1 Speciaal voor de Belgische bezoekers, klikhiervoor meer informatie

Bako Nationaal Park

Neusapen spotten in Bako National Park

De hoofdreden van een bezoek aan Bako National Park is de natuur, en dan met name de grote kans om neusapen te spotten. Neusapen komen in het wild alleen in Borneo voor, en de kans ze in hun natuurlijke omgeving te zien, moet u niet laten lopen. Daarom een goede reden om dit nationale park toe te voegen aan uw rondreis Maleisie.

 

Deze bijzondere apensoort, in het Engels ‘Proboscis Monkey’, dankt zijn naam aan de enorme neus die de mannetjes hebben. Samen met het buikje lijken de mannetjes veel op de Nederlandse kolonisten van weleer, vandaar ook de lokale naam ‘Orang Belanda’. De dames hebben overigens schattige wipneusjes en een slanke lijn.

 

 

De natuur in Bako is heel gevarieerd. In dit kleine nationale park komen heel veel soorten landschappen voor, zoals heidebos, mangrovebos, laaglandbos, moerasbos enzovoorts. Het zal u niet verbazen dat dit veel soorten dieren aantrekt. Naast de neusapen zijn ook de Siverleaf monkeys erg leuk om te zien. Grote kans dat de jonkies u eerst opvallen, deze zijn namelijk knaloranje. Als ze ouder worden, krijgen ze hun mooie zilvergrijze vacht. Verder leven er vele soorten slangen, kikkers, vogels, spinnen, vlinders en andere insecten. De kans is ook groot dat u wilde zwijnen, varanen en eekhoorns gaat zien. Aan het strand ziet u slijkspringertjes en krabbetjes. Voor natuurliefhebbers is Bako National Park een paradijs!

 

Omdat Bako best dichtbij Kuching ligt, is het een populaire bestemming voor dagtoeristen, maar het is ook mogelijk om er een nachtje te verblijven. En dat is, ondanks de erg eenvoudige accommodatie, aan te raden. Want wanneer de meeste dagtoeristen vetrokken zijn, komen de dieren tevoorschijn. En alleen als u een nachtje blijft, kunt u de zonsondergang en de vuurvliegjes zien én een nightwalk maken. U leest het al, wij zijn helemaal verkocht.

 

Geschiedenis van Bako National Park

Bako National Park was het allereerste nationale park van Sarawak, het zuidelijk deel van Maleisisch Borneo. Het is in 1957 opgericht, en heeft een oppervlakte van nog geen 30 km2.

 

Kaart van Bako National Park

Bako is het gemakkelijkst te bezoeken vanuit Kuching. U rijdt vanaf Kuching in circa 45 minuten naar een kleurrijk vissersdorpje waar u op een houten speedboot stapt die u in circa 30 minuten over de Suntubong-rivier en het laatste stuk over zee naar Bako National Park vaart. Als u daar bij vloed aankomt, kan de boot u afzetten bij de steiger. Komt u bij eb aan, dan zult u een aantal meters door zee moeten waden naar het strand. Bij het strand is het hoofdkantoor van de rangers die de natuur in dit gebied beschermen, er is een restaurant waar eenvoudige maaltijden worden geserveerd en hier starten de wandelpaden door het gebied. De chalets staan verspreid over het gebied bij het strand.

 

Weer in Bako National Park

Van maart tot en met oktober is het relatief droog in dit deel van Maleisië, waardoor dat ook de beste tijd is om Bako National Park te bezoeken. Het park is echter wel het hele jaar geopend. Van november tot en met februari kan het echter heftig regenen. Soms is de zee in die periode zo ruig dat de boot u niet naar Bako National Park kan brengen. Dus u moet er rekening mee houden dat dit parkbezoek dan last-minute geannuleerd kan worden.

 

Benieuwd naar de beste reistijd op Borneo? Bekijk hiervoor ons klimaatoverzicht.

Leuk om te doen in Bako National Park

1. Hiken

Gaat u naar Bako National Park, dan gaat u daarheen voor de natuur. De beste kans om veel verschillende diersoorten te spotten, heeft u als u een lange wandeling gaat maken. Er zijn verschillende trails, van eenvoudig via aangelegde plankieren paden tot pittige trails waarbij u moet klimmen en klauteren over boomwortels en rotsen. De trails staan aangegeven op een bord bij het strand. Bedenkt u zich van tevoren dat wandelen in Maleisië vanwege de klamme hitte en soms wat lastiger begaanbare paden een stuk zwaarder is dan in Nederland. Over een route van een kilometer doet u al snel een uur. Gelukkig staan de geschatte tijden ook aangegeven op het bord.  

 

Wij bieden vanuit Kuching een leuke dagexcursie naar Bako National Park.

 

Blijft u een nachtje slapen in Bako? Maak dan ook een nightwalk. Samen met uw gids gaat u als het donker is de jungle in. Gewapend met een zaklamp op zoek naar nachtdieren. Spannend!

 

    

 

2. Vuurvliegjes bewonderen

In de mangrove in Bako National Park leven niet alleen neusapen, ook duizenden vuurvliegjes voelen zich hier thuis. Vlak na de zonsondergang gaan hun lichtjes aan. Tip: volg het plankieren wandelpad door de mangrove en wordt omringd door flonkerende vuurvliegjes. Dit bijzondere schouwspel kunt u natuurlijk alleen bewonderen als u een nachtje in Bako National Park verblijft tijdens uw Maleisië vakantie.

 

3. Zonsondergang vanaf het strand

Zoek een lekker plekje op in het zand en wacht tot de zon helemaal in zee is gezakt. Aan deze zijde van Maleisië is de zonsondergang te zien. De hemel verkleurt van oranje naar roze naar paars. De kans bestaat dat de neusapen samen met u op het strand zijn. Vlakbij mondt de rivier namelijk uit in zee en de neusapen slapen vaak hoog in de bomen langs de rivieroever. Einde van de middag gaan ze voedsel verzamelen en zich voorbereiden op de nacht.

 

Hotels in Bako National Park

Wil u overnachten in Bako National Park? Dan is er maar één keuze: verblijven in de accommodatie van het nationale park zelf. Dat is wel een beetje behelpen, want de kamers zijn heel eenvoudig en vaak moet u de toiletten en douches delen met andere gasten. Er zijn houten chalets, een betonnen ‘lodge’ en een hostel. Bekijk hier het hotel in Bako National Park.

Voorbeelden rondreizen en bouwsteen naar Bako Nationaal Park
borneo-localebevolking14(9)
Voorbeeldreis Borneo

Rondreis Borneo: Natuurpracht van Borneo

Borneo, Sarawak: Kuching, tocht Bako NP > Batang Ai > Kuching > Mulu NP, grotten/ jungle. Borneo, Sabah: Kota Kinabalu > via orang-oetan opvangkamp naar Sukau Kinabatangan NP, moerasjungle en olifanten > Gaya Island, strand.

pijpblazer(15)
Voorbeeldreis Borneo

Rondreis Borneo: Actief en avontuurlijk Sarawak

Borneo, Sarawak: Damai beach > neusapen in Bako NP > Kuching > Batang Ai, Nanga Sumpa, varend diep het regenwoud in > Tanjung Datu NP, ongerepte en onbekende jungle > orang-oetans in Semenggoh > Kuching > grotten in Mulu NP.

sarawak67(9)
Voorbeeldreis Sarawak

Bouwsteen Borneo: Neusapen, orang-oetans en Iban-stammen

Zuiden van Sarawak, Borneo

 

Vanaf Kuching naar het Bako NP, aan de kust > terug Kuching > naar Semonggoh, opvangkamp orang-oetans > Batang Ai NP, dagtocht varen in de jungle, bezoek dorp van een Ibanstam.