1 Speciaal voor de Belgische bezoekers, klikhiervoor meer informatie

Sapa

Het berggebied rond Sapa

De twee hoofdredenen voor een verblijf in de noordelijke bergen zijn de natuur en de bergstammen. De berghellingen zijn bedekt met rijstterrassen en bossen. Door de valleien stromen riviertjes met bamboe-waterraderen erin die de dorpen in de vallei van vers water voorzien. De bergen worden bevolkt door tientallen verschillende bergstammen (etnische minderheden), met ieder eigen gebruiken en typerende, kleurrijke klederdracht. Het is een kleurrijk tafereel en een aanrader tijdens een rondreis Vietnam. Blijf niet in de rommelige plaats Sapa, maar trek de omgeving in en maak (wandel)tochten naar lokale dorpen en bergstammenmarkten.


      

Een impressie van de kleurrijke, maar vooral vriendelijke bevolking van Sapa

Met de trein naar Sapa

Via de snelweg bent u in circa 5 uur vanaf Hanoi in Sapa. Een avontuurlijkere manier om in Sapa te komen is per nachttrein. Vanaf Hanoi vertrekt iedere avond een nachttrein naar Lao Cai, in de noordelijke bergen. De trein vertrekt in het donker uit de volgebouwde stad, en de volgende ochtend vroeg trekt u de gordijnen van uw coupé open en ziet u niets dan groen en ruimte. Wat een contrast. Hoe het reizen met de trein in zijn werk gaat, leest u in het blog van onze collega Lara.
Vanaf Lao Cai is het nog een uurtje rijden naar uw verblijf in de regio rond Sapa. Wat ook kan: vanaf het treinstation gelijk door op excursie naar een bergstammenmarkt.

Geschiedenis van Sapa

Toen de Fransen zich settelden in de steden van Vietnam als kolonisten, wilden ze niets liever dan de hitte ontvluchten. In de bergen is het altijd koeler dan in de stad, dus vandaar dat de Fransen in 1922 in de noordelijke bergen het ‘Hill station’ Sapa stichtten. Oorspronkelijk was Sapa een schilderachtig bergplaatsje met stijlvolle Franse villa’s. Maar door alle oorlogen zijn de villa’s in verval geraakt. Toen Sapa steeds populairder werd als toeristische bestemming werd er gebouwd, en nog meer gebouwd, en nog meer gebouwd. Nu bestaat het aangezicht van Sapa uit een lukraak geplaatste verzameling van hoge gebouwen. Van het sfeervolle plaatsje is niet veel meer over.

Kaart van Sapa

Sapa ligt in de noordelijke bergen van Vietnam. De stad Sapa is de laatste jaren enorm gegroeid door het toerisme. Vandaar dat wij adviseren om niet in Sapa, maar juist een kilometer of 10 buiten de stad te verblijven. Buiten Sapa verblijft u in alle rust, omringd door bergen met rijstterrassen. Verspreid door dit buitengebied liggen kleine, traditionele dorpen waar bergstammen veelal nog in houten woningen leven.

Weer in Sapa

Gaat u naar de noordelijke bergen, dan moet u kiezen tussen groene rijstterrassen of geen regen. In de wintermaanden, van november tot en met april, is het droog en koel. Overdag rond de 20 graden. Op het hoogtepunt van de winter (van december tot en met februari) kan het ’s nachts zelfs vriezen en af en toe valt er ook sneeuw. En niet alle verblijven hebben verwarming… In de maand mei wordt de rijst geplant, en ongeveer eind september wordt er geoogst. Dus vanaf juni zijn de rijstterrassen felgroen gekleurd. Maar in die periode kan het in de noordelijke bergen soms hele dagen motregenen. Koud wordt het dan echter niet, dus korte broek aan en regenponcho mee! Voor een uitgebreid overzicht van het klimaat in Vietnam verwijzen wij u graag naar ons klimaatoverzicht.

Top 5 bezienswaardigheden in Sapa

1. Bergstammenmarkt

Vijf dagen per week zijn er markten in de kleine dorpen rond Sapa; iedere dag in een ander dorpje. Dus welke u precies kunt bezoeken, is afhankelijk van de dag waarop u in Sapa bent. Tip: als u het zo kunt plannen, zorg dan dat u de zondagsmarkt in Bac Ha bezoekt. Deze markt is de grootste van de regio. De markten liggen vaak wel op een uur of twee á drie rijden vanaf Sapa, maar dat is het waard! Het is een feest van kleur wanneer de vele verschillende etnische minderheden, zoals de Bloemen H'mong, Phu La, Zwarte Dao, Tay en Nung zich verzamelen op de markt om in- en verkopen de doen. Iedere stam heeft een eigen klederdracht. Vooral de kleding van de dames is uitbundig versierd. Struin rustig rond, kijk uitgebreid om u heen, en vergeet niet om foto’s te maken.

 

   

Struinen over de bergstammenmarkt in de bergen van Noord-Vietnam

2. Sapa centrum

Overnachten in de stad Sapa is niet aan te raden, maar dat zegt niet dat een paar uurtjes struinen door het centrum niet de moeite waard is. Wandel via de dagelijkse markt, waar de locals hun boodschappen doen, naar de kerk uit de Frans-koloniale tijd. In het Sapa-museum leert u meer over de koloniale tijd en over de verschillende etnische minderheden die de noordelijke bergen bevolken.

 

3. Watervallen

In de bergen zijn natuurlijk ook watervallen te vinden. Vooral in de regenperiode (onze zomer) is het een spectaculair gezicht om al dat water naar beneden te zien storten. Vanaf Sapa wandelt u in een half uurtje naar het dorpje Cat Cat waar u niet alleen een kijkje kunt nemen in de huizen van de locals, maar ook lekker kunt pootjebaden bij de Cat Cat-waterval. Verder buiten Sapa zijn de vlak bij elkaar gelegen Silver-waterval en Love-waterval aanraders. Voor deze twee moet u wel in de auto stappen. Tip: combineer dit met een rit over de Tam Tron Pas.

 

4. Rijstterrassen

In de noordelijke bergen ziet u kilometers rijstterrassen, trapsgewijs tegen de berghellingen aangeplakt. Van juni tot en met september zijn deze rijstterrassen groen gegroeid. Maar dat zegt niet dat ze niet mooi zijn in de andere maanden. De kleurstelling van het landschap is van oktober tot en met mei anders; meer oranje en bruin gecombineerd met groen. Het weidse uitzicht blijft echter ongekend. Wat voelt u zich klein omringd door die hoge bergen.

 

Wijds uitzicht over de rijstterrassen van Sapa

5. Tram Ton Pas

Weidse uitzichten gegarandeerd als u rijdt over de hoogste bergpas van Vietnam. Niet voor niets wordt de Tam Tron Pas (1900 meter hoog) ook ‘Heaven Gate’ genoemd. Hier bent u letterlijk dicht bij de hemel. Rijd helemaal naar het uitzichtpunt. Makkelijk te herkennen aan de souvenirwinkels en eetkraampjes. Bij helder weer is het panoramische uitzicht over de bossen, rijstterrassen en de weg zelf fantastisch. Vanaf de pas heeft u ook uitzicht op de hoogste berg, de Frasipan.

 

Wandelen langs rijstterrassen

Wandelen langs rijstterrassen

Bezoek een bergstammenmarkt

Bezoek een bergstammenmarkt

Dagexcursie Taphin

Dagexcursie Taphin

Top 3: leuk om te doen in de regio rond Sapa

 

1. Met de kabelbaan naar de hoogste bergtop

De top van de hoogste berg van Indochina, de Frasipan, is per kabelbaan bereikbaar. Vlak buiten Sapa stapt u in de kabelbaan die u in zo’n 20 minuten naar ruim 3000 meter hoogte brengt. De cabine zweeft meer dan 6000 meter hoog, steeds hoger, over de vallei van Muong Hoa. Vaak hangt er een mist tussen de bergen. Rond het middaguur is de kans het grootst dat die mist er niet is, dus hou daar rekening mee als u voor het uitzicht gaat. Aangekomen bij het station op de berg bent u nog niet helemaal op de top. Een trap van 600 treden moet nog beklommen worden om echt het hoogste punt te bereiken. Op de berg zijn tempels, tuinen en een restaurantje te vinden. Een rit met de kabelbaan is erg in trek bij (met name Aziatische) toeristen, u zult dus niet alleen op de top zijn.

 

2. Wandelen langs rijstterrassen

Wandelschoenen aan en op verkenning! Vanuit uw lodge wandelt u over de smalle, onverharde paadjes langs de randen van de rijstterrassen. Raar maar waar: de paden zijn veelal verrassend vlak dus goed te doen voor iedereen met een basisconditie. Al kunnen de paadjes in het regenseizoen wel wat glibberig zijn. Ga zelf op pad of boek een wandeling met een gids die u gelijk ook meer kan vertellen over de omgeving en stammen die er wonen. Sapa grenst aan de Muong Hoa-vallei, welke uitnodigt te voet te verkennen. Wandel naar de dorpjes, langs riviertjes met waterraderen, en over smalle bruggen. In de velden ziet u mensen werken, waterbuffels en koeien grazen langs de kant.

 

   

Nog meer rijstterrassen van Sapa

3. Logeren bij de locals

In de regio rond Sapa leven verschillende etnische minderheden die allen hun eigen kleurrijke klederdracht en traditionele gebruiken hebben. Zij wonen in houten huizen op palen. Kom echt dicht bij de locals en logeer in zo’n huis bij een familie op het erf. In het gastenverblijf (homestay) slaapt u in een soort slaapzaal samen met eventuele andere toeristen. De maaltijden (echt Vietnamees natuurlijk) eet u samen met de locals. Onze tip voor jouw Vietnam vakantie: maak een meerdaagse wandeling met 1 of 2 nachten verblijf in homestays in de regio rond Sapa.

Hotels in Sapa

In de omgeving van Sapa wordt u wakker met uitzicht op de groene rijstterrassen. Onze eco-home’s zijn eenvoudig, maar sfeervol ingericht. En voor het uitzicht doet u het allemaal. Wij hebben onze top 3 hotels in Sapa op een rij gezet, maar voor een compleet overzicht verwijzen wij u graag naar ons hoteloverzicht.

Sapa Eco Bungalows

Sapa Eco Bungalows

Chapa Ecolodge

Chapa Ecolodge

Topas Eco Lodge

Topas Eco Lodge

Tijdens deze rondreizen en bouwsteen reist u naar Sapa
Vietnam-Sapa-rijstveld_3_247301
Voorbeeldreis Vietnam

Rondreis Vietnam: Het authentieke noorden van Vietnam

Noord-Vietnam: Hanoi > Pu Luong > Mu Cang Chai, rijstterrassen > Sapa, bergstammenmarkt > Ha Giang > Ba Be, boottocht > Cao Bang, watervallen > cruise Halong Bay > Ninh Binh

Vietnam-VanVerre12
Voorbeeldreis Vietnam

Rondreis Vietnam: Vietnam in luxe

Noord-Vietnam: Frans-koloniaal Hanoi > Ninh Binh > Halong Bay Centraal-Vietnam: keizerlijk Hue > authentiek Hoi An Zuid-Vietnam: Dalat, hooglanden > Ho Chi Minh City > Mekongdelta > strand Phu Quoc