Borneo, Sarawak: Damai beach > neusapen in Bako NP > Kuching > Batang Ai, Nanga Sumpa, varend diep het regenwoud in > Tanjung Datu NP, ongerepte en onbekende jungle > orang-oetans in Semenggoh > Kuching > grotten in Mulu NP.
Mysterieus Mulu National Park
De grotten van Mulu National Park liggen geheel afgelegen en verborgen in de jungle, in het noorden van de provincie Sarawak. Ook wel centraal Borneo genoemd. Alle grotten zijn afwisselend en één is zelfs zo groot dat er een kathedraal in past. In weer een andere grot stroomt een ondergrondse rivier. De diepste grot ter wereld is ook in Mulu Nationaal Park te vinden. Benieuwd hoe ze er in het echt uitzien? Voeg dan een bezoek aan dit nationale park toe aan uw rondreis West-Maleisie en Borneo.
Ons bezoek aan Mulu National Park?
Mulu is uniek en een verblijf in dit park is daarom een echte beleving. Om te vertellen waarom u naar Mulu moet reizen, hebben wij onze eigen ervaring op een rij gezet. Wij zijn al enthousiast, u straks ook?
Mulu National Park is niet over land te bereiken, dus een binnenlandse vlucht is nodig. Tenzij u een zware trektocht wil maken van meerdere dagen. Het avontuur begint al bij aankomst op de ieniemienie luchthaven van Mulu, er is niet eens een bagageband. Hier wordt u met een tuktuk opgewacht en naar uw resort gebracht. Wij verbleven in het prachtige Mulu Mariott Resort. Luxe en middenin de jungle! Na ons even opgefrist te hebben, was het al tijd voor de eerste excursie. Weer de tuktuk in en 10 minuten later registreren bij het hoofdkantoor van het nationale park. Vanaf hier voert een goed begaanbare plankieren route dwars door de jungle naar de naast elkaar gelegen Lang- en Deercave. Op rustig tempo kostte het ons drie kwartier tot de ingang van de grot.
Wij bezochten als eerste de Lang Cave, één van de kleinere grotten. U wordt verrast met prachtige rotsformaties, stalactieten en stalagmieten. En dat alles dim verlicht. U wordt er stil van, zo mooi! In de naastgelegen Deer Cave kwamen vroeger herten voor. Tegenwoordig zijn ze niet meer te zien, omdat de toeristen ze afschrikken. Ze kunnen de naam dan ook beter aanpassen naar Bat Cave. Duizenden vleermuizen hangen hoog aan het plafond. Wat een lawaai maken die beestjes, en wat een Guano (uitwerpselen) produceren ze.
De ingang van Deer Cave is één van de grootste ter wereld. Doordat er veel licht binnenvalt, groeien er in het begin van deze grot veel planten en mos. De grot is diep, breed en hoog; erg indrukwekkend. Een goed begaanbare, deels verlichte route met veel trappen, voert ons door deze mysterieuze wereld. Diep in de Deer Cave is een deel van het dak ingestort waardoor er hier ook zonlicht binnenvalt. Dit stukje wordt niet voor niets de “Garden of Eden” genoemd, een stukje vruchtbaar groen in de verder donkere grot. Snel door naar buiten, want de schemering zet in. Op dit tijdstip vindt namelijk een prachtige natuurshow plaats: het uitvliegen van de vleermuizen op zoek naar hun avondmaal. Als we mazzel hebben, want er zit regen in de lucht en bij slecht weer blijven de vleermuizen soms binnen. Buiten de grot is een tribune aangelegd om dit spektakel te aanschouwen.
Dag 2 in Mulu National Park
De volgende dag worden we met een traditionele longboat (een lange smalle boot) opgepikt bij de steiger van ons hotel. Het boottochtje over de rivier, dwars door de groene jungle, is een mooi begin van deze dag. In de dorpjes aan de rivier wordt de was gedaan en nemen de mensen zelf ook een uitgebreid bad.
Na een klein uur varen meren we aan bij de steiger vlakbij de Wind- en Clearwater Caves. Allereerst naar de Wind Cave. We lopen via plankieren die tegen de bergwand staan, schuin omhoog. In deze grot vinden we veel smalle doorgangetjes waar een verkoelend windje waait; vandaar de naam. De grote attractie in deze grot is de “Kings Chamber”: een grote ruimte diep in de grot met heel veel “collums” (aan elkaar gegroeide stalactieten en stalagmieten). Maar ook de “Sinkhole” (een stukje waar het dak is ingestort waardoor er veel groen groeit) is erg mooi.
Weer terug naar buiten, over de plankieren langs de rotswand, naar de Clearwater Cave. Vlak voor de entree is er even koffiepauze op de picknickplaats. Goed idee, want we moeten even op kracht komen voor de beklimming naar de Clearwater Cave via een steile en erg lange trap. De entree van de Clearwater Cave is groot en groen begroeid met vele mossen en varens. We nemen eerst een zijweg naar de “Lady Cave”. Hier staat een stalagmiet die een schaduw in de vorm van een vrouw op de muur produceert.
Dan door naar de Clearwater Cave. Men heeft duidelijk het beste voor het laatst bewaard. De Clearwater Cave is enorm goot en indrukwekkend. Door de grot stroomt een ondergrondse rivier die vanwege de weerkaatsing een enorm kabaal maakt. De route door deze grot loopt in een lus en gaat ook hoog door de grot. Veel klimmen dus, maar het uitzicht maakt dit zeker de moeite waard. Terug naar de picknickplaats waar een eenvoudige, maar smaakvolle lunch voor ons klaarstaat: rijst met kip/curry, groenten en watermeloen toe. Voor de liefhebbers is er nog even gelegenheid om te zwemmen in het kristalheldere water van de rivier die uit de Clearwater Cave stroomt.
Een paar prachtige ervaringen rijker stappen we weer in de boot. We hebben de stroom mee, dus het tochtje terug gaat een stukje sneller. Gelukkig maar, want onderweg begint het hard te regenen. Heeft het toch nog nut dat we de poncho’s mee hebben. Gelukkig was dit de eerste en de laatste keer dat we ze nodig hadden. We worden bij het hoofkantoor van Mulu National Park afgezet, want we hebben voor deze middag nog een extra excursie geboekt: een Canopy Walk.
Excursietip: Canopy Walk.
Hoog in de bomen hangt een parcours van een kleine halve kilometer over wiebelbruggen tussen bomen in. Een van deze bruggen is de langste brug in een Canopy Walk ter wereld! Tweemaal wordt de rivier overgestoken. Hoewel er geen sprake is van hoogtevrees, is het toch wel erg spannend. Twee aan twee steken we de bruggen over. Hoog in de bomen zien we vogels en eekhoorns. Een hele ervaring!
Wilt u dit ook beleven net als onze Van Verre specialist Gionne? Bekijk dan onze bouwsteen naar Mulu National Park. Deze bouwsteen is eenvoudig toe te voegen aan uw rondreis Borneo.