1 Speciaal voor de Belgische bezoekers, klikhiervoor meer informatie

Natuurgebied Cederbergen

Natuurgebied Cederbergen in Zuid-Afrika

De roodoranje Cederbergen strekken zich over 100 kilometer uit tussen Clanwilliam en Citrusdal. U wandelt hier door indrukwekkende rotsformaties, langs watervallen en door grotten met rotstekeningen. Dwaal door dit Zuid-Afrikaanse natuurwonder ten noorden van Kaapstad en ontdek waarom deze surrealistische plek tot Werelderfgoed is uitgeroepen.

 

Cedarberg Wilderness Area

Het Cedarberg Wilderness Area is een beschermd natuurpark in het gebergte. Het is een streek die niet als eerste genoemd wordt bij een Zuid-Afrika reis, maar daarom is het desolate gebergte des te mooier. In dit gebied is de natuur nog puur, ongeschonden en rauw. Hier is de lucht helder en kijkt u uit over een sensationeel landschap dat zich aan uw voeten ontsluiert. U bezoekt bruisende watervallen, of duikt weg tussen mysterieuze rotsen.

 

Het fraaist zijn de grillige zandsteenformaties, door de eeuwen heen door regen uitgeslepen. Misschien bezoekt u de Wolfberg Arch, een stenen brug van 3 meer hoog, waarbij wij als mensen ons maar nietig voelen, of loopt u door naar het Maltezer Kruis (20m hoog). Wie stopt bij de Wolfberg Cracks geniet van een verbluffend uitzicht. De Cederbergen zijn een van de best bewaarde geheimen van Zuid-Afrika.

 

Rotstekeningen, Clanwilliam en rooibosthee

Meer dan tienduizend jaar geleden beschilderden de Bosjesmannen (de San) de wanden van de Cederberggrotten - en dat is vandaag nog steeds zichtbaar. De grot bij Agter Pakhuis heeft zelfs de hoogste dichtheid van rotstekeningen in heel zuidelijk Afrika, daar vindt u honderden schilderingen bij elkaar. In de buurt ligt het Bushmans’s Cave Theatre: een unieke gelegenheid om een bijzonder openluchtoptreden in de buitenlucht mee te maken!

 

Ook het dorpje Clanwilliam is een leuke stop, zeker als u van thee houdt. Dit plaatsje is de enige plek ter wereld waar de rooibosplant groeit, de geneeskrachtige hete drank smaakt hier natuurlijk het beste. De Clanwilliam-dam met watersportmeer en de botanische tuinen die tussen juli en september bedekt worden door een kleurrijk bloementapijt, maken de Cederbergen een geliefde dagbestemming voor Zuid-Afrikanen.

 

Wandelenin natuurgebied Cederbergen

Alle schatten van de Cederbergen onthullen zich tijdens uw wandeltocht. Er is in totaal wel 250 kilometer aan wandelpaden te vinden. De vegetatie is gevarieerd: het gebergte is vernoemd naar de bedreigde cederplant die alleen hier voorkomt. Bavianen, duikers, stekelvarkens, luipaarden en talloze vogelsoorten dwalen rond in de glooiende bergen. De hoogste van die bergen is de Sneeuberg met 2028 meter, waar de inheemse sneeuwprotea groeit.

 

Op uw wandeltochten passeert u gekloofde, rode rotsen en kraakheldere rotspoeltjes. Klimmers vinden hier het paradijs. Let bij het plannen van uw bezoek wel op uw reisperiode. De zomers, tussen december en februari, zijn droog maar heet: het wordt dan gemakkelijk warmer dan veertig graden. De winters zijn koud, met soms zelfs sneeuw en vorst, tussen mei en september valt de meeste regen. Met een goede planning zijn de wandeltochten echter magisch, en wordt u betoverd door de rauwe natuur van de Cederbergen.

 

 

Tijdens deze rondreis en bouwsteen bezoekt u de Cederbergen
Lesotho-Malelealea-dorpswandeling
Voorbeeldreis Zuid-Afrika

Rondreis Zuid-Afrika per auto: Westkust en Lesotho

Zuid: Kaapstad. West: Paternoster Clanwilliam, rooibosthee > Springbok, bloemenzee in Nawakma. Midden: Augrabies Watervallen > Kimberley > BloemfonteinLesotho: Malealea & Tsehlanyane, flora & fauna. Midden: Clarens, wandelen

shutterstock_270278957
Zuid-Afrika en Namibië

Autorondreis: Kaapse kust en puur Namibië

Zuid-Afrika, zuid: Kaapstad. West: Paternoster > Clanwilliam > Springbok > Namibië, zuid: Fish River Canyon > Aus > Sossusvlei > midden: Swakopmund > Twyfelfontein > Noord: Etosha National Park > Midden: Windhoek.

Zuid-Afrika-Cederbergen-Mond
Voorbeeldreis Zuid-Afrika

Bouwsteen Zuid-Afrika: Namakwaland en Cederbergen

 

Van het bruisende Kaapstad naar de theevelden in Clanwilliam. Daarna door naar Nieuwoudtville en Springbok waar kleurrijke bloemenvelden op u staan te wachten.