1 Speciaal voor de Belgische bezoekers, klikhiervoor meer informatie

Sossusvlei & Deadvlei

Het natuurgebied Sossusvlei & Deadvlei in Namibie

Sossusvlei en Deadvlei zijn onmisbare bestemmingen in uw Namibië reis. Rode zandheuvels van honderden meters hoog torenen uit boven dode bomen op een witte kleigrond. Op de achtergrond straalt een strakblauwe lucht. Sossusvlei en Deadvlei lijken wel een surrealistisch schilderij.

 

Sossusvlei

Een bezoek aan Sossusvlei is werkelijk onvergetelijk. De rode zandduinen, bij elkaar geblazen door de wind, zijn soms wel driehonderd meter hoog. Sommige heuvels zijn door wind uit meerdere richtingen gemaakt en hebben daardoor een stervorm met armen die naar verschillende kanten strekken.

Het beste uitzicht is vanuit de lucht: u ziet dan hoe de zandheuvels als golven van de Atlantische Oceaan in de woestijn stromen. U begint uw dag het beste vroeg in de ochtend. Het Namib-Naukluft Park is toegankelijk vanaf zonsopkomst en dat is dan ook het moment dat u bij de poorten zou moeten staan. De zon kleurt het ijzer in de zandhopen geel, oranje en rood – dit wilt u niet missen.

Als u in de Sossus Dune Lodge overnacht, bent u niet aan openingstijden gebonden (met zonsondergang sluit het park) dus bent u de eerste die voor het natuurfenomeen klaarstaat. Als de zon nog rijst, beklimt u een duin zoals Dune 45: de meest beroemde zandduin van Sossusvlei. Het is een geliefde duin voor fotografen, al is het hele gebied populair onder artiesten en filmmakers. Het lijkt alsof in deze hitte geen leven mogelijk is, maar er zijn dieren die het hier weten te redden. Slangen, adders, goudmollen en hagedissen leven onder de grond of klimmen in planten om het hete zand te ontvluchten. Als het hard heeft geregend, stroomt de Tsauchab River over en de normaal kurkdroge zoutvlaktes in de Sossusvlei veranderen dan in brede poelen, compleet met flamingo’s, andere watervogels en weelderige graslanden. De Sossusvlei is een unieke bestemming in Namibië.

 

Deadvlei

Aan het einde van de dag trekt u door naar Deadvlei, dat op dat moment schaduwvrij is. Het kleurenpalet komt dan het mooiste uit: rode duinen, een witte kleigrond, een strakblauwe hemel en bruine, kale kameeldoornbomen. Het is een spookachtig, intrigerend en spectaculair plaatje – een bestemming die u nergens anders in de wereld terugvindt! Ooit stroomde hier de Tsauchab River, een bron van water voor acaciabomen. Vervolgens veranderde het klimaat en ontstond er een flinke droogte. Zandduinen verrezen in de vlaktes en de waterpoelen droogden op. De kameeldoornbomen staan als skeletten, versteend op een witte kleigrond, te droog om te vergaan. Sommige van deze bomen zijn wel vijfhonderd jaar oud. De Namib Naukluft Lodge organiseert excursies naar de Deadvlei, in wagens met vierwielaandrijving. De beste ervaring tijdens uw Namibië vakantie is natuurlijk om zelf door het onherbergzame gebied te lopen. Loop bijvoorbeeld eerst door de Sossusvlei en beklim de duin Big Daddy (de hoogste ter wereld van 325 meter). Het panorama is sensationeel! Daarna loopt u vanaf de duin naar beneden, de Deadvlei in. Als u dat iets te heftig is, hoeft u zich geen zorgen te maken: ook zonder beklimmingen is de Deadvlei goed bereikbaar. Neem voldoende water mee en neem de tijd om uw omgeving in u op te nemen: dit is Namibië zoals u het zich had voorgesteld.

 

Tijdens deze rondreizen en bouwsteen reist u door Sossusvlei
shutterstock_270278957
Namibië en Zuid-Afrika

Autorondreis: Kaapse kust en puur Namibië

Zuid-Afrika, zuid: Kaapstad. West: Paternoster > Clanwilliam > Springbok. Zuid-Namibië: Fish River Canyon > Aus > Sossusvlei. Midden-Namibië: Swakopmund > Twyfelfontein. Noord-Namibië: Etosha NP. Midden-Namibië: Windhoek.

100 Wetlands & Deserts
Voorbeeldreis Namibië

Rondreis Namibië per auto: Woestijn en Wildparken

Midden: Windhoek. Zuid: Kalahari, woestijn > Sossusvlei, hoogste zandduinen ter wereld. Midden: Swakopmund, aan het strand > Twyfelfontein, rotstekeningen. Noord: Etosha NP, safari. Midden: Okonjima, luipaarden > Windhoek.

shutterstock_246843367
Voorbeeldreis Namibië

Bouwsteen Namibië: Sossusvlei Symfonie

Het zuiden van Namibië

 

Sossusvlei, de beroemde rode zandduinen zijn het hoogste ter wereld. Spectaculaire zonsopkomsten en de droge Deadvlei > Windhoek, hoofdstad, mix van culturen.