1 Speciaal voor de Belgische bezoekers, klikhiervoor meer informatie

Dar es Salaam

Dalla-dalla’s in Dar es Salaam

Vele reizigers in Tanzania zien Dar es Salaam als de toegangspoort naar safariparken en Zanzibar. Een bruisende mix van culturen en parelwitte zandstranden maken uw verblijf in Dar es Salaam echter een complete Afrikabeleving.

 

Centrum van Tanzania

Dar es Salaam was lang de hoofdstad van Tanzania. Vanaf 1891 was deze stad het centrum van het land, tot Dodoma het in 1973 overnam. Het ooit kleine vissersdorpje Dar es Salaam is in de handen van Europese kolonisten uitgegroeid tot een metropool met een haven, parken, brede straten en winkelcentra – en dat is het nog steeds. U komt terecht in een bruisende smeltkroes van culturen, Europese, Arabische en Aziatische invloeden kleuren Dar es Salaam.  Laat u eens rondrijden in een dalla-dalla, een authentiek taxibusje, waar u tussen de lokale bevolking de stad aan u voorbij ziet trekken. De mensen uit verschillende uithoeken van de wereld vloeien harmonisch in elkaar over. U komt langs moderne kantoorflats, vervallen huisjes met golfplaten daken, verlaten wegen en rumoerige straten. Heeft u dat beeld van een soldaat gezien? Met dat monument herinnert Tanzania alle Afrikaanse slachtoffers in de Eerste Wereldoorlog.

 

Stadswandeling in Dar es Salaam

De sfeer van Dar es Salaam beleeft u het beste tijdens een stadswandeling. U koopt bijvoorbeeld de ochtendkrant bij een kraampje op straat, onderweg naar de Azania Front Lutheran Church in Kivukoni. In die haven is een fraaie vismarkt, met behalve vers bereide vis ook een veiling! Met de buit in uw tas loopt u naar de bruisende Kariakoo Market waar u verse groenten voor de lunch kiest. Misschien komt u langs een grote obelisk met een vlam. Dat is de Vrijheidsfakkel, een ode aan de onafhankelijkheid van Tanzania. De sfeer in Kariakoo is gezellig, geuren van Afrikaanse specerijen kruipen uw neusgaten binnen. Na een goede lunch bent u klaar voor wat cultuur. Zo leert u alles over Tanzania’s geschiedenis in het National Museum en bekijkt u traditionele dansdemonstraties bij de hutjes van het Makumbosho Village Museum. Aan de overkant wandelt u nog even langs het unieke handwerk op de Mwengi Craft Market en ’s avonds kiest u uw favoriete plek in Dar es Salaam uit voor een écht Tanzaniaans diner: nyama choma, gegrild vlees. 

 

Zon, zee en strand in Dar es Salaam

Bij een bezoek aan Dar es Salaam hoort heerlijk luieren op een droomstrand – u bent niet voor niets op Tanzania rondreis! Er is keuze genoeg. Alle lokale bewoners vertrekken in het weekend naar Coco Beach, een geanimeerd strand met goedkope drankjes. Nog verder naar het zuiden vindt u Mikadi, een prima strand en Kigamboni. Hier kunt u uw eigen rieten hutje huren! Verder naar het zuiden vindt u nog meer luxe: het Arabisch-Afrikaanse Amani Beach Hotel en de strandhuizen van Ras Kutani. Trakteer u hier eens op een openluchtdiner met uitzicht op zee – het is immers vakantie. U kunt ook de boot nemen naar het eilandje Bongoya om te snorkelen of te duiken, of naar het noordelijke Bagamoyo met oude ruïnes en moskeeën. In Lazy Lagoon heeft u het parelwitte zand bijna helemaal voor uzelf. Waar u in een strandstoel neerzakt, maakt eigenlijk niet uit. De kust bij Dar es Salaam lijkt zo uit een reisfolder te komen.