1 Speciaal voor de Belgische bezoekers, klikhiervoor meer informatie

Hoi An

Hoi An: de stad van de vele lampionnen

Schilderachtig; dat is de beste omschrijving voor het historische centrum van Hoi An. De goed bewaard gebleven binnenstad van Hoi An staat ook niet voor niets op de UNESCO-werelderfgoedlijst. Dwaal door de met lampionnen versierde straatjes, strijk neer op een terrasje aan de rivier, bezoek een paar museumhuizen en tempeltjes, en ga kleding of souvenirs shoppen. Hoi An is een van de toeristische hoogtepunten van Vietnam. Wij raden aan om wat langer in Hoi An te verblijven, omdat er nog veel meer te doen en zien is buiten de stad zelf. Stap op de fiets voor een rustige tocht door de rijstvelden en dorpjes in de landelijke omgeving en volg de rivier naar het strand. Neem ook de tijd om te luieren aan het zwembad of aan het strand. Doe mee aan een kookworkshop of leer op traditionele wijze vissen in van die gekke ronde bootjes. Kortom; genoeg te doen om minimaal drie volle dagen te vullen. Wij bieden Hoi An ook in onze meeste individuele rondreizen Vietnam aan.

 

Het straatbeeld van het sfeervolle Hoi An

Geschiedenis van Hoi An

Ooit was Hoi An een belangrijke havenplaats en floreerde de stad. Handelaren uit o.a. China en Japan kwamen naar Hoi An om rijk te worden van de handel in zijde en specerijen. Langs de kade werden pakhuizen opgetrokken en in het stadje werden rijkelijk versierde koopmanshuizen gebouwd. En toen verzande de haven en werd de rol van belangrijkste havenplaats overgenomen door de noordelijker gelegen stad Danang. En dát is de reden waarom Hoi An nu nog een intact historisch centrum heeft, en daardoor een van de hoogtepunten tijdens een rondreis door Vietnam is. Danang werd in de vele oorlogen gebombardeerd, en Hoi An werd gespaard. Want het was geen havenplaats meer en daardoor niet belangrijk om te verwoesten.

 

Kaart van Hoi An

Het historische stadje Hoi An ligt aan de rivier, maar Hoi An is meer dan dit toeristische centrum. Vanaf het stadje loopt een weg van circa 6 kilometer door vlakke rijstvelden naar het strand. Langs deze weg staat een rits resorthotels. Vrijwel al die hotels hebben (gratis) shuttlebusjes naar het stadje en naar het strand. Maar het is nog leuker om de fiets te pakken (soms gratis, soms voor een laag bedrag per dag te huur) en de paar kilometers naar het stadje of strand per fiets af te leggen. Het strand van Hoi An is vrij smal, maar als u daar aangekomen links afslaat (in noordelijke richting) worden de stranden steeds breder. Nog maar een paar kilometer verder staat u al aan het brede strand van het plaatsje An Bang. Bent u een strandliefhebber? Verblijf dan in één van de kleinschalige accommodaties in An Bang, en ga vanuit daar naar Hoi An als u uw strandbedje beu bent.

 

 

Weer in Hoi An

In de regio rond Hoi An is het het hele jaar door lekker warm; zo tussen de 25 en 35 graden. Vanaf februari tot en met juli is het hier droog. In augustus begint het een beetje te spetteren, maar zijn er ook droge en zonnige periodes. En dan komt het najaar. Vanaf september tot en met november kan er heel veel regen vallen. Zelfs zo veel dat de rivier buiten zijn oevers treedt, en delen van het historische centrum overstromen. Vanaf december wordt het alweer minder qua regen, en ook in januari valt er (net als in augustus) af en toe een verfrissende bui. Benieuwd wat de beste reisperiode is voor Vietnam? Bekijkt u ons klimaatoverzicht of lees het blog van Vietnam-specialist Gionne.

Top 5 bezienswaardigheden in Hoi An

1. De historische stad

Met stip op nummer 1 staat een bezoek aan de historische binnenstad van Hoi An. De kleurrijke huizen zijn gedetailleerd gerestaureerd en de straten zijn versierd met lampionnetjes in allerlei bonte kleuren. Tip: ga in de avond naar het centrum om door de kleurrijk verlichte straatjes te dwalen. Bij het lokale toeristenbureau koopt u een strippenkaart waarmee u een vijftal gerestaureerde koopmanshuizen (museumhuizen) van binnen kunt bewonderen. Wandel langs de rivier en door de smalle straten langs winkeltjes, restaurants en terrasjes en bekijk de gebouwen. Stap ook een van de vele uitbundig gedecoreerde Chinese tempels binnen.

    

Wandel door de smalle straten van het historische hart van Hoi An

2. Japanse brug

De overdekte Japanse brug is ook in de historische binnenstad te vinden, maar verdient een aparte vermelding. Deze houten boogbrug uit de 16de eeuw verbindt de Chinese en Japanse wijken en is een icoon voor de stad Hoi An. Vrijwel altijd als u zoekt naar afbeeldingen van Hoi An, zult u ook een foto van deze brug vinden. Met uw strippenkaart mag u ook de Japanse brug oversteken om uw verkenning van Hoi An aan de andere kant van het kanaal voort te zetten.

 

3. Cham Island

Een dagje zon, zee, strand en snorkelen! Vanaf Hoi An is het maar een half uurtje varen naar Cham Island. Ga hier een paar uurtjes naartoe, of kies ervoor om een nachtje te kamperen op dit verder onbewoonde eiland. Rondom het eiland zijn wat koraalriffen gelegen. Met masker en snorkel neemt u een kijkje onder water. Verwacht geen uitbundige koralen en honderden vissen. Vergeleken met snorkelbestemmingen in bijvoorbeeld Indonesië en Maleisië is de onderwaterwereld van Vietnam niet zo spectaculair. Maar er is zeker meer te zien dan in de Noordzee!

 

 

Maak een uitstapje naar de Cham-archipel of blijf een nachtje slapen op dit bijna onbewoonde eiland bij de kust van Hoi An

4. Golden Bridge

In de heuvels van Ba Na (nog voorbij Danang) ligt een in het oog springend modern kunstwerk: de Golden Bridge. De goud geschilderde brug wordt gedragen door twee enorme betonnen handen. De brug ligt hoog in de heuvels, met een kabelbaan gaat u er naartoe. En vanaf boven is het uitzicht natuurlijk spectaculair!

 

5. Ruïnes van My Son

Op een half uurt rijden buiten Hoi An gaat u nog verder de geschiedenis in, naar de tijd van de Cham. Hetzelfde volk dat ook de bekende tempels van Angkor in Cambodja heeft gebouwd. My Son is kleiner, maar niet minder fascinerend. UNESCO heeft dit tempelcomplex niet voor niets op de Werelderfgoedlijst gezet. De ruïnes van deze vroegere keizerlijke stad liggen verspreid in een groot en met weelderig groen begroeid gebied. Een deel van de ruïnes is al gerestaureerd. Loop over de wandelpaden van het ene naar het andere bouwwerk en leer meer over de verdwenen beschaving van de Champa.

 

Fietsexcursie Hoi An

Fietsexcursie Hoi An

Cham cultuur in My Son

Cham cultuur in My Son

Golden Bridge

Golden Bridge

Top 3 leuk om te doen in Hoi An

1. Kleding laten maken

In de straatjes van Hoi An wemelt het van de kleer- en schoenmakers die voor lage prijzen kleding en schoenen op maat maken. Heeft u altijd al een maatpak gewild of een mooie galajurk? Dit is uw kans! De ene dag laat u zich opmeten en een dag of twee erna ligt uw nieuwste kledingstuk klaar. Heeft u een favoriet kledingstuk? Laat deze dan namaken.

 

2. Naar het strand

Het mooie van Hoi An vinden wij dat er zoveel te doen is. Naast culturele en actieve uitstapjes is het ook een prima plaats om te luieren. Aan het zwembad met uitzicht over de rijstvelden of aan het strand. Tip: stap op de fiets (te leen of te huur bij uw hotel) en fiets de paar kilometer naar het strand. Hoe verder noordelijk u komt, hoe breder de stranden worden. Fiets door naar An Bang (maar een paar kilometer verder). Hier is heel veel ruimte op het brede strand, en langs het strand van An Bang liggen leuke strandpaviljoens waar u lekker kunt loungen, lunchen en borrelen.

 

Rust een dagje uit op het strand van Hoi An of An Bang

3. Volle maan

Is het volle maan tijdens uw vakantie in Vietnam en bent u toevallig in Hoi An, ga die avond naar het centrum. Auto’s en motoren zijn dan verboden in het historische centrum en de met lampionnen verlichte straten zijn gevuld met markten waar handgemaakte souvenirs en lokale hapjes verkocht worden. Op straat worden muziekstukken uitgevoerd. Bijzonder sfeervol: op de rivier ziet u papieren lantaarns met kaarsjes erin drijven. Een gebruik van de Vietnamezen waarmee ze een jaar geluk en voorspoed hopen te verkrijgen. Tegenwoordig wordt dit niet meer alleen met volle maan gedaan. Iedere dag van de week kunt u (tegen betaling uiteraard) een kaarsje op het water laten drijven.

Hotels in Hoi An en An Bang

In Hoi An en An Bang bieden wij kleine boutique-hotels aan, maar ook diverse luxe resorts. Wij hebben een kleine selectie gemaakt van hotels in Hoi An en An Bang die wij aanraden, uiteraard kunnen we ook andere hotels voor u reserveren.

 

Hoi An Ancient House Village

Hoi An Ancient House Village

Aira Boutique in An Bang

Aira Boutique in An Bang

Palm Garden Resort

Palm Garden Resort

Ontdek Hoi An in 4 minuten!

Tijdens deze rondreizen en bouwsteen reist u naar Hoi An
Een lokale stam in Sapa, het noorden van Vietnam
Voorbeeldreis Vietnam

Rondreis Vietnam: Van zuid naar noord of andersom

Zuid-Vietnam: Hoi Chi Minh City, Cu Chi tunnels > Mekongdelta Centraal-Vietnam: Hoi An > Hue > Phong Nha NP Noord-Vietnam: Hanoi > Sapa > cruise Halong Bay > Ninh Binh

Locals in een bootje op de Can Tho rivier
Voorbeeldreis Vietnam

Rondreis Vietnam: Puur natuur in Vietnam

Noord-Vietnam: Hanoi > cruise Halong Bay  Centraal-Vietnam: Phong Nha NP > Bach Ma NP > Hoi An Zuid-Vietnam:  Whale Island > glamping Lak Lake > Cat Tien NP > Mekongdelta

Vietnam11 (68)
Voorbeeldreis Centraal-Vietnam

Bouwsteen Vietnam: Veelzijdig duo Hue & Hoi An

Centraal-Vietnam

 

Aankomst Hue, keizerlijk verleden > via de wolkenpas en Golden Bridge > Hoi An, kleurrijk historisch stadje, nabij het strand.