1 Speciaal voor de Belgische bezoekers, klikhiervoor meer informatie

Ayutthaya

Historisch en cultureel Ayutthaya

De oude koningsstad Ayutthaya staat op de lijst van UNESCO-werelderfgoed en dit is meer dan terecht. Overal ziet u prachtige tempels en Boeddhabeelden. De stad werd in de 18e eeuw verwoest, maar aan de ruïnes is nog steeds te zien hoe indrukwekkend het ooit was. In Ayutthaya kunt u talloze tempels bewonderen die de rijke historie weerspiegelen. Wij kunnen het alleen maar aanraden om Ayutthaya tijdens uw rondreis Thailand te bezoeken. Ayutthaya is vanuit Bangkok een kleine twee uur rijden.

 

Het historische park van Ayutthaya

Geschiedenis van Ayutthaya

Het koninkrijk Ayutthaya bestond van 1351 tot 1767. Het werd gesticht door koning Ramathibodi I die een hoofdstad wilden creëren voor zijn koninkrijk. In 1376 nam hij ook het koninkrijk Sukothai over. De monarchie groeide en legde de basis voor het grootste gedeelte van Siam, het toenmalige Thailand. Alleen het Lanna-koninkrijk in het noorden van Thailand, behoorde niet tot het koninkrijk van Ayutthaya. In de stad kwamen veel buitenlandse handelaren langs, onder anderen uit China, India, Japan, Perzië, Portugal, Spanje. Ook de Nederlandse VOC had enkele goede handelsbetrekkingen. Ayutthaya was zo rijk, welvarend en open naar buitenlanders toe, dat het werd vergeleken met het Parijs van Zonnekoning Lodewijk XIV. Op haar hoogtepunt had de stad ruim een miljoen inwoners. De 18e eeuw was een soort ‘gouden eeuw’ voor Ayutthaya waarin kunst, studie en literatuur hoogtij vierden.


In 1765 vielen legers uit Birma Siam binnen en trokken snel richting de belangrijkste stad van het koninkrijk. Na een lange strijd viel Ayutthaya in 1767, en werd het volledig verwoest. Het was tevens het einde van het koninkrijk. In 1991 werd het Historisch Park van Ayutthaya verklaard tot werelderfgoed van UNESCO.

 

Kaart van Ayutthaya

Veel bezienswaardigheden in Ayutthaya liggen dicht bij elkaar. Huur een fiets, maak een mooie wandeling op stap in een tuk tuk en ontdek deze historische Thaise stad.

 

 

Weer in Ayutthaya

Ayutthaya heeft een tropisch savanneklimaat. De beste reistijd voor Ayutthaya is november t/m maart. Het is er dan heerlijk koel, maar ook veel drukker dan in de andere maanden. De regenperiode loopt van juni t/m oktober. De heetste maanden zijn april en mei. Voor een uitgebreid overzicht verwijzen we u naar onze klimaatpagina.

Top 5 bezienswaardigheden in Ayutthaya

De bezienswaardigheden van Ayutthaya liggen redelijk dichtbij elkaar. U kunt bijvoorbeeld een fietstour langs de bezienswaardigheden maken, maar er zijn ook wandeltochten mogelijk of bezoek een musea en leer meer over de geschiedenis. Wij zetten onze top 5 van bezienswaardigheden in Ayutthaya op een rij.

 

1. Wat Chaiwatthanaram

Wat Chaiwatthanaram wordt gezien als één van de mooiste tempelcomplexen van Ayutthaya. Het ligt aan de Chao Phraya-rivier. De tempel is gebouwd in 1630 en heeft een Khmer-bouwstijl. U kunt het best het mini-Angkor Wat van Thailand noemen. Het is een mooi gebied om doorheen te wandelen.

 

  

Bewonder mini Angkor-Wat: Wat Chaiwatthanaram

2. Ayutthaya Historical Park

Het oude centrum van Ayutthaya is onderdeel van het Ayutthaya Historical Park. Dit park heeft een oppervlakte van 15 km2 waar de meest historische bezienswaardigheden te zien zijn. Bijzondere tempels die u kunt bezoeken zijn: Wat Yai Chaya Mongkol, Wat Phra Mongol Bophit, Wat Lokayasutharam, Wat Ratchaburana, Wat Ratburana, Wat Thammikarat, Wat Na Phra Meru en Wat Phra if Sanphet.

 

3. Bang Pa-In paleis

Op een kleine twintig kilometer afstand ligt het 17e -eeuwse paleis Bang Pa-in. Dit complex heeft een Thaise, Victoriaanse en Chinese bouwstijl. Deze combinatie in de architectuur geeft het geheel een opvallende uitstraling. Zeker, omdat de tempel omringd is met water en hierdoor erg fotogeniek. Tegenwoordig gebruikt de Thaise Koninklijke familie het als zomerpaleis.

 

4. Wat Phra Mahathat

De ruïnes van Wat Phra Mahathat zijn vooral bekend om het stenen boeddhahoofd dat wordt omringd door de wortels van een bodhi-boom. Het geheel doet mysterieus aan, vooral omdat er wordt gezegd dat niemand weet hoe het hoofd daar ooit heeft kunnen komen. Het is uniek om te zien.

 

Het mysterieuze boeddhahoofd

5. Grootste boeddha's van Ayutthaya

Naast tempels en musea heeft Ayutthaya diverse, grote boeddha’s. Bekende boeddha’s vindt u bij de tempels Wat Yai Chai Mongkhon, Wat Lokayasutharam en Wat Phanan Choeng die. Vooral Wat Lokayasutharam is bekend en geliefd bij veel toeristen. Hier staat een beeld van een liggende boeddha met een lengte van maar liefst 37 meter.

 

Leuk om te doen in Ayutthaya

Ayutthaya floating market

Ayutthaya heeft twee drijvende markten die worden gezien als één van de leukste van Thailand. Oordeel zelf en bezoek naast de drijvende markt in Bangkok ook die van Ayutthaya. In het oostelijke gedeelte van de stad drijft de Ayutthaya Floating Market waar souvenirs en handwerk gekocht kunnen worden. De Ayutthaya Klong Sa Bua Floating Market ligt ten noorden van de stad. Deze markt is in het weekend geopend en u betaalt een kleine entree. Er zijn zelfs langs de oevers Thaise theatershows te bekijken. Erg leuk om te doen als u tijdens uw rondreis Thailand in Ayutthaya verblijft.

 

Fotospeurtocht met de kinderen

Thailand is een perfecte bestemming als u met kinderen op reis gaat. Ze leren de cultuur en kunnen op diverse stranden uitrusten. Een leuke activiteit in Ayutthaya is een speurtocht! U krijgt een dagboek met foto’s van plekken die in verschillende tempels gemaakt zijn. Struin in een tuk tuk door de stad en probeer samen alle foto’s te vinden.

 

 

Ontdek Ayutthaya met uw kinderen tijdens een leuke fotospeurtocht

Hotels in Ayutthaya

In Ayutthaya bieden wij leuke, kleinschalige boutique-hotels aan. Wij hebben een kleine selectie gemaakt van hotels in Ayutthaya die wij aanraden, uiteraard kunnen we ook andere hotels voor u reserveren.

Iudia on the river

Iudia on the river

Baan Thai House

Baan Thai House

Pludhaya Resort

Pludhaya Resort

Tijdens deze rondreizen en bouwsteen reist u naar Ayutthaya
Bangkok-Damnoek-Saduak-Drijvende-Markt
Voorbeeldreis Thailand

Rondreis Thailand: Hoogtepunten van Thailand

Ideale reis tijdens onze lente- en zomerperiode.

 

Bangkok, fietsen en proeven > River Kwai, Erawan-watervallen > Chiang Mai, ontmoet de Lanna-stam > Khao Sok, varen door de jungle > Koh Phangan, meer dan strand

Thailand-Ayutthaya-Boeddha
Voorbeeldreis Thailand

Rondreis Thailand: Cultureel

Ideale reis tijdens onze zomer- en winterperiode.

 

Bangkok, fietsen > River Kwai > Ayutthaya, nachttrein > Chiang Mai, olifanten > Mae Hong Son, Korenstam > Pai, groene vallei > Gouden Driehoek > Chiang Rai, tempels > Koh Chang.

Thailand-Sukhothai-kindmonnikenzit_2
Voorbeeldreis Midden-Thailand

Bouwsteen Thailand: Koningssteden van Thailand

Ten noorden van Bangkok

Ontdek de rijke historie van Ayutthaya en Sukhothai. Een mooie reis volop eeuwenoude tempels en bijzondere boeddha’s.