1 Speciaal voor de Belgische bezoekers, klikhiervoor meer informatie

Momenteel duurt het langer dan gebruikelijk voordat u een persoonlijk reisvoorstel van ons ontvangt.Lees meer

Kalahari

Het natuurgebied Kalahari in Namibie

Rode zandduinen met acaciabomen, weversvogelnesten en een lange reeks dieren typeren de Kalahari. De Bosjesmannen, oorspronkelijke bewoners van het gebied, noemen het de ziel van de wereld. De Kalahari is een zanderige bron van leven.

 

Acaciabomen en weversvogelnesten

De Kalahari lijkt een woestijn, maar er valt te veel regen om die titel te mogen dragen. Het water zakt echter gelijk naar ondergrondse reserves, waardoor het duinlandschap er toch droog en heet uit ziet. Vergis u niet: hoewel dagelijkse temperaturen boven de dertig graden komen, kan het ’s nachts wel vijftien graden vriezen. In de Kalahari komt u terecht in de onvervalste natuur. Op hobbelige zandwegen baant u zich een weg door de savanne, langs kameeldoornbomen en rivierbedden. Neem uw tijd om de takken van de acacia’s uitvoerig te bekijken. De bomen zijn karakteristiek voor de Kalahari: weversvogels bouwen hierin kolossale nesten die de gehele kruin kunnen bedekken. De nesten bestaan zelfs uit verschillende kamers. Andere vogels maken handig gebruik van de kunsten van de weversvogels – zo profiteert de pygmeevalk er zichtbaar van, wanneer hij er lekker bovenop zit. Ga gerust even picknicken in de buurt van de immense nesten, wie weet welke vogels van de Namibische Kalahari er even aan komen waaien.

 

Gemsbokken en Herero

De Kalahari is niet alleen leefwereld van vogels, er woont een fraaie diversiteit aan dieren op de uitgestrekte steppen. De gemsbok is het meest iconisch (door de kolonisten zo genoemd wegens een gelijkenis met de gems uit de Alpen) en het parmantige stokstaartje voor sommigen het leukste om te zien. Maar echte woestijndieren zoals aardvarkens, adders, schorpioenen en hyena’s leven hier naast Afrikaanse klassiekers zoals de olifant, jachtluipaard en giraffes. Ook hartebeesten, springbokken en struisvogels komen in de Kalahari voor. Die schatkist van dieren heeft dan ook een groot leefgebied: de wildernis reikt van Namibië tot Botswana en is in Zuid-Afrika te bezoeken in het Kgalagadi Transfrontier National Park. Bevolkingsgroepen zoals de Khoikhoi, Damara, Nama en Herero deelden de Kalahari vroeger met elkaar. Westerse kolonisatie in het ongerepte gebied ging niet altijd even goed, wat u kan zien tijdens een tripje naar aangrenzend missiestadje Gobabis. Mensen werden verdreven en gedwongen om met elkaar over woongrond te concurreren. In Gobabis ligt een begraafplaats voor de Herero: een belangrijke plaats in Namibië voor een jaarlijkse voorouderverering.

 

De Bosjesmannen

De echte heersers van de Kalahari zijn echter de Bosjesmannen. Deze San-stamleden zijn wellicht de oudste mensen ter wereld: hun voorouders struinden vijfhonderdduizend jaar geleden al door de Kalahari. De verzamelaars van vruchten, knollen en planten jagen met dodelijk gif op de dieren om hen heen. Hun kennis van de natuur is groot en een ontmoeting met dit wijze volk is een ware toevoeging aan uw Namibië rondreis. Deel mee in hun vertellingen van mythen en legenden, beleef de schoonheid van poëzie en zang. Leer over medicijngebruik van planten en verschillende dierensporen, bekijk de natuur op een hele andere manier. De kliktaal van het Kalaharivolk is intrigerend: een wonderlijk contrast met het Duits dat op veel plekken in Namibië klinkt.

Tijdens deze rondreis en bouwsteen reist u door Kalahari
shutterstock_270278957
Namibië en Zuid-Afrika

Autorondreis: Kaapse kust en puur Namibië

Zuid-Afrika, zuid: Kaapstad. West: Paternoster > Clanwilliam > Springbok. Zuid-Namibië: Fish River Canyon > Aus > Sossusvlei. Midden-Namibië: Swakopmund > Twyfelfontein. Noord-Namibië: Etosha NP. Midden-Namibië: Windhoek.

Namibie-Kalahari-Stokstaartje
Voorbeeldreis Namibië

Bouwsteen Namibië: Kalahari en Fish River Canyon

Het zuiden van Namibië

 

Natuurtochten in de Kalahari > wandelen langs de rim bij Fish River Canyon > in Aus wilde paarden observeren >via het spookstadje Kolmanskop naar Lüderitz.