1 Speciaal voor de Belgische bezoekers, klikhiervoor meer informatie

Kuching

De hoofdstad van Sarawak: Kuching

Vanuit de stad Kuching, is een groot deel van Sarawak (de zuidelijke deelstaat van Maleisisch Borneo) bereikbaar. Vanuit hier maakt u dagtochten of meerdaagse tochten naar nationale parken. 

 

Vaak komt u daarna weer terug in Kuching. En dat is geen straf, want wat ons betreft is Kuching één van de meest sfeervolle Aziatische steden. Er is veel aandacht besteed aan ”the look” van de stad; bloemperken met beelden, muurschilderingen, netjes betegelde straten. Kuching betekent ‘kat’ in het Maleis, en dat ziet u terug in de stad. Op iedere straathoek een schildering of beeld van een kat, en een heus ‘Cat museum’. Ook bijzonder in Kuching zijn de kraampjes met bergen ‘Kek Lapis’. Deze gelaagde cake is er in alle kleuren en maten, en geeft daarmee het straatbeeld nog meer kleur. Er is veel te zien en ondernemen in Kuching. Onze tips leest u hieronder.

 

     

 

Geschiedenis

De Britten hebben een flinke stempel gedrukt op de geschiedenis van Sarawak.  In 1842 werd Sarawak onafhankelijk verklaard van het sultanaat Brunei en werd James Brooke uitgeroepen tot eerste blanke radja van Sarawak. Later, van 1888 tot 1946, was het een protectoraat van het Verenigd Koninkrijk onder leiding van Charles Brooke, en daarna bleef Sarawak nog jaren een kroonkolonie van Engeland. Pas in 1963 werd besloten Sarawak onderdeel van Maleisië te maken. Omdat Kuching in de Tweede Wereldoorlog niet gebombardeerd is, zijn er in Kuching nog veel witte koloniale panden te bewonderen. De geschiedenis is tastbaar in Kuching.

 

Uitleg over de kaart

De Sarawak-rivier stroomt door de stad Kuching. Het centrum ligt aan de zuidelijke kant. Langs de rivier ligt de waterfront, een wandelboulevard. Daaraan grenzend hoogbouw, hotels, restaurants en ook de kleurrijke wijk Chinatown. Op de noordelijke oever ligt een Maleise kampung (dorp), het koloniale Fort Margherita en het iconische parlementsgebouw. Hoewel Kuching een grote stad is, is het centrum compact en gemakkelijk te voet te verkennen.

 

Klimaat Kuching

In Maleisisch Borneo is het het hele jaar door lekker warm, zo rond de 30 graden overdag en ’s avonds rond de 20 graden. U kunt Kuching dan ook het hele jaar door bezoeken. Wel valt er in onze wintermaanden (van oktober tot en met maart) veel regen. Soms zijn dat heftige moessonregens, die gelukkig niet de hele dag vallen maar vaak wel in korte tijd voor wateroverlast kunnen zorgen. Ziet u de lucht betrekken, en gaat het waaien, zoek dan een overdekt plekje op en wacht de bui af. Vaak duurt het niet langer dan een uur. En het is best grappig om te zien hoe de locals snel hun poncho’s tevoorschijn toveren, en gewoon doorfietsen/-rijden met hun wielen tot diep in het water. Bekijk ons klimaatoverzicht Maleisië.

Top 5 bezienswaardigheden

 

1. Semenggoh orang-oetan centrum     

Weliswaar niet echt in Kuching, maar zo’n 20 kilometer ten zuiden van de stad. Hier staat u al in de jungle, in het Semenggoh Nature Reserve. In dit gebied wonen orang-oetans in het wild, maar ze zijn wel aan mensen gewend. Veelal zijn dit dieren die uit gevangenschap zijn gered, of geboren zijn in het centrum. Ze kunnen gaan en staan waar ze willen, maar worden tweemaal daags gevoerd in Semenggoh. Een goede reden om in de buurt te blijven, lijken de orang-oetans te vinden. Rond voedertijd moet het wel gek lopen als u niet een aantal orang-oetans van dichtbij ziet. Ze slingeren naar de voederplateaus en gaan daar op hun gemak zitten eten.  Een bezoek aan Semenggoh is een must als u in Kuching verblijft.

 

  

 

2. Fort Margherita

U kunt het niet missen, dit witte fort aan de overzijde van de rivier is in 1879 gebouwd om de stad tegen piraten te beschermen. Het fort heeft zijn naam te danken aan de vrouw van Charles Brooke: Ranee Margaret. Met een sampan steekt u de rivier over om er te komen. In het museum is de Brooke Gallery gevestigd. U kunt het fort dus van binnen bewonderen, maar dan moet u wel entree voor de Brooke Gallery betalen. In dit museum leert u meer over de tijd van de witte radja’s, oftewel James en Charles Brooke.

 

3. Chinatown

Veel steden in Azië hebben een stukje Chinatown, zo ook Kuching. In Kuching is de wijk Chinatown heel centraal gelegen, grenzend aan de weg die langs de waterfront loopt. Dus u kunt er bijna niet omheen. Het is hier alsof u door een heel andere stad wandelt. Smalle straten, geflankeerd door kleurrijke shophouses (beneden een winkel/restaurantje, boven woonruimte). Lampionnetjes sieren de straten, en overal hangt de geur van Chinees eten. Ga hier zeker een keer lunchen of dineren. Bezoek gelijk ook de Tua Pek Kong tempel. Schoenen uit bij de entree, om daarna in gepaste stilte de tempel te bewonderen.

 

  

 

4. Sarawak museum

Alleen al het gebouw straalt geschiedenis uit. Charles Brooke, de tweede witte rajah van Sarawak, heeft ervoor gezorgd dat dit oudste museum van Borneo gebouwd werd. In 1891 werd het pand, gebouwd in de stijl van een Engels landhuis, geopend. In het museum krijgt u een compleet beeld van de geschiedenis van Sarawak, er wordt verhaald over de natuur, de oorspronkelijke etnische bewoners en olie-industrie. In de nieuwe vleugel, te bereiken via een voetgangersbrug, worden wisselende tentoonstellingen gehouden. Op het grondgebied van het museum vindt u ook nog een aquarium, botanische tuinen en een monument. Kortom; er is veel te zien in dit museum. Dus neem de tijd voor een bezoek.

 

5. De oude moskee

Een lichtroze gebouw met gouden koepeltjes, is dat een fata morgana? De Masjid Lama lijkt op een sprookjespaleis. Vooral tijdens zonsondergang heel fotogeniek, want dan weerspiegelt de zon in de koepels en heeft alles een gouden gloed. Het is een enorm gebouw, met een grote islamitische begraafplaats ernaast. Al in 1852 werd een houten moskee geopend op deze plek. In 1968 werd deze echter vervangen door het huidige gebouw. Bezoekers zijn welkom de moskee van binnen te bewonderen.

 

3 excursies die wij aanraden:

Kajakken door de jungle

Kajakken door de jungle

Bako National Park

Bako National Park

Fietsen en proeven

Fietsen en proeven

Top 3, leuk om te doen

 

1. Stadswandeling

Langs muurschilderingen, koloniale panden en heel veel kattenbeelden. Hoewel de stad Kuching vrij groot is, is het centrum compact en heel goed te voet te verkennen. Vraag om een stadsplattegrond bij uw hotel en stippel een route uit. Kijk uit naar de vele kattenbeelden die de stad sieren, en naar de streetart. Lokale kunstenaars hebben al vele kale muren opgeleukt met schilderingen die goed passen in de omgeving. U ziet schilderingen van orang-oetans, neushoornvogels en hoe kan het ook anders: katten. Wat ook opvalt zijn de koloniale panden die voornamelijk door de Britten zijn gebouwd. Verken de stad zelf, of boek een wandelexcursie bij ons.

 

2. Topspot Food Court

Een sfeervol diner bij kaarslicht wacht hier niet op u. Maar toch is het een aanrader om te gaan eten bij Topspot Food Court. Op het dak van een parkeergarage ziet u al van verre een grote garnaal in neon oplichten. Bovenop het, half overdekte, dak van het gebouw vindt u een heuse foodcourt. Overal tafeltjes en kraampjes met verse vis en zeevruchten. Het is een drukte van jewelste, want ook de locals komen hier graag eten. U kunt gaan zitten aan een van de tafels en van het menu bestellen, maar wij vonden het veel leuker om langs de kraampjes te gaan en zelf de vis aan te wijzen. Bent u gek op vis, dan zit u hier zeker goed. Ook voor niet-visliefhebbers is er trouwens genoeg keuze.

 

3. Varen in een sampan

Aan de waterfront, de boulevard langs de rivier, liggen de felgekleurde, houten sampans (roeiboten) al klaar om u naar de overkant te brengen. Voor een paar Ringgit peddelt de bootsman u op uw gemak naar de overzijde. Een kort tochtje, maar gelukkig mag u later ook nog terug. Maak voordat u terugvaart een wandeling door de Maleisische kampung (dorp) aan deze zijde van de rivier. Hier ziet u houten huizen op palen, smalle paadjes, kippen die rondscharrelen, wasgoed dat te drogen hangt. Heel anders dan de moderne hoogbouw aan de andere zijde van de rivier. En het uitzicht over Kuching vanaf deze kant is ook wel een foto waard. Wilt u op de terugweg wat langer varen, maak dan een afspraak met de bootsman de rivier een stuk op te varen. Grote kans dat hij het wel ziet zitten iets extra te verdienen.

 

Hotels in Kuching

 

The Marian Boutique Hotel

The Marian Boutique Hotel

The Ranee

The Ranee

Hilton Kuching

Hilton Kuching

Tijdens deze rondreizen en bouwsteen reist u naar Kuching
borneo-localebevolking14(9)
Voorbeeldreis Borneo

Rondreis Borneo: Natuurpracht van Borneo

Borneo, Sarawak: Kuching, tocht Bako NP > Batang Ai > Kuching > Mulu NP, grotten/ jungle. Borneo, Sabah: Kota Kinabalu > via orang-oetan opvangkamp naar Sukau Kinabatangan NP, moerasjungle en olifanten > Gaya Island, strand.

maleisie-brug-bamboe(9)
Voorbeeldreis Borneo

Rondreis Borneo: Onbekend Borneo

Borneo, Sarawak: Kuching > Bako NP, jungle, neusapen > Batang Ai, Nanga Sumpa, varen diep regenwoud in > Sibu, landelijk en onbekend, evenals vervolg reisschema > Lamin Dana (Mukah) > Bintulu > Miri > Damai Beach.

sarawak67(9)
Voorbeeldreis Sarawak

Bouwsteen Borneo: Neusapen, orang-oetans en Iban-stammen

Zuiden van Sarawak, Borneo

 

Vanaf Kuching naar het Bako NP, aan de kust > terug Kuching > naar Semonggoh, opvangkamp orang-oetans > Batang Ai NP, dagtocht varen in de jungle, bezoek dorp van een Ibanstam.