1 Speciaal voor de Belgische bezoekers, klikhiervoor meer informatie

Damaraland

Het natuurgebied Damaraland in Namibie

Damaraland heeft rotsformaties, graslanden, wilde dieren, rotsschilderingen, uitgestrekte zandvlaktes, diepe ravijnen en torenhoge bergen. Damaraland is niet eens een nationaal park, deze ruwe edelsteen is gewoon centraal-west Namibië.

 

Erongo en Kunene

Damaraland is vernoemd naar de Damara, één van de oudste stammen in Namibië. Tijdens de Apartheidsperiode moesten zij zich in een aparte regio vestigen: Damaraland. Dit gebied in Namibië ligt ten zuiden van Kaokoland. Eigenlijk is de naam verouderd: de streek ligt nu in Erongo en Kunene. Het is verbazingwekkend dat Damaraland niet tot natuurgebied is uitgeroepen, want het landschap is fenomenaal en kent diverse bezienswaardigheden. De iconische Spitzkoppe-bergtop overschaduwt  het geheel met 1728 meter hoogte, een uitdaging voor zowel de klimmer als mensen die houden van abseilen. In de zandvlaktes van Damaraland leven prachtige dieren zoals de woestijnolifant, giraffe, zwarte neushoorn en struisvogel – op safari gaat u op zoek naar neushoorns en olifanten. Indien u juist meer geïnteresseerd bent in de cultuur van de Damara, is het aan te raden een bezoek te brengen aan het Damara Living Museum. In dit openluchtmuseum stapt u binnen in een andere wereld met traditionele kleding, zang en dans, met hutjes, vee en handwerk. In november demonstreren de Damara hun tradities en gewoontes op het Damara Cultural Festival in Okombahe, als herdenking van hun reeds overleden leiders.

 

Brandberg en Twyfelfontein

Damaraland staat bekend om de grote collectie rotsschilderingen, die u in Twyfelfontein en  Brandberg bekijkt. De beroemdste van allemaal komt uit Brandberg: de White Lady is een veelbesproken figuur met een boog in de hand. In de omgeving vindt u bovendien Burnt Mountain, die onder de zon oranje, paars, zwart en wit verkleurt – alsof de berg in brand staat. Ook liggen nabij Brandberg twee kraters: Messum Crater en Doros Crater. Beklim ze gerust en neem een kijkje bij de menselijke sporen uit vroegere tijden. In Twyfelfontein (zo genoemd naar een waterbron die ook zomaar eens droog kon zijn) wandelt u gedurende een uur langs 2400 rotstekeningen van soms wel zesduizend jaar oud! Oeroude kunstwerken met dieren, menselijke voetafdrukken en patronen komen aan u voorbij. Als u dat interessant vindt, is de Bushman’s Paradise Cave in het zuiden van de regio eveneens niet te missen. Vergeet in de vallei bij Twyfelfontein niet de Organ Pipes te bezoeken: een groep dolorieten zuilen. Een typisch voorbeeld van de onvoorspelbare natuur in Damaraland.

 

Khorixas, Vingerklip en Petrified Forest

Als u nog tijd over heeft op uw Namibië reis door Damaraland, reist u naar Khorixas (vlakbij Twyfelfontein). Daar kunt u even bijtanken en twee fascinerende natuurverschijnselen bezoeken. Ten oosten staat namelijk de Vingerklip (Finger Rock, vijftien miljoen jaar oud), een vingervormige, zandstenen rots van vijfendertig meter hoog die op eenzame hoogte boven de vallei balanceert. Ten westen van Khorixas liggen fossielen van tweehonderd miljoen jaar geleden: de grote bomen van het Petrified Forest zijn ooit door een rivier meegesleurd en vervolgens door de aarde bewaard. Ook vindt u hier (nog levende) Welwitschia’s, woestijnplanten die vaker voorkomen in hete delen van Namibië.

Tijdens deze rondreis en bouwsteen reist u door Damaraland
shutterstock_270278957
Namibië en Zuid-Afrika

Autorondreis: Kaapse kust en puur Namibië

Zuid-Afrika, zuid: Kaapstad > west: Paternoster > Clanwilliam > Springbok > Namibie, zuid: Fish River Canyon > Aus > Sossusvlei > midden: Swakopmund > Twyfelfontein > noord: Etosha NP > midden: Windhoek.

shutterstock_120005827
Voorbeeldreis Namibië

Bouwsteen Namibië: Skelettenkust en Damaraland

Het zuiden van Namibië

 

Bezoek in Twyfelfontein het Damara Livingmuseum, kom meer te weten over deze bevolkingsgroep > in Okonjima te voet op zoek naar cheeta's > eindpunt de hoofdstad Windhoek.