1 Speciaal voor de Belgische bezoekers, klikhiervoor meer informatie

Steden en plaatsen in Lesotho

Mokorotlo in Maseru

Maseru is de hoofdstad van Lesotho. U verruilt weidse landschappen en verlaten bergpassen hier even voor gezellige restaurants en moderne winkelcentra. Bovendien bezoekt u vanuit Maseru gemakkelijk enkele bijzondere bezienswaardigheden van Lesotho.

 

Hoofdstad Maseru van Lesotho

Maseru heeft een bewogen geschiedenis. Als u door de stad rijdt, zult u de herinneringen daaraan vanzelf ontdekken. Hoewel Maseru over mooie, koloniale panden beschikt, doemde er vroeger soms een mysterieus, zwartgeblakerd bouwsel op, een hint naar vervlogen tijden. In 1998 was Maseru namelijk het strijdtoneel voor politieke opstanden, machtsstrijden en staatgrepen. Mensen plunderden, demonstreerden en een deel van de stad brandde af.

 

Inmiddels heeft de stad zijn weg hervonden, zijn de geesten van bouwwerken tot moderne winkelcentra vermaakt en is het de beste stad in Lesotho om het stadsleven te ontdekken. Langs Kingsway staan restaurants, hotels, winkeltjes en kraampjes. Een aanrader is het Basuto Hat Craft Centre, herkenbaar aan de kegelvorm waarin het gebouw is gemaakt. Daar kunt u terecht voor de traditionele mokorotlo: dé hoed en tevens symbool van Lesotho.

 

Thaba Bosiu

Binnen een half uurtje van Maseru rijdt u de geboortegrond van Lesotho binnen. Thaba Bosiu was een haven voor Basotholeider Moeshoeshoe I, de plek waar de basis voor Lesotho is gelegd. Als u de berg met afgevlakte top niet zo imposant vindt, doet u er wijs aan ’s nachts nog eens te kijken: door zijn machtige transformatie in de donkere schaduw wordt het niet voor niets Mountain of the Night genoemd! U kunt de berg beklimmen, op weg naar begraafplaatsen van de koninklijke familie, die gemarkeerd zijn door simpele stenen of nepbloemen.

 

U loopt in hun voetstappen als u besluit hun oude schuilplaats te betreden: een grot beschilderd met rotstekeningen van de San, hun veilige haven voor tijden van onrust waar de geschiedenis is blijven hangen. U trekt hier over de Khubelepas en kijkt uit over de Qiloana-berg, de inspiratie voor de mokorotlo. Uw Lesotho reis krijgt diepgang in Thaba Bosiu, de fundering van Lesotho.

 

Qeme, Roma, Semonkong & Maletsunyane

In Maseru’s omgeving is nog meer te doen. Zo kunt u er voor kiezen om het Qeme Plateau te beklimmen, waar u uitkijkt over Lesotho en Vrijstaat in Zuid-Afrika. U bent daarnaast dichtbij het universiteitsstadje Roma. Dat stadje wordt gekenmerkt door zandstenen heuvels en de ligging in een weelderige, groene vallei. De weg tussen Roma en Semonkong staat bekend als één van de mooiste trajecten in Lesotho.

 

Semonkong betekent ‘plaats van rook’, vernoemd naar de zwevende waterdamp onderaan de nabijgelegen, enorme Maletsunyane-watervallen. Laat u hier verleiden door de magistrale, pure natuur die Lesotho zo typeert en een onvergetelijk decor vormt voor de langste commerciële abseil-afdaling ter wereld!

 

Trektochten rond Malealea

Malealea wordt door reizigers niet vaak overgeslagen. Hier verblijft u in de gevierde Malealea Lodge, geniet u van een fenomenaal uitzicht en verkent u Lesotho te voet, op de fiets of per pony.

 

Malealea Lodge

Malealea Lodge is een authentieke verblijfsplaats gelegen in de roemruchte bergen Thaba Putsoa. U slaapt hier in rondavels of kleine kamers, allen voorzien van een uitzicht over het geliefde landschap om u heen. U kunt ’s avonds plaatsnemen bij het kampvuur, of een zonsondergang bewonderen terwijl mensen uit de omgeving zingen en dansen. Misschien huurt u een mountainbike om het heuvellandschap te bedwingen of waagt u zich aan één van de wandeltochten waarvoor de omgeving zich zo goed leent.

 

Als u zoveel mogelijk cultuur wilt ervaren, stapt u in het zadel van een pony, die u net zoals de traditionele Basotho-herders de natuur van Lesotho door kunnen dragen. 

 

Morija

Morija is een dagtrip die u gemakkelijk vanuit Malealea kunt maken. Het is het eerste stadje van Lesotho – met het Maeder House als ‘s lands oudste gebouw (1843), waar u nu handwerk en traditionele hoedjes vindt. In oktober wordt de stad omgetoverd tot een bruisend spektakel van dans, muziek en theater! Er worden dan wedstrijden gehouden in paardrijden en moraba-raba (Afrikaans schaken). Plan uw Lesotho reis dus zorgvuldig in – de Basotho-cultuur bereikt hier een hoogtepunt.

 

Morija is overigens de trotse eigenaar van het enige museum in Lesotho: in Morija Museum & Archives leert u over de geschiedenis van de stad en de politieke achtergrond van het land en bekijkt u een verzameling geologische vondsten waaronder een fossielencollectie van onder meer dinosaurussporen. Die bijzondere dinosaurusbewijzen kunt u ook ter plekke in de natuur opzoeken. Het Makhoarane Plateau en Moyeni zijn fantastische plekken in Lesotho om terug in de tijd te kijken.

 

Omgeving Malealea

Rondom Malealea liggen talloze bijzondere trekpleisters. Een voorbeeld daarvan is de Botsoela Fall, waar u na een korte wandeltocht uitkijkt over de waterval en valleien rondom Malealea. Uw ritje naar dit uitkijkpunt komt daarbij langs de Gates of Paradise, een pas vernoemd naar de panoramische uitzichten over Lesotho’s hoge berglandschap onder een strakblauwe hemel. In de winter kleuren de wegen hier wit door de sneeuw. Bezoek eens een lokaal dorpje, waar kinderen u graag aan de hand nemen om hun huis of bijzondere plekken te laten zien.

 

Traditionele sangoma’s (natuurgenezers) en kinderkoren zijn hier orde van de dag. Of rijd naar Semonkong, waar de damp van de Maletsunyana Falls (de hoogste watervallen in zuidelijk Afrika!) legendarisch is. Er zijn wandelpaden, ponytrektochten en mountainbiketrajecten te over – beslist u zelf wat het hoogtepunt van Malealea is!

 

Lees meer informatie over natuurgebieden in Lesotho of bekijk onze voorbeeldreizen van een rondreis Zuid-Afrika.

 

 

Tijdens deze reizen bezoekt u Lesotho
Lesotho-Malelealea-dorpswandeling
Voorbeeldreis Zuid-Afrika

Rondreis Zuid-Afrika per auto: Westkust en Lesotho

Zuid: Kaapstad. West: Paternoster Clanwilliam, rooibosthee > Springbok, bloemenzee in Nawakma. Midden: Augrabies Watervallen > Kimberley > BloemfonteinLesotho: Malealea & Tsehlanyane, flora & fauna. Midden: Clarens, wandelen

shutterstock_31471042
Voorbeeldreis Zuid-Afrika

Bouwsteen: Hooglanden & Drakensbergen

 

Via de gouden stranden van Durban naar het juweeltje, Drakensbergen. Ontdek de natuurschoon en reis door naar Clarens en het schilderachtige Golden Gate Highlands National Park.

Lesotho-Malelealea-Basotho-4_5_304331
Voorbeeldreis Zuid-Afrika

Bouwsteen: Bezoek Lesotho

 

Wandel in Clarens en reis met uw huurauto af naar Tsehlanyane National Park. Speur hier naar bavianen en rijd paard in Malealea. Hier verlaat u Lesotho en reist u terug naar Clarens.