1 Speciaal voor de Belgische bezoekers, klikhiervoor meer informatie

Clanwilliam

Clanwilliam prachtig gelegen in de Cederbergen

Het slaperige Clanwilliam is schilderachtig gelegen aan de de voet van de roestrode Cederbergen, ingeklemd tussen de Jan Disselsrivier en Olifantsrivier. Het is een van de oudste voortrekkersdorpjes van Zuid-Afrika. Al vanaf 1652 trokken de eerste pioneers met hun huifkarren langs maar het duurde tot 1725 voordat zij zich hier vestigden en Jan Disselsvalleij stichtten, vernoemd naar Jan Dissel, een lokale botanist.

 

Naamsverandering van Disselvalleij naar Clanwilliam

In 1814 veranderde gouverneur John Cradock de naam in Clanwilliam, ter ere van zijn schoonvader graaf Clanwilliam. Het zal geen verrassing zijn dat Clanwilliam een aantal prachtige historische gebouwen heeft. Sommige prijken zelfs op de nationale erfgoedlijst, zoals het originele huis van de Jan Disselsvalleij boerderij, de Officierenresidentie en de Nederlands hervormde kerk (waar jaarlijks de kleurrijke wilde veldbloemententoonstelling wordt gehouden).

 

Clanwilliam, de plek van rooibosthee

Clanwilliam is het kloppend hart van de rooibosteelt. De berghellingen van de Cederbergen zijn namelijk de enige plek ter wereld waar de rooibosplant kan groeien. Breng eens een bezoekje aan de fabriek van de rooibos-theecoöperatie, waar u het proces van de theeproductie kunt gadeslaan. Nergens smaakt de rooibosthee zo lekker. Natuurlijk kunt u hier de thee inslaan, maar ook in de supermarkten is het volop te koop. Leuk als souvenir om na thuiskomst nog weken lang weg te dromen van uw bijzondere reis bij een vers kopje rooibosthee.

 

De overweldigende natuur bij Clanwilliam

De Cederbergen staat bekend om haar oogverblindende natuur. Volgens ons is de beste manier om deze te ontdekken: te voet. Op korte afstand van Clanwilliam leiden tal van wandelpaden door dit fascinerende gebied. Geen massa toerisme, waardoor u zich snel één met de natuur zult voelen. Wandel door het prachtige fynbos en geniet van

mooie vergezichten. Stop bij een van de watervallen (in de zomer staan ze droog maar in de winter ontpoppen ze zich tot watervallen). Neem de tijd om de omgeving in u op te nemen en fotografeer erop los. Dit stukje van Zuid-Afrika is ongerept en dat maakt het extra speciaal.

 

Clanwilliam met de hoogste gelegen wijngaard

Dat Zuid-Afrika een van de allerbeste wijnen ter wereld produceert is allang geen geheim meer. Vele bekende wijnhuizen liggen in het wijnstreek nabij Kaapstad. Wat wijnboerderij Cederberg Private Celler zo bijzonder maakt is de unieke ligging. Tussen het fynbos en de rotsformaties vindt u hier de hoogste gelegen wijngaard van de Kaapprovincie. Inmiddels zwaait de vijfde generatie van de van Nieuwoudt familie hier de scepter. Proef een Chenin Blanc, een Shiraz of ander wijnsoort en vel zelf een oordeel over de smaak. Extra speciaal maakt dat Cederberg betrokken is bij een drietal projecten die rechtstreeks de werknemers van de boerderij ten goede komen. Maak het u makkelijk en slaap een nachtje op deze magische plek.

 

Bekijk de voorbeelden van onze rondreizen door Zuid-Afrika.

Tijdens deze rondreis en bouwsteen bezoekt u Clanwilliam
shutterstock_270278957
Zuid-Afrika en Namibië

Autorondreis: Kaapse kust en puur Namibië

Zuid-Afrika, zuid: Kaapstad. West: Paternoster > Clanwilliam > Springbok > Namibië, zuid: Fish River Canyon > Aus > Sossusvlei > midden: Swakopmund > Twyfelfontein > Noord: Etosha National Park > Midden: Windhoek.

Lesotho-Malelealea-dorpswandeling
Voorbeeldreis Zuid-Afrika

Rondreis Zuid-Afrika per auto: Westkust en Lesotho

Zuid: Kaapstad. West: Paternoster Clanwilliam, rooibosthee > Springbok, bloemenzee in Nawakma. Midden: Augrabies Watervallen > Kimberley > BloemfonteinLesotho: Malealea & Tsehlanyane, flora & fauna. Midden: Clarens, wandelen

Zuid-Afrika-Cederbergen-Mond
Voorbeeldreis Zuid-Afrika

Bouwsteen Zuid-Afrika: Namakwaland en Cederbergen

 

Van het bruisende Kaapstad naar de theevelden in Clanwilliam. Daarna door naar Nieuwoudtville en Springbok waar kleurrijke bloemenvelden op u staan te wachten.