1 Speciaal voor de Belgische bezoekers, klikhiervoor meer informatie

Natuurgebieden in Lesotho

Maloti Mountains

De Maloti Mountains is een bergketen die zich vanaf de Drakensbergen in Zuid-Afrika naar het hart van Lesotho uitstrekt. De hoge toppen kleuren wit in de winter en maken van Lesotho een populair skioord. 

 

Maloti-Drakensberg Transfrontier Conservation and Development Area

De hoge Drakensbergen en Maloti Mountains vloeien in elkaar over en zijn onlosmakelijk verbonden. De bergketens met hun natuurgebieden Sehlabathebe National Park en uKhahlamba Drakensberg Park worden samen het Maloti-Drakensberg Transfrontier Conservation and Development Area (MDTCDA) genoemd. De ketens zijn honderden miljoenen jaren oud en de lage graslanden zorgen voor eindeloze vergezichten over de natuur.

 

De hoogste top van het gebied ligt tegen de oostgrens van Lesotho. Thabana Ntlenyana is zelfs de hoogste top in Afrika ten zuiden van de Kilimanjaro! Naast sensationele uitzichten staat MDTCDA bekend om rotsschilderingen van de San (Bosjesmannen). De aanname is dat leden van deze stam in een bepaalde trance terechtkwamen voordat ze met dierenbloed hun visioenen in de rotswanden vereeuwigden. In de Malotibergen in het midden van Lesotho kunt u de kunst bewonderen in Liphofung.  

 

Malotibergen

De Malotibergen liggen in het noordelijke centrum van Lesotho. ’s Winters worden de bergtoppen bedekt met een helderwit pak sneeuw dat ideaal is om te skiën. Als u in deze koudere tijden (juni-augustus) reist, heeft u dus geluk. Het is hét skioord van zuidelijk Afrika en als de neerslag tegenvalt, dan wordt dit gewoon met nepsneeuw opgelost. De weg naar Oxbow kunt u bovendien zo lang maken als u zelf wilt.

 

Wat dacht u van de Butha-Buthe, een berg waar Basotholeider Moeshoeshoe I heeft gehuisd voordat hij naar Thabe Bosiu vertrok? Vanaf de top kijkt u uit over de omgeving. In de buurt liggen de Sekubu-grotten, versierd met rotstekeningen en een heiligdom van dinosaurussenprints.

 

Of misschien rijdt u liever door naar de Muela Dam, onderdeel van het Lesotho Highlands Water Project en gelegen tussen spectaculaire bergen. De Moteng Pass, een hoge bergroute met zicht op glooiende berglandschappen en ravijnen, leidt verder naar Oxbow en is voor velen een speciale belevenis. Na de skipistes wordt dit de hoge Tlaeeng Pass die ook wel Roof of Africa wordt genoemd. Als het rijden u bevalt, zijn de Bushman’s Pass en de Blue Mountain Pass aanraders om de Malotibergen te verkennen. Het zijn onder meer deze rotsachtige wegen, slingerend op duizelingwekkende hoogtes en door een onvergetelijk schilderij van bergtoppen, die een Lesotho reis zo bijzonder maken.  

 

Sani Pass

De Sani Pass is een verbluffende, steile bergroute die Zuid-Afrika met Lesotho verbindt. Kippenvel gegarandeerd. Bekijk de video hieronder voor een

 

Grens Lesotho op de Sani Pass

Als u het koninkrijk Lesotho binnen wilt rijden, zult u eraan moeten geloven: de Sani Pass. Het is de enige weg die naar het ‘Koninkrijk in de hemel’ gaat, het enige pad dat naar de wolken leidt. Binnen twintig kilometer bereikt u een hoogte van dertienhonderd meter. Het is een fenomenale ervaring om dit rotsachtige niemandsland te bedwingen, veel toeristen maken er een dagtrip van.

 

U rijdt langs diepe afgronden, slingerende bochten en onherbergzame berglandschappen. ’s Winters kijkt u misschien wel uit op de sneeuw die uw omgeving heeft bedekt, of watervallen die bevroren zijn – een ervaren chauffeur is hier geen overbodige luxe. Twee grensovergangen symboliseren de scheiding tussen Zuid-Afrika en Lesotho. En dan bent u op de top.

 

Op u wacht de Sani Mountain Lodge, waar het hoogste biertje ter wereld wordt getapt en u de zon achter de bergen kan zien zakken terwijl u uw handen aan het kampvuur warmt. Uiteindelijk betreedt u het beloofde land Lesotho, met herders op pony’s, kleurrijke omslagdekens en knusse rondavels. De Sani Pass leidt niet alleen naar boven, maar naar een hele andere wereld. Bekijk de video hieronder om te zien hoe de Sani Pass eruit ziet.

 

Sani Pass Tours

Het lijkt alsof de Sani Pass al eeuwenlang bestaat. Lang was het echter een slordig bergpad, glad en modderig, gebruikt voor handel tussen de twee aangrenzende landen. Zo loodsten bergbewoners hun schapenwol naar Zuid-Afrika, op ezels en paarden, om het daarna in de vorm van kleden en dekens weer mee terug te nemen.

 

Pas in 1955 besloot een jongeman genaamd David Alexander dat het pad begaanbaar zou moeten zijn voor terreinwagens met vierwielaandrijving en verbeterde de weg. Zijn bedrijf verzorgt nog steeds tochten op de bergpas en staat tegenwoordig bekend als Sani Pass Tours.

 

Sani Valley Lodge

Vlakbij de Sani Pass ligt de Sani Valley Lodge, één van de weinige accommodaties in de Drakensbergen. Indien u de Sani Pass slechts een dagje wil betrekken, is dit een goede plek om te verblijven. U kijkt uit over een meer, in de omgeving lopen zebra’s, antilopen en bavianen, vissen en vogels zijn in groten getale aanwezig.

 

Houd uw ogen open voor deze dieren, ook tijdens uw tocht in de bergen! Op de top maakt u immers prachtige wandelingen, bijvoorbeeld naar Thabana Ntlenyana, de hoogste berg in Lesotho of naar het Selabathebe National Park. Uw Lesotho reis maakt een onvergetelijke start in de Sani Pass.

 

Bekijk de bouwsteen Bezoek Lesotho.

 

Lesotho-Malelealea-traditioneel-Basothohuisje(11)

Bokong Nature Reserve in Lesotho

Het Bokong Nature Reserve ligt tussen Tsˈehlanyane National Park en Katse Dam. Het is het hoogste natuurreservaat van Afrika dat met de auto bereikbaar is en een paradijs voor vogels en planten.

 

Mafika-Lisiupas

Bokong Nature Reserve ligt op de top van de Mafika-Lisiupas, een weg die zich met slingerende bochten door de bergen worstelt, tot wel 3090 meter hoogte. Nergens anders in Afrika ligt zo’n hoog beschermd natuurgebied! Na uw avontuurlijke rit is het leuk even bij te komen bij het bezoekerscentrum, gelegen op een klif van honderd meter hoogte. Het is een genot om hier rustig te picknicken en uw nieuwe omgeving te bekijken: het uitzicht op de Bokong-vallei en beroemde Lepaqoa-waterval was de reis dubbel en dwars waard!

 

Wandelentochten & Lepoqua waterval

Uw bezoek aan het Bokong Nature Reserve is op diverse manieren in te vullen. Zo zijn er wandeltochten te maken, die variëren van een klein uur tot enkele dagen (zoals de route richting Tsˈehlanyane National Park) en staan er echte Basotho-pony’s klaar om u de bergen door te helpen. Het park bestaat uit gras- en moeraslanden, een broedgebied voor bijzondere planten en Afro-Alpinesoorten die alleen op deze hoogten voorkomen.

 

Het is een thuis voor de reebok, de lammergier, de rode rotshaas en de ijsrat, die niet lager dan tweeduizend meter komt.  Als uw Lesotho reis in de winter plaatsvindt, kijkt u uw ogen uit: de waterstroom van de Lepaqoa-waterval bevriest dan tot een sprookjesachtige ijszuil.

 

Katse Dam

Een stukje naar het zuiden ligt Katse Dam, een stuwmeer met een dam van 185 meter hoog en 60 meter dik! Het is gebouwd voor het Lesotho Highlands Water Project, dat rond 2020 af zou moeten zijn. Het is een indrukwekkend, gigantisch bouwwerk en één van ’s werelds grootste stuwmeren – hier beseft u pas hoe klein de mens eigenlijk is. Er worden tours en cruises georganiseerd.

 

In de buurt liggen de Katse Botanical Gardens, aangelegd om de inheemse planten die door de bouw van de dam zijn gesneuveld weer tot leven te wekken. Hier groeit de spiraalaloë, de nationale bloem van Lesotho. Verder beleeft u traditionele cultuur in de Khokhoba Village, waar u een kijkje neemt in een Basothodorpje. Katse Dam is één van de meest geliefde reisbestemmingen in Lesotho.

 

Sehlabathebe Nationaal Park in Lesotho

Sehlabathebe Nationaal Park: volledige isolatie in een uitgestorven natuurpark van hoge bergen en rotsformaties met slechts ruisende watervallen en fluitende vogels om u heen. Ja, het bestaat echt.  

 

Verlaten park

Uw avontuur in het Sehlabathebe Nationaal Park begint al met de weg er naartoe. Het natuurgebied ligt afgelegen op een hoog bergplateau bij de Drakensbergen tussen Lesotho en Zuid-Afrika. Als u niet bang bent voor een sportief avontuur, wandelt u vanaf de Sani-pas in drie dagen naar het park: de Top-of-the-Berg hike zal u niet snel overtreffen. Sneller is het echter om met de auto het park op te zoeken. Let wel op: een terreinwagen met vierwielaandrijving is onontbeerlijk.

 

Het weer in Sehlabathebe is onvoorspelbaar en verraderlijk, uit het niets kan een mysterieuze mist of regenbui verschijnen. Tenzij u het niet erg vindt om te wachten tot de rivier voor u zijn normale hoogte weer heeft bereikt, natuurlijk… Het Sehlabathebe Nationaal Park is een verlaten gebied waar u zich de enige op de wereld voelt.

 

Sehlabathebe, Maluti Redfin & de lammergier

‘Sehlabathebe’ is de naam van het park, maar ook van de zeer zeldzame waterlelie die in dit natuurgebied wordt beschermd. Wie weet spot u de plant, in zandstenen waterpoelen tot wel zeven meter diep. De stille graslanden van het Sehlabathebe Nationaal Park herbergen nog meer geheimen, wilde bloemen en dieren. Zo leeft er de Maluti Redfin: een visje zo groot als uw pink dat alleen in de heldere mineraalwateren van dit gebied zwemt. Vogelspotters kunnen uren in de lucht turen, op zoek naar de lammergier.

 

Omdat er geen grote wilde dieren zoals leeuwen of luipaarden voorkomen, kunt u uw tentje neerzetten waar u maar wilt. Houd gerust een vuurtje aan, mochten er jakhalzen nieuwsgierig worden… Het is verstandig om een gids op uw tocht mee te nemen, aangezien verdwalen niet ondenkbaar is in de desolate gebieden in het Sehlabathebe Nationaal Park.

 

Rotsbogen en Werelderfgoed

Het Sehlabathebe Nationaal Park is bovendien het oudste nationale park in het koninkrijk Lesotho. Het is ooit geïnitieerd door premier Leabua Jonathan, die op zoek was naar een kalme, ruime plek waar de koning en hij tot rust konden komen en konden vissen. Dat is wel gelukt. Het natuurpark bestaat uit vele kleine meren, overhangende rotsen en zandsteenformaties die als bogen het park typeren. Er zijn watervallen, rotspoelen en vissen en het was het eerste landschap in Lesotho dat een status als Werelderfgoed verkreeg.

 

Het is een must voor natuurfanaten, een weergaloos wandelgebied en een fenomenaal decor voor een paardrijtocht. De rest van de wereld vervaagt naar de achtergrond, uw Lesotho reis is alles wat er bestaat. Cultuurgekken gaan bovendien uit hun dak bij rotsschilderingen van de Bosjesmannen (San), verscholen in oeroude grotten. De stilte is oorverdovend in het Sehlabathebe Nationaal Park.

 

Ts'ehlanyane National Park in Lesotho

Tsˈehlanyane National Park is onderdeel van het Moloti-Drakensberg Transfrontier Conservation Area. U zwemt, hiket of dwaalt in dit dromerige, ruwe berglandschap. Dit is écht het dak van de wereld. Dit park bezoekt u tijdens de rondreis Westkust en Lesotho.

 

Flora en fauna

Een landschap zoals in Tsˈehlanyane National Park is bijzonder. De bergen, rotsformaties en grotten bereiken hoogtes tussen 1940 en 3112 meter, met als gevolg niet alleen mooie vergezichten, maar ook een bonte verzameling bloemen en planten. Zeldzame, inheemse bossen weten hier te overleven en vormen een dicht berglandschap. Fynbos, vegetatie die alleen in Zuid-Afrika voorkomt, telt hier wel 220 plantensoorten, naast spiraalaloë (Lesotho’s nationale plant), bergbamboe en talloze Alpineplanten.

 

In deze wildernis leven kleine dieren zoals de jakhals, bergadder, baviaan, reebok, woestijnlynx, otter en het stekelvarken. Vogels zoals de lammergier, grondspecht, torenvalk en witnekraaf zweven door de lucht. Het Tsˈehlanyane National Park is puur natuur.

 

Valley of the Pools & Lesaloto Fall

Door het Tsˈehlanyane National Park stromen vier rivieren. In de zomer zorgt dit koele, heldere bergwater voor een frisse duik: door het park heen liggen diverse diepe zwemgaten. Valley of the Pools heeft wel zestien van deze gaten in een gebied van vijf kilometer: ideaal voor een zomerwandeling. Soms storten de rivieren zich in valleien van tomeloze hoogten naar beneden en ’s winters bevriezen de watervallen door de koude wintertemperaturen.

 

Een wandeltocht naar de driedubbele Lesaloto-waterval is een sportieve aanrader. U kunt echter ook paardrijdend of ter pony de hoogten van het Tsˈehlanyane National Park verkennen.

 

Maliba Mountain Lodge

Maliba Mountain Lodge is een grandioze rustplaats na uw wandelingen door het berglandschap van Tsˈehlanyane National Park. Deze vijfsterrenlodge is geliefd om de luxe, rust en uitzichten over de buitengewone natuur van het park. Wellicht geniet u hier van een warm bad na een winterse, frisse lucht, of eet u op uw privéterras onder de heldere sterrenhemel.

 

De Maliba Mountain Lodge organiseert bovendien tours in dorpjes rondom het Tsˈehlanyane National Park, waarin u met lokale bevolking hun leefomgeving verkent. Het verblijf is een hoogtepunt van niet alleen uw bezoek aan het Tsˈehlanyane National Park, maar misschien wel van uw Lesotho reis!

 

Laat u zich inspireren door onze rondreizen Zuid-Afrika en bouwstenen Zuid-Afrika.

 

Lees ook de praktische informatie over Lesotho.

 

Tijdens deze bouwstenen reist u naar Lesotho
Lesotho-Malelealea-dorpswandeling
Voorbeeldreis Zuid-Afrika

Rondreis Zuid-Afrika per auto: Westkust en Lesotho

Zuid: Kaapstad. West: Paternoster Clanwilliam, rooibosthee > Springbok, bloemenzee in Nawakma. Midden: Augrabies Watervallen > Kimberley > BloemfonteinLesotho: Malealea & Tsehlanyane, flora & fauna. Midden: Clarens, wandelen

Lesotho-Malelealea-Basotho-4_5_304331
Voorbeeldreis Zuid-Afrika

Bouwsteen: Bezoek Lesotho

 

Wandel in Clarens en reis met uw huurauto af naar Tsehlanyane National Park. Speur hier naar bavianen en rijd paard in Malealea. Hier verlaat u Lesotho en reist u terug naar Clarens.