1 Speciaal voor de Belgische bezoekers, klikhiervoor meer informatie

New Orleans

New Orleans ‘The Big Easy’

New Orleans, ook wel NOLA genoemd, is onze favoriete stad in het diepe zuiden van Amerika. De stad staat bekend om haar jazzmuziek, die hier ruim 100 jaar geleden is ontstaan. Deze muziekstijl is een mix van ragtime, blues en folk en is beïnvloed door West-Afrikaanse ritmes. In het bruisende French Quarter District vindt u sfeervolle straatjes met karakteristieke balkons en gezellige barretjes met livemuziek. New Orleans heeft een multicultureel en tolerant karakter en met name tijdens Mardi Grass (de week van carnaval), is het een feest in de stad. Een bezoek aan de stad New Orleans is een absolute must tijdens uw individuele rondreis zuidoost Amerika.

 

    

Geschiedenis van New Orleans

Oorspronkelijk woonde in het gebied wat nu New Orleans is de Quinapisa- en Tangipahoe-indianen. In 1718 vestigden de Fransen de handelspost New Orleans, vernoemd naar de Franse stad Orléans. Door het vele werk op de suikerriet- en katoenplantages in Louisiana ontstond de enorme slavenhandel vanuit Afrika. Pas in de 19e eeuw werd de slavenhandel verboden, en in de Verenigde Staten werd de slavernij in 1865 officieel afgeschaft. Meer over deze donkere geschiedenis ziet u terug in de vele musea en Antebellums (villa’s van voor de oorlog) in (de omgeving van) New Orleans. New Orleans heeft al veel natuurgeweld te voorduren gehad, zo komen orkanen zo nu en dan aan land en laten een spoor van vernieling achter. Orkaan Katrina is de meest bekende orkaan uit de 21e eeuw en heeft ervoor gezorgd dat New Orleans voor 80 procent onder water kwam te staan.

 

Kaart van New Orleans

New Orleans ligt aan de zuidkust van de Verenigde Staten en ligt aan de rivier de Mississippi. De haven van de stad was en is één van de drukste havens van de Verenigde Staten. Amerikaanse landbouwproducten zoals katoen, graan en tabak werden voor de export verscheept en tal van producten komen hier ook het land binnen. Rondom New Orleans, maar vooral ten oosten van de stad, liggen enorme moerassen. Hier kunt u veel wildlife spotten zoals alligators en reigers. Het centrum van New Orleans bestaat uit meerdere wijken waarbij het French Quarter District en het Garden District het leukste zijn om te bezoeken. Een handige en leuke manier om New Orleans te bezichtigen is per tram.

Klimaat van New Orleans

New Orleans kan het hele jaar door bezocht worden, maar de beste reistijd is van maart tot en met mei. In deze maanden is de temperatuur aangenaam warm. In de zomer gaat de temperatuur omhoog en kan het wat benauwder aanvoelen. Het najaar is qua temperatuur ook een uitstekende tijd om naar New Orleans te gaan. Het weer kan wat onvoorspelbaar zijn, maar de meeste stormen komen niet aan land. Vaak klaart het na een bui snel weer op en breekt het zonnetje weer door.

Top 5: belangrijkste bezienswaardigheden

1. Jackson Square

Het centrale plein in het French Quarter District en direct gelegen aan de Mississippi-rivier: Jackson Square! Het plein heeft zijn naam te danken aan Generaal Andrew Jackson, de redder van New Orleans. Later werd hij de eerste democratische president van de Verenigde Staten. Jackson Square is een gezellige ontmoetingsplek en vanaf hier wandelt u zo naar de vele barretjes met livemuziek op Bourbon Street en Frenchman Street.

 

2. Mardi Grass

Wereldwijd is het Mardi Grass Festival in New Orleans bekend. Dit spectaculaire carnavalsfeest vindt plaats op Vastenavond (de laatste dag van carnaval en 47 dagen voor Pasen). Aanschouw optochten met grote paradewagens, uitbundige kostuums en veel muziek. Ook als u niet tijdens Mardi Grass in New Orleans bent, kunt u in Mardi Grass World een rondleiding krijgen. Hier ziet u hoe de paradewagens gemaakt worden en wat voor enorme planning er aan het festival voorafgaat.

    

3. Magazine Street

Magazine Street in het Garden District mag niet ontbreken tijdens uw bezoek aan New Orleans. In dit stadsdeel staan veel oude plantagehuizen en villa’s uit de negentiende eeuw. Op Magazine Street vindt u geen grote ketens, maar gezellige koffiebarretjes, charmante boetiekjes en interessante kunstgalerijen. Tip: pak het groene trammetje vanuit het French Quarter District hier naartoe.

 

4. French Market

Gelegen aan de Mississippi-rivier was dit vroeger de plek waar de meeste handel gedreven werd tussen de kolonisten en de indianen. Inmiddels kunt u op de French Market terecht voor al uw souvenirs. Van beroemde voodoo-poppetjes tot kleurrijke Mardi Grass-maskers. Proef zeker ook eens de Creoolse keuken bij één van de foodkraampjes. Hier worden uw smaakpapillen zeker gestreeld.

 

5. Saint Louis Cemetery

Geen standaard bezienswaardigheid, maar toch is deze begraafplaats een bezoek waard: Saint Louis Cemetery. Doordat alle graven boven de grond liggen, wandelt u door een soort dodenstad met allerlei huisjes, tombes en de mooiste standbeelden. De beroemde Voodoo-koningin, Marie Laveau, ligt hier begraven. Met een begeleide tour leert u meer over de, uit Afrika overgebrachte, voodoo-geschiedenis van New Orleans.

 

Op zoek naar alligators

The Eliza Jane

Top 3: Leuk om te doen in New Orleans

1. Proef de lokale keuken

Waar in het binnenland van het diepe zuiden bijna alles gefrituurd lijkt te worden, staat New Orleans bekend om haar culinaire veelzijdigheid en smaakvolle gerechten. De Cajun en Creoolse keuken met beide invloeden uit Afrika, Europa en West-Indië zijn beide mateloos populair. Proef zeker het stoofgerecht Gumbo, maar ook het overheerlijke Jambalaya is het proberen waard.

 

2. Geniet van livemuziek

Wanneer u in New Orleans bent, dan kunt u op veel plekken genieten van de mooiste livemuziek. De bekendste straat die veel toeristen trekt, is Bourbon Street. Hier kunt u op elk moment van de dag terecht voor een borrel en livemuziek. Frenchman Street is iets rustiger, hier laten vooral de locals hun oren strelen in de vele muziekclubs.

 

3. Bezoek per airboat de moerassen rondom New Orleans

Wist u dat u vanuit New Orleans ook een echte “swamp-tour” kunt doen? De stad is werkelijk aan alle kanten omgeven door moeras, bos en waterig grasland. Tijdens een airboat-tour door de moerassen kunt u veel wildlife zoals alligators, slangen en reigers spotten. Een echte aanrader voor uw Amerika vakantie!

Hotels in New Orleans

We bieden diverse hotels aan in New Orleans Voor ons hele aanbod in New Orleans verwijzen wij u graag naar ons hotelaanbod Florida & Zuidoost Amerika.

Bienville House

Dinner Jazz cruise

Tijdens deze reizen reist u naar New Orleans
Amerika-New-Orleans-Muzikant-1
Voorbeeldreis Verenigde Staten

Autorondreis Deep South: Swingin' Deep South & Florida

New Orleans, stad van de jazz > Natchez, antebellums > Clarksdale, bakermat blues > Memphis, blues & rock-‘n-roll> Nashville > Great Smoky Mountains > Atlanta > Charleston, historische stad > Savannah > St. Augustine > St. Pete Beach, hagelwitte stranden > Fort Myers Beach/Captiva Island, tropisch paradijs > Miami

Amerika-New-Orleans-Straatmuzikanten
Voorbeeldreis Verenigde Staten

Autorondreis Deep South: Hoogtepunten van het Diepe Zuiden

Atlanta > Great Smoky Mountains, bosrijke bergen > Nashville, country muziek > Memphis, blues & rock ‘n-roll > Clarksdale, bakermat van de blues > Natchez, Antebellums > New Orleans, stad van de jazz > Montgomery > Atlanta

Amerika-New-York-Rockefeller-Center-3
Voorbeeldreis Verenigde Staten

Autorondreis Deep South: New York & het zwoele zuiden

New York City, the Big Apple > New Orleans, stad van de jazz > Natchez, Antebellums > Memphis, blues & rock- ‘n-roll > Nashville, country en western > Great Smoky Mountains, bosrijke bergen > Atlanta, CNN en Coca Cola.