Flores: Maumere > Moni, Kelimutu-vulkaan > snorkelen bij Riung > Bajawa, authentieke dorpen > Ruteng, prachtig berglandschap > Labuan Bajo > Komodo-archipel: vaar met uw eigen privéboot en spot Komodovaranen.
Het veelzijdige eiland Flores
Flores is één van de Kleine Sunda Eilanden en hoort bij het Timor Archipel. Flores heeft een oppervlakte van 14.300 vierkante kilometer, dat is ongeveer gelijk aan een derde van Nederland. Het eiland Flores is vernoemd naar de overdaad aan bloemen die daar te vinden was (Flores betekent ‘bloem’ in het Portugees). Door de vele bosbranden is er helaas veel verloren gegaan. Er staan maar liefst 14 actieve vulkanen op het eiland.
Een bezoek aan Flores betekent een bezoek aan de Komodo-Archipel waar de eilanden Komodo en Rinca toe behoren. Dit mag niet ontbreken tijdens een rondreis Kleine Sunda-eilanden. In de reservaten op de eilanden komt u oog in oog met de levensgrote Komodovaranen. De Komodovaraan wijkt af van de ‘normale’ varaan met zijn roodbruine huid en gele kop. Flores is nog geen drukbezochte bestemming, maar heeft wel vele bezienswaardigheden. Het Indonesische eiland is één van de weinige katholieke eilanden, waar u kerkjes boven de huizen ziet uitsteken en bij huizen graven ziet waar de familieleden begraven liggen. De natuur is prachtig! Indrukwekkende vulkanen, bergmeren, savannes, regenwouden en spinnenwebvelden (rijstvelden) wisselen elkaar af.
De lokale mensen van het Indonesische eiland Flores
De geschiedenis van Flores
Ondanks de Portugese naam ‘Flores’ is deze naam niet door de Portugezen bedacht. De naam bestond al in het Maleis, Tandjoeng Boenga: Kaap der Bloemen. De Portugezen hebben dit weer vertaald naar ‘Cabo das Flores’. De eerste Europeanen op Flores waren de Spanjaarden en de Portugezen. Daarvoor hadden de Makassaren en Buinezen van Zuid-Sulawesi het grootste deel van de kust van Flores al in handen genomen. De havenplaatsen waren een belangrijk handelsnetwerk.
In 1613 werden de Portugezen uit Flores verjaagd door de V.O.C en kregen zij de macht in handen. De Hollanders sloten een verdrag waarin zij het gezag hadden over het eiland, hierdoor kregen de Hollanders monopolie in de specerijhandel. Rond 1850 werden de laatste Portugese nederzettingen door de Nederlanders overgekocht. Het duurde echter tot 1907 voordat de Nederlanders Flores onder controle hadden. De Nederlandse en Portugese missiewerken zijn nu nog steeds terug te zien; in bijna elk dorp staat tegenwoordig een christelijke kerk.
Kaart van Flores
De bekendste bezienswaardigheden van Flores zijn Komodo en de Kelimutu-vulkaan. Komodo ligt in de Komodo-Archipel in het westen van Flores. De Kelimutu-vulkaan ligt juist weer meer in het midden van Flores bij het plaatsje Moni. Wanneer u beide plaatsen wilt bezoeken zou u een rondreis over het mooie eiland moeten maken (zeker geen straf!) of gebruik moeten maken van een binnenlandse vlucht. Ondanks dat de afstanden niet ver lijken is het zo’n 3 dagen rijden van elkaar vandaan.
Weer op Flores
Ondanks dat reizen naar Flores eigenlijk het hele jaar wel mogelijk is, zijn er wel verschillende klimaten om rekening mee te houden. Het regenseizoen loopt van december tot en met maart. Aan het einde van de dag valt er dan vaak een tropische bui. De bootreizen in de Komodo-Archipel hebben in deze periode soms ook te maken met een zware stroming waardoor de boottocht soms niet door kan gaan. Omdat Flores dichterbij Australië ligt, is de droge periode ook langer dan bijvoorbeeld op Java en Bali. De droge periode loopt dan ook van april tot en met november. De temperatuur is het hele jaar door erg aangenaam; tussen de 20 en 32 graden. In hoger gelegen gebieden (zoals bijvoorbeeld Wae Rebo) kan het wel weer een stuk koeler zijn in de avonden. Voor een uitgebreid overzicht van het klimaat in Indonesië verwijzen wij u graag naar ons klimaatoverzicht.