeld door de Everglades in Florida; dat is nog eens een ervaring! Vertel het de landendeskundige die uw reis verzorgt als u graag nog duurzamer wilt reizen, dan houden we hier rekening mee met het uitstippelen van uw reisroute.

 

Samen tegen een plasticvrije wereld

We worden ons steeds meer bewust van de schadelijke effecten van plastic op de natuur. Grote kans dat de beelden van de plasticeilanden in de oceanen op uw netvlies zijn gegrift. We hebben het te ver laten komen, en nu is het tijd er iets aan te doen. Van Verre heeft, samen met meer dan 200 andere reisorganisaties, de Plastic Pledge van het Wereld Natuurfonds getekend. Gezamenlijk gaan we werken aan minder plasticvervuiling. Helpt u ook mee?

 

Steekt u graag zelf de handen uit de mouwen? Dat maken wij natuurlijk graag mogelijk. Veel hotels waar wij mee samenwerken organiseren regelmatig ‘Beach cleanings’. Samen met het hotelpersoneel maakt u het strand plastic-vrij. Het Manta Dive Resort op Gili Air (Indonesië) is hier een goed voorbeeld van. Om de week gaan zij op zaterdag op pad om het strand schoon te maken. Uw beloning: een koud drankje en een goed gevoel. Lees meer over dit initiatief in het blog van de duikorganisatie op Gili Air.

 

Of ga met ons mee naar Cham Island, voor de kust van Hoi An in Centraal-Vietnam. Hier gaat u snorkelen, vangt u uw eigen visje én helpt u mee om het strand vrij te maken van plastic zwerfaval. Bekijk onze bouwsteen naar Cham Island.

Reis plasticvrij! Steeds meer hotels hebben hun eigen watertanks waar u uw waterflesje kunt vullen. Neem dus zeker twee Doppers (of soortgelijke navulbare waterflessen) per persoon mee op reis. Dan hoeft u zo weinig mogelijk water in flessen te kopen.

 

Steun de locals

Lokale initiatieven steunen; daarmee dragen we ook een steentje bij aan een betere wereld. We reizen veel, en op reis ontmoeten we veel locals. Met Van Verre komt u gegarandeerd in contact met de locals. U gaat samen fietsen, volgt een kookworkshop bij iemand thuis of slaapt in een homestay of klein familiehotel. Zo zorgt u ervoor dat uw geld bij lokale ondernemers terecht komt, en creëert u werkgelegenheid. Mooi om zoiets voor de locals te kunnen doen, en tegelijkertijd is het een geweldige ervaring.

 

Door in gesprek te gaan met locals, ontdekken we bijzondere projecten die lokale bewoners helpen een beter bestaan op te bouwen. Komt u tijdens uw reis in de buurt van zo’n project, dan wijzen we u daar natuurlijk op. Als tip om zelf te bezoeken, maar soms ook als georganiseerde excursie. Denk bijvoorbeeld aan een bezoek aan The Lone Buffalo Foundation bij Phonsavan in Laos. Hier worden gratis cursussen Engels gegeven aan jongeren uit de omgeving. Uw bezoek helpt hen bij het overwinnen van hun verlegenheid om te spreken.

 

In Tanzania steunt u de Masai-stam door bij hen te overnachten. U gaat met een Masai-krijger op pad, geniet van een lokale lunch en leert over hun jachttechnieken. De opbrengst van uw verblijf bij de Masai komt ten goede aan de lokale gemeenschap. In Nicaragua steekt u de handen uit de mouwen op een cacaoboerderij en helpt u lokale boeren met duurzame cacaoproductie. En dit zijn slechts een paar voorbeelden van de vele lokale initiatieven die wij steunen.

 

    

Een hart voor dieren

Tijdens een trekking door de jungle van Sumatra, Indonesië, zit een orang-oetan hoog in de boom. De gids gebaart om voorzichtig iets dichterbij te komen.

Al rijdend met uw eigen huurauto door het Krugerpark in Zuid-Afrika komt u langs olifanten, zebra’s en giraffen. En kijk daar: een leeuw! Het spotten van wilde dieren is voor velen een geweldige ervaring. En dat kan zeker op een verantwoorde manier, zonder dat de dieren daar schade aan ondervinden.

 

Ritjes op olifanten en fotosessies met tijgers vinden wij onacceptabel. Maar ook andere activiteiten, die op het eerste gezicht niet zo schadelijk lijken, kunnen het welzijn van dieren aantasten. Denk bijvoorbeeld aan het lokken van dieren met voer, of het bezoeken van shows met wilde dieren. Wij letten erop dat u de dieren in hun natuurlijke omgeving zult zien. Neem wel een verrekijker mee, want wilde dieren houden graag wat afstand van mensen. En daarnaast zult u tijdens de excursies die wij aanbieden ook meer leren over de dieren, want meer kennis draagt bij aan een betere omgang met dieren.

 

Enkele voorbeelden

  • Het Tayrona National Park in Colombia sluit meerdere keren per jaar de poorten om de lokale bevolking de kans de geven hun rituelen uit te voeren. Cultuur gaat hier boven commercie. De natuur krijgt zo de kans om te herstellen. Bent u er als de poorten open zijn? Dan ziet u hier onder andere toekans en vele andere kleurrijke vogels in hun natuurlijke omgeving.
  • In Cambodja, bij Mondulkiri, maakt u een wandeling door de jungle op zoek naar gibbons.

  • In Maleisisch Borneo ziet u tijdens een boottocht dwergolifanten, orang-oetans en neusapen in hun natuurlijke omgeving in het Kinabatangan Wildlife reservaat en ziet u schildpadden eieren leggen op het eiland Lankayan.

  • In Thailand helpt u mee met het bereiden van maaltijden voor olifanten in een kleinschalig opvangpark bij Chiang Mai.

  • In Amerika raden wij aan om Turtle Hospital op Marathon Key, in Florida te bezoeken.

  • In Afrika maakt u safari’s door wildparken waar de dieren vrij kunnen migreren. We werken in Afrika voornamelijk samen met kleinschalige lodges die zich richten op het welzijn van de dieren en die een groot deel van hun inkomsten besteden aan het beschermen van mens en dier. Vanuit Van Verre doneren we ook aan lokale goede doelen, zoals KopeLion in Tanzania. Deze organisatie beschermt de leeuwen in de Ngorongoro Conservation Area.

 

   

 

Wilt u ook meehelpen aan een beter milieu? Vraag onze landendeskundigen om diverse initiatieven mee te nemen tijdens het samenstellen van uw verre rondreis. Neem contact met ons op.