1 Speciaal voor de Belgische bezoekers, klikhiervoor meer informatie

De Big Five

Maak kennis met de Big Five

Voor het zien van de Big Five reist u af naar Zuid-Afrika! De Big Five staat voor de 5 machtigste zoogdieren die u tijdens een safari of gamedrive kunt zien. Het zijn de heersers in het dierenrijk: de leeuw, de olifant, de buffel, de neushoorn en het luipaard.

 

1. Buffel

 

Van de Big Five is de buffel het talrijkst. Het is een kalm beest, dat in bedreigende situaties opeens levensgevaarlijk kan worden. Vanuit de huurauto of safaritruck kunt u een kudde van honderden buffels die vredig aan het grazen zijn aanschouwen. De sterkere stieren bewaken de kudde aan de randen. Het meest gevaarlijke bij buffels is dat je niet goed ziet wanneer ze boos zijn of zich bedreigd voelen. Houd dus altijd afstand! Buffels leven in grote kuddes, alleen oudere mannetjes zonderen zich soms af.

 

De buffel wordt getypeerd door hun opvliegende karakter. Indien een jager of leeuw een lid van de kudde doodt, zullen de anderen zich wreken door de daders op hun hoorns te spietsen. Dit kuddegedrag wordt gedemonstreerd in de YouTube-hit Battle of Kruger, waarin een toerist in het Zuid-Afrikaanse Krugerpark filmt hoe buffels hun jongen beschermen.

 

2. Leeuw

 

De leeuw staat bekend als koning der dieren, een reputatie die hij verkregen heeft door zijn sublieme jachtkunsten. Alleen de mens is een gevaarlijke vijand van de leeuw: nu komen ze bijna alleen nog maar voor in beschermde wildreservaten in Afrika en in een klein deel van India. Veilig vanuit de auto oog in oog staan met een luierende leeuw of zelfs met een jagende troep leeuwen, het zal je nog lang bijblijven.

 

Leeuwen leven graag in een groep, die bestaat uit gemiddeld vijf vrouwtjes, één of twee mannetjes en hun welpen. Het zijn zowel dag- als nachtdieren. De vrouwtjes zijn gemakkelijk te herkennen omdat bij hen de lange manen ontbreken die zo typerend zijn voor het mannetje.

 

Overdag is de leeuw vrijwel niet actief. Een middagdutje duurt al gauw de hele dag. Pas ’s avonds als het schemert en de temperatuur wat aangenamer is, wordt de jacht op prooi geopend. Leeuwinnen jagen het vaakst, op antilopen, zebra’s en herten. Liggend in het gras sluipen ze dichterbij hun prooi die zich van nog geen kwaad bewust is. Plotseling heeft de prooi het door en zet het op een lopen.

 

Vaak zijn jonge of zwakke dieren de klos, volwassen antilopen zijn namelijk veel sneller dan een leeuw. Bij een succesvolle jacht mag vervolgens het mannetje de prooi als eerste verorberen. Territorium is heilig voor deze grote katachtige: als een mannetjesleeuw door een ander wordt uitgedaagd, volgt een gevecht. Komt de uitdager als overwinnaar uit de strijd dan wordt hij de nieuwe leider in de groep en doodt alle welpen, zodat hij zich met de leeuwinnen kan voortplanten (een leeuwin is pas weer vruchtbaar als ze geen jongen meer heeft).

 

De leeuw komt in veel parken en reservaten voor in Zuid-Afrika.

 

3. Luipaard

 

Het luipaard is een echte jager. Zijn menu varieert van kevers tot zwijnen en geiten naar antilopen. Een grote buit sleept het luipaard in een boom, zodat hij ongestoord kan peuzelen. Het dier jaagt ’s nachts, maar met een beetje speurwerk is het niet onmogelijk om een luipaard op uw safari in Zuid-Afrika te zien. Kijk vooral omhoog, bij dichtbegroeide bomen met veel bladeren kunt u zomaar een staart van een luipaard zien bungelen. Vaak wordt het luipaard verward met het jachtluipaard.

 

Het luipaard is echter veel steviger en zwaarder gebouwd dan het jachtluipaard dat juist rank en slank is. Jachtluipaarden hebben kleine, zwarte vlekken op hun gelige vacht en ‘traansporen’: zwarte strepen die van hun ogen naar de neus lopen, terwijl luipaarden een ronde kop hebben met kleine oortjes. De vacht heeft groepjes zwarte vlekken met een bruine verkleuring erin. Luipaarden zijn gemiddeld tussen de 50 en 70 kilo zwaar, worden rond de 20 jaar oud en leven (buiten de paartijd) alleen.

 

Tijdens de rondreis Complete safarireis Zuid-Afrika is de kans aanwezig dat je luipaarden kan spotten.

 

4. Neushoorn

 

De Big Five zijn zo genoemd, omdat deze dieren het moeilijkste waren om op te jagen. Inmiddels is de neushoorn echter een bedreigde diersoort en worden er jaarlijks ruim duizend exemplaren in Zuid-Afrika gestroopt. Hun hoorns zouden geneeskundige krachten hebben en worden voornamelijk in China en Vietnam bij kleine en grote kwalen voorgeschreven. De neushoorn leeft veel alleen, al blijft een kalf de eerste vier jaar bij zijn moeder. Sommige van deze dikhuiden kunnen wel 3600 kilo wegen en 60 jaar oud worden.

 

Er zijn op dit moment nog vijf soorten over, waarvan er twee in Afrika leven; de witte en zwarte neushoorn. De ironie is dat beide soorten gewoon grijs zijn en twee hoorns hebben. Het verschil zit hem in de lip. De zwarte neushoorn heeft een puntige bovenlip en is daarom ook bekend als puntlipneushoorn. Met zijn bovenlip kan deze gepantserde reus gemakkelijk blaadjes en takjes plukken.

 

Overdag liggen ze vaak te slapen in de schaduw van bomen en struikgewas. Zodra het schemerig wordt, wordt de neushoorn actief. Je ziet ze regelmatig vlakbij een waterpoel. Omdat ze geen zweetklieren hebben, rollen ze zich in de modder. De warme zon droogt daarna de modder op hun huid waardoor ze zich koel houden en beschermen tegen insecten. 

 

5. Olifant

 

De olifant is het grootste landdier ter wereld. Zuid-Afrika is een populaire bestemming om het grootste lid van de Big Five te kunnen bewonderen. Stel je voor, een overstekende kudde van tientallen olifanten, op zoek naar water en voedsel. Het kan zomaar gebeuren wanneer je door één van de natuurparken rijdt. Olifanten kunnen vier meter hoog worden, 7000 kilo wegen en worden gemiddeld 70 jaar.

 

Hun slagtanden zijn van ivoor en kunnen gemakkelijk 100 kilo wegen. Olifanten gebruiken deze om vijanden aan te vallen, maar ook om bomen om te duwen, boomstammen te tillen of gaten in de grond te maken. Die ivoren tanden maken olifanten echter veelvuldig het slachtoffer van nietsontziende stropers.    

 

De majestueuze dieren kunnen met elkaar op lange afstanden communiceren door lage geluiden te gebruiken. Die klanken zijn voor mensen niet hoorbaar. Indien het te warm is, wapperen ze veelvuldig met hun oren voor verkoeling. Hun menu bestaat vooral uit gras, bladeren, vruchten en boomtakken. De slurf is multifunctioneel: olifanten kunnen ermee ademen, water drinken, douchen, ruiken, dingen oppakken, knuffelen en worstelen. Verreweg de meeste olifanten komen voor in het Addo Elephant National Park in Zuid-Afrika en ze zijn te zien tijdens onze reis Karoo en safari in Addo. Daarnaast struinen ze ook rond door andere wildreservaten in het land. 

Wat is de Big Seven?

De term Big Seven doet waarschijnlijk minder belletjes rinkelen. Toch leven er in Zuid-Afrika twee bijzondere dieren die we aan het rijtje van de Big Five kunnen toevoegen. In het Addo Elephant National Park heeft u geluk, hier zijn alle zeven dieren te bewonderen.

 

Walvis

Liefhebbers van het oceaanleven hebben in Zuid-Afrika diverse mogelijkheden de witte haai of walvis te zien. De kustplaats Hermanus wordt ook wel ‘walvishoofdstad van de wereld’ genoemd; een geweldige plek om de grote zeedieren te kunnen spotten. De walvissen trekken tussen juni en november langs de kust van Hermanus in het westen tot St. Lucia in het oosten: talloze kliffen, uitkijkpunten of boottochten bieden een uitzicht op het fantastische dier. Om de walvissen van dichtbij te kunnen zien, is een boottocht aan te raden. Met een beetje geluk ziet u de walvissen misschien zelfs springen en met veel geluk zijn de walvissen net zo nieuwsgierig als u en zwemmen ze zelfs onder de boot door. Dit vergeet u nooit meer!

 

Witte haai

De witte haai is een beschermde diersoort in Zuid-Afrika. De vis kan wel 8 meter lang worden, maar blijft gemiddeld rond 3,5 meter steken. Gansbaai is de plek bij uitstek om oog in oog te staan met een haai, die hier in de wateren van de Atlantische Oceaan op zeehonden jaagt. Bent u avontuurlijk aangelegd? Hier kunt u in een kooi de oceaan in gaan om de witte haai te bewonderen.

Wat is de Little Five?

Er zijn meer dieren dan alleen de Big Five in Zuid-Afrika: de ingenieuze diertjes van de Little Five bijvoorbeeld. De olifantspitsmuis, mierenleeuw, roodsnavelbuffelwever, panterschildpad en neushoornkever lijken misschien nietig en klein, maar verwijzen ieder met een reden naar hun naamgenoot uit de Big Five.

 

  • Olifantspitsmuis: dit zoogdiertje is een stuk kleiner dan de olifant en wordt vaak over het hoofd gezien, hoewel het veelvuldig in Zuid-Afrika voorkomt. Het schattige diertje wordt ook wel springspitsmuis genoemd en kenmerkt zich door een lange, spitse snuit waarmee insecten worden verorberd.
  • Mierenleeuw: dit beestje is de koning van de insectenwereld: door een geniepige valkuil vangt de mierenleeuwlarve allerlei insecten, met name mieren.
  • Roodsnavelbuffelwever: deze sociale vogel wordt vaak gezien op droge savannes. De roodsnavelbuffelwever maakt rommelige nesten, leeft in een grote kolonie en maken met elkaar gezellig veel geluid.
  • Panterschildpad: de panterschildpad heeft unieke, luipaardachtige vlekken op zijn schild. Zijn Engelse naam verwijst dan ook naar het luipaard. Dit langzame dier eet gras en wordt wel honderd jaar oud.
  • Neushoornkever: dit insect lijkt wel een minineushoorn: de gepantserde kever heeft een flinke hoornachtige punt op zijn neus die hij gebruikt om hun mannelijke rivalen om te duwen. Het duurt soms 5 jaar totdat de larve volgroeid is, maar dan heb je ook wat. De neushoornkever kan een gewicht tillen tot 850 keer zwaarder dan hijzelf.

 

Houd uw ogen dus geopend op uw safari tijdens uw Zuid-Afrika reis, zodat deze kleine cadeautjes uw blik niet ontschieten.

Rondreizen en bouwstenen waarbij u veel dieren kunt spotten
Zuid-Afrika-Krugerpark-Leeuw1
Voorbeeldreis Zuid-Afrika

Rondreis Zuid-Afrika per auto: Complete safarireis

Noord: Johannesburg > Hazyview, Panoramaroute > Sabi Sands privéreservaat, safari > Krugerpark, Big Five. eSwatini (Swaziland): Hlane, nog meer safari. Midden: Hluhluwe-Imfolozi NP, witte én zwarte neushoorns > St. Lucia, vogels > Umhlanga.

Zuid-Afrika-Safari-Wildreservaat
Voorbeeldreis Zuid-Afrika

Bouwsteen: Safari Amakhala Game Reserve

 

In het Amakhala Game Reserve gaat u met een gids op zoek naar de Big Five! Spannende safaritochten in open voertuig staan op het programma.

 

elephants_walking_at_addo by NMBT_2
Voorbeeldreis Zuid-Afrika

Bouwsteen Zuid-Afrika: Karoo en safari in Addo

 

Van het historische stadje Graaff-Reinet naar Cradock. Oog in oog met Victoriaanse huizen en daarna op safari in het Addo Elephant National Park.