1 Speciaal voor de Belgische bezoekers, klikhiervoor meer informatie

Sumba

Opvallende daken en oude graven op Sumba

Sumba (ook als Soemba geschreven) is één van de Kleine Sunda Eilanden en ligt in de Indische Oceaan. Het eiland is 210 kilometer lang en 40 kilometer breed. Het landschap is bergachtig en droog. Voor veel lokale bewoners is het lastig water te krijgen tijdens het droge seizoen. Sumba is één van de armste eilanden van Indonesië. Er komen weinig toeristen. Heel interessant zijn de dorpen en megalithische graven op het eiland. Een bezoek aan Sumba tijdens een individuele rondreis door Indonesië is een bijzondere toevoeging aan uw reis.

 

 

Geschiedenis van Sumba

Sumba kent vele culturen en heeft een boeiende geschiedenis. Zo is bekend dat het eiland tussen de 3e en 5e eeuw na Christus al bewoond was. Er zijn wapens en metalen gereedschappen uit die tijd gevonden. Ook zijn er megalithische graven te zien. Van de stenen graven en tombes hebben de bewoners van Sumba ware kunstwerken gemaakt. Engiszins vergelijkbaar zijn de hunebedden in Drenthe. Jongere versies van megalithische graven ontstonden pas eeuwen later in Azië. Tot op de dag van vandaag worden dit soort graven nog gemaakt op Sumba, wat wetenschappers erg interessant vinden. 

 

Gedacht wordt dat Polynesische en Australische mensen het eiland als eersten bewoonden. Het eiland bleef lange tijd geïsoleerd totdat de handel in de omgeving goed op gang kwam en Arabische handelaren voet aan wal zetten.


In de tweede helft van de 14e eeuw werd Sumba onderdeel van de machtige Majapahit dynastie van Java. De eerste Europeanen bezochten het eiland in 1522. Sumba stond bekend om zijn sandelhout. Een dure houtsoort, die als medicijn werd gebruikt. Pas sinds de komst van penicilline wordt sandelhout niet meer als medicijn gebruikt. Daarnaast was er veel handel in andere soorten hout, paarden, fruit, ikatkleding en -doeken en noten. Nederland heeft Sumba nog lange tijd “Sandelhouteiland” genoemd, vernoemd naar de dure houtsoort.

 

    

 

Nederland had al vele gebieden in Indonesië veroverd en daarom kon Sumba niet uitblijven. Het eerste bewijs van de invloed van Nederland stamt uit 1754. Op 9 juni 1756 sloot VOC-gezant Johannes Andreas Paravicini een verdrag met de plaatselijke vorsten van de eilanden Roti, Solor, Timor en Sumba. Hierdoor verkreeg Nederland de soevereiniteit over deze eilanden. Op 31 augustus 1866 kregen de Nederlanders officieel de controle over Sumba. Controleur Roos aanvaardde het bestuur over het eiland. De bevolking bleef onder het bestuur van haar eigen leiders, de Radja’s. Nederland mocht zich er niet inmengen, maar alleen advies geven.


Sumba was in die tijd onrustig door allerlei oorzaken. Veel gebieden waren geïsoleerd, er waren communicatieproblemen door de talen en het botste soms tussen de verschillende religies. Hierdoor waren er veel oorlogjes tussen de stammen, koninkrijkjes, bevolkingsgroepen en dorpjes. Ook interne oorlogen kwamen voor. Deze oorlogen worden nog ieder jaar herdacht tijdens het Pasola Oorlog Festival, waarbij de oorlogen worden nagespeeld.


Pas in 1906 onder de Nederlander Van Heutz werd het eiland gepacificeerd. De Nederlandse militairen namen de macht over en de heerschappij van de Radja’s kwam tot een einde. Veel delen van het eiland bleven nog steeds ontoegankelijk en daardoor behielden deze plekken veel van hun oorspronkelijke cultuur.

 

Cultuur van Sumba

Het kleine Sumba kent vele culturen. Er worden diverse talen gesproken en er zijn verschillen tussen de oostkant en westkant van het eiland. Ongeveer 25 – 30 % van de bevolking is animistisch, de andere groepen zijn Nederlands calvinistisch/protestants, rooms-katholiek en een klein groepje is islamitisch.

Het oorspronkelijke geloof op Sumba is marapu, een animistische religie waarbij de aanbidding van voorouders centraal staat. Een marapu is een bemiddelaar tussen God en de mensen. De voorouders van de bewoners zijn de marapu waar men tot bidt. In veel dorpen staan er speciale adat-huizen voor erediensten.

 

Heel herkenbaar voor Sumba zijn de huizen. Vooral in westen van Sumba zijn er veel kampongs te vinden. Deze woningen staan in groepen bij elkaar en hebben een omheining. De huizen hebben hoge daken en staan om de tombes van hun voorvaderen. Er worden tijdens rituelen (bijvoorbeeld voor geluk tijdens het bouwen van een huis of voor een huwelijk) nog steeds dieren geofferd. De huizen hebben opvallende hoge puntdaken. Er wordt geloofd dat de ‘somba’, (de kracht van een voorouder die iemand met zich meedraagt) kan gaan wonen onder het puntdak als de levende persoon sterft. Hiermee wordt het huis dan beschermd.

 

Kaart van Sumba

Sumba is geen toeristisch eiland, het heeft geen grote steden maar wel veel geïsoleerde dorpjes met een bijzondere cultuur. Het westen van Sumba kent mooie rijstvelden en het oosten is bekend om zijn waterbuffels en ikat-textiel. Daarnaast zijn er op grote gedeeltes van het eiland parelwitte stranden en schitterende baaien. Dit alles maakt Sumba tot een waar surfparadijs en een interessante culturele locatie om naar toe te reizen.

 

 

Klimaat op Sumba

Op Sumba is het hele jaar door prima te reizen. De beste reistijd is van april tot en met november. In deze periode valt de minste neerslag. Het hele jaar door ligt de temperatuur tussen de 27 en 31 graden. Sumba heeft 2 soorten klimaten; een tropisch savanneklimaat en een steppeklimaat.

Belangrijke bezienswaardigheden op Sumba

 

1. Waikakubak en omgeving

Waikabubak is de hoofdstad van het westelijke gedeelte van Sumba. Het ligt op 800 meter hoogte en heeft hierdoor een aangenaam klimaat. De stad is een kleine verzameling van kampongs. Dit zijn groepjes woningen met een omheining.
In het midden van het stadje staat Kampung Tarung, een traditionele plek waar ikats (geweven katoenen doeken of kleding) worden gemaakt. Iedere zaterdag is er een grote markt. Waikabubak is een goede locatie om vanuit hier naar andere dorpjes te reizen.
Een bezoek aan Anakalang met eeuwenoude megalieten graftombes is speciaal. Rituelen worden hier nog altijd uitgevoerd.
Het spirituele centrum van het eiland is het dorp Tarung. De hogepriester van Tarung eert de voorouders voordat het nieuwe jaar met het regenseizoen begint.  

 

    

 

2. Waingapu en omliggende traditionele dorpjes

Waingapu is met ongeveer 50.000 inwoners de grootste stad van Sumba. Vroeger was dit het centrum van textiel- en sandelhouthandel, maar ook slaven werden hier verhandeld.
Drie dorpjes op nog geen tien kilometer afstand van de stad zijn beroemd om het ingewikkelde ikat weven. Deze dorpjes zijn Prailiu, Kwangu en Labanapu. De vrouwen maken handgeweven kleding met motieven van paarden, mensen en dieren in de kleuren donkerblauw, zwart of rood. Er worden witte en gele motieven toegevoegd.
Het strand Puru Kambera ligt op 26 kilometer vanaf het stadje Waingapu. Wit zand, een groene zee afgetekend tegen een felblauwe lucht met wat langs drijvende wolkjes, maken dit een perfecte locatie voor wie wilt uitrusten tijdens een rondreis.

 

    

Leuk om te doen op Sumba

 

1. Surfen

Er zijn enkele schitterende stranden met goede golven voor de surfer die het onbekende Sumba wil ontdekken. De beste tijd om te surfen is van mei tot en met oktober. Een bekend surfgebied ligt bij het Nihiwatu Resort op 1,5 uur rijden van de stad Waikabubak in het westen van Sumba. Andere bekende locaties zijn de stranden van Marosi, Dasang, Tarimban Bay en Kerewe. In het zuidwesten van Sumba ligt het Sumba Nautil resort, een andere favoriete plek voor surfers.

 

 

2. Bezoek de nationale parken

Op Sumba komen veel unieke dieren voor. Zo zijn er een zoutwaterkrokodil en 7 soorten inheemse vogels. Vanaf 1998 zijn er daarom twee nationale parken in het leven geroepen om de bedreigde diersoorten te beschermen: het Laiwangi Wanggameti Nationaal Park en het Manupeu Tanah Daru Nationaal Park. 

 

3. Bijwonen van de Pasola

In de maanden februari of maart bereiken de nyale, fluorescerende zeewormen, het eiland. Dan is het tijd voor het festival Pasola. De mensen denken dat er een boodschap van de voorouders is voor het aankomende jaar.

Twee groepen Sumbanese mannen doen oude inheemse oorlogen na. Ze dragen traditionele kledij en rijden op paarden die met allerlei kleuren zijn gedecoreerd. Alle mannen dragen een speer van anderhalve meter lang, waarmee ze met elkaar vechten. Let op: het is geen spel, maar een serieuze aangelegenheid! Er moet bloed vloeien en er vallen vaak doden.

 

    

Hotels op Sumba

Eigenlijk zijn er alleen maar eenvoudige hotels op Sumba te vinden (met uitzondering van Sumba Nautil hotel). De hotels zijn kleinschalig, zoals ook bij dit eiland past. 

Sumba Nautil Hotel

Sumba Nautil Hotel

Mario Hotel & Café

Mario Hotel & Café

Elvin Hotel

Elvin Hotel

Tijdens deze rondreizen en bouwstenen reist u naar Sumba
Indonesie-Sumba-Waikabubak-begroeting
De Kleine Sunda Eilanden

Rondreis Authentieke dorpen op Sumba en Flores

Sumba: traditionele dorpen Waingapu en Waikabubak Flores: vulkaanmeren bij MoniRiung, snorkelen > Bajawa, authentieke dorpen > Ruteng > Labuan Bajo Komodo-archipel: 2 dagen varen, spot Komodovaranen.

huisjes-uitzicht-Sumba-Indonesië
De kleine Sunda eilanden

Bouwsteen: Authentieke dorpen West-Sumba

Sumba

 

Tambulaka, door naar het centrum grafdorpencultuur rondom Waikabubak > hooggelegen Lamboya-streek > terug naar Tambulaka voor vervolgvlucht.

Indonesie-Sumba-zuidkust1
De kleine Sunda eilanden

Bouwsteen: Sumba over land

Sumba

 

Aankomst in Tambulaka > centrum grafdorpencultuur rondom Waikabubak > hooggelegen Lamboya-streek > terug naar Tambulaka voor vervolgvlucht.