1 Speciaal voor de Belgische bezoekers, klikhiervoor meer informatie

Sukhothai

Sukhothai: de historische koningsstad van Thailand

Sukhothai is een van de voormalige koningssteden van Thailand. Op ongeveer twaalf kilometer van de nieuwe stad, ook wel Nieuw Sukhothai genoemd, ligt het uitgestrekte Sukhothai Historical Park waar prachtig bewaarde tempels en ruïnes op u liggen te wachten. Sukhothai Historical Park werd in 1991 door UNESCO opgenomen in de werelderfgoedlijst. Wij begrijpen dat volkomen. Doordat het park zich niet midden in de stad bevindt, kunt u in alle rust de ruïnes bewonderen en het park verkennen. Een aanrader om twee dagen Sukhothai toe te voegen aan uw individuele rondreis Thailand.

 

 

Geschiedenis van Sukhothai

Sukhothai was van 1238 tot 1438 een welvarend koninkrijk. De Thaise krijgsheren Pho Khun Pha Muang en Pho Khun Bang Klang Hao verklaarden zich onafhankelijk van het Khmer-rijk. Zij stichtten een koninkrijk en Pho Khun Bang Klang Hao werd later de eerste koning van Sukhothai. Dit wordt gezien als de basis van de moderne Thaise staat, ondanks dat er ook andere koninkrijken een opmars maakten. Sukhothai sloot bondgenootschappen met andere Thaise koninkrijken en wist hierdoor een groei door te maken.

 

Onder koning Ramkhamhaeng de Grote beleefde Sukhothai een gouden eeuw. Zijn macht reikte tot een gedeelte van Myanmar, Laos en een gebied in het zuiden van Malakka. De invloedsfeer van dit koninkrijk was dus groter, dan het huidige Thailand. Ramkhamhaeng de Grote wordt ook gezien als de ontwerper van het Thaise alfabet. Na de dood van de Ramkhamhaeng begonnen vazalstaten zich af te scheiden. Uiteindelijk moest Sukhothai de macht in 1378 overdragen aan het snelgroeiende Ayutthaya, en in 1438 was Sukhothai nog slechts een provincie van dit nieuwe koninkrijk. De stad Ayutthaya werd enkele eeuwen later verwoest door Birma, maar deze verwoesting bleef Sukhothai bespaard.

 

Kaart van Sukhothai

Sukhothai Historical Park bevindt zich in het noorden van Thailand. Het park wordt onderverdeeld in 5 zones, het centrum, noord, oost, zuid en west. Het centrum is omringd door stadsmuren en huist de ruïnes van het koninklijk paleis en wel 26 tempels. Binnen vijf kilometer van het centrum bevinden zich nog 70 andere archeologische vondsten. Gelegen op zo’n twaalf kilometer ten oosten van het park ligt de stad Nieuw Sukhothai. Hier zijn veel restaurants, bars en hotels te vinden. Ook is Nieuw Sukhothai een populaire plek om Loi Krathong te vieren, het jaarlijkse Thaise lichtfestival waar honderden Thaise lampionnen en kaarsen worden aangestoken als dankzegging aan de godin Mae Kong Ka, de godin van het water.

 

 

Weer in Sukhothai

Sukhothai, samen met de rest van Noord-Thailand, heeft een tropisch savanneklimaat. Dat betekent dat u de indrukwekkende plek het hele jaar door kunt bezoeken. Komt dat even goed uit? De temperaturen in Sukhothai zijn het hele jaar door erg hoog zo tussen de 29 en 38 graden, met amper tot middelmatige kans op neerslag. In de maanden vanaf mei tot en met oktober valt er wat meer regen, maar het regent in Thailand niet, zoals in Nederland, achter elkaar door. Soms een tropische bui.

Top 5 bezienswaardigheden in Sukhothai

1. Wat Mahathat

De Wat Mahathat is de grootste en meest belangrijke tempel van Sukhothai. Deze tempel bevindt zich in de centrale zone van het historische park en zal u bij binnenkomst meteen opmerken. De Wat Mahathat is te herkennen aan een imposant Boeddhabeeld. De tempel gecombineerd met de lelievijver op de voorgrond en het groene heuvellandschap op de achtergrond creëren een fotogeniek plaatje.

 

    

2. Ramkhamhaeng National Museum

Om meer te weten te komen over de geschiedenis van Sukhothai kunt u het beste een bezoek wagen aan het Ramkhamhaeng National Museum. Het museum stelt artefacten en antiek tentoon dat werd gevonden tijdens een reeks opgravingen in Sukhothai Historical Park en Sri Satchanalai Historical Park in de jaren zestig. Hoogtepunten van het museum zijn de Boeddhabeelden in Sukhothai-stijl. Deze worden beschouwd als de mooiste boeddhistische beeldstijl in de Thaise geschiedenis. Ook heeft het museum Chinees porselein en kostbare artefacten tentoongesteld die de welvaart van Sukhothai tijdens zijn hoogtijdagen laten zien.

 

3. Wat Si Chum

Wat Si Chum, één van de meest bezochte plekken in Sukhothai. De tempel bevindt zich in de noordelijke zone van het archeologische park en dus buiten de authentieke stadsmuren. De tempel huist een van de grootste behouden Boeddha’s van Thailand, namelijk 15 meter hoog. Opmerkelijk is de bladgouden rechterhand van de Boeddha, aangebracht door toegewijde boeddhisten als een manier om hun respect te betuigen aan de Boeddha. Een indrukwekkend monument dat u echt met eigen ogen moet zien.

 

    

4. Wat Si Sawai

De Wat Si Sawai tempel bevindt zich weer in de oude ommuurde stad. Te vinden in een parkachtige omgeving met een grote vijver waar u de tempel tegen het lijf loopt. De tempel bestaat uit drie grote torens in Khmer-stijl met zeer royale details. De Wat Si Sawai is één van de oudste tempels in Sukhothai. Men denkt dat de tempel is gebouwd tegen het einde van de 12e eeuw of het begin van de 13e eeuw, nog vóór de oprichting van het Sukhothai-koninkrijk.

 

5. Wat Sa Si

Een paar honderd meter van de Wat Mahathat af ligt de Wat Sa Si. De ligging op een klein eiland in het midden van de met lotusbloemen gevulde Tra Phang Tra Kuan-vijver maakt de Wat Sa Si één van de meest aantrekkelijke monumenten van het Sukhothai Historical Park en hierdoor zeker de moeite waard om te bezoeken! Volgens de teksten op een van de stenen inscripties die in Sukhothai zijn ontdekt, werd de Wat Sa Si gebouwd tegen het einde van de 14e eeuw.

Top 3 leuk om te doen in Sukothai

1. Fietstocht door het Sukhothai Historical Park

Door de grootte van het park en de afstanden tussen de vele historische monumenten kunt u het Sukhothai Historical Park ook op de fiets verkennen. Zo kunt u zich sneller verplaatsen dan te voet en daardoor dus meer zien. Ook ziet u met de fiets veel meer van de omgeving dan met de auto of scooter.

 

2. Nieuw Sukhothai

De stad Nieuw Sukhothai heeft veel leuke restaurants en bars waar u heerlijk Thais kunt eten. Ga gerust eens op pad in de nieuwe stad.

 

3. Fietsexcursie door landelijk Sukhothai

Sukhothai staat bekend om zijn tempels en ruïnes die iedereen wilt bezoeken. Veel minder bekend is het lokale leven. En dat is nou ook juist zo leuk om te bezoeken. Dat is per fiets goed te doen, omdat het over het algemeen vlak is in de omgeving van Sukhothai. De tocht start in een dorpje in de provincie. Via boerenlandweggetjes start u de fietstocht langs rijstvelden en lokale landerijen. Tijdens deze tocht leert u alles van het lokale en boerenleven van de Thai. Een bijzondere blik wat u in de stad niet snel tegenkomt.

 

Ook zo'n leuke fietstocht maken? Vraag ons naar de mogelijkheden. Bovenstaande excursies zijn boekbaar via ons.

 

Hotels in Sukhothai

Wij hebben twee hele leuke boutiquehotels voor u uitgekozen. Uiteraard kunt u ook in een ander hotel verblijven als u dat wilt. Vraag ons naar de mogelijkheden.

Tharaburi Resort

Ruean Thai Hotel

Tijdens deze rondreis en bouwstenen reist u naar Sukhothai
Azie-Thailand-Loei-Rijstvelden
Voorbeeldreis Thailand

Rondreis Thailand: Ontdek de geheimen

Ideale reis voor het hele jaar. 

 

Bangkok, metropool > Khao Yai, jungle > Loei, bergketens > Chiang Khan > Sukothai, tempels > Chiang Mai, olifanten > Pai > Mae Hong Son, bergstammen > Koh Samui

Thailand-Sukhothai-kindmonnikenzit_2
Voorbeeldreis Midden-Thailand

Bouwsteen Thailand: Koningssteden van Thailand

Ten noorden van Bangkok

Ontdek de rijke historie van Ayutthaya en Sukhothai. Een mooie reis volop eeuwenoude tempels en bijzondere boeddha’s.