1 Speciaal voor de Belgische bezoekers, klikhiervoor meer informatie

Informatie Tanzania

Tijdens uw rondreis door Tanzania komt u langs uiteenlopende Afrikaanse landschappen. U reist over eindeloze savannes met acaciabomen, door weelderige, tropische regenwouden en geheimzinnige, ondergrondse grottenstelsels. Maakt u een ballonsafari over de Serengeti of klimt u naar de eeuwige sneeuw van de Kilimanjaro? Heuvels worden afgewisseld met diepe valleien en de grillige Great Rift Valley doorkruist het land. In Tanzania zijn resten van de eerste mensen ter wereld gevonden en grazen kuddes dieren in de  Ngorongoro-krater. Lake Victoria en Lake Tenganyaki zijn de grootste en diepste meren van Afrika. Het mooiste is om uw reis door Tanzania te eindigen op Zanzibar. Hagelwitte stranden, helderblauw water en kleurrijke koraalriffen. Tanzania is een wonderlijke reisbestemming die u nooit meer zal vergeten.

Praktische info Tanzania

Praktische info Tanzania

Klimaat Tanzania

Klimaat Tanzania

Steden en natuur Tanzania

Steden en natuur Tanzania

Hotels Tanzania

Excursies Tanzania

Bevolking Tanzania

Tanzania is uniek: in dit land leven meer stammen dan waar dan ook in Afrika - in absolute harmonie. Er wonen achtenveertig miljoen mensen, afkomstig uit meer dan honderdtwintig stammen. Wie weet hoeveel verschillende achtergronden u op uw reis ontmoet! Het begon duizenden jaren geleden met de komst van de Bantoe (uit West-Afrika) en Nilotische volkeren zoals de traditionele Masaï. U herkent hen aan hun rode gewaden en herdersstokken. Tegenwoordig zijn al die stammen enigszins vermengd met Arabische en Perzische invloeden. Slechts vijf procent van de bevolking in Tanzania heeft andere voorouders dan de Bantoe, zoals de Aziaten en Europeanen.

 

De grootste stam in Tanzania is de Sukuma (15%). U komt hen wellicht tegen in de buurt van het Victoriameer, waar ze van veeteelt leven. Ze staan bekend om hun uitbundige dansen waarin soms zelfs levende slangen figureren. Oppassen dus, als u de dansvloer op wordt gevraagd. Na Sukuma volgen andere grote stammen zoals het zustervolk Nyamwezi, de landbouwers Haya en de Chagga, koffieplanters. Alle volken leven vreedzaam naast elkaar. President Nyerere schijnt hier een grote invloed op te hebben gehad: de eerste president van de republiek vond het nationale gevoel belangrijk en heeft Swahili tot nationale taal gemaakt. Even oefenen dus, indien u bij de bevolking van Tanzania wil horen.

71ba02c9-14a3-4596-bd79-f57de2cc40f5

Mentaliteit, gewoonten en gebruiken in Tanzania

De Tanzanianen staan bekend als een vredelievend en tolerant volk met veel respect voor anderen. Als reiziger is het gepast om u aan hun gewoonten aan te passen, al zijn die niet altijd vanzelfsprekend. U begrijpt vast dat het netjes is om te glimlachen, elkaar uitgebreid te begroeten voor u iets vraagt en eerbiedig om te gaan met ouderen. Maar wist u ook dat u niet aan voedsel mag ruiken? Dan twijfelt u namelijk aan de kwaliteit. Daarbij mag u nooit iets aanreiken of eten met uw linkerhand en dient u uw gasten altijd van een hapje en een drankje te voorzien. Het is onbeleefd om iets lekkers te weigeren maar, goed opletten, als u gevraagd wordt of u wil blijven eten antwoordt u van niet - al blijft u natuurlijk wel. Bewaar de korte rokjes en minuscule hemdjes voor op het strand: in Tanzania wordt nette (bedekkende) kleding gewaardeerd.

 

In Tanzania zorgen vrouwen voor het huishouden terwijl de mannen werken. Elke avond wordt er samen gegeten met de familie. Muziek is een belangrijke uitlaatklep en dans is sprekend voor Tanzaniaanse cultuur. Het is dan ook niet zomaar een vorm van vermaak: met dans worden ziektes en boze geesten bestreden. Daarbij worden de goden aangesproken, die sowieso een belangrijke plek in de samenleving innemen. Regelmatig worden er offers gebracht om de goden gunstig te stemmen. Op die manier zou het team van Tanzania bijvoorbeeld zomaar eens een WK-voetbalwedstrijd kunnen winnen.

 

Talen in Tanzania

Tanzania is een mengelmoesje van culturen en de nationale taal Swahili is dat ook. Het is ontstaan uit het Afrikaans, gemengd met Arabische, Indische en Europese invloeden. U kunt de woorden aeropleni en shule vast wel herkennen! De meeste mensen in Tanzania praten Engels (dat is de tweede officiële taal), maar het is altijd leuk om op uw rondreis Tanzania een woordje Swahili te spreken. Jambo is ‘hallo’, habari betekent ‘hoe gaat het’ en met asante zegt u ‘bedankt’.  Gaat het antwoord iets te snel voor u? Dan is het simpel. Met het enkele woordje sielewi geeft u aan dat u de Tanzanianen even niet begrijpt.

 

Eten in Tanzania

In Tanzania is men niet gewend aan eindeloze supermarktschappen, maar eet men wat er is. Zo eet de bevolking bij de kust vooral vis, terwijl mensen verder landinwaarts van hun vee leven. Maakt u zich echter geen zorgen: er zijn talloze restaurants waar u Westerse maaltijden kunt eten! Het is natuurlijk het leukste om ook wat lokale gerechten te proeven zoals ugali, een brij van gekookt maismeel of Safari-bier. Bananen zijn populair: hier wordt naast bier zelfs soep van gemaakt. Veel vis wordt gebakken in kokosmelk en omelet met paprikafrietjes (chipsi mayai) is een populaire snack. De Indiase invloed is groot, dus u zult vaak rijst en samosa’s (gevulde deegflapjes) tegenkomen. Bent u in een avontuurlijk bui? Ontdek dan eens hoe sprinkhanen, wormen, termieten of vliegende mieren smaken! Als u het op uw rondreis Tanzania liever bij een stukje gegrild vlees houdt, heeft u geluk: nyama choma is net zoals in Kenia ook hier erg populair.

 

811f367e-f377-4b06-ac09-08242a664902

Godsdienst in Tanzania

Religie is belangrijk in Tanzania: atheïsten komen er maar weinig voor. Het christendom heeft veel aanhangers gekregen door zendelingenmissies en de Arabieren hebben de islam verspreid (vooral aan de oostkust en op Zanzibar). U vindt in Tanzania dan ook prachtige moskeeën, die soms wel uit de elfde eeuw stammen! Indische immigranten hebben het hindoeïsme meegenomen en veel bewoners combineren hun geloof met animistische gebruiken. Zo zullen ze bij tegenslag of onzekerheid zeker raad vragen bij traditionele genezers. Sommige stamculturen hangen een eigen inheems geloof aan: de Masaï houden bijvoorbeeld offerceremonies voor hun god Engaï. Het mooie aan deze smeltkroes van religies is dat ze in harmonie met elkaar samenleven. Misschien merkt u het zelf op rondreis: Tanzania is een land met een vreedzame cultuur.

 

Geschiedenis van Tanzania

De geschiedenis van Tanzania gaat ver terug in de tijd – twee miljoen jaar geleden liepen hier al mensen rond! Paleontoloog Louis Leakey heeft dat ontdekt in de Olduvaikloof in de Serengeti: daar liggen de oudste voetstappen van mensachtigen. Neem er gerust een kijkje op uw Tanzania rondreis – dichterbij uw voorouders komt u niet! Vijfentwintighonderd jaar geleden kwam het Urewe-volk naar het land en in de achtste eeuw vestigden de Arabieren zich in Tanzania om handel te drijven.

 

Tanzania was niet alleen populair bij de Arabieren: ook de Europeanen zagen dit land wel zitten. In 1498 wonnen de Portugezen een machtsstrijd die al een tijdje duurde, maar moesten in de achttiende eeuw hun hoofd weer buigen voor de Arabieren. De Britten en Duitsers voerden ook een aantal verhitte discussies over de regio en in 1890 namen de Duitsers het over. Na de Eerste Wereldoorlog kwam Tanzania in 1918 in Britse handen. Waar onafhankelijkheidsstrijden in andere landen van Afrika bruut en gewelddadig waren, werd Tanzania na een democratische stemming op relatief serene wijze onafhankelijk. In 1961 was de Republiek Tanganyika een feit.

 

Zanzibar was tegen die tijd echter nog steeds in Britse handen. Daarvoor viel de eilandengroep (waaronder Pemba en Unguja dat we nu als Zanzibar kennen) lang onder zeggenschap van de sultan van Oman en was het een centrum voor de slavenhandel. In 1963 werd de regio onafhankelijk. In 1964 werd de sultan verjaagd en was de sfeer een tijd gewelddadig en onrustig. In hetzelfde jaar sloot de Volksrepubliek Zanzibar en Pemba zich aan bij de Republiek Tanganyika, hoewel Zanzibar semi-autonoom bleef. Een samentrekking van de namen leverde een nieuw land op: de Verenigde Republiek Tanzania.

 

Lees meer bij praktische informatie Tanzania.

 

Tanzania-in-een-Masai-huis-Caroline
Caroline
Een reis door Tanzania is absoluut de moeite waard vanwege de ongetemde bush, eeuwenoude culturen en het paradijselijke Zanzibar.
Contact met Caroline
Eva-Madikwe-Game-Reserve
Eva
Ik zou Tanzania zeker aanraden vanwege de overweldigende diversiteit aan wilde dieren, koraalriffen en de adembenemende Kilimanjaro.
Contact met Eva
Ingrid-Kenia-zebra
Ingrid
Wat ben ik verliefd op Afrika. Elk land heeft iets unieks. Ik adviseer u graag voor een droomreis naar Afrika.
Contact met Ingrid