1 Speciaal voor de Belgische bezoekers, klikhiervoor meer informatie

Mekong delta

Ontdek al varend de Mekongdelta

Het meest vruchtbare gedeelte van Vietnam, de Mekongdelta, is een labyrint van vele rivieren, kanalen en eilandjes. Via de eindeloze waterwegen maakt u een tocht langs traditionele dorpjes, groene rijstvelden, fruitboomgaarden, Khmer-tempels, pagodes, mangrovebossen en drijvende markten. Tijdens een bezoek aan één van de drijvende markten kijkt u uw ogen uit. Er wordt op het water namelijk volop handel gedreven. Een rondreis door Vietnam is zeker niet compleet zonder een bezoek te brengen aan deze fascinerende delta. Ondanks de razendsnelle ontwikkeling van het land kunt u hier nog steeds met eigen ogen zien hoe de mensen leven zoals zij al eeuwenlang doen.

 

  

Per boot ontdek je de Mekongdelta op zijn best!

Geschiedenis van de Mekongdelta

Tijdens de Franse bezetting, en jaren later opnieuw tijdens de Vietnamoorlog, speelde de Mekongdelta een belangrijke rol. Na de onafhankelijkheid van Frankrijk maakte de delta deel uit van Vietnam, maar in de jaren ‘70 werd er tevergeefs een poging gedaan door Cambodja, om de delta af te pakken. Sinds 1986 hebben boeren in de Mekongdelta het gebied getransformeerd tot één van de grootste rijstexporteurs van de wereld.

 

Kaart van de Mekongdelta

Vanuit Ho Chi Minh City rijdt u zo de Mekongdelta in. Om de massa’s toeristen te vermijden raden we aan om wat dieper de delta in te trekken met een 2- of 3- daagse bouwsteen inclusief excursies. Neem eens een kijkje bij onze Mekongdelta bouwsteen.

Vanuit de regio’s Vinh Long en Ben Tre kunt het gebied prima verkennen. Een ander belangrijk vertrekpunt is Can Tho. Dit is de grootste stad van de Mekongdelta waar u ook heen kunt vliegen per binnenlandse vlucht. Can Tho is een goede uitvalsbasis om de kleurrijke, drijvende markt van Cai Rang te bezoeken. De stad Chau Doc ligt ook in de Mekongdelta, op de grens met Cambodja. Vanaf hier vaart u per snelboot in circa 5 uur naar Phnom Penh, de hoofdstad van Cambodja. Liever naar een tropisch eiland? Vanuit de Mekongdelta zijn er ook ferryverbindingen met de eilanden Phu Quoc en Con Dao.

 

Weer in de omgeving van de Mekongdelta

De Mekongdelta is met een gemiddelde temperatuur tussen de 25 en 30 graden het hele jaar door goed te bezoeken. Het droge seizoen loopt grofweg van december tot en met april en het regenseizoen van mei tot en met november. Het regent in dit gebied nooit de hele dag, maar als het regent… dan regent het hard! De buien vallen in de regel aan het einde van de dag, dus plan activiteiten vooral ’s ochtends en aan het begin van de middag. Voor een uitgebreid overzicht van het weer in Vietnam verwijzen wij u graag naar ons klimaatoverzicht.

Leuk om te doen in de Mekongdelta

1. Op pad met een gids

De Mekongdelta is een doolhof van kanalen en smalle paadjes. Zonder gids raakt u al snel de weg kwijt. Juist hier is op pad gaan met een gids een absolute must do. De gids vertelt u over het leven in de delta, wat zich voornamelijk op en rondom het water plaatsvindt en laat u bijzondere plekjes zien. Grote kans dat uw gids u meeneemt naar een fruitboomgaard om de vele bijzondere fruitsoorten die in de Mekongdelta groeien te proeven.

 

2. Varen naar een drijvende markt

Vanwege de snelle ontwikkeling van Vietnam komen er steeds meer wegen en bruggen in de Mekongdelta. De noodzaak van veel drijvende markten verdwijnt daardoor. Eén van de drijvende markten waar ’s ochtends nog wel volop handel wordt bedreven is de kleurrijke markt in Cai Rang. Vroeg in de ochtend vaart u per traditionele sampan naar de Can Tho-rivier. Al snel ziet u de handelsboten voor anker liggen midden op de rivier. De drijvende markt is een bedrijvig gebeuren. U vaart tussen de grotere boten door, en ziet hoe de locals in kleine bootjes tussen de grotere boten door manoeuvreren en hun inkopen doen.

 

    

Koop wat lekkers op een van de drijvende markten van de Mekongdelta

 

3. Fietsen door de Mekongdelta

De Mekongdelta bestaat uit honderden eilandjes welke zijn verbonden door bruggen en smalle paadjes. Een fiets is de perfecte manier om de eilanden te verkennen. De gids laat u tijdens een fietstocht veel bijzondere plekjes van de delta zien. Bent u gek op fietsen? Maak dan een meerdaagse tocht per fiets door de Mekongdelta. Wij hebben een leuke bouwsteen voor u in elkaar gezet!

Uiteraard kunt u ook zelfstandig op pad. Veel accommodaties hebben de mogelijkheid om fietsen te huren. Ideaal!

 

4. Op bezoek bij huisindustrieën

Het gebied van de Mekongdelta is één van de grootste rijstexporteurs van de wereld. Leuk om een kijkje te nemen bij één van de boeren in een fabriekje waar rijstnoedels gemaakt wordt. Interessant ook om het hele proces te zien vanaf het vermalen van de rijst tot aan het in slierten snijden van grote rijstpannenkoeken.

Naast rijst worden er veel kokosnoten verbouwd in de Mekongdelta. Neem een kijkje in een fabriekje waar snoepjes van kokosnoot worden gemaakt of in een kleine bakstenenfabriek. De delta staat bekend om haar talloze huisindustrieën waar u van harte welkom bent om een kijkje achter de schermen te nemen.

 

   

Bezoek een klein dorpje waar rijstnoedels en rijstkoekjes gemaakt worden


5. Overnachten in een homestay

Tijdens uw Vietnam vakantie slapen bij een Vietnamese familie thuis, hoe bijzonder is dat! Wij hebben contacten met enkele lokale families welke u een warm welkom zullen geven in hun eigen huis. Wij doen dit het liefste als wij in Azië verblijven. Sommige huizen beschikken over enkele tweepersoonskamers terwijl u bij andere met meerdere mensen in één ruimte slaapt. Het is er schoon, maar zeker niet luxe. Daarnaast is er soms geen airconditioning, maar de bedden hebben wel allemaal een klamboe. Deze bijzondere ontmoeting met uw vriendelijke gastgezin zal ervoor zorgen dat u Vietnam voor altijd in uw hart sluit! Kijkt u eens bij onze homestay in Vinh Long

 

Drijvende markt van Cai Rang

Varen door het bos van Cajaput

Hotels in de Mekongdelta

Het gebied van de Mekongdelta is enorm groot. Wij bieden in diverse plaatsen leuke hotels aan. Van een eenvoudige homestay tot een luxe resort en moderne hotels met een perfecte ligging. Wij hebben onze top 3 voor u op een rij gezet, maar wilt u liever ergens anders slapen? Neem dan een kijkje bij ons hoteloverzicht Mekongdelta.

Can Tho, Can Tho Ecolodge

Can Tho, Can Tho Ecolodge

Cai Be, Mekong Lodge

Cai Be, Mekong Lodge

Ben Tre, Mekong Home

Ben Tre, Mekong Home

Voorbeelden rondreizen en bouwsteen naar de Mekong delta
Verkoopsters in Halong Bay, Vietnam
Voorbeeldreis Vietnam

Rondreis Vietnam: de highlights van Vietnam

Noord-Vietnam: Frans-koloniaal Hanoi > cruise Halong Bay > Ninh Binh, karstgebergte Centraal-Vietnam: Keizersstad Hue > Hoi An, stad en strand Zuid-Vietnam: Ho Chi Minh City > Mekongdelta

Vietnam  - Hue - 66
Voorbeeldreis Vietnam

Rondreis Vietnam: Heden en verleden van Vietnam

Noord-Vietnam: Hanoi > Mai Chau > Son La > Dien Bien Phu Centraal-Vietnam: Hue, Vinh Moc tunnels > Hoi An > Ho Chi Minh Trail Zuid-Vietnam: Ho Chi Minh City, Cu Chi tunnels > Con Dao

Vietnam-Mekongdelta-bootjes1
Voorbeeldreis Zuid-Vietnam

Bouwsteen Vietnam: Diep de Mekongdelta in

Zuid-Vietnam

 

Vanaf Ho Chi Minh City naar de Mekongdelta, Cai Be fietsen en varen > naar de volgende plaats in de delta: Can Tho, bezoek drijvende markt Cai Rang.