1 Speciaal voor de Belgische bezoekers, klikhiervoor meer informatie

De wereld van dieren in Zuid-Afrika

Eén van dé redenen om naar Zuid-Afrika te gaan, is een safari. Zuid-Afrika is het leefgebied van vele dieren en elke dag is anders in één van de natuurparken. Wat gaat u het eerste zien? Een luipaard die op jacht is, stoeiende olifanten of een troep luierende leeuwen? Een bijzondere ontmoeting met dieren in het wild blijft u voor altijd bij! Zuid-Afrika is het leefgebied van de Big Five, maar ook van reusachtige walvissen en witte haaien.

De Big Five

Overige zoogdieren

Giraffe

Op savannes ten zuiden van de Sahara in Afrika leeft de giraffe, een bijzonder dier wat in slow motion lijkt te bewegen. De giraffe kan wel vijf meter hoog worden en rent met een topsnelheid van 65 kilometer per uur. Toch weet het zich met zijn donkere vlekken bijzonder goed te camoufleren. De giraffe heeft een menu van bladeren, scheuten, struiken, bomen, knoppen en vruchten. De vegetariër onderscheidt zich van zijn concurrenten met zijn lange nek, waardoor het de groenste bladeren op grote hoogten weet te bereiken.

 

Zo krijgt het dier ook veel vocht binnen, waardoor het weet te overleven in relatief droge gebieden. De nek kan maximaal twee meter lang worden en weegt soms wel meer dan 200 kilo, maar toch heeft de giraffe maar zeven nekwervels: evenveel als u! Een krachtig hart van 12 kilo pompt het bloed naar de hersenen. Giraffes leven in groepen en als de vrouwtjes gaan kalveren, houden ze zich een week lang schuil. Het jong, dat al na vijf minuten kan staan, is na een maand al één meter hoog.

 

De giraffe zie je vooral in het Kruger National Park.

Zuid-Afrika-Safari-84280dc6(11)

Nijlpaard

Met nijlpaarden is het oppassen geblazen. Ze lijken leuk en traag, maar maken de meeste menselijke slachtoffers in Afrika! U kent het vast wel, dat beeld van een stel oren, ogen en een neus dat lekker boven het water uitsteekt. Nijlpaarden hebben het goed bekeken in het water, waar ze verkoeling vinden van de zon. Hun grote kop, ronde lijf en korte poten blijven overdag dan ook heerlijk badderen. Ze slapen onder water en drijven dan automatisch (rond de 5 minuten) naar de oppervlakte om adem te halen.

De dieren paren zelfs onder water! Nijlpaarden kunnen niet zwemmen, dus ‘lopen’ over de bodem. Pas ’s nachts trekken de beesten op de oever om te gaan grazen. St. Lucia is een geliefd dorp waar de nijlpaarden ’s nachts de straten onveilig maakt. Als ze ronddwalen, hebben ze honger. Nijlpaarden kunnen dan ook 60 kilo aan gras per nacht eten.

 

Mocht u op safari in Zuid-Afrika een nijlpaardmoeder met jong tegenkomen, houd dan voldoende afstand. De mama’s zijn erg alert op gevaar en zullen agressief op buitenstaanders reageren. Ga ook nooit tussen een nijlpaard en de oever staan: het nijlpaard voelt zich dan bedreigd en zal zich met een aanval verdedigen. 

 

Nijlpaarden zie je vooral in het Kruger National Park en Hluhluwe National Park.

shutterstock_280492358

Zebra

Zebra’s leven in het oosten, zuiden en zuidwesten van Afrika. De herbivoren eten veel gras en hebben meterslange darmen, soms wel 17 keer zo lang als de zebra zelf. Zebra’s kenmerken zich door een zwart-wit strepenpatroon dat over hun vacht loopt. Vele wetenschappers hebben zich over dit fenomeen gebogen, maar een conclusie over de functie van die strepen is nog niet bereikt.

 

Eén verklaring is dat het als camouflage dient, omdat grote groepen zebra’s in beweging erg verwarrend werken voor leeuwen die kleurenblind zijn. In zo’n massa dansende streepjes is het lastig een prooi te vinden. Andere redenen voor de strepen is als bescherming tegen de hitte en bijtende vliegen. Daarnaast zou het patroon als sociale herkenningstechniek werken: veulens herkennen hun moeder na al een paar dagen aan haar strepen, die bij elke zebra uniek zijn. Wel weet men met zekerheid te zeggen dat het Afrikaanse dier witte strepen heeft, een zebrahuid is namelijk zwart.

 

Zebra's kun je zien in Krugerpark en iSiMangaliso Wetland Park.

 

Een complete safarireis door Zuid-Afrika, waarbij u veel parken bezoekt, is onze complete safarireis Zuid-Afrika waarbij u bovengenoemde dieren kunt spotten. Of stel uw eigen reis samen met de bouwstenen, zoals de Karoo en safari in Addo National Park bouwsteen of de Safari in het Amakhala Wildreservaat bouwsteen. Of kijk naar de voorbeelden van onze rondreizen door Zuid-Afrika en pas deze naar wens aan, bijvoorbeeld met meer safaritochten.

shutterstock_212875993
Voorbeeldreizen om dieren te spotten
Zuid-Afrika-Krugerpark-Safari-Lodge
Voorbeeldreis Zuid-Afrika

Rondreis Zuid-Afrika per auto: Country House en Safari Lodge

Zuid: Kaapstad Franschhoek, wijnlanden > Oudtshoorn Knysna, tuinroute > Oyster Bay. Midden: Durban > St. Lucia > Mkuze, wildpark. eSwatini (Swaziland): Mlilwane Wildlife Sanctuary. Noord: Krugerpark, Big Five > Hazyview, Panoramaroute.

Zuid-Afrika-Krugerpark-Leeuw1
Voorbeeldreis Zuid-Afrika

Rondreis Zuid-Afrika per auto: Complete safarireis

Noord: Johannesburg > Hazyview, Panoramaroute > Sabi Sands privéreservaat, safari > Krugerpark, Big Five. eSwatini (Swaziland): Hlane, nog meer safari. Midden: Hluhluwe-Imfolozi NP, witte én zwarte neushoorns > St. Lucia, vogels > Umhlanga.

Dieren spotten tijdens een safari door het Sabi Sands wildreservaat in Zuid-Afrika
Voorbeeldreis Zuid-Afrika

Bouwsteen: Safari in privé-wildreservaat

 

Zuid-Afrika kent ontelbaar veel wildreservaten. Ga in één van de reservaten op zoek naar leeuwen, luipaarden en ander wild.