1 Speciaal voor de Belgische bezoekers, klikhiervoor meer informatie

New York

New York City: The Big Apple

De grootste en misschien wel bekendste stad van de Verenigde Staten: New York! Wanneer u door New York loopt, voelt het alsof u in het centrum van de wereld staat. U wordt overladen met vlagen van herkenning, ben ik hier eerder geweest? Wat eerder voorbij is gekomen in foto’s, films en televisieseries kunt u nu met eigen ogen ontdekken. De oneindig veel gele taxi’s, iconische bruggen, symmetrisch gelegen straten en hoge wolkenkrabbers die de herkenbare skyline van Manhattan vormen, u komt het allemaal tegen. Bezoek één van de tientallen uiteenlopende topmusea en struin door het grote Central Park. Honger gekregen? Haal een hotdog bij een foodtruck op de hoek van de straat of neem plaats bij een van de vele restaurants. Aanschouw de stad ook zeker van bovenaf, een prachtig plaatje. ‘s Avonds kijkt u uw ogen uit wanneer u onder de verblindende neonlichten van Times Square loopt of een drankje nuttigt op een rooftopbar. Dat is New York City! Zeker een bezoek waard tijdens uw individuele rondreis Amerika.

Geschiedenis van New York

In 1609 ontdekte de Engelse zeevaarder Henry Hudson tijdens zijn laatste reis met de West Indische Compagnie een stuk land met een gunstige ligging voor een haven en goede potentie voor handel. Het land was in handen van de Lenni-Lenape Indianen. Een aantal jaar later werd het gebied, wat tegenwoordig Manhattan is, voor een paar tientjes gekocht. Wat een koopje! De Nederlanders bouwden al snel de eerste handelsposten. De eerste nederzetting kwam in 1626 met de naam “Nieuw Amsterdam”.  In 1664 werd de kolonie veroverd door de Engelse, die het omdoopte naar New York. Ruim een eeuw later in 1787, na de onafhankelijkheidsoorlog, werd New York onderdeel van de Verenigde Staten. In 1788 werd New York zelfs hoofdstad van de VS, maar twee jaar later ging deze eer naar Philadelphia.

De jaren daarna maakte New York een snelle groei. Aan het begin van de twintigste eeuw groeide, naast de economie, ook het inwonersaantal met grote aantallen. Van over de hele wereld reisde mensen naar New York voor een succesvol en beter leven, waar het vrijheidsbeeld nog steeds symbool voor staat. De stad is uitgegroeid tot een megastad met wolkenkrabbers, een diversiteit aan culturen en rassen en een toeristische plaats die thuishoort in uw rondreis door Noordoost-Amerika.

 

Op 11 september 2001 stond de wereld nog even stil toen het World Trade Center werd getroffen door een terroristische aanslag. De iconische twee wolkenkrabbers, de Twin Towers, stortte in en Lower Manhattan werd vernietigd. Er vieren 2750 doden waarvan er 24 vermisten nooit zijn gevonden. Op 3 november 2014 werd de 1 World Trade Center geopend met o.a. de One World toren en een monument in nagedachtenis aan de slachtoffers.

 

Kaart van New York City

New York City ligt in de officiële staat ‘New York’ in het noordoosten van de Verenigde staten. De staat loopt helemaal door tot de Niagara-watervallen grenzend aan Canada. Ook ligt de stad gunstig tussen de grote steden Boston en Washington DC, welke goed te combineren zijn met een treinreis. Lees het blog van Van Verre medewerker Chris die een treinreis van New York naar Washington maakte.

De vijf boroughs vormen samen de stad met als centraal middelpunt Manhattan, welke aan drie zijden omringt wordt door water. Ten oosten van Manhattan, verbonden met meerdere bruggen, liggen Brooklyn en Queens. In het zuiden ligt Staten Island welke dagelijks te bereiken is met de gratis ferry. In het noorden ligt The Bronx.

Manhattan is veruit het populairste en drukste gedeelte van New York en onderverdeeld uit meerdere interessante wijken met ieder een eigen karakter. Midden in Manhattan vormt Central Park een blok van groen. Vergis u niet in de grootte en afstanden. Van de noord gelegen wijk Harlem is het ruim 15 kilometer naar het zuidelijke Financial District. Met het drukke verkeer kunt u gemakkelijk 2 uur onderweg zijn. Gelukkig heeft New York een uitstekend metronetwerk die u binnen no-time door heel Manhattan en de buiten gelegen wijken brengt.

Klimaat in New York

New York heeft een gematigd zeeklimaat, maar door de Arctische stroming zijn er toch grotere temperatuurverschillen dan wat er bij een normaal gematigd zeeklimaat voorkomt. De zomers kunnen behoorlijk warm worden en de winters zijn streng. Vooral in de maanden december, januari en februari kan het flink vriezen en komt er met regelmaat sneeuwval voor. Elk seizoen heeft in New York z’n charmes, maar in het voorjaar en het najaar zijn de temperaturen het meest aangenaam tussen de 20-25 graden.

Top 8 bezienswaardigheden in New York City

1. Central Park

Het enorme groene hart van Manhattan mag niet worden overgeslagen. U kunt natuurlijk heerlijk door het park wandelen, maar leuker is om een fiets te huren. Central Park is meer dan alleen een park en biedt een diversiteit aan bezienswaardigheden en activiteiten. Fiets langs hoogtepunten als het Belvedere Castle, de Central Park Zoo, Shakespeare Garden en Strawberry Fields, een symbool ontworpen ter nagedachtenis aan John Lennon nadat hij voor The Dakota Building in 1980 werd doodgeschoten. Bezoekt u New York in de winter? Ga dan opzoek naar de bekende Wollman Rink-schaatsbaan.

    

2. Vrijheidsbeeld en Ellis Island

Wie kent haar niet? De Statue of Liberty en het naastgelegen Ellis Island zijn historische eilanden uit de tijd van de grote immigratie. U kunt de eilanden bezoeken met een boot. Die brengt u eerst naar het Vrijheidsbeeld, waar u kunt rondlopen en optioneel tegen betaling het kroontje van Lady Liberty kan beklimmen. Daarna vaart u naar Ellis Island, waar miljoenen immigranten het land binnenkwamen. In dit museum komt u er alles over te weten. Er liggen zelfs nog originele schepen!

 

3. Times Square & Broadway

Wie aan New York denkt, ziet de verlichte reclameschermen al voor zich. Times Square en Broadway is zonder twijfel de meest energieke plek in New York. De grote rode treden op het plein zitten altijd vol met mensen die genieten van de drukte en gezelligheid. De schreeuwerige winkels, waaronder een gigantische M&M en Disney Store, trekken duizenden bezoekers. Wilt u een show bezoeken? Dan is Broadway waar u moet zijn! Hier draaien het hele jaar door verschillende theater- en musicalshows.

   

4. 9/11 Museum en Memorial

Tien jaar na de aanslag werd het 9/11 Memorial geopend. Een bijzondere plek in New York. Waar ooit de twee hoge torens stonden vindt u nu twee grote vierkanten watermonumenten met de namen van alle slachtoffers in de randen gegrafeerd. Door het instorten van de torens bleef er niets over van het World Trade Center. Op de toen kale vlakte, die Ground Zero werd genoemd, is de One World Trade Center gebouwd. Met een hoogte van 541 meter is dit nu de hoogste toren van New York. Bezoek ook zeker het indrukwekkende naastgelegen museum waar u meer te weten komt over de impact en hoe het nieuwe World Trade Center zich heeft ontwikkeld. Er zijn tientallen voorwerpen en oude stukken van het gebouwd te vinden. Ook leert u meer over de slachtoffers.  U komt bij de memorial via het nieuwe WTC-Station, ook wel de Oculus genoemd. Een echte blikvanger met een bijzonder stukje architectuur. Het gebouw is zo ontworpen dat ieder jaar op 11 september om 10.28 uur, de tijd dat de noordelijke toren instortte, de zon precies door het dak schijnt.

 

5. Brooklyn & Brooklyn Bridge

Nog een beroemd plaatje is de in 1883 geopende brug die Manhattan met Brooklyn verbindt. In 20 minuten loopt u de brug over en arriveert u in het trendy Brooklyn. Vanaf deze kant heeft u een prachtig uitzicht op de Skyline van New York. Leuk in Brooklyn is de wijk Williamsburg, die eigenlijk beter te bereiken is via de Williamsburg Bridge. Het is een hippe plek waar de mooiste street art de straten versiert. U vindt er talloze galerijen, vintage-winkels en trendy restaurants. Erg leuk als u de drukte van Manhattan even wil ontvluchten.

6. Empire State Buiding

De Empire State Building is een van de bekendste bezienswaardigheden van New York. Deze 448 meter hoge wolkenkrabber, inclusief antenne, is letterlijk een middelpunt in Manhattan. In de avond wordt de top verlicht en is deze te zien vanuit alle wijken van Manhattan. Er zijn twee uitzichtpunten, een op de 86e etage en een op de bovenste etage. Uiteraard biedt het dek een fantastisch uitzicht over de stad.

 

7. Rockefeller Center en Top of the Rock Observation

Leuk om te bezoeken is het centraal gelegen Rockefeller center. Bestaande uit 19 gebouwen waarvan 14 delen nog in oorspronkelijke art-deco stijl. Het gebouw zit vol kantoren, restaurants en winkels, er zijn altijd wel mensen te vinden. Jaarlijks wordt met veel aandacht de gigantische Rockefeller kerstboom met duizenden lichtjes onthuld en schaatsen de mensen voor de deur onder het gouden standbeeld van Prometheus. Maar waar het ons echt om gaat, is het Top of the Rock Observation Deck. Eigenlijk is dit uitzichtpunt mooier dan dat vanaf de Empire State Building. Waarom? Omdat u aan de ene kant zicht heeft op de Empire State Building zelf en aan de andere kant Central Park.

   

8. High Line Park

Een oud treinspoor, hoog boven de staten, welke is omgetoverd tot een stadspark. Om meer groen aan de stad toe te voegen, is het High Line Park ontwikkeld. Leuk zijn de milieuvriendelijke kunstobjecten die u hier tegenkomt. Geniet al wandelend van de hoge gebouwen en het uitzicht over de stad en de Hudson-rivier.

 

Fietsen over Brooklyn Bridge

Fietsen over Brooklyn Bridge

Helikoptervlucht The Big Apple

Helikoptervlucht The Big Apple

Fietsen door Central Park

Fietsen door Central Park

Top 6: leuk om te doen in New York City

1. Bezoek een topmuseum (of meerdere)

In New York kan de kunst- en cultuurliefhebber zijn hart ophalen. Er zijn zoveel musea te bezoeken dat het belangrijk is vooraf te bepalen waar u heen wilt. Het Metropolitan Museum of Art (MET) spant misschien wel de kroon en wordt gezien als een van de beste (en grootste) musea ter wereld. Ruim twee miljoen kunstwerken zijn hier tentoongesteld, genoeg om een hele dag door te brengen. Maar ook het Museum of Modern Art (MoMA) behoort tot de populairste. Het MoMA is duidelijk kleiner dan het MET, maar heeft ook grootse kunstwerken van kunstenaars als van Gogh en Warhol. Niet zo’n fan van kunst? Dan is het American Museum of Natural History vast iets voor u! Dit is het museum uit de film “Night at the Museum” waar een collectie van ruim 30 miljoen objecten te vinden is, waaronder de overblijfselen van dinosaurussen. Ook is hier een 3D-film en een Planetarium aanwezig. Bent u op zoek naar moderne kunst? Dan is het Guggenheim Museum een goede keuze.

    

2. Ontdek New York vanaf het water

Sightseeing, maar dan vanaf het water, hoe leuk is dat? Stap op een van de Circle Line Cruises en geniet van een ontspannen boottocht die u langs verschillende hoogtepunten van de stad brengt. Niet nodig om lange afstanden te lopen, maar gewoon achterover zitten en aanschouwen wat de stad te bieden heeft. Er zijn verschillende vaarroutes mogelijk. Leuk is de Harbor Lights Cruise in het donker waarbij de schitterende lichtjes van de skyline uw uitzicht vormen.

 

3. Bezoek een show op Broadway

Welke musicalliefhebber wil nou niet een show zien op Broadway? De plek waar musicals zijn ontstaan, de grootste shows worden gegeven en talent ontdekt is. Wilt u naar Wicked, Alladin, Moulin Rouge of Hamilton? Het is er allemaal. De musicals op Broadway zijn niet voordelig, maar zeker de moeite waard! Boek vooraf uw tickets om teleurstelling te voorkomen.

   

4. Bezoek een sportwedstrijd

Een Amerikaanse sportwedstrijd bijwonen is een spectaculaire gebeurtenis die elke sportliefhebber een keer moet ervaren. Amerikanen zijn fanatieke supporters. Ook in New York zijn er verschillende sportwedstrijden bij te wonen. Juicht u het liefste voor de Yankees of de Mets bij baseball? Of support u de Knicks of de Nets bij een basketbalwedstrijd? Niet te vergeten de Giants en de Jets bij American Football of de Rangers in Madison Square Garden tijdens een ijshockeywedstrijd. Laat u informeren over de wedstrijden die plaatsvinden tijdens uw verblijf en support als een echte New Yorker uw favoriete team.

 

5. Winkelen in New York

Er is waarschijnlijk geen betere modestad dan New York City. Of u nu houdt van de grootste merken, outletshops of kleine boetiekjes; New York biedt het in overvloed. Fifth Avenue is misschien wel de fijnste winkelstraat. U vindt er merken als Armani en Gucci, maar ook Zara & H&M. Is het een regenachtige dag tijdens uw vakantie in Amerika? Geen probleem! New York barst van de warenhuizen. U heeft ongetwijfeld wel eens gehoord van Macy’s, Bloomingdales of Saks. Deze grote warenhuizen bieden talloze collecties en producten.

 

6. Stopover IJsland

Voeg een stedentrip IJsland toe voor of na uw verblijf in New York. Hiermee onderbreekt u de lange vlucht, ontdekt u een nieuwe, veelzijdige natuur en vaak zijn de tickets nog scherp geprijsd.

 

Hotels in New York

We bieden diverse hotels aan in New York. Voor ons hele aanbod in New York verwijzen wij u graag naar ons hotelaanbod Noordoost Amerika.

Shelburne Hotel by Affinia

Shelburne Hotel by Affinia

Millennium Hotel Times Square

Millennium Hotel Times Square

50 Bowery

50 Bowery

Tijdens deze reizen reist u naar New York
Amerika-Washington-Jefferson-Memorial_2_501281
Voorbeeldreis Verenigde Staten

Rondreis Oost-Amerika per auto: Hoogtepunten Oost-Amerika

Washington DC, presidentsstad > Shenandoah National Park, natuur > Niagara Falls, immens grote watervallen > Ithaca fingerlakes > Lancaster, Amish > Philadelphia, onafhankelijkheidsverklaring > New York City, the Big Apple.

Amerika-Brooklyn-Bridge-fiets
Voorbeeldreis Verenigde Staten

Bouwsteen VS: Ontdek the Big Apple

Noordoost-Amerika

 

U verblijft in New York City, the Big Apple. Wandel door Central Park, geniet van het uitzicht vanaf Rockefeller Centre en fiets over de Brooklyn Bridge.