1 Speciaal voor de Belgische bezoekers, klikhiervoor meer informatie

Pangkor eiland

Tropisch tussendoortje Pangkor eiland

Rust, zon, zee en strand; dat zijn dé redenen om een paar nachten Pangkor op te nemen in uw rondreis Maleisië. De eilandengroep bestaat uit vier eilanden: Pangkor Island, Pangkor Laut, Mentagor en Giam. Op de eerste twee kunt u verblijven. De eilanden liggen voor de westkust van het Maleisisch schiereiland. Vanwege de ligging is een kort verblijf op één van deze eilanden goed in te plannen halverwege een individuele rondreis door Maleisië. Een echt ‘tropisch tussendoortje’.

Pangkor Island is een visserseiland. De locals wonen in dorpen aan zee, waar het een en al bedrijvigheid is. Houten boten worden gerepareerd, netten geknoopt en langs de weg ligt vis te drogen. Doordeweeks is het op Pangkor Island heerlijk rustig, maar in de weekenden weten lokale toeristen dit mooie eiland ook te vinden. Vanuit Kuala Lumpur, Ipoh en Penang is het eiland namelijk binnen een paar uur te bereiken. Vanuit Lumut vaart de ferry af en aan naar Pangkor Island, vanaf ongeveer 07.00 's ochtends tot 20.00 's avonds. De overtocht duurt een half uur. Bij de pier op Pangkor Island staan rijen roze taxi-busjes te wachten om gasten naar de hotels te brengen. In de weekenden is het dus drukker op Pangkor Island, maar 's avonds zijn er wel meer restaurantjes geopend.

 

 

Geschiedenis van Pangkor Island

De eilanden van Pangkor hebben een bewogen geschiedenis. De eilanden vormden een goede thuisbasis voor piraten, die vanaf de eilanden uitvoeren om schepen te overvallen. Ook de Nederlanders zagen de waarde van de eilanden in de VOC-tijd, zij bouwden in 1670 een fort om tin in op te slaan om mee te handelen. De restanten van dit fort zijn nu een bezienswaardigheid voor toeristen. In 1874 werd het ‘Verdrag van Pangkor’ getekend, dat de Britten toegang verschafte tot het Maleisisch schiereiland. Toen Maleisië in 1957 onafhankelijk werd, gold dat ook voor Pangkor. Het eiland was weer van de locals en de visserij. Al snel werd toerisme de belangrijkste bronnen van inkomsten.

 

Kaart van Pangkor Island en Pangkor Laut

Pangkor Island heeft vrijwel ongerepte, smalle stranden en baaien. Het binnenland is bergachtig en bedekt met jungle. Het eiland is niet groot en gemakkelijk binnen één dag te verkennen. Er is een rondweg van 18 kilometer die de kustlijn van het eiland volgt. Volg de rondweg en u komt vanzelf in Pangkor Town waar een beperkte keuze aan restaurantjes en winkeltjes te vinden is. Hier zijn ook pinautomaten, maar houd er rekening mee dat deze leeg kunnen zijn. Ons advies: neem voldoende contact geld, en eventueel uw creditcard, mee naar Pangkor.

 

Het eiland Pangkor Laut is privé-bezit van het superdeluxe Pangkor Laut Resort. Aan de oostkust van het eiland staat het resort, met luxe villa’s (ook op palen in het water), diverse restaurants en een infinity-zwembad. Het eiland is verder bedekt met weelderige jungle. Aan de westkust ligt Emerald Bay, een breed, wit zandstrand aan een afgesloten baai. Naar onze mening één van de mooiste stranden die er zijn.

 

 

Weer op Pangkor

De Pangkor-eilanden zijn het hele jaar te bezoeken. Vanaf mei tot en met september regent het vaker, maar dit zijn vaak heftige buien die meestal alleen aan het einde van de middag of in de avond vallen. De buien kondigen zichzelf aan: de lucht wordt donker en het begint te waaien. Zoek een overdekt terras op en geniet van het natuurgeweld. De temperatuur schommelt het hele jaar rond de 30 graden. Benieuwd wat de beste reistijd van heel Maleisië is? Bekijk ons klimaatoverzicht.

Top 5: Leuk om te doen op Pangkor

1. Per taxi of fiets Pangkor Island verkennen

Per roze taxi-busje rijdt u over de 18-kilometer lange rondweg. Er zijn vaste prijzen, dus u hoeft niet te onderhandelen. Volg de rondweg en vraag uw chauffeur te stoppen bij de restanten van het VOC-fort dat door de Hollanders is gebouwd. Op één van de kanonnen is de leeuw nog goed zichtbaar. Stop ook bij de rijkelijk versierde Chinese tempel Fu Lin Kong, vlak buiten Pangkor Town. Klim helemaal naar boven, naar het uitkijkpunt, voor een weids uitzicht over het dorp en in de verte het Maleisische vasteland.

 

Onze tip: wandel door één van de vissersdorpen. De locals leven hier nog in houten huisjes op het water, het lijkt of u een stap terug in de tijd heeft gedaan. Het eiland telt vele baaien met zandstranden. De mooiste vinden wij Coral Beach. Een fijne plek om even te stoppen voor een verfrissende duik in zee. Lunchen aan het strand is ook een leuk idee. Bedenk wel dat veel restaurantjes alleen in de weekenden geopend zijn, dus het kan even zoeken zijn naar een lunchadresje aan het strand. In de grotere dorpen, zoals Pangkor Town, zijn de meeste restaurantjes wel de hele week geopend. Uw chauffeur kan u vast een restaurantje adviseren.

 

Zin in beweging tijdens je vakantie in Maleisië? Er zijn ook fietsen te huur om het eiland mee te verkennen. Bedenk u wel dat fietsen best pittig is, omdat er aardig wat steile hellingen in de rondweg zitten.

 

    

 

2. Snorkelen bij Giam Island

Heel eerlijk: aan de oostkust van het Maleisisch schiereiland kun je mooier snorkelen dan aan de westkust. Maar als u toch op Pangkor bent, is het zeker aan te raden een ochtend/middagje naar Giam Island te gaan. Dit kleine eiland ligt recht tegenover Coral Bay, bij eb is het zelfs zwemmend te bereiken. Maar als u daar niet op wilt wachten, en niet overvallen wilt worden door de vloed, is het verstandiger om een bootje te huren. Rondom het eiland verkent u weelderige koralen en ziet u allerlei soorten kleurrijke vissen. Even uitrusten kan op de rotsen en het beetje strand van Giam Island.

 

3. Boottochtje naar een verlaten strand

Aan de zuidkant van het eiland bevindt zich een verborgen strand: Teluk Segadas. Over zee is de gemakkelijkste manier om dit strand te bereiken. Vanaf Bogak Bay vaart u er in zo’n 15 minuten naartoe. Er is ook een jungle-pad dat naar deze baai leidt, maar let op: het pad kan aardig overwoekerd zijn. Vanuit het dorp Teluk Gedong volgt u de trail om een half uur later uit te komen op het verlaten strand. Een verfrissende duik in de helderblauwe zee is een goede manier om af te koelen. Neem wel zelf voldoende water mee, want er zijn op dit verlaten strand (nog) geen restaurantjes.

 

   

 

4. De zonsondergang bewonderen in Emerald Bay

In één woord: wauw! Met het shuttle-busje van het Pangkor Laut Resort wordt u einde van de middag naar de westkust van het eiland gebracht. Zoek daar een strandbedje uit, bestel een drankje en leun achterover om te genieten van de zonsondergang. Het strand van Emerald Bay is een aantal keer uitgeroepen tot mooiste strand van Maleisië. Waarom is duidelijk als u er bent. Een breed wit zandstrand, met aan de ene zijde de azuurblauwe zee en verder ‘omringd’ door weelderig groene jungle. Wat een plaatje!

 

Verblijft u op Pangkor Island? Ga dan naar Nipah Bay, Coral Bay of Bogak Bay voor een mooie zonsondergang. De stranden winnen het niet van Emerald Bay, maar de zonsondergang is net zo mooi.

 

5. Neushoornvogels spotten

In heel Maleisië heeft u kans een neushoornvogel te spotten, maar op Pangkor kunt u er niet omheen. Deze grote vogels, met een spanwijdte tot wel 1,5 meter, zijn net als wij gek op Pangkor. Met tientallen zitten ze in de bomen. Vaak op plekken waarvan ze weten dat ze gevoerd gaan worden. Zoals bij Sunset View in Nipah Town, of bij het restaurant van het Pangkor Laut Resort. Ontbijten en tegelijk neushoornvogels spotten, dat is iets wat ons niet heel vaak is overkomen. Ook tijdens een wandeling door de jungle is de kans groot dat u meerdere neushoornvogels gaat zien.

 

Hotels op Pangkor Island

Er zijn een aantal eenvoudige strandresorts op het eiland te vinden, en één heel bijzonder boutique hotel: Tiger Rock. Kiest u voor een verblijf op buureiland Pankor Laut, dan verblijft u in het superdeluxe Pangkor Laut Resort. Pangkor Laut is privé-bezit van het resort en er wonen dan ook geen locals op dit eiland. Hieronder onze top 3.

Anjungan Beach Resort

Anjungan Beach Resort

Pangkor Laut Resort

Pangkor Laut Resort

Tiger Rock

Tiger Rock

Tijdens deze rondreis reist u naar Pangkor eiland
Maleisie-Luxe-Pangkor-Laut-Resort
Voorbeeldreis West-Maleisië

Rondreis Maleisië: West-Maleisië in Luxe

West-Maleisië, westkant: Kuala Lumpur > Pangkor Laut, mooist denkbare resort. Centraal: Cameron Highlands, theetuinen. Westkust: Penang, Brits verleden > Langkawi, stil strand, luxe.

Cameronhighlands123
West Maleisië en Noord-Sumatra

Rondreis Natuur, theetuinen en luxe strandverblijf

West-Maleisië: Melaka, stad met VOC verleden. Noord-Sumatra: Bukti Lawang, orang oetans > Tobameer, Batak-cultuur op eiland Samosir > Brastagi. West-Maleisië: Kuala Lumpur, bruisende hoofdstad > Cameron Highlands, theevelden > Pangkor Laut, luxe strandverblijf