1 Speciaal voor de Belgische bezoekers, klikhiervoor meer informatie

Hermanus

Walvissen spotten in Hermanus

Kent u dat moment dat een walvissenstaart nog nét even omhoog krult voordat het sierlijk in het water verdwijnt? En lijkt het u wat dat in het echt te zien? Dan moet u naar Hermanus, één van de beste plaatsen ter wereld om walvissen spotten. Behalve ruige kliffen, witte zandstranden (Grotto Beach) en adembenemende kustwandelingen (Hermanus Cliff Path) heeft Hermanus namelijk de lievelingsbaai der walvissen. Zij komen hier om jaarlijks te paren en hun jongeren te baren.

 

Walvisexcursies in Hermanus

Ga de lucht in met een vliegtuigje, stap op een boot of in de kajak en houd uw oren open voor de hoornroep van de walvisboodschapper die nauwkeurig bijhoudt waar de gigantische dieren komen bovendrijven. Luister naar de walvisliederen in de baai, dat in het Old Harbour Museum met sonarapparatuur ter plekke naar hoorbare klanken wordt omgezet, of neem plaats in een pittoresk visrestaurant. In september stroomt de kustplaats vol voor het Hermanus Whale Festival met kunst, eetkraampjes en live muziek. Gelukkig maar, dat de walvissen Hermanus als favoriet hebben uitgekozen.

 

Walvissen seizoen in Hermanus

De beste periode om in Hermanus walvissen te spotten is van juni t/m november. Als de zee diep genoeg zijn op sommige plaatsen deze prachtige dieren op enkele meters afstand al waarneembaar. Niet voor niets wordt Hermanus ook wel de walvissenhoofdstad van de wereld genoemd. Dus… houdt uw fotocamera bij de hand.

 

Wat voor walvissen in Hermanus?

In de wateren rondom Hermanus leven de zuidkapers/Australische walvissen (southern right whales), de derde grootste walvis ter wereld. Leuk detail is dat de vrouwtjes met hun maximale lengte van ongeveer 16 meter hierbij de mannetjes in afmeting ruim één meter voor blijven. Geniet van deze indrukwekkende dieren, zeker wanneer ze door het water springen is dit een onvergetelijke gebeurtenis. Maar ook wanneer zij zich voortbewegen door het water is het moeilijk om geen foto’s te blijven maken.

 

Nog meer walvissen locaties bij Hermanus

Op ongeveer 40 kilometer in oostelijke richting van Hermanus ligt het plaatsje De Kelders. Dit is de plek waar veel lokale Zuidafrikanen naar toe komen om een blik op te vangen van spelende en hoog uit het water springende walvissen. Een ideale manier natuurlijk om ook meer over het Afrikaanse leven te leren. Maak gerust een praatje met hen maar vergeet ondertussen niet de walvissen te volgen! Overigens vindt u hier langs de kust vele wandelpaden en verborgen grotten.

 

Hermanus is dus zeker een aanrader tijdens uw rondreis door Zuid-Afrika als u walvissen wilt spotten.

Tijdens deze rondreis en bouwsteen bezoekt u Hermanus
Zuid-Afrika-Olifanten
Voorbeeldreis Zuid-Afrika

Rondreis Zuid-Afrika per auto: Hoogtepunten van Zuid-Afrika

Noord: Johannesburg Hazyview Krugerpark. eSwatini (Swaziland): Ezulwini. Midden: St. Lucia > Durban > Port St. Johns. Zuid: Coffee Bay > Cintsa > Addo Elephant NP > Nature's Valley > Stanford, bij Hermanus > Stellenbosch > Kaapstad.