1 Speciaal voor de Belgische bezoekers, klikhiervoor meer informatie

Reizen met een huurauto door Maleisië

Selfdrive Maleisië

 

In West-Maleisië kunt u prima zelf rijden, en ook in Sabah het mogelijk om een deel van uw reis per huurauto af te leggen. De wegen zijn over het algemeen goed. Er zijn wegwijzers en het wegennet is redelijk goed in kaart gebracht. Bezienswaardigheden staan duidelijk aangegeven en zijn vaak makkelijk te bereiken. Wij zorgen ervoor dat uw huurauto wordt afgeleverd en opgehaald bij uw hotel of op een andere logische locatie; u hoeft dus niet zelf op zoek naar het kantoor van de autoverhuurmaatschappij.

 

Als u na Kuala Lumpur naar de jungle van Taman Negara reist, is het handig de huurauto pas te laten afleveren bij uw accommodatie in Taman Negara op de dag dat u daarvandaan vertrekt. Wanneer u uw reis beëindigt op een tropisch eiland, kan de huurauto opgehaald worden in de haven waarvandaan de boot vertrekt. De aflever- en ophaallocatie kunnen verschillend zijn. U hoeft  geen rondje te rijden en kunt daardoor tijd besparen.

 

Boek uw huurauto bij Van Verre en wij dragen er zorg voor dat u goed verzekerd bent. Inbegrepen in de autohuur is een uitgebreide verzekering met een laag eigen risico. Desgewenst kunnen wij ook een kinderzitje voor u reserveren. Als u een privé rondreis maakt met een huurauto heeft u veel vrijheid. U vertrekt elke dag wanneer u wilt, u stopt om foto’s te nemen waar u wilt en u reist op uw eigen tempo. Het is echt úw reis.

 

Categorieën

Wij kunnen auto’s in verschillende categorieën voor u reserveren. Bij het kiezen voor een bepaalde categorie houden we altijd rekening met het aantal personen waaruit uw reisgezelschap bestaat en de ruimte die nodig is voor bagage.

 

Voertuigen

 

 

Tarieven zijn inclusief:

 • Ongelimiteerd aantal kilometers
 • 6% Sales en Service Taks
 • Eenvoudige wegenkaart van West-Maleisië
 • Kosten voor het afleveren en innemen van uw huurauto op de afgesproken plaatsen (zie uw reisvoorstel / voucher).
 • Meerder bestuurders; mits zij voldoen aan de gestelde eisen (zie kopje bestuurder). U dient de extra bestuurders op te geven voordat u het huurcontract tekent.
 • Collision Damage Waiver (afkoop eigen risico). Het afkopen van het eigen risico (CDW) beperkt uw financiële aansprakelijkheid voor schade aan uw huurauto door uw eigen toedoen of door toedoen van een ander. In geval van diefstal, een ongeval of vandalisme dient u altijd binnen 24 uur aangifte te doen bij de politie. Een geldig politierapport is een vereiste voor het onderzoek. Bij schade aan uw huurauto is er wel een bedrag aan eigen risico dat niet af te kopen is. Dit bedrag is MYR 2000 voor een Proton Waja Premium en MYR 3000 voor een Toyota Innova.
 • Verzekering voor schade aan derden;  de verzekering dekt een bedrag van MYR 3 miljoen voor de derde partij bij schade aan eigendommen en tevens een onbeperkte dekking bij lichamelijke verwondingen.
 • Passenger liability protection (inzittenden verzekering)
 • Personal Accident Insurance (PAI): De PAI dekt tot MYR 150.000 bij permanente invaliditeit of overlijden van de inzittenden en tot MYR 2.000 medische kosten per persoon bij ongevallen.

 

Tarieven zijn exclusief:

 • Brandstof
 • Tol- en parkeergelden
 • Eventuele boetes

 

Bestuurder

 • Elke bestuurder dient in het bezit te zijn van een geldig rijbewijs. Aangeraden wordt om tevens een internationaal rijbewijs mee te nemen (deze kunt u kopen bij de ANWB).
 • De bestuurder moet minimaal 23 jaar en maximaal 65 jaar oud zijn, en ten minste 3 jaar rijervaring hebben.
 • Bestuurders boven de 65 jaar betalen een toeslag van MYR 25 per dag, tot een maximum van MYR 100 per huurperiode.

 

De verhuurmaatschappij behoudt het recht om de huur te annuleren voor personen die lichamelijk ongeschikt geacht worden om te rijden.

 

Huurperiode

Onder 1 dag autohuur wordt verstaan: 24 aaneengesloten uren. U huurt de auto voor een vooraf afgesproken periode van minimaal 3 dagen. Indien u het voortuig niet op tijd inlevert, of als u wilt de huurperiode verlengen, dan worden hier extra kosten voor in rekening gebracht.

 

Vervangend voertuig

Indien zich tijdens de huurperiode een (technisch) probleem voordoet met de huurauto, waardoor het niet langer verantwoord is om verder te rijden, dan zal het verhuurbedrijf zorgen voor een gelijkwaardig, vervangend voertuig.

 

Tankservice

Het voertuig wordt geleverd met een volle tank en dient ook weer met een volle tank te worden ingeleverd. Voor voertuigen die niet met een volle tank worden teruggebracht, berekent de verhuurder een toeslag. Er dient alleen loodvrije benzine gebruikt te worden.

 

BELANGRIJK: u dient een creditcard te hebben

Voor de huurauto is een borgsom vereist in de vorm van een ondertekende kopie van uw creditcard. Wanneer u de huurauto inlevert in normale toestand (schoon interieur, een volle tank, onbeschadigd en op tijd) wordt er uiteraard niets van uw creditcard afgeschreven. Het is niet toegestaan om een creditcard van een derde te gebruiken. Het is niet mogelijk om de borgsom cash te betalen.

 

Kinderzitje
Kinderzitjes zijn niet verplicht in Maleisië, deze zijn beschikbaar op aanvraag. U dient dit verzoek bij boeking door te geven. De kosten voor een kinderzitje zijn MYR 25 per dag, tot een maximum van MYR 230 per huurperiode.


Voorzieningen
Alle voortuigen zijn voorzien van airconditioning. Verder zijn de voertuigen uitgerust met AM/FM radio, CD-speler, elektrische ramen, centrale deurvergrendeling, stuurbekrachtiging en alarm. 


Restricties
Het is ten strengst verboden om met de huurauto de grens over te gaan (naar bijvoorbeeld Singapore of Thailand). Doet u dit toch, dan bent u niet verzekerd. Daarnaast riskeert u een hoge boete en loopt u het risico dat de huur per direct wordt stopgezet door de verhuurder en de auto in beslag wordt genomen. Tevens worden  toekomstige boekingen bij de verhuurder niet geaccepteerd.


In geval van nood

In geval van nood kunt u contact opnemen met de verhuurmaatschappij. Het noodnummer vindt u in uw huurauto en is 24 uur per dag bereikbaar.

 

Bij het afleveren en ophalen van de huurauto

Let u er goed op bij aflevering van de auto dat de auto in correcte staat wordt afgeleverd. Bekijk de auto goed en let er vooral op dat er geen schade aan de auto is zoals bijv. krassen of deukjes. Constateert u een mankement, meldt dit dan direct en maak desnoods foto’s als bewijs. Als de auto weer opgehaald wordt controleert u dan opnieuw zorgvuldig de auto met de persoon die de auto komt ophalen.

 

Tolwegen

Een aantal snelwegen in West-Maleisië zijn tolwegen. Bij de tolwegen is het niet mogelijk om contant te betalen. Voor de tolwegen heeft u een Touch ’n Go kaartje nodig. Deze prepaid kaart is op veel plaatsen te koop waaronder in supermarkten (o.a. 7-Eleven) en benzinestations. Ook kunt u het kaartje aanschaffen bij de vertegenwoordiger van de verhuurmaatschappij die uw huurauto komt afleveren. Het kaartje zelf kost eenmalig ongeveer MYR 20. En dan moet u hier natuurlijk nog wel saldo op zetten. De bedragen voor de tolwegen zijn laag. Om te beginnen raden wij aan zo’n MYR 25 op uw Touch ’n Go kaartje te zetten. Hier komt u al een heel eind mee. Heeft u meer saldo nodig? Dan kunt u uw kaartje gemakkelijk opwaarderen bij de diverse verkooplocaties, maar ook bij de tolpoortjes zelf als hier “Tambah Nilai” staat.

Voor meer informatie over Touch ’n Go: www.touchngo.com.my.

 

Handige weetjes

In Maleisië rijdt men aan de linkerkant van de weg. Het stuur zit dan ook aan de rechterkant van de auto. Op de autowegen geldt een maximumsnelheid van 110 km/uur, op provinciale wegen is dit 80 km/uur. Binnen de bebouwde kom mag niet harder worden gereden dan 50 km/uur. Uiteraard is het dragen van een veiligheidsgordel verplicht voor de bestuurder en passagier op de voorbank. Voor de passagiers die op de achterbank zitten is het raadzaam om de veiligheidsgordels op de achterbank te gebruiken. Het is verboden om tijdens het rijden uw mobiel te gebruiken.

 

Naast internationale verkeersaanduidingen kunt u ook lokale borden tegenkomen.

Hieronder vindt u de belangrijkste vertaling:

 

De Maleisiërs gebruiken daarnaast een aantal waarschuwingsignalen die wij niet kennen. Deze kunnen echter van persoon tot persoon verschillen. Tijdens het rijden zult u deze signalen snel oppakken, maar let dus wel goed op. Wanneer de persoon die voor u rijdt met zijn knipperlicht rechts aangeeft, betekent dat ‘niet inhalen’. Er kan dan een tegenligger of bijvoorbeeld een (scherpe) bocht aankomen. Het kan ook zijn dat deze persoon zelf wil gaan inhalen. Links knipperen betekent ‘voorzichtig inhalen’. Een ander signaal dat u regelmatig zult tegenkomen is het seinen met de koplampen. De bestuurder van de auto eist hiermee dan de voorrang op.

 

Zelf rijden op Sarawak bieden we zelden aan. Op Sabah kunt u ervoor kiezen om het gedeelte tussen Kota Kinabalu en Sandakan zelf te rijden. Het is allemaal niet zo goed geregeld als in West-Maleisië. Voor ervaren reizigers is het echter wel een mogelijkheid. De weg staat goed aangegeven, alleen de steden in en uit is wat lastiger.

 

Bekijk de voorbeelden van onze rondreizen naar Maleisië.