1 Speciaal voor de Belgische bezoekers, klikhiervoor meer informatie

Dodema

Wijn en fietsen in Dodoma

Dodoma is de hoofdstad van Tanzania. Een stad waar u eindelijk weer even op de fiets kan stappen.

 

Zinkplaats

Dar es Salaam is het commerciële centrum van Tanzania, maar het kleine Dodoma is de hoofdstad. Sinds 1973 althans. Dat maakt Dodoma niet meteen een hoogtepunt van uw Tanzania reis, maar als u er dan toch belandt, zult u zich er vast even kunnen vermaken. De naam komt overigens van het lokale woord idodomya, wat zoiets als ‘zinkplaats’ betekent. Er zijn twee verschillende legendes over deze naam. Zo zou een groep bewoners bij een moeras ooit een olifant hebben aangetroffen die vast was komen te zitten, of zou een lokale stam het vee van hun buren hebben gegeten maar dat proberen te verhullen door de overgebleven staarten ondersteboven in het moeras te leggen. Zo leek het of ze waren verdronken. Hoe dan ook: inmiddels is dit thuis van het Tanzaniaanse parlement. De Bunge, één van de parlementsgebouwen met Afrikaanse stijl, is op gezette tijden te bezoeken en de moskees, zoals Ismaili, zijn een bezoekje waard. Verken de stad gerust op de fiets! Dodoma is relatief vlak en daardoor ideaal om een lekker fietstochtje te maken.

 

Wijnindustrie in Dodema

Trek in een glaasje Tanzaniaanse wijn? Dan moet u in Dodoma zijn. Het is de enige plek in Tanzania waar wijn wordt gemaakt! Zo vindt u hier Shiraz, Cabernet Sauvignon en de lokale rode wijn Makutupora die vooral goed schijnt te smaken met het lokale vlees nyama choma. Ook wordt er een frisse, lichtzoete wijn gemaakt die goed smaakt als aperitief of bij salades. De meest bekende wijngaard is Taganyika Vineyards Company maar houd in gedachten dat ook deze vrij klein is. Vijftig kilometer ten noordoosten van Dodoma vindt u de Italiaanse wijngaard Cetawico. U hoeft echter niet per se de stad uit om de wijn te proeven. Ga bijvoorbeeld naar het geliefde restaurant (en minigolfbaan) Leone l’Africano. De lokale wijnen drinkt u naast heerlijke Italiaanse gerechten. Wie had gedacht dat u zulke pizza kon vinden in Tanzania?

 

Bezienswaardigheden nabij Dodoma

Voor het beste uitzicht over Dodoma maakt u een sportieve klim op de Lioni Rock, ook wel Simba Hill genoemd. Het is een rotsachtige heuvel en binnen vijfenveertig minuten kijkt u uit over de stad en omgeving. U reist hier het beste met begeleiding. Als u met de auto verder weg rijdt uit de stad, kunt u kiezen uit tal van bezienswaardigheden. Zo is Kondoa bekend om zijn rotsschilderingen zoals de Dansers van Kolo (Mungomi Wa Kolo) en rijdt u naar het noorden langs de schilderachtige Mount Hanang (de Vergeten Berg). Op uw bergbeklimming hier trekt u langs meren en bossen, waar diverse dieren en vogels leven. Iets verderop ligt het Babatimeer, met papyrusplanten, lage bergen en watervogels. De ongerepte natuur en rust in de omgeving van Dodoma is precies wat u van Tanzania verwacht. Dit is Afrika!