1 Speciaal voor de Belgische bezoekers, klikhiervoor meer informatie

Yosemite National Park

De parel van het zuidwesten: Yosemite National Park

Het Yosemite National Park is één van de drukst bezochte plaatsen van de Verenigde Staten en wereldberoemd vanwege de immense watervallen, gigantische granietkliffen, torenhoge sequoia’s en rotsachtige weiden. Yosemite National Park is een pareltje in het zuidwesten van Amerika en mag niet ontbreken tijdens een rondreis West-Amerika. Yosemite Valley is veruit het populairste deel van dit park. De vallei biedt talloze wandelmogelijkheden voor alle niveaus die leiden naar de meest waanzinnige uitzichtpunten en watervallen.

Geschiedenis Yosemite National Park

Tijdens de ijstijden van drie miljoen jaar geleden zijn U-vormige dalen zoals Yosemite Valley uitgesleten door gletsjerijs uit de Sierra Nevada. Dit heeft gezorgd voor de prachtige granieten rotsen en wanden welke wij nu kunnen bewonderen in het Yosemite National Park.

 

Volgens wetenschappers leefden de eerste bewoners al duizenden jaren geleden in het gebied. In de 19e eeuw arriveerden de eerste kolonisten. Yosemite werd toen bewoond door de Ahwaneechee-indianen, die het land waardeerden en beschermden. Sinds de ontdekking van goud in het gebied werd Yosemite steeds bekender bij kolonisten. Massaal trokken goudzoekers vanaf 1848 naar het gebied, wat in 1851 leidde tot de Mariposa Indian War. De blanken wilden heel Californië indianenvrij hebben, om zo ongehinderd te zoeken naar goud. Uiteindelijk zijn de Native Americans uit het gebied verdreven of uitgemoord.

 

In 1855 bewonderden de eerste toeristen het natuurschoon van Yosemite. Vooral kunstenaars, fotografen en schilders keken hun ogen uit. Dankzij de inspanningen van onder andere natuurbeschermer John Muir werd het Yosemite National Park in 1890 als een van de eerste nationale parken in de Verenigde Staten opgericht. Het natuurgebied staat sinds 1984 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

 

Kaart van Yosemite

Het Yosemite National Park ligt in de staat Californië, op ongeveer 3,5 tot 4 uur rijden vanaf San Francisco. Het National Park is onderdeel van de Sierra Nevada-bergketen. In Yosemite Valley is een aantal hotels gelegen, maar de meeste hotels liggen buiten het National Park. Met uw huurauto rijdt u meestal binnen een half uur tot anderhalf uur naar de entree van het National Park. Yosemite Valley is het populairste deel van het immense park. Meerdere bezienswaardigheden, zoals de Half Dome, de Yosemite Falls en Tunnel View, liggen dicht bij elkaar. De vallei is 3 kilometer breed en wel 900 meter diep.

Weer in Yosemite

De beste reisperiode voor het Yosemite National Park zijn de maanden mei en juni. In de lente wordt het weer warmer in het Yosemite National Park en smelt het ijswater. De watervallen zijn het mooist van april tot juni en de temperaturen (22 graden tot 27 graden Celsius) zijn erg aangenaam. In de zomermaanden regent het nauwelijks, waardoor sommige watervallen helemaal droog zijn. In de Yosemite Valley raakt het kwik in juli en augustus vaak de 30 graden aan, maar zijn er ook uitschieters tot 40 graden. De maanden september en oktober zijn met iets lagere temperaturen ook erg aangenaam. In de wintermaanden ligt er vaak sneeuw, voornamelijk in de hogere gebieden. Wintersportliefhebbers kunnen hier dan volop genieten van witte skigebieden. Diverse wegen, zoals de Glacier Point Road en Tioga Road, zijn deze maanden afgesloten. In de vallei valt er deze maanden vooral regen. Houd er rekening mee dat sneeuwkettingen in de wintermaanden verplicht zijn.

Top 5 bezienswaardigheden in Yosemite National Park

Er is zoveel te zien in het Yosemite National Park! De natuur is overweldigend en fotogeniek. Het kan zijn dat niet alle hoogtepunten op uw route liggen. Bereid uw bezoek daarom goed voor en plan van te voren welke hoogtepunten u wilt bezoeken.

 

1. Bewonder diverse watervallen

Meerdere immense watervallen zijn gelegen in het Yosemite National Park. Hieronder benoemen wij onze favorieten, welke allemaal de moeite waard zijn om te bezoeken.

 

Yosemite Falls
De Yosemite Falls trekt veruit de meeste bezoekers en dat is ook met een reden. De waterval is met 740 meter hoog één van de hoogste watervallen van Noord-Amerika en bestaat uit drie gedeelten: Upper Yosemite Fall, The Middle Cascades en Lower Yosemite Fall. Maak een korte wandeling naar de onderzijde van de Lower Yosemite Fall en geniet van prachtige uitzichten of ga voor een langere trekking naar de Upper Yosemite Fall. Kom vroeg in de ochtend of later in de middag en bewonder het watergeweld met eigen ogen. De waterval is op het mooist van de winter tot midden-zomer. Vanaf augustus is de waterval meestal gedeeltelijk of helemaal droog.

 

Bridalveil Fall
Een grote kans dat de Bridalveil Fall de eerste waterval is die u ziet als het u park binnenrijdt. Maak een korte wandeling naar de onderzijde van de waterval en geniet van het uitzicht over het stromende water. Voornamelijk in de lente stroomt een enorme hoeveelheid water met geweld 189 meter naar beneden. Tijdens de rest van het jaar is het vaak een kleine stroom water.

 

Vernal Fall en Nevada Fall
Het hele jaar door stroomt er water van de Vernal Fall en de Nevada Fall, maar verwacht in de zomer geen enorme waterval. Voornamelijk in het voorjaar stroomt smeltwater over de watervallen zo de vallei in. De twee watervallen liggen vlakbij elkaar. De waterval is het beste te bewonderen vanaf Glacier Point of tijdens een wandeling over de Mist Trail. Op zoek naar verkoeling? Neem dan een duik in het ijskoude water van één van de watervallen.

    

2. Spectaculaire Sequoia-bomen in Mariposa Grove

Voor het zien van de bekende Sequoia-bomen hoeft u niet per sé naar het gelijknamige National Park Sequoia ten zuiden van Yosemite National Park. De immense reuzenbomen zijn namelijk ook te vinden nabij de zuidelijke ingang van het Yosemite National Park. In Mariposa Grove dwaalt u in een bos met honderden reuzensequoia’s. Wat een bijzondere ervaring om tussen zulke immens grote bomen te staan! U voelt zich erg klein in het bos. De bomen zijn duizenden jaren oud en hebben allemaal een naam gekregen. Bewonder zeker de Grizzly Giant, met 2.700 jaar oud is deze boom de oudste sequoiaboom ter wereld. Of wandel door de California Tunnel Tree. De Columbia Tree is met zijn 88,3 meter de hoogste boom in Mariposa Grove. De Faithfull Couple is met een doorsnede van 12,2 meter de dikste boom in het bos. Als u omhoog kijkt, ziet u dat de Faithfull Couple-boom eigenlijk twee bomen zijn die in elkaar gegroeid zijn. Dit verklaart ook de naam van de immense boom!

 

Bezoek ook het nabij gelegen Wawona hotel, waar u zich even in de 19e eeuw bevindt. Bij The Pioneer Yosemite History Center vindt u historische gebouwen en koetsen. De moeite waard om te stoppen als u Mariposa Grove bezoekt.

 

3. De granietkoepel Half Dome

Als u denkt aan Yosemite, ziet u waarschijnlijk een beeld voor u van de Half Dome. Dit bekende granieten rotsblok is de steilste rots in de Verenigde Staten en torent maar liefst 1.444 meter boven de Yosemite Valley uit. Vanuit meerdere uitzichtpunten in het Yosemite National Park heeft u een prachtig uitzicht op deze granieten rots.

 

Op zoek naar avontuur? Trek uw wandelschoenen aan en begin aan een uitdagende dagtocht door de Half Dome te beklimmen. Om de Half Dome te mogen beklimmen dient u een permit te hebben. Hiervan worden er slechts 400 per dag uitgereikt. Wees er dus op tijd bij als u de Half Dome wilt beklimmen. De beklimming is mogelijk van eind mei tot begin oktober.

  

4. Glacier Point

Wat ons betreft mag een bezoek aan Glacier Point niet ontbreken tijdens uw bezoek aan het Yosemite National Park. Het panorama dat u vanuit Glacier Point ziet, vergeet u niet snel. Vanaf de parkeerplaats wandelt u in enkele minuten naar het uitzichtpunt. Op zo’n 1.000 meter boven Yosemite Vallei heeft u een adembenemend uitzicht over de vallei en de rest van het park. Onder andere de Half Dome, de Yosemite Falls, de Vernal Fall, de Nevada Fall en het ravijn van de Tebaya Creek zijn ze zien vanaf het uitzichtpunt.

 

U komt bij de parkeerplaats via de gelijknamige Glacier Point Road, een slingerende weg van zo’n 25 kilometer. Vooral met een camper raden wij aan om erg voorzichtig te rijden. Het laatste deel van de weg is van oktober/november tot en met mei afgesloten. In deze maanden kunt u de laatste kilometers naar het uitzichtpunt afleggen per ski’s.

5. Beklim El Capitan

Nog zo’n letterlijk hoogtepunt in het Yosemite National Park: El Capitan, de grootste granieten monoliet op aarde. Vanaf meerdere hoeken heeft u een indrukwekkend uitzicht op de immense rots, welke ruim 900 meter boven de Yosemite Valley uittorent. Zeker voor ervaren klimmers is El Capitan een “must see and do”. De routes op El Capitan zijn namelijk zeer zware klimroutes en niet voor iedereen geschikt. Ook voor wandelaars is er een mooie, maar ook pittige wandeling naar de top. Houd er rekening mee dat delen van het pad erg glad kunnen zijn als het geregend heeft en dat er ook pittige klimmen in de wandeling zitten. Ga dus goed voorbereid op pad.

Leuk om te doen in Yosemite National Park

1. Ga op roadtrip over de Tioga Road

Rijd van het oosten van het park naar het westen langs talloze granieten rotsen, bergmeren en bossen met sequoia-bomen. De Tioga Road is een van de hoogst gelegen wegen in de Verenigde Staten met het hoogste punt op 3.031 meter. Onderweg heeft u dan ook de meest prachtige uitzichten. Stop zeker bij Olmsted Point om te genieten van het uitzicht over de granieten rotsen en bergmeren. Ook kunt u vanaf dit punt de Half Dome zien. Andere hoogtepunten van de Tioga Road zijn Tenaya Lake, één van de grootste meren van Yosemite. Dit meer is omringd door immense bergen, en Tuolumne Meadows waar u kunt wandelen over groene, uitgestrekte weides. De Tioga Road is van oktober/november tot en met mei gesloten.

 

2. Hike door de mooiste natuur

Naast de prachtige uitzichten, staat het Yosemite National Park ook bekend om de vele wandelingen die te maken zijn. Voor elk niveau is er een geschikte wandeling te vinden. Hieronder vindt u onze favoriete trails.

 

Panorama Trail

Eén van onze favoriete wandelingen is de Panorama Trail. De wandeling begint bij Glacier Point en in 13,6 kilometer wandelt u langs meerdere watervallen en uitgestrekte vergezichten naar beneden richting Yosemite Valley.

    

Mist Trail
Ook de Mist Trail vinden wij een aanrader. De wandeling varieert van 2,6 tot 11,2 kilometer. Hoe langer u loopt, hoe mooier de uitzichten worden. De wandeling is vrijwel de gehele tijd omhoog en op sommige punten is er een steile granieten trap. Onderweg heeft u een mooi uitzicht op de Vernal Falls, waar u ook de top van bereikt. Bent u nog niet uitgewandeld? Kies er dan voor om door te gaan naar de top van de Nevada Fall. De wandeling is het mooist in het voorjaar en het begin van de zomer, aangezien deze periode het water volop van de watervallen stroomt. Neem deze periode ook zeker een poncho mee: we garanderen dat u nat wordt door de mist van de watervallen!

 

Mirror Lake Trail
Zie de Half Dome schitteren in de weerspiegeling van het water van Mirror Lake. Heen en terug is de wandeling 3,2 kilometer. U kunt ook kiezen voor een rondwandeling van 8 kilometer. Volg in dit geval de trail vanaf Mirror Lake langs onder andere Teneya Creek en Teneya Canyon. Vooral in de lente staat het water hoog. Vanaf augustus heeft Mirror Lake meestal een lage waterstand of is er zelfs geen water te zien.

 

3. Kijk uw ogen uit bij Tunnel View

Voor één van de mooiste uitzichten in het Yosemite National Park moet u bij Tunnel View zijn. Geniet vanaf dit punt van een uitgestrekt uitzicht over vele hoogtepunten van het park, zoals El Capitan, Half Dome, Cathedral Rocks en de Bridalveil Fall.

Hotels in Yosemite National Park

We bieden diverse hotels aan in Yosemite National Park. Voor ons hele aanbod in Yosemite National Park verwijzen wij u graag naar ons hotelaanbod Zuidwest Amerika.

Yosemite View Lodge

Yosemite View Lodge

Yosemite Valley Lodge

Yosemite Valley Lodge

Tenaya Lodge

Tenaya Lodge

Tijdens deze reizen reist u naar Yosemite National Park
Amerika-Grand-Canyon-National-Park
Voorbeeldreis Verenigde Staten

Rondreis West-Amerika per auto: Kennismaking Zuidwest USA

San Francisco, Golden Gate > Highway 1, kustroute > Los Angeles, Hollywood > Grand Canyon, wereldwonder > Las Vegas, Death Valley > Yosemite, overweldigende natuur > Napa Valley, Wijngebied

Amerika-Los-Angeles-Hollywood-1
Voorbeeldreis Verenigde Staten

Rondreis West-Amerika per auto: Steden & parken zuidwest USA

Los Angeles > Palm Springs, Joshua Tree > Sedona, rode rotsen > Grand Canyon > Monument Valley > Navajo Indianen > Moab, Arches > Capitol Reef > Bryce Canyon > Zion > Las Vegas> Death Valley > Sequoia > Yosemite > San Francisco.

San-Francisco-Golden-Gate-Bridge3
Voorbeeldreis Verenigde Staten

Bouwsteen VS: Van San Francisco naar Las Vegas

Zuidwest-Amerika

 

San Francisco, Golden Gate Bridge, Alcatraz > Yosemite, watervallen, vallei > Sequoia, reuze bomen > Death Valley, Badwater Basin > Las Vegas, verblijf aan de strip.