1 Speciaal voor de Belgische bezoekers, klikhiervoor meer informatie

Duurzaam reizen met Van Verre

De wereld verkennen is iets wat we graag doen, maar dan wel op een verantwoorde manier. Een lange vliegreis is niet goed voor het milieu, maar toerisme zorgt wel voor een goede inkomstenbron voor de locals in verre landen. Op reis willen we zoveel mogelijk genieten, maar dat kan ook duurzaam. Bij Van Verre zoeken we naar een balans. We streven ernaar om al onze reizen een positieve impact te laten hebben op zowel de reiziger als de wereld. Hoe we dat doen? Dat leest u hieronder.

 

100% CO2 compensatie van uw hele reis

Voor alle reizen die bij ons geboekt worden, compenseren wij niet alleen de CO2-uitstoot van de intercontinentale vlucht, maar van uw hele reis. Dus bijvoorbeeld ook van het vervoer ter plaatse per auto/busje. Hoe? Dat laten we aan de experts over. We werken hiervoor samen met The South Pole Group. Zij werken in meer dan 40 landen aan meer dan 700 projecten mee om de uitstoot van CO2 te voorkomen of verlagen. Denk aan grootse projecten zoals het plaatsen van zonnepanelen en windmolens, tot kleinere oplossingen zoals de locals voorzien van energiezuinige kooktoestellen. Nieuwsgierig naar wat The South Pole allemaal doet. Kijk eens op hun website.

 

 

Voor elke geboekte nacht planten wij een boom

Bomen halen CO2 uit de lucht, zetten dat om in zuurstof en slaan CO2 op om te groeien. Vandaar dat we voor iedere overnachting die uw reisgezelschap bij ons boekt een boom planten. Dit doen we in samenwerking met Eden Reforestation Projects. Locals worden hierin betrokken en krijgen een vast dienstverband aangeboden als bomenplanter. Zo draagt dit project niet alleen bij aan de vermindering van CO2, maar ook aan het tegengaan van ontbossing en verbeteren van het leven van de locals. Dit doen we naast de CO2-compensatie zoals hierboven staat beschreven.  

 

    

Kies bewust, kies voor minder CO2

Wilt u nog meer doen? Kies dan tijdens uw reis voor een rit per (nacht)trein in plaats van een regionale vlucht. Niet alleen goed voor het milieu, maar ook een hele belevenis. In Thailand en Vietnam kunnen langere trajecten bijvoorbeeld heel goed per trein afgelegd worden. In Afrika zijn er meerdere safari-lodges die gebruik maken van elektrische voertuigen. Kies bewust voor een verblijf in één van deze lodges.

 

Boottochtjes met motorbootjes zijn leuk en ontspannend, maar het is beter voor het milieu als u zelf in actie komt en gaat kajakken. Peddel bijvoorbeeld door de Everglades in Florida; dat is nog eens een ervaring! Vertel het de landendeskundige die uw reis verzorgt als u graag nog duurzamer wilt reizen, dan houden we hier rekening mee met het uitstippelen van uw reisroute.

 

 

Samen tegen een plasticvrije wereld

We worden ons steeds meer bewust van de schadelijke effecten van plastic op de natuur. Grote kans dat de beelden van de plasticeilanden in de oceanen op uw netvlies zijn gegrift. We hebben het te ver laten komen, en nu is het tijd er iets aan te doen. Van Verre heeft, samen met meer dan 200 andere reisorganisaties, de Plastic Pledge van het Wereld Natuurfonds getekend. Gezamenlijk gaan we werken aan minder plasticvervuiling. Helpt u ook mee?

 

Steekt u graag zelf de handen uit de mouwen? Dat maken wij natuurlijk graag mogelijk. Veel hotels waar wij mee samenwerken organiseren regelmatig ‘Beach cleanings’. Samen met het hotelpersoneel maakt u het strand plastic-vrij. Het Manta Dive Resort op Gili Air (Indonesië) is hier een goed voorbeeld van. Om de week gaan zij op zaterdag op pad om het strand schoon te maken. Uw beloning: een koud drankje en een goed gevoel. Lees meer over dit initiatief in het blog van de duikorganisatie op Gili Air.

 

Of ga met ons mee naar Cham Island, voor de kust van Hoi An in Centraal-Vietnam. Hier gaat u snorkelen, vangt u uw eigen visje én helpt u mee om het strand vrij te maken van plastic zwerfaval. Bekijk onze bouwsteen naar Cham Island.

Reis plasticvrij! Steeds meer hotels hebben hun eigen watertanks waar u uw waterflesje kunt vullen. Neem dus zeker twee Doppers (of soortgelijke navulbare waterflessen) per persoon mee op reis. Dan hoeft u zo weinig mogelijk water in flessen te kopen.

 

Steun de locals

Lokale initiatieven steunen; daarmee dragen we ook een steentje bij aan een betere wereld. We reizen veel, en op reis ontmoeten we veel locals. Met Van Verre komt u gegarandeerd in contact met de locals. U gaat samen fietsen, volgt een kookworkshop bij iemand thuis of slaapt in een homestay of klein familiehotel. Zo zorgt u ervoor dat uw geld bij lokale ondernemers terecht komt, en creëert u werkgelegenheid. Mooi om zoiets voor de locals te kunnen doen, en tegelijkertijd is het een geweldige ervaring.

 

Door in gesprek te gaan met locals, ontdekken we bijzondere projecten die lokale bewoners helpen een beter bestaan op te bouwen. Komt u tijdens uw reis in de buurt van zo’n project, dan wijzen we u daar natuurlijk op. Als tip om zelf te bezoeken, maar soms ook als georganiseerde excursie. Denk bijvoorbeeld aan een bezoek aan The Lone Buffalo Foundation bij Phonsavan in Laos. Hier worden gratis cursussen Engels gegeven aan jongeren uit de omgeving. Uw bezoek helpt hen bij het overwinnen van hun verlegenheid om te spreken.

 

Soms steunt u de locals ook door voor een bepaald overnachtingsadres te kiezen. Op Java, Indonesië, hebben wij een heel bijzonder verblijf gevonden met uitzicht op de Arjuna-vulkaan die beschermd wordt tegen houtkap door de stichting Kaliandra. Als u kiest voor een verblijf in het Sejati Eco Resort steunt u deze stichting. Op het landgoed en in de omringende kampungs (dorpen) heeft de stichting kassen geplaatst voor het organisch verbouwen van groente en fruit. Van Verre heeft natuurlijk ook gedoneerd voor de bouw van een kas. De locals kunnen nu leven van de verkoop van hun gewassen i.p.v. van de houtkap. 

 

In Tanzania steunt u de Masai-stam door bij hen te overnachten. U gaat met een Masai-krijger op pad, geniet van een lokale lunch en leert over hun jachttechnieken. De opbrengst van uw verblijf bij de Masai komt ten goede aan de lokale gemeenschap. In Nicaragua steekt u de handen uit de mouwen op een cacaoboerderij en helpt u lokale boeren met duurzame cacaoproductie. En dit zijn slechts een paar voorbeelden van de vele lokale initiatieven die wij steunen.

 

    

Een hart voor dieren

Tijdens een trekking door de jungle van Sumatra, Indonesië, zit een orang-oetan hoog in de boom. De gids gebaart om voorzichtig iets dichterbij te komen.

Al rijdend met uw eigen huurauto door het Krugerpark in Zuid-Afrika komt u langs olifanten, zebra’s en giraffen. En kijk daar: een leeuw! Het spotten van wilde dieren is voor velen een geweldige ervaring. En dat kan zeker op een verantwoorde manier, zonder dat de dieren daar schade aan ondervinden.

 

Ritjes op olifanten en fotosessies met tijgers vinden wij onacceptabel. Maar ook andere activiteiten, die op het eerste gezicht niet zo schadelijk lijken, kunnen het welzijn van dieren aantasten. Denk bijvoorbeeld aan het lokken van dieren met voer, of het bezoeken van shows met wilde dieren. Wij letten erop dat u de dieren in hun natuurlijke omgeving zult zien. Neem wel een verrekijker mee, want wilde dieren houden graag wat afstand van mensen. En daarnaast zult u tijdens de excursies die wij aanbieden ook meer leren over de dieren, want meer kennis draagt bij aan een betere omgang met dieren.

 

Enkele voorbeelden

  • Het Tayrona National Park in Colombia sluit meerdere keren per jaar de poorten om de lokale bevolking de kans de geven hun rituelen uit te voeren. Cultuur gaat hier boven commercie. De natuur krijgt zo de kans om te herstellen. Bent u er als de poorten open zijn? Dan ziet u hier onder andere toekans en vele andere kleurrijke vogels in hun natuurlijke omgeving.
  • In Cambodja, bij Mondulkiri, maakt u een wandeling door de jungle op zoek naar gibbons.

  • In Maleisisch Borneo ziet u tijdens een boottocht dwergolifanten, orang-oetans en neusapen in hun natuurlijke omgeving in het Kinabatangan Wildlife reservaat en ziet u schildpadden eieren leggen op het eiland Lankayan.

  • In Thailand helpt u mee met het bereiden van maaltijden voor olifanten in een kleinschalig opvangpark bij Chiang Mai.

  • In Amerika raden wij aan om Turtle Hospital op Marathon Key, in Florida te bezoeken.

  • In Afrika maakt u safari’s door wildparken waar de dieren vrij kunnen migreren. We werken in Afrika voornamelijk samen met kleinschalige lodges die zich richten op het welzijn van de dieren en die een groot deel van hun inkomsten besteden aan het beschermen van mens en dier. Vanuit Van Verre doneren we ook aan lokale goede doelen, zoals KopeLion in Tanzania. Deze organisatie beschermt de leeuwen in de Ngorongoro Conservation Area.

 

   

 

Wilt u ook meehelpen aan een beter milieu? Vraag onze landendeskundigen om diverse initiatieven mee te nemen tijdens het samenstellen van uw verre rondreis. Neem contact met ons op.