1 Speciaal voor de Belgische bezoekers, klikhiervoor meer informatie

Kaokoland

Het natuurgebied Kaokoland in Namibie

Kaokoland is een dunbevolkt stukje wildernis in Namibië. Het ruige berglandschap biedt onderdak aan watervallen, woestijnolifanten en de traditionele Himba.

 

Van Skeleton Coast Park tot Epupa Falls

Een groot deel van Kaokoland is niet begaanbaar met een normale auto: u kunt de streek het beste verkennen in een wagen met vierwielaandrijving. De bergen en gravelwegen maken Kaokoland onherbergzaam – dat blijkt uit het feit dat hier één persoon woont per twee vierkante kilometer. Veel van deze mensen horen tot de Himba-stam, tijdens de Apartheid tot Kaokoland verbannen. Uw tocht is naast een kennismaking met hun cultuur, een rit door onverdorven, grootste natuur: u passeert de hoge Baynes-bergen, het spookachtige Skeleton Coast Park, een warmwaterbron in Ongongo, het vogelrijke Marienfluss en de ongerepte Hartmann’s Valley. Wees eens sportief en spring in een boot - raften is een populaire manier om de weelderige omgeving nabij de Ruacana watervallen (120 meter hoog en 700 meter breed) te ontdekken. De Epupa Falls strekken zich uit over een breedte van anderhalve kilometer en vallen van zestig meter hoogte naar beneden. In de omgeving vindt u Baobabbomen, Makalani palmbomen en zeldzame vogels gabonpalmlijsters en ijsvogels. Blijf in dit pure natuurgebied hangen voor een echt Afrikaanse zonsondergang, zonder dat is uw rondreis Namibië niet compleet.

 

Woestijnolifanten

Houd op uw tocht door Kaokoland uw ogen open voor de woestijnolifant. Dit dier heeft zich volledig aangepast aan het leven in de woestijn en wordt daardoor zelfs gezien op droge zandvlaktes, tussen heuvels en rotsen, in de brandende zon. De olifanten horen tot de Afrikaanse olifantensoort, maar hebben na jaren woestijnzand iets andere lichaamskenmerken. De woestijnolifant heeft wat grotere voeten om het rulle zand te doorstruinen, zijn poten lijken langer en dunner zodat hij lange afstanden kan afleggen. Het grootste verschil is dat de woestijnolifant geen takken of bomen verwoest zoals andere olifanten dat vaak wel doen en bij droogte in de grond graaft op zoek naar water. De Afrikaanse olifant drinkt tussen de honderd en tweehonderd liter per dag, maar de woestijnolifant drinkt slechts elke drie of vier dagen. Soms leggen de dieren wel zeventig kilometer per dag af, op zoek naar water. Het aanzicht blijft ontzettend imposant, wanneer u onderweg door Kaokoland een wilde olifant langs ziet trekken.

 

Himba

Kaokoland is daarnaast het leefgebied van de Himba, een volk dat grotendeels volgens traditionele gewoonten leeft. Vee is heel belangrijk voor hen: de bruidsschat wordt met koeien betaald en ze verhuizen wanneer de grond niet voldoende voedsel meer voor het vee biedt. Het meest opvallend aan de Himba is echter hun uiterlijk. Mannen hullen zich in een simpele lendendoek en kettingen om hun nek, maar vrouwen besteden dagelijks wel drie uur aan hun uiterlijk. Ze smeren zich in met een mengsel van oker en geitenvet waardoor hun huid rood kleurt en tegen zon en insecten is beschermd. Het haar wordt ingevlochten en met hetzelfde mengsel besmeerd. Verder dragen Himba-vrouwen een lendendoek, een rok en zijn ze van top tot teen versierd met kettingen en armbanden. Voor velen zijn de vrouwen de meest elegante bewoners van Afrika! Tijdens uw bezoek aan de Himba zult u merken dat de dorpscultuur centraal staat. Misschien mag u een kijkje nemen in de hoofdhut, waar een permanent vuur brandt tegen insecten en als bron van warmte en licht. Geniet tijdens uw vakantie in Namibië met volle teugen van uw tijd in Kaokoland, hier gaat de tijd veel te snel.