1 Speciaal voor de Belgische bezoekers, klikhiervoor meer informatie

Praktische informatie Swaziland

Geldzaken Swaziland

De munteenheid in Swaziland is de Lilangeni (SZL) en staat gelijk aan de Zuid-Afrikaanse Rand (ZAR). De actuele koers vindt u op www.wisselkoers.nl.

 

 

U kunt in Swaziland het beste met de rand betalen, al zult u voornamelijk lilangeni terugkrijgen. Houd er rekening mee dat u die nergens anders dan in Swaziland kunt wisselen. De meeste hotels, restaurants en winkels accepteren creditcards, maar het is verstandig al wat randen met u mee te nemen aangezien er buiten de grote steden weinig geldautomaten zijn. In restaurants wordt een fooi van 10% zeer gewaardeerd.

 

Gezondheid in Swaziland

Voor een reis in Swaziland zijn vaccinaties niet verplicht, tenzij u in de zeven dagen voor uw reis een land bezoekt waar gele koorts voorkomt. In dat geval dient u een gele koorts-vaccinatie te hebben.  Wel worden de volgende vaccinaties aangeraden: DTP (difterie, tetanus en polio) en hepatitis A. Bij een verblijf langer dan drie maanden worden ook hepatitis B, rabiës, buiktyfus en tuberculose aangeraden.

 

Van september tot en met mei komt de malariamug voor. Het is daarom verstandig malariatabletten in te nemen en maatregelen te nemen tegen muggenbeten (zoals een klamboe, een muggenmiddel met DEET of bedekkende kleding).

Neemt u tijdig, zo’n 4 tot 6 weken voor vertrek contact op met uw huisarts, GGD of andere instantie voor de laatste en juiste informatie. U kunt informatie vinden bij de volgende instanties:

 

  • Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering, Amsterdam: www.lcr.nl en/of 0900-9584
  • Tropencentrum AMC, Amsterdam: www.tropencentrum.nl en/of 020-5663800
  • Het LUMC (speciale afdeling van het ziekenhuis), Leiden: tel:071-5263636
  • Havenziekenhuis Travel Clinic, Rotterdam: www.havenziekenhuis.nl en/of 0900-5034090
  • Vaccinatiebureau Nederland, Amsterdam: www.vaccinatiebureau.nl en/of 020-6269890
  • Gezond op reis: www.gezondopreis.nl
  • GGD Nederland: www.ggd.nl


Als bewijs van vaccinatie ontvangt u een vaccinatieboekje, waarin de vaccinaties zijn genoteerd. Met name handig voor toekomstige reizen. U weet dan welke inentingen u al gehad heeft.

 

 

Klimaat in Swaziland

Swaziland heeft een aangenaam klimaat. De temperatuur is vrijwel altijd prettig warm, al kan het in het oosten (waar in plaats van een savanneklimaat een steppeklimaat heerst) wat heter en droger zijn dan de rest van het land. Tussen oktober en april loopt het regenseizoen, al klaart het dan vaak snel weer op. Als het bij ons zomer is, is het in Swaziland winter en andersom.

 

Beste reistijd Swaziland

Indien u geen nat pak wilt halen, kunt het beste tussen juni en september reizen. Dan is het ook het koelste, vooral ’s nachts kan het lekker afkoelen. U kunt in augustus of september gelijk de Umhlanga-rietdans meepikken!

 

Overzicht gemiddelde temperaturen in Swaziland, gemeten in Mbabane

    Gemiddelde. temp. (ºC) Zonuren per dag  Dagen met enige regen
januari 26 7 13
februari 25 7 11
maart 24 7 10
april 22 7 7
mei 20 8 4
juni 18 8 2
juli 19 9 2
augustus 20 9 3
september 22 8 6
oktober 22 8 10
november 23 7 14
december 25 7 13

 

Nationale feestdagen Swaziland

Naast algemene vrije dagen, viert Swaziland feest op:

  • 19 april – Verjaardag van koning Mswati III
  • 25 april – National Flag Day
  • 22 juli – Verjaardag van koning Sobhuza
  • Augustus – Umhlanga Day
  • 6 september – Somhlolo Day
  • December – Incwala Day

 

Reisdocumenten Swaziland

U hoeft voorafgaand aan uw reis in Swaziland geen visum aan te vragen. Bij aankomst wordt uw toeristenvisum verstrekt. Uw paspoort dient ten minste zes maanden tot na de datum van uw vertrek geldig te zijn en één lege visumpagina te hebben.

 

Indien u met de auto vanuit Zuid-Afrika de grens over wil gaan, zal u een Letter of Authorization van uw verhuurbedrijf moeten overleggen. Geef dus op tijd bij uw boeking aan dat u met de auto ook Swaziland wil bezoeken. Verder zal u op dit moment een klein bedrag aan tol moeten betalen.

 

Tijdsverschil Swaziland

Gedurende onze zomertijd is er geen tijdsverschil tussen Swaziland en Nederland. In de wintertijd is het in Zuid-Afrika één uur later. Zo kunt u gemakkelijk met het thuisfront in contact blijven.

 

Vlag van Swaziland

Een maand nadat Swaziland onafhankelijk werd van de Britten (6 oktober 1968), is de huidige vlag in gebruik genomen. De kleuren hebben allemaal een betekenis! In het midden van de vlag ziet u speren en een schild van zwart en wit: Swaziland is strijdbaar maar heeft een vreedzame samenleving waarin mensen met verschillende (huids-)kleuren in vrede met elkaar samenleven. De achtergrond van dit tafereel is rood, wat herinnert aan het vergoten bloed in de strijd om het land. De gele strepen symboliseren de natuurlijke bronnen en blauw staat voor de vrede en stabiliteit in het kleine koninkrijk Swaziland.

 

Voltage en stekkers

In Swaziland heeft u een driepootstekker nodig. Die vindt u in Nederland bij de ANWB, of op het vliegveld. Vaak worden die stekkers op allerhande locaties in toeristische gebieden en supermarkten verkocht. Er is een netspanning van 230 volt.

 

Lees meer over de natuurgebieden in Swaziland, over de steden en plaatsen en algemene informatie.