1 Speciaal voor de Belgische bezoekers, klikhiervoor meer informatie

Praktische informatie Lesotho

Geldzaken Lesotho

De munteenheid in Lesotho is de loti (LSR) en staat gelijk aan de Zuid-Afrikaanse Rand (ZAR). De actuele koers vindt u op www.wisselkoers.nl.

 

U kunt in Lesotho ook met de Zuid-Afrikaanse rand betalen. U kunt alleen in hoofdstad Maseru geld wisselen. Hoewel u in sommige hotels en restaurants met credit card kunt betalen, is pinnen vrij zeldzaam. Het is daarom aan te raden voldoende cash mee te nemen. In restaurants wordt een fooi van 10% zeer gewaardeerd.

 

Gezondheid Lesotho

Voor een reis in Lesotho zijn vaccinaties niet verplicht, tenzij u in de zeven dagen voor uw reis een land bezoekt waar gele koorts voorkomt. In dat geval dient u een gele koorts-vaccinatie te hebben.  Wel worden de volgende vaccinaties aangeraden: DTP (difterie, tetanus en polio) en hepatitis A. Bij een verblijf langer dan drie maanden worden ook hepatitis B, rabiës, buiktyfus en tuberculose aangeraden.

 

Er komt geen malaria voor in Lesotho.

Neemt u tijdig, zo’n 4 tot 6 weken voor vertrek contact op met uw huisarts, GGD of andere instantie voor de laatste en juiste informatie. U kunt informatie vinden bij de volgende instanties:

 

  • Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering, Amsterdam: www.lcr.nl en/of 0900-9584
  • Tropencentrum AMC, Amsterdam: www.tropencentrum.nl en/of 020-5663800
  • Het LUMC (speciale afdeling van het ziekenhuis), Leiden: tel:071-5263636
  • Havenziekenhuis Travel Clinic, Rotterdam: www.havenziekenhuis.nl en/of 0900-5034090
  • Vaccinatiebureau Nederland, Amsterdam: www.vaccinatiebureau.nl en/of 020-6269890
  • Gezond op reis: www.gezondopreis.nl
  • GGD Nederland: www.ggd.nl

 

Als bewijs van vaccinatie ontvangt u een vaccinatieboekje, waarin de vaccinaties zijn genoteerd. Met name handig voor toekomstige reizen. U weet dan welke inentingen u al gehad heeft.

 

Klimaat in Lesotho

Lesotho is één van de meest zonnige bestemmingen in zuidelijk Afrika en wordt getypeerd door een strakblauwe lucht. Zomers zijn warm en nat, winters zijn koel en droog. Regen gaat vaak gepaard met onweer en ’s winters kunnen bergtoppen wit kleuren door de sneeuw. Houd in gedachten dat de seizoenen tegenovergesteld zijn aan de onze: onze zomer is daar winter en andersom.

 

Beste reistijd Lesotho

In augustus, september en begin oktober is het lente en groeit op normaal kale vlaktes een paars bloementapijt. Tussen oktober en april begint het regenseizoen. Reizen in deze maanden (vooral oktober, november, maart en april) kan toch zeer aangenaam zijn, vanwege de warme temperaturen en het feit dat regenbuien snel plaatsmaken voor zon. Zomers (november tot en met januari) zijn het meest nat. Mei tot juli is de winter. Het is dan droger en koeler, al is er nog steeds veel zon. Bovendien kunt u in de Drakensbergen gaan skiën:  in het wintersportseizoen (juni-september) wordt er, indien er niet voldoende sneeuw is gevallen, kunstmatige sneeuw bijgespoten.

 

Klimaat Lesotho

    Gemiddelde. temp. (ºC) Zonuren per dag  Dagen met enige regen
januari 28 9 12
februari 27 8 12
maart 24 8 11
april 21 8 8
mei 18 8 4
juni 16 8 2
juli 16 9 2
augustus 19 9 3
september 23 9 4
oktober 24 9 9
november 26 9 10
december 27 10 11

 

Nationale feestdagen in Lesotho

Naast algemene vrije dagen, viert Lesotho feest op:

-          11 maart – Moshoeshoe Day

-          25 mei – Africa Day/Heroes’ Day

-          17 juli – Verjaardag koning Letsie III

-          4 oktober – Independence Day

 

Reisdocumenten Lesotho

Voor reizen in Lesotho tot een maximum van negentig dagen hoeft u geen visum aan te vragen. Uw paspoort dient ten minste zes maanden tot na de datum van uw vertrek geldig te zijn en één lege visumpagina te hebben.

 

Tijdsverschil met Lesotho

Gedurende onze zomertijd is er geen tijdsverschil tussen Lesotho en Nederland. In de wintertijd is het in Lesotho één uur later. Dat is dus lekker makkelijk.

 

Vlag van Lesotho

De huidige vlag van Lesotho is in 2006 in gebruik genomen. Het is de derde nationale vlag van Lesotho, waarmee afstand wordt genomen van een militair verleden. De gekleurde balken staan voor respectievelijk regen, vrede en rijkdom. Het zwarte symbool is een afbeelding van een Basotho-hoed (mokorotlo) die door veel mensen in Lesotho wordt gedragen.

 

Voltage en stekkers in Lesotho

In Lesotho heeft u een driepootstekker nodig. Die vindt u in Nederland bij de ANWB, of op het vliegveld. Vaak worden die stekkers op allerhande locaties in toeristische gebieden en supermarkten verkocht. Er is een netspanning van 220 volt.

 

Lees ook algemene informatie over Lesotho en over de natuurgebieden en parken.